لشکرکشی به میدان فاطمی

علی صوفی نام آن را گذاشت لشکرکشی چهره‌ها که می‌تواند تعبیر درستی باشد زیرا نزدیک به ۶۰۰ نفر برای انتخابات ریاست جمهوری که مهمترین انتخابات در عرصه‌ی سیاسی، اجتماعی و اجرایی کشور است آن هم با خیل عظیمی از تکراری‌ترین نام‌ها و نخ نما شده‌ترین شعارها اگر لشکرکشی نباشد پس چیست. صوفی به آفتاب یزد گفت: اگر نامزدی ذره‌ای روی ناآگاهی سیاسی مردم در انتخابات ریاست جمهوری۱۴۰۰ حساب باز کند با تمام حس‌های پنج گانه‌ی خود شکست را خواهد فهمید! این فعال سیاسی اصلاح‌طلب اما عبور از سدّ «باورمردم» را بسی سخت‌تر از عبور از فیلتر‌های «شورای نگهبان» ارزیابی کرد!
آفتاب یزد - رضا بردستانی: ماراتن نفسگیر ۵ روزه‌ی ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری بالاخره به پایان رسید و آن طور که اعلام شده، تنها در روز پایانی ۲۸۸ نفر ثبت نام کردند و به این ترتیب آمار کلی ثبت نام‌کنندگان به ۵۹۲ نفر رسید.
آخرین روز ثبت‌نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری با ثبت‌نام محسن هاشمی و علی لاریجانی در اولین دقایق ثبت‌نام‌ها شروع شد و در ادامه بر خلاف روزهای گذشته با سیلی از حضور چهره‌های سیاسی جهت ثبت نام همراه شد تا حوالی ظهر که ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه که برخی او را یکی از کاندیداهای اصلی انتخابات می‌دانند وارد ستاد انتخابات کشور شد و ثبت نام کرد.
محسن هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه «عنوان برنامه‌های من رفاه و عدالت است» اظهار کرد: همانطور که آیت الله هاشمی رفسنجانی با دولت کار و سازندگی تا حد زیادی توانستند خرابی‌های جنگ و عقب ماندگی‌ها و محرومیت‌ها را برطرف کنند، در این مقطع نیز می‌توانیم با اراده ملی آسیب‌های وارده را به رفاه و توسعه و معیشت مردم و اعتماد عمومی جبران کنیم. » لاریجانی پس از ثبت نام گفت: «اینکه وضع چنین است بخاطر این است که عده‌ای با صدای بلند همبستگی ملت را مخدوش کردند.»


سیدشمس‌الدین حسینی، مسعود پزشکیان، عباس آخوندی، علی رضا زاکانی و مصطفی کواکبیان هم صبح و پیش از ظهر آخرین روز مهلت قانونی ثبت نام داوطلبان کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم را انتخاب کردند تا با حضور در ستاد انتخابات کشور ثبت‌نام کنند. مسعود پزشکیان پس از ثبت نام در جمع خبرنگاران گفت: نمی‌شود با افرادی که سال‌ها مسئولیت داشته و مسبب مشکلات هستند راه را ادامه داد. باور غلطی است که فکر کنیم این افراد می‌توانند مشکلات را حل کنند. آزموده را آزمودن خطاست.
عباس آخوندی وزیر مستعفی دولت روحانی نیز پس از ثبت نام در انتخابات تاکید کرد که می‌آیم تا گلوگاه‌های تجاری ایران را باز کنم؛ زیرا که مسیر تولید و توسعه اقتصادی تنها از مجرای آزادی تجارت می‌گذرد. وی با بیان اینکه «من می‌فهمم که شهروندان ایران پدیده چنددولتی یا بی‌دولتی را با تمام رگ و پوست‌شان حس می‌کنند»، خاطرنشان کرد: مردم مشاهده میکنند که دولت مستقر امکان سیاست‌گذاری ندارد و کمتر سیاستی را می‌تواند به نتیجه برساند و اغلب، مشکل‌های مردم حل نمی‌شوند و بر هم انباشته می‌گردند.
علی رضا زاکانی نیز پس از ثبت نام در جمع خبرنگاران اظهارکرد: آرایش جدیدی در صحنه رقابت شکل گرفته است و تمام نمادهای فساد، اشرافیت سیاسی و ناکارآمدی به صحنه آمده‌اند. همچنین مصطفی کواکبیان دبیر کل حزب مردمسالاری بعد از ثبت نام و پیوستن به جمع داوطلبان کاندیداتوری دولت سیزدهم با اشاره به اینکه رشد نقدینگی یکی از مشکلات کشور است، گفت: من برای حل این مشکل، اختصاص کارت رفاهی به جای پرداخت مستقیم یارانه را در برنامه دارم.
عزت الله ضرغامی رئیس اسبق صداوسیما هم با حضور در ستاد انتخابات کشور برای انتخابات نام‌نویسی کرد. رئیس اسبق صدا و سیما با بیان اینکه یکی از شعارهای من این است که من روحانی نیستم و با صدای بلند این را برای مردم یادآوری خواهم کرد، مدعی شد: یکی از اقدامات اشتباه دولت روحانی تبدیل همه موضوعات کشور به موضوعات دوقطبی از دوقطبی مذاکره و ضد مذاکره و دیگری فضای مجازی و فیلترینگ است. همچنین امروز عباس نبوی مدیر موسسه تمدن و توسعه اسلامی با حضور در وزارت کشور، در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد.
مقارن ظهر آخرین روز اما سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه برای ثبت‌نام در انتخابات ریاست جمهوری وارد ستاد انتخابات کشور شد وثبت نام کرد؛ چهره‌ای که بسیاری او را یکی از کاندیداهای اصلی انتخابات خرداد ماه سال جاری می‌دانند. ابراهیم رئیسی پس از ثبت نام با اعلام اینکه حضور من در عرصه انتخابات به صورت مستقل است، تصریح کرد: هرچند گروه‌های بسیاری از من دعوت کردند اما حضور من نافی حضور هیچکس نیست. مسعود زریبافان رئیس پیشین بنیاد شهید و امور ایثارگران با حضور در ستاد انتخابات کشور جهت کاندیداتوری در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری نام‌نویسی کرد. زریبافان که در کابینه احمدی‌نژاد رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران بود بعد از ثبت نام در واکنش به اظهارات اخیر محمود احمدی‌نژاد گفت: از کسی که انتخابات را بخاطر خودش تحریم کند، برائت میجویم چه بسا که قبلاً هم اعلام برائت کرده‌ام.
بعد از ظهر روز پایانی همچنین همزمان با انتشار بیانیه انصراف علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی از شرکت در انتخابات اسحاق جهانگیر ی معاون اول دولت که در دوره قبل نیز کاندیدای ریاست جمهوری شده بود با حضور در وزارت کشور ثبت نام کرد. جهانگیری بعد از اعلام کاندیداتوری برای ریاست دولت سیزدهم اعلام کرد که قصد ورود به این انتخابات را نداشتم و امیدوار بودم نیازی به حضورم نشود. اما با توجه به نیامدن برادر عزیزم دکتر جواد ظریف وعدم امکان ثبت نام تعدادی دیگر از کسانی که می‌توانستند این مسئولیت را بپذیرند، و این‌که جبهه اصلاحات ایران، رهبران و شخصیت‌های دلسوز اصلاح‌طلب و بسیاری از جوانان و فعالان سیاسی و مدنی تشخیص داده‌اند که باید به صحنه بیایم، به رغم میل و مصلحت شخصی و با توکل به خدا از قبول مسئولیت شانه خالی نمی‌کنم. آبرو و تجربه‌ام را که متعلق به ملت است تقدیم ملت می‌کنم. محمد خوش چهره و محسن رهامی از اساتید دانشگاه تهران هم عصر روز آخر را برای نامزد انتخابات خرداد ماه شدن انتخاب و برای شرکت در رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم ثبت نام کردند. محسن رهامی پس از ثبت نام درانتخابات در جمع خبرنگاران تصریح کرد: دولت من دولت صلح و توسعه است و دولت همه مردم ایران است نه دولت رانت، نه دولت هزاردستان و نه دولت هزار فامیل. از اعضای دولت‌های یازدهم و دوازدهم نیز به غیر از جهانگیری، محمد شریعتمداری و عبد الناصر همتی با حضور در ستاد انتخابات کشور برای رئیس جمهور شدن نام خود را ثبت کردند. محمد شریعتمداری بعد از ثبت نام در جمع خبرنگاران گفت: آمده‌ام دولت گفت‌وگوی اجتماعی فراگیر، اصلاحگر و کارآفرین با توان حل منازعات را تشکیل دهم. محسن رضایی میر قائد دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز عصر به وزارت کشور آمد تا مانند سنوات گذشته نام خود را در بین کاندیداهای ریاست جمهوری ثبت کند. رضایی پس از ثبت نام اعلام کرد که مثل دوره‌های گذشته پرده پوشی نمی‌کنم و صادقانه همه مسائل را به مردم خواهیم گفت.
در بین چهره‌های سیاسی نیز زهرا شجاعی دبیرکل مجمع زنان اصلاح‌طلب با وجود تکرار چند باره موضع شورای نگهبان در مورد «رجل سیاسی» برای انتخابات ریاست جمهری ثبت نام کرد. شجاعی پس از ثبت نام در جمع خبرنگاران گفت: حضورم در این مقطع تاریخی، نه نمادین و نه تشریفاتی و نه از سر قدرت‌طلبی، بلکه براساس تکلیف و اقدام هوشمندانه جبهه اصلاحات ایران است. رسول منتجب نیا نیز که چندی است حزب خود را تشکیل داده، هم از چهره‌های سیاسی بود که عصر روز آخر مدارک خود را برای کاندیدای ریاست جمهوری شدن تحویل مسئولان مربوطه داد و ثبت نام کرد. همچنین محمد جواد حق‌شناس عضو فعلی شورای شهر تهران در آخرین دقایق ثبت نام‌ها خود را به وزارت کشور رساند و کاندیدای انتخابات شد. این عضو شورای شهر نیز بعد از ثبت نام اعلام کرد: درعین همدلی و هماهنگی آتی با نهاد اجماع ساز، مبتنی برمنافع ملی، دراین مقطع بصورت مستقل وارد انتخابات شده ام.
سعید جلیلی نیز که پیش از این یک بار کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شده بود، با حضور در ستاد انتخابات کشور نام خود را به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری سیزدهم ثبت کرد. جلیلی پس از ثبت نام گفت: بهترین کسی که می‌تواند فضای انتخابات را مدیریت کند خود مردم هستند و نامزدهای انتخاباتی باید برنامه‌های خود را در معرض آزمون مردم قرار دهند. ابوالقاسم رئوفیان دبیرکل حزب اسلامی ایران زمین در واپسین دقایق مهلت قانونی پنج‌روزه ثبت نام در انتخابات نام‌نویسی کرد. ثبت‌نام از داوطلبان ریاست جمهوری سیزدهم از ۲۱ اردیبهشت آغاز شدو ساعت ۱۸ شنبه ۲۵ اردیبهشت ماه پایان یافت.
در چهار روز نخست ثبت نام چهره‌هایی همچون محمدحسن نامی، سعید محمد، حسین دهقان، رستم قاسمی، سردار علیرضا افشار، سید مصطفی تاج زاده، فریدون عباسی، صادق خلیلیان، محمود احمدی‌نژاد، محمود صادقی، علی مطهری، محسن مهرعلیزاده، رامین مهمانپرست، محمد عباسی، امیرحسین قاضی زاده هاشمی، شاهین محمدصادقی، محمدحسن قدیری ابیانه، حسن سبحانی، زارع فومنی و قدرتعلی حشمتیان در انتخابات ثبت نام کرده بودند.
> انبوه ثبت نام‌کنندگان و بی‌تفاوتی مردم!
علی صوفی فعال سیاسی و تحلیلگر در گفت و شنودی با آفتاب یزد ضمن تاکید بر «تشتت» نهادینه شده در جبهه‌ی اصولگرایی خاطرنشان کرد: «همه دیدیم که عده‌ای با استناد به انتخابات اسفند۹۸ بر انتخاباتی کم رمق با مشارکت پایین و آراء ناچیز تاکید داشتند گویی رقابت‌های بی‌روح انتخابات مجلس یازدهم زیر زبان‌شان مزه کرده بود اما این موضوع را از یاد برده بودند که اهمیت جایگاه ریاست جمهوری و تفاوت‌های ماهوی و محتوایی قوه‌ی مجریه و مقننه حتی متعهدترین اصولگرایان را وادار خواهد کرد پای هیچ تعهدی نایستد و دیدیم همین شد و همه علی رغم وعده‌های خوش آب و رنگ وحدت و ائتلاف آمدند و با «توپ پُر» نیز آمدند.
این تحلیلگرمسائل سیاسی با اشاره به نوع و شاکله‌ی ثبت‌نام‌کنندگان و یادآوری این نکته که «تهییج مردم»ِعاصی و زخم خورده از دولت روحانی که بدترین عملکرد را حداقل در دور دوم به خود اختصاص داد؛ کار آسانی نیست ادامه داد: «این که شعارِ نه به اصولگرایی و اصلاح‌طلبی را باور نکنیم نتایج دردناکی خواهد داشت زیرا مردم سال‌ها است از دو قطبی چپ و راست سیاسی عبور کرده‌اند و به دنبال «کارآمدی، اعتدال و تعامل با جهان» هستند زیرا به درستی دریافته‌اند از تنور دعواهای سیاسی، دودش مال مردم است و «نان برشته»‌اش برای بازیگران عرصه‌ی قدرت! »
صوفی ادامه می‌دهد: «تاثیرگذاشتن بر مردمی که معیشت‌شان آسیب دیده، اسیر بیکاری هستند، ارزش پول ملی‌شان روز به روز کم و نحیف‌تر شده دیگر با شعار ممکن نیست و اگر این رویه اصلاح نشود همان حداقل‌های مشارکت نیز به رویا تبدیل خواهد شد.»
وی اظهار می‌دارد: «جبهه اصلاحات دچار تنگناهای عجیبی بود زیرا با کنار رفتن چهره‌هایی چون عارف و سید حسن خمینی عملاً ابتکار عمل را از دست دادند. در جناح اصولگرایی عکس این ماجرا رخ داد و همین مسئله به پاشنه آشیل کلی انتخابات وعدم اقبال عمومی به اصولگرایان منتهی خواهد شد.»
علی صوفی با تاکید بر این مسئله که «هیچ اصولگرایی به نفع اصولگرای دیگر کنار نخواهد کشید» به آفتاب یزد می‌گوید: «اصولگرایان خودشان نیز فهمیده‌اند که اختلافات درونی پنهان شده دردسرهای عجیب و غریبی درست خواهد کرد که نتیجه‌اش را شاید در انتهای خرداد ۱۴۰۰ بشود دید!»
این فعال سیاسی اصولگرا با تایید کاهش شدید «فانتزی‌های انتخاباتی» که صرفاً برای «تفریح و خنده» می‌آمدند خاطرنشان کرد: «گویی به یکباره برای تصاحب صندلی پاستور به ساختمان وزارت کشور «لشکرکشی» شد و این یعنی همین خیل عظیمی که تکراری‌ترین چهره ها هستند مردم را در انتخاب سختگیرتر و برای روی خوش‌شان ندادن به شعارزدگی‌ها «مصمم تر» از
همیشه کند! »
صوفی با اشاره به نگاه ویژه‌ی شورای نگهبان به برخی جناح‌های سیاسی علی رغم رد این مسئله از سوی این شورا می‌گوید: «این که اصولگرایان چون حتماً تایید صلاحیت می‌شوند پس خیال‌شان از نتیجه‌ی انتخابات نیز راحت باشد در ظاهر می‌تواند خوشایند باشد اما جامعه چندان با این مسئله راحت نیست و طبیعتاً واکنش منفی نشان خواهد داد.»
علی صوفی در ادامه از سوی اصلاح‌طلبان می‌گوید: «فعلاً منتظر می‌مانیم تا ببینیم چه کسانی تایید می‌شوند تا آن گاه برای برنامه‌های رقابتی تصمیمی مدبرانه‌تر بگیریم اما تا اینجای ماجرا اصلاح‌طلبان نیز نه به اندازه‌ی اصولگرایان اما شبیه آن‌ها دچار تشتت و به هم ریختگی شدند که امیدواریم در مراحل بعدی این تشتت قابل کنترل باشد.»
> آدم‌های تکراری
علی صوفی در بخش دیگری از گفتگوی خود با اشاره به این موضوع که انتخابات ۱۴۰۰ شبیه هیچ کدام از انتخابات تا این لحظه نبوده اظهار می‌دارد: «ما با سه دوره‌ی کاملاً مجزا رو در رو هستیم؛ دوره‌ی اول که انتخابات تقریباً تک نامزدی بود، دوره‌ی دوم یعنی از ۷۶ رقابتی‌تر شد و اما در ۱۴۰۰ تمام اراده و اختیار انتخابات نه در دست نامزدها که بسته به تصمیم مردم است.» وی یادآور می‌شود: «قطعاً نمی‌توان انتخابات ریاست جمهوری را با انتخابات مجلس مقایسه کرد اما یادمان باشد رئیس جمهور بدون پشتوانه‌های رای مردمی هیچ امیدی به موفقیت‌های حداقلی نیز نمی‌تواند داشته باشد.»
صوفی در پایان با اظهار تاسف از خیل عظیم ثبت نام کنندگانی که برخی فاقد ذره‌ای رزومه، پیشینه و شخصیت اجرایی هستند به آفتاب یزد گفت: «همین لشکر کشی مردم را سرخورده‌تر خواهد کرد زیرا هرچه نگاه می‌کنند با آدم‌های تکراری، شعارهای همیشگی و ادعاهای بی‌پشتوانه مواجه می‌شوند و این برای جامعه‌ی سیاسی و اجتماعی ایران در آغاز قرن جدید می‌تواند خطرناک باشد!»
علی صوفی به این نکته نیز اشاره کرد که: «اگرچه مردم غیر قابل پیش‌بینی هستند اما دیگر نمی‌توان روی ناآگاهی سیاسی مردم ذره‌ای حساب کرد زیرا این مردم نسبت به یک دهه قبل آگاه تر، حساس تر، هوشمند‌تر و سختگیرتر شده‌اند و این یعنی هرکه رئیس جمهور شود اگر نتواند به شعارهای خود جامه‌ی عمل بپوشاند خیلی زود از اذهان جامعه حذف خواهد شد!»