تفاوت‌های انتخابات امسال با سال ۱۳۸۴ پدیده انتخابات ۱۴۰۰ چه کسی است؟

برخلاف انتخابات ریاست جمهوری دوره دوازدهم که چهره‌های سیاسی کمتری پا به عرصه گذاشتند، حالا تقریباً تمام چهره‌هایی که رسانه‌ها در طول ماه‌های اخیر حدس می‌زدند در انتخابات حاضر شدند. البته هنوز شورای نگهبان لیست نهایی کاندید‌های تایید صلاحیت شده را منتشر نکرده است و تحلیلگران و فعال سیاسی بر سر شکل گیری پدیده انتخاباتی اختلاف نظر دارند.
به گزارش فرارو، برخی از تحلیلگران سیاسی بر این عقیده اند که از میان چهره‌های شاخصی که احتمال تایید صلاحیت آن‌ها وجود دارد، علی لاریجانی می‌تواند پدیده انتخابات ۱۴۰۰ باشد. احمد زیدآبادی در این رابطه می‌گوید: «علی لاریجانی با رویکرد تازه‌ای که در پیش گرفته، احتمالا حریف قدری برای سیدابراهیم رئیسی خواهد بود.» در این میان صادق زیباکلام هم معتقد است که اگر بر فرض محال مصطفی تاج زاده تایید صلاحیت شود، احتمال اینکه پدیده انتخابات پیش رو باشد، وجود دارد.
برخی از فعالان سیاسی نیز از سعید محمد به عنوان پدیده انتخاباتی یاد می‌کنند، این در حالی است که دسته دیگری از فعالان سیاسی معتقدند که او شرایط مد نظر شورای نگهبان را ندارد، بنابراین نمی‌تواند پدیده انتخابات باشد.
با این حال گروهی از تحلیلگران سیاسی هم شکل گیری پدیده انتخاباتی را منوط به افزایش مشارکت مردم می‌دانند و اعتقاد دارند که با مشارکت حداقلی پدیده‌ای شکل نخواهد گرفت.


نباید به دنبال پدیده‌ای همچون احمدی نژادِ سال ۱۳۸۴ در انتخابات بود!
جلال میرزایی استاد دانشگاه و نماینده مجلس دهم در مورد شکل گیری پدیده در انتخابات ۱۴۰۰ در گفت‌وگو با فرارو گفت: «جامعه در طول سه سال اخیر با مشکلات عدیده‌ای نظیر کاهش تولید ناخالص داخلی، کاهش رشد اقتصادی، افزایش نرخ بیکاری، افزایش نرخ تورم و... روبرو بوده است. این موضوعات نیز باعث شده تا جامعه به دنبال فردی بگردد که توانایی لازم برای کاهش این مشکلات و مدیریت امور برای برون رفت از این موضوعات را داشته باشد؛ بنابراین اگر به دنبال پدیده هستیم، این پدیده را باید بر اساس انتظاری که جامعه دارد مورد شناسایی قرار بدهیم.»
او معتقد است که با شرایط موجود نباید به دنبال پدیده‌ای همچون احمدی نژادِ سال ۱۳۸۴ در انتخابات بود. به گفته او چنین افرادی در انتخابات ۱۴۰۰ بروز و ظهوری نخواهند داشت.
میرزایی می‌گوید: «به اعتقاد بنده در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، رقابت‌ها با توجه به فعالیت‌ها و عقبه‌ای که برخی نامزد‌ها داشتند، پیرامون سه چهره خواهد بود. در این رابطه به نظر می‌رسد که پدیده این دوره انتخابات فردی از میان آقای جهانگیری، آقای رئیسی و لاریجانی باشد. در اولویت دوم چهره‌های همچون آقای محمد شریعتمداری و آقای مسعود پزشکیان قرار دارند. البته حال باید دید که تایید صلاحیت‌ها به چه شکلی خواهد بود و کدام یک از چهره‌ها در عرصه انتخابات باقی خواهند ماند.»
نماینده اسبق مجلس با اشاره به امکان سنجی پدیده شدن لاریجانی در انتخابات پیش رو گفت: «در سطح نخبگان آقای لاریجانی خوب ظاهر شد. یعنی صحبت‌های او هنگام ثبت نام توانست طیفی از نخبگان و سیاسیون اصلاح طلب و میانه رو را تحت تاثیر قرار بدهد. اما هنوز این تاثیرگذاری به توده‌ها سرایت نکرده است. بنده در چند استان و شهرستان کشور که بررسی می‌کردم هنوز فعالیت میدانی و تحولی به نفع آقای لاریجانی ایجاد نشده است؛ بنابراین این واقعیت درباره آقای لاریجانی دیده می‌شود که فعلا شانسی در میان توده پیدا نکرده است.»
او اضافه کرد: «بعید می‌دانم که دور دوم میان آقای لاریجانی و آقای جهانگیری شکل بگیرد. اگر آقای رئیسی در صحنه انتخابات باقی بماند، براساس نظرسنجی او بیشترین شانس را برای رسیدن به دور دوم انتخابات دارد. اما با این حال باید نشست و دید که مناظره‌ها به چه صورتی برگزار می‌شود و چه مباحثی مطرح خواهد شد.» به اعتقاد این استاد دانشگاه، مناظره‌ها از سال ۸۸ به بعد به عنوان یک عامل تاثیرگذار در روند و سرنوشت انتخابات بدل شده است تا جایی که حتی می‌تواند نتیجه انتخابات را تعیین کند؛ بنابراین باید صبر کنیم و ببینیم که چه کسانی در مناظره حضور خواهند داشت و چه مباحثی طرح می‌شود.»
میرزایی در مورد تلاش‌های سعید محمد برای رسیدن به پاستور و پدیده شدن در انتخابات ۱۴۰۰ می‌گوید: آقای سعید محمد با توجه به فعالیت‌ها و پشتوانه‌ای که داشت در مدت کوتاهی توانست در افکار عمومی پایگاهی پیدا کند. اما او پس از ابلاغیه شورای نگهبان در مورد شرایط کاندید‌اهای ریاست جمهوری به حاشیه رفت.
او افزود: «صاحب‌نظران معتقدند که سعید محمد با توجه به تعاریف شورای نگهبان، احتمالا در لیست کاندید‌اهای تایید صلاحیت شده قرار نخواهد گرفت؛ بنابراین پرداختن به سعید محمد دیگر موضوعیت ندارد. بلکه بیشتر رقابت در این دوره همچون دوره‌های گذشته گفتمانی خواهد بود. چراکه بررسی‌ها نشان می‌دهد که رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری از سال ۸۴ تا ۹۶ میان دو گفتمان شکل گرفته است. با این وجود کاندید‌اهایی که گفتمانی را نمایندگی می‌کنند و یا از عهده طرح یک گفتمان بر می‌آیند بیشتر از سایر چهره‌ها با اقبال مواجه می‌شوند.»
سایر اخبار این روزنامه