بررسی صلاحیت فقط ۴۰ نفر از ۵۹۲ نامزد انتخابات

سخنگوی شورای نگهبان اعلام كرد بررسی صلاحیت فقط ۴۰ نفر از ۵۹۲ نامزد انتخابات ‌شرق: با آغاز بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات شایعه رد‌صلاحیت برخی نامزدها منتشر شد که با واکنش سخنگوی شورای نگهبان مواجه شده است. عباسعلی کدخدایی درباره بررسی صلاحیت نامزدها در شورای نگهبان گفت: در اولین جلسه شورای نگهبان گزارش‌هایی که کارشناسان تهیه کرده بودند، بررسی شد و به دلیل اینکه برخی از مدارک و اسناد برای بررسی‌های ما کافی نبود، ضمن اینکه صحبت‌های کلی و مرور اسامی دریافتی شد؛ قرار شد که کارشناسان ما پرونده‌ها را تکمیل کنند و در جلسه بعدی که صبح چهارشنبه است مجددا کار رسیدگی را انجام دهیم تا ببینیم به چه مرحله‌ای می‌رسیم و نتیجه را زودتر اعلام کنیم. کدخدایی همچنین گفت: اسامی منتشرشده از احراز یا رد صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری در فضای مجازی و برخی رسانه‌ها حقیقت ندارد و شورای نگهبان کاملا این اخبار را تکذیب می‌کند. وی افزود: در‌حال بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری هستیم و پس از حصول نتیجه اسامی تأیید صلاحیت‌شده را اعلام خواهیم کرد. کدخدایی ادامه داد: از مردم و رسانه‌ها تقاضا داریم به اخبار غیرموثق و کذب استناد نکنند. قوه قضائیه باید با کسانی که نسبت به انتشار اخبار کذب و زودهنگام مبنی بر تأیید یا عدم تأیید صلاحیت کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری اقدام می‌کنند، برخورد کند.
فقط ۴۰ نامزد مدارک لازم طبق مصوبه شورا  را  
ارائه کرده‌اند
با توجه به انتقاداتی که نسبت به قانون‌گذاری شورای نگهبان به‌جای تفسیر قانون اساسی در رابطه با مصوبه اخیر این شورا برای تبیین شرایط نامزدهای انتخابات صورت گرفته است، عباسعلی کدخدایی در دفاع از اقدام شورا در برنامه تیتر امشب شبکه خبر گفت: آمار ثبت‌نام انتخابات قبلی بالای هزارو 600 نفر بود. اگر مصوبه شورای نگهبان نبود، پیش‌بینی بالای سه‌هزار ثبت‌نامی داشتیم. سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: حدود ۴۰ داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری طبق مصوبه شورای نگهبان مدارک لازم را ارائه کرده‌اند؛ البته اگر کسی نقص مدارک داشته باشد یا برای تکمیل مدارک فرصت گرفته باشد، امکان تکمیل مدارک را دارد. کدخدایی افزود: خوشبختانه دیدیم که مصوبه شورای نگهبان آثار خیلی خوبی هم داشت و تعداد ثبت‌نامی‌ها را هم اگر همان عدد ۵۹۲ بدانیم، نسبت به ادوار گذشته کاهش خوبی داده است. وی تصریح کرد: در‌حال‌حاضر اسامی و پرونده افرادی که پرونده‌شان مدارک لازم را دارد، برای شورای نگهبان ارسال شده است. ما در بررسی صلاحیت‌ها، فقط پرونده‌هایی را رسیدگی می‌کنیم که مدارک لازم را داشته باشند. کدخدایی افزود: وقتی در موعد قانونی درباره صلاحیت‌ها به نتیجه رسیدیم، نتایج را به وزارت کشور اعلام می‌کنیم تا اسامی را اعلام کنند. وی درباره تبلیغات کاندیداها گفت: تبلیغات از هفت خرداد آغاز خواهد شد و به مدت ۲۰ روز ادامه خواهد داشت. سخنگوی شورای نگهبان گفت: اگرچه اعلام کردیم که افراد فاقد صلاحیت ثبت‌نام نکنند اما اصرار داشتیم که افراد توانمند ثبت‌نام کنند. وی تأکید کرد: سلایق مختلف سیاسی در انتخابات ثبت‌نام کرده‌اند. کدخدایی یادآور شد: به‌هیچ‌وجه نمی‌توانیم پیش‌بینی کنیم که چه تعداد از داوطلبان تأیید خواهند شد. سخنگوی شورای نگهبان در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: درخصوص مدیر و مدبر بودن، سابقه اجرائی به‌عنوان حداقل مورد نظر است البته ارزیابی مدیریت فرد هم مهم است و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. اینکه خود فرد سوابق خدمتی را در ثبت‌نام‌ها ارائه کند، یک گام به جلو بود. کدخدایی گفت: شورای نگهبان بر مبنای نظارت مؤثر، طبیعتا باید بر تبلیغات هم نظارت کند. در انتخابات مجلس تبلیغات را رصد می‌کردیم اما در انتخابات ریاست‌جمهوری، چنین رویه‌ای نبوده است. البته این به معنای آن نیست که کاندیداها پشت تریبون بروند و هر‌چه می‌خواهند بگویند. وی ادامه داد: این امکان وجود دارد که داوطلبی رجل سیاسی باشد اما رجل مذهبی نباشد یا رجل مذهبی باشد اما رجل سیاسی نباشد. این موارد باید با هم در افراد وجود داشته باشد. سخنگوی شورای نگهبان با تأکید بر اینکه ما نه نگاه سیاسی داریم نه نگاه مقطعی، گفت: در این ۲۰سالی که در شورای نگهبان بودم، این را حس نکردم که علایق سیاسی اعضای شورای نگهبان دخیل بوده باشد.


سقف مشخصی برای تأیید صلاحیت‌ها نداریم
در روزهای گذشته صحبت از حد نصاب تعیینی شورای نگهبان برای تعداد نامزدها شده است. هادی طحان‌نظیف از اعضای حقوق‌دان شورای نگهبان از احتمال تأیید هفت تا ۱۰ نامزد خبر داده است که در این رابطه نیز کدخدایی توضیح داد: ما سقف مشخصی برای تأیید صلاحیت‌ها نداریم و اگر تعداد زیادی هم شرایط لازم را داشته باشند، ما اعلام می‌کنیم. قانون از ما خواسته شرایط قانونی را مدنظر قرار دهیم و ما بدون هیچ ملاحظه مرّ قانون را رعایت می‌کنیم. سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد: میزان حال فعلی افراد در بررسی صلاحیت‌هاست و در بررسی صلاحیت‌ها، صلاحیت افراد فقط برای یک دور بررسی می‌شود و در دور بعدی، حتی اگر رئیس‌جمهور مستقر هم باشد، صلاحیتش را مجدد بررسی می‌کنیم.