ماجراي مشكوك بهداشت اصناف

سرویس جامعه جوان آنلاین: حدود سه سال پيش آموزشگاه‌هاي بهداشت اصناف عليه وزارت بهداشت شكايتي را براي حفظ كسب و كار خودشان مطرح مي‌كنند. به گفته يكي از مديران آموزشگاه قبل از تشكيل دادگاه و با تهديد تلفني، اين شكايت پس گرفته‌مي‌شود تا در نهايت با صحبت و گفت‌وگو مشكل را حل كنند،اما نه‌تنها مشكلي حل نشده‌است، بلكه حتي با سنگ‌اندازي مسئولان تصميم‌گيرنده براي نحوه فعاليت اين آموزشگاه‌ها، عملاً آنها را تعطيل كرده‌اند. حالا آموزشگاه‌ها در انتظار يك فراخوان مانده‌اند تا بلكه بتوانند از طريق آن تبديل به دفاتر خدمات سلامت شوند و بيكار نشوند. ماجرا از اين قرار است كه حدود 17 سال پيش و بنا به دستور وزارت بهداشت، قرار شد تا آموزشگاه اصناف تشكيل شود و اصناف در آنجا آموزش لازم را براي بهداشت در كار خود ببينند. اين در حالي است كه در سال‌هاي اخير شركتي با نام «آواي سلامت» شروع به كار كرد و دفاتر خدمات سلامت را تحت پوشش گرفت. همان روزها به آموزشگاه‌هاي اصناف اعلام شد كه شما هم بياييد و دفتر خدمات سلامت شويد، اما از آنجايي كه تمامي دفاتر بايد 13 الي 17 درصد از تراكنش‌هاي مالي خود را به شركت آواي سلامت پرداخت مي‌كردند، 99 درصد از آموزشگاه‌ها اين پيشنهاد را قبول نكردند، زيرا كه به گفته آموزشگاه‌هاي بهداشت اصناف، اين شركت هيچ خدمتي ارائه نمي‌داده و براي كار نكرده‌اش، سود دريافت مي‌كرد. در نهايت و حدوداً سه سال پيش، خبر منحل‌شدن شركت آواي سلامت اعلام شد و دلايلي چون ورشكستگي يا اختلاس مديران اين شركت به گوش مي‌رسيد. هر چند علت اصلي منحل‌شدن اين شركت مشخص نشد،‌اما در نهايت همان كار و همان فعاليت را شركتي به نام «مبين سلامت» در دست گرفت!
مدير يكي از آموزشگاه‌هاي بهداشت اصناف در اين‌باره به خبرنگار «جوان» مي‌گويد:‌«برخي از اعضا و صاحبان امتياز شركت مبين سلامت از همان افراد شركت قبلي هستند،‌اما با آيين‌نامه جديدي شروع به كار كرده‌اند كه كار ما را رو به تعطيلي كشانده‌است.»
اين مدير آموزشگاه كه نمي‌خواهد نامش فاش شود،‌ادامه مي‌دهد:‌«براي ما سؤال است كه چگونه مركز سلامت و محيط كار وزارت بهداشت، مجري طرحي‌ شده كه نتيجه آن باعث تعطيلي 353 آموزشگاه‌بهداشت اصناف خواهد شد؟ هر چند كه ما مي‌‌دانيم، از آنجايي كه آموزشگاه‌ها هيچ‌گونه عايدي مالي براي برخي دست‌هاي پنهان نداشته‌است، كمر همت به نابودي ما بسته‌اند!»
او به جنجال‌هاي طرح شكايتشان در دادگاه نيز اشاره مي‌كند و مي‌گويد:‌«انجمن ما شكايتي عليه نحوه فعاليت شركت مبين سلامت تنظيم كرد و براي اين كار وكيل هم گرفت،‌اما به گفته اعضاي هيئت‌مديره قبل از تشكيل دادگاه با آنها تماس گرفته شده و گفته‌اند كه بايد شكايت را پس بگيريد. براي همين آنها شكايت را پس گرفتند و اميد داشتند كه با صحبت و گفت‌وگو مشكل حل شود،‌اما حل كه نشد هيچ! شش ماه گذشته دستورالعملي به شركت‌هاي خدماتي صادر‌شده كه به آنها اعلام شده آموزش هم بدهند و اين يعني به تعطيلي كشاندن آموزشگاه‌هاي بهداشت اصناف!»


تعرفه به نرخ 1390
اين مدير آموزشگاه با اشاره به معضل ديگري مبني بر افزايش قيمت هر سه سال يكبار(!) و افزايش ناچيز تعرفه‌ها اظهار مي‌دارد:‌«در صورتي كه هر سال همه قيمت‌ها تغيير مي‌كند و تورم همه كسب و كارها را تحت‌تأثير قرار مي‌دهد، سال گذشته و بعد از سه سال قرار بود افزايش قيمت تعرفه‌ها ابلاغ شود، اما در يك اقدام عجيب نه‌تنها هزينه كلاس‌ها كه آخرين رقم آن 100 هزار تومان بود،‌افزايش پيدا نكرد، بلكه اعلام كردند به‌دليل آموزش غيرحضوري و شرايط كرونا بايد مبلغ 40 هزار تومان دريافت كنيد! شهريه‌اي كه معادل رقم 10 سال گذشته است! اين در حالي است كه در اين 10 سال اخير هيچ‌چيز، حتي يك چوب كبريت هم قيمتش به 10 سال گذشته برنگشته است! براي همين عملاً آموزشگاه‌ها با تعرفه 40 هزار توماني تعطيل شده‌اند، زيرا كه حق بيمه و دستمزد كارمند و اجاره بهاي دفتر، افزايش سرسام‌آور پيدا كرده و با شرايط زندگي در سال 1400 تعرفه سال 1390 را مي‌گيريم!»
او به لج و لجبازي‌ها مسئولان بالادستي خود اشاره مي‌كند و مي‌گويد:‌«ما مي‌دانيم كه بعد از شكايتي كه مطرح كرديم، برخي از مسئولان عصباني شده‌اند و به تلافي اين شكايت، مي‌خواهند ما را تحت فشار بگذارند تا خودمان با دست خودمان آموزشگاه را ببنديم! زيرا كه بازرس هيئت‌مديره نيز درباره اين كارهاي مغرضانه مسئولان بالاسري ما مي‌گويد كه در اين دو سال اخير و بعد از شكايتمان در دادگاه، در هيچ كدام از جلسات كه در آن آيين‌نامه را تعيين مي‌كنند، دعوت نشده‌ايم. سؤال ما اين است كه اگر ما را دعوت نمي‌كنند، چه كسي در اين جلسات و براي تصميم‌گيري‌ها از ما دفاع مي‌كند؟ ظاهراً آنها عزمشان را جزم كرده‌اند كه از 353 آموزشگاه در كشور و 353 خانواده و آن هم به خاطر يك لجبازي كودكانه نان‌بُري كنند!»
اين مدير آموزشگاه در پايان مي‌گويد:‌«موضوع عجيب آخر نيز اين است كه وقتي به مسئولان گلايه مي‌كنيم و مي‌گوييم چرا مسئله آموزش را كه يك موضوع تخصصي است به دفاتر خدمات واگذار كرده‌ايد، مي‌گويند شما هم به دفاتر خدمات سلامت تغيير فعاليت دهيد! اين در حالي است كه هيچ فراخواني در اين زمينه منتشر نشده و در شرايطي كه ما را ضعيف كرده‌اند براي تغيير نوع فعاليت ما نيز اقدامي انجام نداده‌اند.»
فراخوان عمومي به زودي اعلام مي‌شود
در همين رابطه مهندس محسن فرهادي، معاون فني مركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت به خبرنگار «جوان» مي‌گويد:‌«قرار است يك فراخوان عمومي در روزنامه اعلام شود كه كارهاي اداري آن در دستور كار است. مديران آموزشگاه‌ها مي‌توانند بعد از فراخوان، مداركشان را ارسال و مانند عموم مردم در آن شركت كنند.» فرهادي درباره علت تعويق در اعلام فراخوان مي‌گويد: «به‌دليل حساسيت‌هاي موجود درباره شيوع كرونا، اعلام اين فراخوان به تعويق افتاده‌است، البته اقداماتي براي برگزاري آزمون انجام شده‌است،‌اما احتمالاً مجازي برگزار شود.»
او در پاسخ به اين سؤال كه آيا آموزشگاه‌هاي بهداشت اصناف با 15 سال سابقه فعاليت از امتيازي در اين زمينه برخوردار خواهند شد، اظهار مي‌دارد:‌«امتيازاتي براي آموزشگاه‌ها براي شركت در آزمون در نظر گرفته‌شده و وجه تمايز آنها با عموم مردم در همين امتياز است، تمام اين موارد همزمان با فراخوان عمومي اعلام خواهد شد.»
فرهادي درباره كاهش شهريه آموزشگاه‌ها و لطمه مالي به آنها مي‌گويد:‌«نمي‌توانيم از اصنافي كه در حال حاضر به دليل كرونا لطمه ديده‌اند، توقع پول بيشتر داشته‌باشيم. به‌خصوص اينكه در چنين شرايطي كلاس‌هاي آموزشگاه‌ها،‌آنلاين برگزار مي‌شود و مديران آموزشگاهي مي‌توانند با تبليغ و خوشفكري خود به چندين نفر همزمان آموزش دهند و از اين راه، درآمد بيشتري كسب كنند.»
او در پاسخ به اين سؤال كه چرا بعد از شكايت آموزشگاه‌ها و پس گرفتن آن، ديگر در جلساتي كه آيين‌نامه‌ها در آن تعيين مي‌شود، از هيئت‌مديره دعوتي نكرده‌اند،‌مي‌گويد:‌«اين جلسات در سطح آنها نبوده‌است، به طور حتم اگر نياز به حضور آنها بود،‌از اعضاي هيئت‌مديره نيز دعوت مي‌كرديم. پيش‌تر در چندين جلسه نظرات آنها گرفته شده‌است. ما به طور معمول جلسات حضوري متعددي با نمايندگان آموزشگاه‌ها داشته و خواهيم داشت.»
آنطور كه معاون فني مركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت مي‌گويد،‌در حال حاضر زمان مشخصي براي اعلام فراخوان عمومي و آزمون مربوطه تعيين‌نشده‌ و اين در حالي است كه در اين چند ماه اخير آموزشگاه‌هاي بهداشت اصناف، تضعيف شده‌اند و رو به تعطيل شدن مي‌روند،‌اما هيچ راهكاري براي تبديل وضعيت آنها وجود ندارد. مديران آموزشگاه‌هاي بهداشت اصناف معتقدند كه تمام اين سنگ‌اندازي‌ها براي خسته كردن آنها و حذفشان از ميدان انجام مي‌شود.
در حال حاضر زور مديران آموزشگاه‌ها به مسئولان وزارت بهداشت نمي‌رسد و همچنان در انتظار يك فراخوان عمومي مانده‌اند.