اخبار ویژه

 
بالاخره نفهمیدیم کارنامه دولت خنده‌آور است یا ‌گریه‌آور؟!
مرور اظهارات برخی دولتمردان در کنار هم، تصویری عجیب و متناقض را به دست می‌دهد.
اسحاق جهانگیری چهار سال قبل در جریان تبلیغات انتخاباتی گفته بود: «مردم عزیز! یادتان می‌آید مردم شب‌ها در صف بانک‌ها می‌خوابیدند که صبح بتوانند چند سکه خرید کنند؟ مردم عزیز، یادتان می‌آید وضع اقتصادی ما چه بود؟ کره، شیر و شیرخشک پیدا نمی‌شد؟ امروز دیگر کسی از گرانی و تورم حرفی نمی‌زند؛ چون کاری شد کارستان».


او که چهار سال قبل هم با تاسی از بغض خاتمی، سعی کرده بود از مردم ‌اشک و رای بگیرد، چند روز قبل هم مجددا بغض کرد اما این بار گفت:ایران ما در سال‌های اخیر با مسائل و تنگناهای گوناگون روبرو بوده و اکنون به شدت نیازمند افق‌گشایی‌های واقعی در زندگی، بهبود معیشت مردم، حمایت از تولید و بازتوزیع عادلانه‌تر ثروت است. بیکاری، فقر و نابرابری فزاینده، توقف بسیاری از کسب و کارها، کاهش امید به اثربخشیِ رای، مشکلات ناشی از ساختار بودجه و نظام بانکی و مالیاتی و مشکلات در تولید از جمله مسائل مزمن کشورند.
چند روز بعد از علی ربیعی سخنگوی دولت درباره علت بُغض جهانگیری در روز ثبت‌نام انتخابات پرسیدند و او پاسخ داد: وقتی شاهد تحمیل این همه فشار بر جامعه بودم و در عین حال ضمن آنکه نمی‌شد علتها را بیان کرد، ناخودآگاه بغض سراغ هر کسی می‌آید.
با وجود اینها، آقای روحانی دیروز ضمن تصویرسازی مجدد گل و بلبلی از عملکرد دولت گفت: بازار سرمایه را ما به اوج رسانده‌ایم، چنین بازار سرمایه‌ای نداشتیم! (یک ساعت پس از این سخنان، شاخص بورس 19 هزار واحد سقوط کرد!) ما در برجام موفق شدیم. در این هشت سال هیچ مذاکره‌ای نبود که ما موفق نباشیم. اینکه دولتی در شرایط سخت، اقتصاد را سالم و بدون حاشیه‌های سال‌های قبل پیش می‌برد، باعث افتخار است. همین امروز آماری به دست من رسید، پیش‌بینی اولیه رشد اقتصادی زمستان سال گذشته بود. براساس این گزارش در سه ماهه آخر سال گذشته، رشد گروه کشاورزی ۶.۵ ، گروه صنایع و معادن هفت و نیم، و گروه خدمات هم در کمال ناباوری، مثبت شده و یک است. رشد محصول ناخالص ما در فصل آخر سال گذشته، ۴ درصد است، آیا این افتخار ندارد؟ روحانی چه بلایی سر اقتصاد آورد که وزیر بازنشسته باید 12 ساعت کار بکند؟
اظهارات عجیب وزیر نفت با واکنش‌های متفاوت مردم مواجه شده است.
بیژن زنگنه که بیش از 30 سال سابقه وزارت دارد، اخیرا گفته بود: در دولت بعدی اگر پیشنهاد ریاست‌جمهوری هم به بنده داده شود، قبول نمی‌کنم، چه برسد به وزارت نفت. بعد از بازنشستگی باید روزی 12 ساعت کار کنم تا زندگی زن و بچه‌ام بچرخد.
این سخنان با تعجب مردم روبه‌رو شده است.
جهان‌نیوز هم سخنان زنگنه را میان مخاطبان به اقتراح گذاشت. بخشی از این واکنش‌ها را می‌خوانید:
* یعنی با روزی دوازده ساعت کار آقای زنگنه، خسارت نوزده میلیارد دلاری ایشان در موضوع کرسنت به خزانه برمی‌گرده؟
* زنگنه در طول سال‌ها تصدی وزارت نفت حتی یک پالایشگاه هم نساخت.
* بی‌‌زحمت شماره حساب بدید!
* پس می‌شه گفت دوران بازنشستگی ایشان پایان می‌یابد و ان‌شاءا... شروع به ‌کار می‌نمایند(!)
* شما با حقوق بازنشستگی چند ده میلیونی و همچنین اندوخته‌های در این سال‌های وزارت بر وزارتخانه پر پول نفت مجبور به 12 ساعت کار بعد از بازنشستگی باشی مردم عادی در 24 ساعت باید اندازه 48 ساعت کار کنند تا بتونن خرج زن و زندگی خودشون رو در بیارن.
* این نوع حرف زدن توهین به شعور مردمه، خدا ازشون نگذره با این مملکت‌داری‌شون، 8 سال بیچاره کردن ملتو حالا هم [...] تحویل میدن.
* برو اسنپ یه کلاه بذار و یه ماسکم بزن هیچکس نمی‌شناسه فقط بالا شهر بچرخ و مسافر بزن نه که مسیرها رو خوب بلدی دیگه به نقشه احتیاج نداری.
* آخی دلم سوخت حتما روحانی هم باید بره اسنپ کار کنه.
* فهمیدم بغض جهانگیری برای زندگی پرمشقت زنگنه در دوران بازنشستگی بود.
* فقط حقوق بازنشستگی زنگنه میتونه چندین خانواده کارگری رو رفاه زده کنه!
* لطف کنند یه شماره کارت بدن براشون پول واریز شه تا با تنی خسته مجبور نشن روزی12ساعت کار بکنند. شرکت‌های اقماری خود و بستگان رسیدگی کنن...
* جناب زنگنه. هیچ غمی به خود راه نده‌، برای هفت نسل آینده هم ذخیره داری.
* بابا زندگی اینها با چی می‌چرخه؟ با دلار جهانگیری؟
* آقای روحانی لطفا هرچه سریعتر یارانه بنزینی و معیشتی ایشون رو به ایشون پرداخت کنید والا ایشون همراه با زن بچه‌شون تلف میشن.
* تو رو خدا شماره حساب این بنده خدا رو بگیرید تا کمکهامون رو به حسابش واریز کنیم و جبران این همه زحماتش رو بکنیم.
* فقط یک فقره پید اشدن دستگاه کارت‌خوان در دفتر وزیر نفت!! قرارداد کرسنت و استات اویل و توتال و...
* «در دولت بعدی اگر پیشنهاد ریاست جمهوری هم به بنده داده شود، قبول نمی‌کنم چه برسد به وزارت نفت. تو را خدا بيا و قبول كن ملت ناراحت ميشن والله !!!.»
* ببینید دولت روحانی چه بلایی سر اقتصاد کشور آورده که وزیرش هم میگه باید روزی 12 ساعت کار کنم! آفتاب یزد: دولت روحانی خاطره تلخ مدیریت است
به گواه باور مردم، «دولت تدبیر و امید» حسن روحانی آنچه در واپسین ماههای صدارتش بر قوه مجریه برجای نگذاشته، «امید است و تدبیر...!» روزنامه آفتاب یزد مطلب فوق را در گزارشی تحت عنوان «موج تازه گرانی» منتشر کرد و افزود: کارشناسان حوزه اقتصادی و اجتماعی مستقل «متفق‌القول» بر این باور هستند که نه تنها تورم، بلکه «مواضع لجوجانه» و نپذیرفتن صادقانه آنچه بر مردم می‌گذرد، خاطراتی تلخ از مدیریت اقتصادی «دولت کلید به دست روحانی» به یادگار گذاشته است! اقتصادی که عاقبتش، اخبار روزانه افزایش قیمت‌ها در کنار افزایش فاصله قدرت خرید مردم طبقات متوسط رو به پایین است.
پس از افزایش قیمت انواع کالاها در فروردین ۱۴۰۰ در همین اردیبهشت ماه هنوز چند روز از زمزمه افزایش قیمت خودرو به رای شورای رقابت بدون توضیح جزئیات آنالیز قیمتی آن نگذشته بود که ندای افزایش قیمت چند کالای اساسی دیگر در سبد سرانه مردم علنی شده است. روغن خوراکی به عنوان یکی از منابع تامین انرژی مردمی که از قدرت خرید سایر منابع انرژی مانند روغن زیتون، میوه‌های مغذی مانند خرما و مغزهای ارزشمندی مانند آجیل و خشکبار عاجز بودند و هستند؛ چند روز پیش با مجوز و حمایتِ «سازمان حمایت»، ۳۵ درصد افزایش یافت؛ زمزمه افزایش قیمت نان هم که جدی شده و حتی با توجه به‌عدم جبران هزینه‌های تولید اجتناب ناپذیر! افزایش نرخ کرایه‌های بین‌شهری و حمل‌ونقل عمومی مسافر جاده‌ای نیز مصوبه‌ای است که روز گذشته شورای عالی هماهنگی ترابری کشور با آن موافقت کرد تا به فهرست هزینه خدمات افزوده باشد. ساعاتی پس از آن هم اعلام شد که «دامداران» به دلیل افزایش نرخ تمام شده تولید که متأثر از رشد نرخ نهاده‌هاست، درخواست افزایش قیمت شیرخام از ۴۵۰۰تومان به ۶۵۰۰تومان را به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ارائه کرده‌اند.
پس از گرانی خودرو، روغن خوراکی، در عرض یک روز افزایش قیمت ۸۰ درصدی حمل‌ونقل مسافری بین‌شهری، افزایش ۵۰ درصدی شیر خام و خبر کمبود شدید جوجه یکروزه نیز به اخبار ناامیدکننده مدیریت بدون تدبیر افزوده شد!
افزایش درخواست قیمت شیر خام و به تبع آن قیمت محصولات لبنی، در حالی ارائه شده است که رئیس‌جمهوری چندی پیش عنوان کرده بود که تا قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نباید قیمت کالاهای اساسی و مصرفی مردم افزایش یابد!

عارف نامزد نشد چون نمی‌خواست دوباره فدا شود
یک عضو حزب اتحاد ملت درباره انصراف محمدرضا عارف از نامزدی انتخابات گفت: عارف از همان انتخابات دور اول، روحانی دل‌آزردگی داشت و تصمیم گرفت این‌بار خودش را فدا نکند.
به گزارش نامه‌نیوز، از مدت‌ها قبل تصور می‌شد محمدرضا عارف یکی از گزینه‌های قطعی و جدی در انتخابات ریاست جمهوری است. او با اظهارنظرها و مواضع خود تحلیل‌گران را به این باور رسانده بود که به هیچ روی قصد کناره‌گیری ندارد. حتی در هفته‌های منتهی به انتخابات و با توجه به رویکرد اصلاح‌طلبان نسبت به او ، این گمانه ایجاد شد که عارف به صورت مستقل وارد میان خواهد شد.
بعدتر اما نشانه‌هایی از تمایل اصلاح‌طلبان به دلجویی از عارف مشاهده و گمان رفت که او یکی از نامزدهای این جریان است و جزو فهرست چهارده نفره اصلاح‌طلبان قرار می‌گرفت.
جلال جلالی‌زاده عضو حزب «اتحاد ملت» درباره کناره‌گیری عارف گفت: « قاعدتا کاندیدایی که قصد حضور در صحنه رقابت‌های ریاست جمهوری را دارد، روی رفتار‌ها، اقدامات و همراهی همفکران و هم‌جناحی‌ها و هم‌حزبی‌های خودش حساب می‌کند. آقای دکتر عارف هم با توجه به اینکه سال‌ها در میان اصلاح‌طلبان بوده، معاون اول دولت اصلاحات و رئیس فراکسیون امید بوده و ... انتظار داشت که نهاد اصلاح‌طلبان روی او اجماع کنند. احتمالا انتظار داشت که نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان از او دعوت و حمایت کند. به نظر من عدم استقبال نهاد اجماع‌ساز موجب شد که او زمینه را برای ورود خود فراهم نبیند و دلسرد شود».
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب ادامه داد: «ضمن اینکه تبلیغات منفی بر علیه آقای عارف زیاد بوده و مدام می‌گفتند که او در مجلس موضع‌گیری‌های قوی نداشته یا عملکرد ضعیفی داشته است. همه این‌ها قطعا در تصمیم‌گیری عارف نقش داشته است».
این نماینده پیشین مجلس افزود: «این را نیز در نظر داشته باشید که عارف در انتخابات دور اول آقای روحانی آمد و متاسفانه اصلاح‌طلبان با حمایت از روحانی و کنار گذاشتن او، هم به عارف ضربه زدند و هم به خودشان. ای کاش که همان موقع از عارف حمایت کرده‌بودند و این هزینه‌های سنگین به آنان تحمیل نمی‌شد. به نظر من آقای عارف از همان زمان دل‌آزردگی داشت و باتوجه به همان، تصمیم گرفت که این بار خودش را فدا نکند».
یادآور می‌شود عارف زمستان سال ۹۸ مقارن با ناکامی اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس یازدهم، از ریاست شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان استعفا داد و این شورا بدون توضیح روشن، منحل شد. اکنون گروه موسوم به نهاد اجماع‌ساز جای آن شورا فعالیت می‌کند. تعادل: دولت از بورس 230 هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرد
«دولت منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق بورس تأمین کرد اما ضمناً تیر خلاص را هم به سرمایه‌های مردم در بورس زد».
این ارزیابی را روزنامه اقتصادی تعادل (دو قلوی روزنامه اعتماد) منتشر کرده و می‌نویسد: بعد از تصمیم آزادسازی سهام عدالت و همچنین رشد بی‌رویه نرخ ارز، شاخص بورس رو به افزایش گذاشت به گونه‌ای که شاخص کل به عنوان میانگین بازار از 508 هزار واحد در ابتدای سال 99 به 2 میلیون و 100 هزار واحد در نیمه مرداد همان سال افزایش یافت و این باعث روی‌آوری عده زیادی از مردم به حضور در بورس شد.
براساس این آمار، ارزش تجهیز و جذب منابع مالی از طریق بازار سرمانه برای اقتصاد کشور که در سال 98 تنها معادل 216 هزار میلیارد تومان بوده، در سال 99 از مرز 560 هزار میلیارد تومان عبور کرد.
بررسی عوامل رشد بازار نشان می‌دهد رشد درآمدهای دولتی و افزایش استقبال مردم از بازار سرمایه به توجه بیشتر دولت به بورس و موجب حمایت از این رویکرد اقتصادی جهت تأمین مالی و پوشش کسری
بودجه شد.
از یک سو اعلام شد همه افراد تنها با داشتن کد ملی می‌توانند در پذیره‌نویسی صندوق‌ها شرکت کنند از سویی دیگر با کاهش عرضه و اصطلاحاً خرید یا جمع کردن عرضه سهام شرکت‌های داخل سبد (ETF) زمینه‌ساز بالا رفتن قیمت شرکت‌ها شد تا بتواند در ازای واگذاری سهام، نقدینگی بیشتری جذب کند. پس از آن آزادسازی فروش سهام عدالت و همچنین تثبیت نسبی نرخ ارز در بازار و آشنا نبودن سرمایه‌گذاران تازه‌وارد با ساز و کار بازار سهام از دیگر دلایلی بود که موجب ریزش بازار سهام شد. استقبال عموم مردم و ورود حجم عظیمی از نقدینگی به بازار سرمایه در صورت برنامه‌ریزی درست و هدایت این حجم از نقدینگی به سمت عرضه‌های اولیه شرکت‌های جدید می‌توانست موقعیت مناسبی را در جهت تحقق شعار سال یعنی حمایت از تولید را به سرانجام برساند موردی که متأسفانه در دولت به درستی برنامه‌ریزی نشد.
کوتاهی دولت در حفظ ثبات بازار سرمایه سبب ریزش بیشتر بازار سرمایه شد. به نظر می‌رسد کار دولت پس از مرتفع کردن نیازهای مالی با بازار سرمایه به اتمام رسیده بود و تیر خلاص خود را به قلب این بازار نشانه رفت به طوری که در مرداد ماه سال 1399 ریزش تاریخی بازار سهام طی 53 سال گذشته رقم خورد و شاخص بورس 89 هزار واحد سقوط را تجربه کرد.
در حالی که بسیاری از سهامداران حقیقی شاهد نابود شدن سرمایه خود در بازار سرمایه بودند، دولت سود بسیار خوبی کسب کرد. صندوق پالایشی یکم که دولت در تابستان به سهامداران فروخت به زیان‌دهی رسید، اما دولت نقدینگی عظیمی نصیب خود کرد. طبق آمارهای رسمی، درآمد دولت از محل فروش صندوق‌های سرمایه‌گذاری موسوم به ETF حدود 35 هزار میلیارد تومان و مالیات حاصل از نقل و انتقال سهام حدود 17 هزار میلیارد تومان اعلام
شده است.
آمار رسمی حاکی از آن است که مجموع تأمین مالی دولت در سال 99 از بازار سرمایه حدود 230 هزار میلیارد تومان بوده که از این مبلغ، 17 هزار میلیارد تومان مربوط به مالیات معاملات است. بازار سرمایه سال گذشته اگرچه پایانی تلخ برای برخی سهامداران داشت، اما توانست کام دولت را شیرین کند؛ چرا که دولت هم توانست بخشی از سهام خود را در شرایط رونق بازار با قیمت‌های خوب به فروش برساند و هم از محل مالیات بر معاملاتی که سایر سهامداران انجام می‌دهند درآمد چند ده هزار میلیارد تومانی کسب کند.  
سایر اخبار این روزنامه
اشک‌های جهانگیری را باور کنیم یا ادعای موفقیت روحانی را؟! «بی‌سابقه»ها و «ترین»های نبرد سیف‌القدس(یادداشت روز) اخبار ویژه هاآرتص: شکست کنونی در برابر حماس بزرگ‌ترین شکست اسرائیل است ریزش 18 هزار واحدی بورس همزمان با ادعای رئیس جمهور درباره رونق بازار سرمایه رسانه‌های اصلاح‌طلب درباره نظراتم شیطنت کردند حماسه مردم تهران در حمایت از مردم فلسطین امروز همه فلسطینی هستیم ترک فعل زنگنه چند ده میلیارد دلار به کشور خسارت زده است موافقت مجلس با کلیات طرح تقویت امنیت غذایی و رفع موانع تولیدات کشاورزی در مذاکرات وین چند موضوع کلیدی هست که باید حل شود گذر مقاومت فلسطین از انتفاضه سنگ به انتفاضه موشک ادامه اتفاقات عجیب در فدراسیون فوتبال نوبت به انتصاب‌های فامیلی رسید! وضع موجود ریشه در ناکارآمدی دولت‌های قبل دارد! اشک‌های جهانگیری را باور کنیم یا ادعای موفقیت روحانی را؟! اشک‌های جهانگیری را باور کنیم یا ادعای موفقیت روحانی را؟!