۷۰ درصد بازار دخانیات ایران در دست ۲ شرکت خارجی!

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: به گزارش فارس، سیاوش افضلی در پاسخ به سؤالی در خصوص وضعیت پرداخت رویالیتی (حق مالکیت برند) از سوی شرکت‌های خارجی که در ایران سیگار تولید می‌کنند، اظهار داشت: قبلاً این رویالیتی به وزارت صنعت و شرکت دخانیات پرداخت می‌شد که بابت هر کارتن سیگار حدود ۳۰ دلار بود، اما حالا به جای این رقم، شرکت‌های خارجی مالیات و عوارض به دولت پرداخت می‌کنند که اختلاف زیادی با مبلغ رویالیتی قبلی دارد.
وی ادامه داد: عوارض و مالیاتی که شرکت دخانیات پرداخت می‌کند حدود ۲۵ درصد است، اما این رقم برای شرکت‌های خارجی حدود ۳۵ درصد تعیین شده است. قبلاً شرکت‌های خارجی در قبال صنعت دخانیات ایران تعهداتی داشتند که ارتقای کشاورزی و محصولات این صنعت از جمله این تعهدات بود و در عین حال باید تکنولوژی و ماشین‌آلات نیز به کشور وارد می‌کردند، اما حالا چنین تعهداتی برایشان وجود ندارد. افضلی با بیان اینکه در حال حاضر ارزش بازار دخانیات ایران حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان است، گفت: سهم شرکت ملی دخانیات در این بازار از نظر ریالی ۵ درصد است، در حالی که ۷۰ درصد این بازار به دو شرکت JTI ژاپن و BAT امریکایی ـ انگلیسی تعلق دارد که مواد اولیه را آماده به کشور وارد و در اینجا سیگار تولید می‌کنند.
وی با تأکید بر اینکه سیاستگذاران کشور باید طوری عمل کنند که اولویت با تولید داخل باشد به نحوی که بتوانیم با شرکت‌های خارجی رقابت کنیم، افزود: ما موظفیم تمام توتون کشاورزان ایران را خریداری کنیم و در این شرایط شرکت‌های خارجی نباید خرمن آماده را وارد کنند و در اینجا کاغذ سیگار را پر و بسته‌بندی کنند. این موضوع امکان رقابت را برای شرکت دخانیات ایران از بین می‌برد.
مدیرعامل شرکت دخانیات با بیان اینکه این مسائل را به وزارت صنعت و وزیر صنعت نیز ارائه کرده‌ایم، گفت: حضور شرکت‌های خارجی در ایران باید با رعایت منافع ملی صورت گیرد و شرکت‌های دیگر نیز باید به اندازه‌ای که در بازار سهم دارند در بخش کشاورزی، اشتغالزایی و مبارزه با قاچاق مسئولیت داشته باشند.


افضلی با اشاره به سهم ۱۴‌درصدی این شرکت در بازار دخانیات ایران در سال گذشته عنوان کرد: این سهم نسبت به سال ۹۸، رشد ۶۹‌درصدی داشته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر امکان تولید بیش از ۵۰ درصد نیاز بازار را دارا هستیم، گفت: سال گذشته میزان تولیدات شرکت نسبت به سال ۹۸، ۵۰ درصد افزایش داشت و از نظر مقدار فروش نیز ۲۳ درصد و سهم در بازار هم ۶۹ درصد افزایش داشتیم. افضلی ادامه داد: تعرفه‌ای که کشور‌های دیگر برای واردات سیگار وضع می‌کنند باعث شده صادرات این محصول توجیه اقتصادی نداشته باشد. در زمینه صادرات توتون نیز مشکلات حقوقی با چند صادرکننده داشتیم که باعث ایجاد وقفه در صادرات شده بود. در عین حال اتفاقاتی که در لبنان افتاد نیز بر صادرات توتون ایران به این کشور تأثیر‌گذار بود.