روزنامه آفتاب یزد
1400/02/25
چرا انصراف وزیرخارجه کشورمان از کاندیداتوری قابل دفاع و احترام است
رشادت ظریفآفتاب یزد -سید علیرضاکریمی- سردبیر:چند ماه قبل وقتی هنوز بحثهای انتخاباتی در گعدههای سیاسی در نگرفته بود و فقط زمزمههایی مبنی بر درخواست از
محمد جواد ظریف جهت کاندیداتوری میشد در گزارش نخست روزنامه آفتاب یزد نوشتیم مبادا وزیر حرفهای و سرشناس دولت خام شود.الحمدالله که چنین نشد و محمد جواد ظریف طی بیانیهای علیرغم درخواستهای متعدد بزرگان اصلاحات رسما اعلام نمود که کاندیدای انتخابات نخواهد شد.متن بیانیه ظریف بدین شرح است:
«درود بر تمامی هم میهنان گرامی از آسمان ایران، در واپسین روز ماه مبارک رمضان و در مسیر یک سفر چند روزه به منطقه و اروپا.
پیشاپیش عیدتان مبارک و بندگیتان مقبول درگاه بزرگترین قدرت هستی.
در روزها و هفتهها—به واقع تمامی سالها—ی پرفشار و هیاهوی گذشته، وامدار بزرگواری شما بودهام که با چشمپوشی از همه کمبودهای فردی و ساختاری، این خدمتگزار کوچک را شرمنده فرمودهاید و با پایمردی و شکیبایی در برابر فشارهای خارجی و ناملایمات داخلی بهترین پشتیبان سیاست خارجی و مایه سرافرازی کشور بودهاید.
از همه افراد، گروهها و بزرگانی که در روزهای سخت گذشته مرا وامدار بزرگمنشی خود نموده و خواستار نامزدی بنده در انتخابات سرنوشتساز 1400 شدهاند بسیار سپاسگزارم و از اینکه نتوانستم پاسخی درخور به این بندهنوازیها بدهم ،
شرمسارم.
خدای دانا به اسرار دلها را شاهد میگیرم که نیامدنم به دلیل مصلحتاندیشی و عافیتطلبی شخصی نیست، چرا که بزرگانی چون شهید سلیمانی جانشان را فدا کردند و همچو منی میباید اگر توان و آبرویی داشتهباشم—که آن هم از خود این مردم و به برکت خون پاک شهداست— فدای همین مردم و مرزوبوم کنم.
اما در تنهاییهای خود بسیار اندیشیدهام، کاستیهای خودم و شرایط دشوار و پرتنش داخلی و خارجی را صادقانه سنجیدهام و در پایان به این قناعت وجدانی رسیدهام که آمدنم—با توجه به دلواپسیهایی که در این هشت سال و به ویژه از نوروز امسال به قیمت تخریب انسجام و خودباوری ملی و امید و اعتماد مردم به نمایش گذاشتهشد—به خیر و صلاح مُلک و ملت نیست.
به تجربه میدانم و میدانید که انتخابات، سرنوشتساز است. رای ندادن یک انتخاب است؛ ولی انتخابی که تنها و تنها به پیروزی اقلیت میانجامد. باور دارم که مردم هوشیار و ریزبین ایران در آزمون ملی 28 خرداد آیندهای شکوفاتر، همدلتر، آرامتر، پرامیدتر و سرافرازتر را برخواهند گزید.
از رهبر فرزانه انقلاب که با عتاب پدرانه و سخنان حکیمانه خود آرامش و همبستگی ملی را در آستانه این انتخابات سرنوشت ساز به همه گروهها هدیه دادند، سپاسگزارم.
کلام آخر: سفرهای من در اجرای وظایف وزیر «امور خارجه» است و هیچ ارتباطی به گفتگوهای وین ندارد. دکتر عراقچی عزیز با صلابت و هوشمندی گفتگوها را اداره میکند و بنده هم از راه دور در کنار ایشان بودهام.
اکنون که خاطر دوستان دلواپس از نامزدیم آسوده شده، تقاضا میکنم به اولویت خودشان که کسب قدرت داخلی است بپردازند و بگذارند ما هم به اولویت خودمان که پاسداری از منافع ملی و رهانیدن مردم از تحریمهای ستمبار آمریکاست تمرکز کنیم.»
در مورد بیانیه و انصراف ظریف از کاندیداتوری چند نکته را باید مدنظر قرار داد.
|قطعا اگر همین امروز وزیرخارجه کشورمان اعلام کند بنای کاندیداتوری دارد اولین موضوعی که دستخوش مسائل جناحی و سیاسی داخلی میشود مذاکرات وین است.این مذاکرات و مذاکرات برجامی سابق به اندازه کافی در دست انداز جناح بازیها گیر کرده و این کاندیداتوری میتوانست به طور کل پروسه لغو تحریمهای ظالمانه را زیر سوال ببرد.فلذا ظریف ترجیح داده به جای ورود به میدان، ماموریت دشوار و مهم خود را به سرمنزل مقصود برساند.
|همانطور که ظریف در بیانیه خود اشاره کرده وی واقف به مسائل سیاست داخلی وکاستیهای خود است.یک دیپلمات موثر و قابل، لزوما رئیس جمهور مناسبی نخواهد بود.ظریف شاید جزو معدود سیاستمداران ایرانی است که اینگونه بیپروا اعلام میکند حاضر نیست در جایی بنشیند که میداند ممکن است برای آن کاستیهایی داشته باشد.چرا که اکنون در شرایطی قرار داریم که پستهای مختلف به عنوان یک کالای سیاسی با ارزش خرید و فروش میشود و برای افراد مهم نیست شایستگی داشتن و یا دارا بودن تخصص کافی.
|وزیرخارجه قطعا گوشه چشمی هم به ترکیب کاندیداهای حاضر داشته است.به جرات میتوان گفت حتی اگر مذاکرات وین به نتیجه دلخواه برسد و تا قبل از برگزاری انتخابات بخشی از تحریمها لغو شود، تشکیل دولت سوم روحانی محال ممکن است.جامعه چه درست و چه غلط تمام سختیها و عذابهایی که در طول 4سال گذشته متحمل شده و میشود را از چشم دولت روحانی میبیند بنابراین اگرعضوی از این دولت وارد میدان شود بعید است کامیاب شود.نظرسنجیهای معتبری که انجام شده نیز این مهم را اثبات
میکند.
|با تصمیم ظریف،انتخابات هر نتیجهای داشته باشد جایگاه و شان وزیرخارجه کشورمان به عنوان یک دیپلمات که توانست مذاکراتی در سطح نخست دنیا را مدیریت و راهبری کند پابرجا میماند.عرضم این است حتی بعد از اینکه دولت بعدی برقرار و دور جدیدی از سیاست خارجی ایران آغاز شد آن زمان بیشتر و بهتر به اهمیت کار ظریف پی برده خواهد شد.
|محمد جواد ظریف طبعا سیاستمدار و دیپلمات باهوشی است.او در بیانیه خود اشارهای نکرده ولی حتما واقف بوده نه تمام درخواستها بلکه غالب درخواستها برای کاندیداتوری وی به نوعی پوست موزی زیر پای وی بوده است.احمد زیدآبادی به درستی نوشته که گویی عدهای قصد داشتند ظریف را وارد میدان مین کنند و وی سرباز زده است.آری؛عدهای به اصطلاح اصلاحطلب بیش از آنکه دلشوره مردم و نتایج انتخابات را داشته باشند نگران میز، حقوق و مزایای فعلی خود هستند و محمد جواد ظریف را بهترین گزینه برای استمرار آن میپنداشتند.
|قابل پیشبینی بود با انصراف ظریف او مورد لعن و نفرین قرار گیرد.بنده شبکههای اجتماعی را رصد کرده و به چشم دیدم طرفداران دو آتشه ظریف به یکباره رنگ عوض کرده و به او لقب «ترسو» دادند درحالی که تا پیش از این لقب وی «دیپلمات شجاع» بود.
|تقریبا همه ظریف را به برجام میشناسند اما من از امروز او را به این انصراف میشناسم.ارج و قرب ظریف اکنون از منظر صاحب این قلم و شاید برخی مثل من بیشتر است.برای او کاری نداشت وارد میدان انتخابات شود اما به معنای واقعی کلمه رشادت کرد و نیامد.برای ثبت در تاریخ همین جا مینویسم که سالهای بعد گفته و نوشته خواهد شد خدماتی که ظریف به ایران از سال 1392 تا 1400 کرد بسیار
حائز اهمیت و این انصراف آخر وی تدبیری موثر بود.همانطور که ظریف در بند پایانی بیانیه خود نوشته این انتظار وجود دارد دلواپسان و گاندوسازان یقه وزارت خارجه را رها کنند تا دیپلماتها بتوانند آخرین ماموریت در منطقه و بینالملل را به نحو احسن انجام دهند.
سایر اخبار این روزنامه
کاندیداها برای بحران کرونا برنامهای نوشته اند؟
مناقشه داغ بر سر یک واگذاری تازه!
کدخدایی: چیزی که در این مملکت فراوان است؛ تریبونِ مجانی!
چامسکی: استراتژی اسرائیل ترور است
چرا انصراف وزیرخارجه کشورمان از کاندیداتوری قابل دفاع و احترام است
بروکراسی در دانشگاههای کشور عامل دلسردی دانشجو است
چرا عارف باید بیاید
قاسمی میتواند گره گشا باشد
کلاب هاوس میدان جدید گفتمانهای مختلف
سوگی برای ایران بزرگ فرهنگی
اظهارنظر از «شکمسیری» تا درک واقعیتهای اقتصادی!
کاندیدا شدن یا نشدن
پرسپولیس داربی را برد و صدرنشین شد