جهان در معرض آپارتاید واکسن

سرویس جامعه جوان آنلاین: جهان در معرض «آپارتايد واكسن» قرار دارد؛ توزيع غير عادلانه واكسن كرونا در دنيا حالا صداي دبير كل سازمان جهاني بهداشت را هم در آورده‌است. در حالي كه كشور‌هاي با درآمد بالا ۱۵ درصد از جمعيت جهان را تشكيل مي‌دهند، ۴۵ درصد واكسن كرونا را دريافت كرده‌اند،‌اما كشور‌هاي متوسط و ضعيف كه تقريباً نيمي از جمعيت جهان را تشكيل مي‌دهند، تنها ۱۷ درصد واكسن‌هاي جهان را دريافت كرده‌اند. آدهانوم تدروس، دبير كل سازمان بهداشت جهاني (WHO) در سخنراني خود در نشست صلح پاريس با اشاره به اين آمارها، درباره شكاف بسيار در نحوه واكسيناسيون كوويد‌ ۱۹ ميان كشور‌هاي ثروتمند و كشور‌هاي متوسط و ضعيف، هشدار داد. واردات واكسن در كشور ما هم با چالش‌هاي متعددي همراه بوده‌است و از ابتدا تاكنون تنها 5/ 5 ميليون دوز واكسن وارد كشور شده‌است. در چنين شرايطي با تكيه به توان دانشمندان و فرزندان اين مرز و بوم توليد واكسن‌هاي ايراني مراحل نهايي خود را طي مي‌كند و به گفته وزير بهداشت طبق وعده‌ها در همين خرداد ماه واكسن ايراني كرونا به شبكه واكسيناسيون وارد مي‌شود. رئيس ستاد اجرايي فرمان امام هم با تأكيد بر اينكه هر سه فاز تست انساني واكسن كووايران تا امروز با موفقيت كامل پيش رفته، از توليد 800 هزار دوز واكسن كوو ايران خبر داد و ابراز اميدواري كرد ظرف يك ماه و نيم آينده، ۴ تا ۵ ميليون دوز واكسن توليد شود. در 24 ساعت منتهي به روز سه‌شنبه، ۱۱ هزار و ۸۷۳ بيمار جديد مبتلا به كوويد۱۹ در كشور شناسايي شد.
در همين زمان، ۲۰۸ بيمار كوويد۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان اين بيماري به ۷۹ هزار و ۵۶ نفر رسيد. در حال حاضر هشت شهر كشور در وضعيت قرمز، ۲۳۳ شهر در وضعيت نارنجي، ۲۰۷ شهر در وضعيت زرد قرار دارند. طبق اعلام مركز روابط عمومي و اطلاع‌رساني وزارت بهداشت، تا كنون 2 ميليون و ۶۷۵ هزار و ۵۹۴ نفر دوز اول واكسن كرونا و ۴۷۰ هزار و ۴۶۸ نفر نيز دوز دوم را تزريق كرده‌اند و مجموع واكسن‌هاي تزريق شده در كشور به 3 ميليون و ۱۴۶ هزار و ۶۲ دوز رسيد.
جهان در خطر آپارتايد واكسن
روند واكسيناسيون در ايران حتي حالا كه كمي سرعت گرفته همچنان كند محسوب مي‌شود و دلايلي همچون تحريم و چالش‌هاي نقل و انتقال پول براي خريد واكسن كشور را با مشكل مواجه كرده‌است. اگرچه حالا و با موفقيت واكسن‌هاي توليد داخل به گفته سعيد نمكي وزير بهداشت از همين ماه بناست تا واكسن‌هاي ايراني وارد روند واكسيناسيون كرونا شوند. با وجود اين «آپارتايد واكسن» شايد به روز‌ترين مدل تبعيض در دنياي امروز باشد كه حتي انتقاد سازمان جهاني بهداشت را به دنبال داشته‌است.


آدهانوم تدروس، دبير كل سازمان بهداشت جهاني (WHO) با اشاره به شكاف بسيار در نحوه واكسيناسيون كوويد‌۱۹ ميان كشور‌هاي ثروتمند و كشور‌هاي متوسط و ضعيف، هشدار داد جهان در معرض «آپارتايد واكسن» قرار دارد.
تدروس در سخنراني خود در نشست صلح پاريس گفت: «فكر مي‌كنم بايد يك قدم جلوتر بروم و بگويم جهان نه در معرض خطر بلكه دقيقاً در آپارتايد واكسن است. همانطور كه مي‌دانيد، كشور‌هاي با درآمد بالا ۱۵ درصد از جمعيت جهان را تشكيل مي‌دهند، اما ۴۵ درصد واكسن كرونا را دريافت كرده‌اند، اين در حالي است كه كشور‌هاي متوسط و ضعيف كه تقريباً نيمي از جمعيت جهان را تشكيل مي‌دهند، تنها ۱۷ درصد واكسن‌هاي جهان را دريافت كرده‌اند، بنابراين اين شكاف واقعاً بزرگ است.»
به گفته رئيس سازمان جهاني بهداشت حداقل ۶۳ ميليون دوز واكسن به ۱۲۴ كشور منتقل شده‌است، اما آنها تنها 5/0 درصد از جمعيت تركيبي اين كشور‌ها را پوشش داده‌اند.
تدروس با اشاره به اينكه هم اكنون برخي از كشور‌هاي با درآمد بالا در حال واكسيناسيون كودكان و نوجوانان هستند، در حالي كه هنوز كادر درمان، سالمندان و ساير گروه‌هاي در معرض خطر در سراسر جهان به طور كامل واكسينه نشده‌اند، افزود:«مشكل اساسي نابرابري در توزيع واكسن است كه مي‌تواند با تقسيم منابع مالي براي تأمين بودجه كامل و نيز با به اشتراك‌گذاري فناوري افزايش توليد واكسن حل شود.»
واكسيناسيون عمومي با واكسن وطني از ماه جاري
نهايي شدن واكسن ايراني كرونا اما دغدغه واكسيناسيون داخلي را بر طرف خواهد كرد.
محمد مخبر، رئيس ستاد اجرايي فرمان حضرت امام (ره) با بيان اينكه فاز سوم تست باليني واكسن كوو‌ايران بركت تقريباً به نيمه راه خود رسيده‌است، گفت:‌«اميد است در خرداد ۱۴۰۰ واكسيناسيون عمومي با توليدات ستاد اجرايي آغاز شود.»
به گفته وي نتايج فازهاي اول و دوم اين طرح مطالعاتي و تا اين لحظه از فاز سوم كارآزمايي باليني، بسيار خوب بوده‌است.
رئيس ستاد اجرايي فرمان امام با بيان اينكه تاكنون بين ۸۰۰ هزار تا يك ميليون دوز واكسن كوو ايران بركت توليد شده افزود:«به دليل اينكه هنوز مجوز تزريق عمومي صادر نشده‌است، سرعت توليد را قدري كم كرديم.
مخبر يادآور شد: توليد واكسن در حال انجام است و در حال انبار كردن آنها هستيم تا به محض صدور اجازه وزارت بهداشت در اختيار اين مجموعه قرار گيرد و به مردم تزريق كنند.»
وي با تأكيد بر اينكه امكانات توليد در وضع بسيار خوبي قرار دارد،‌ابراز اميدواري كرد ظرف يك ماه و نيم آينده ستاد بتواند ۴ تا ۵ ميليون دوز واكسن توليد كند.
با ورود واكسن ايراني كرونا به چرخه واكسيناسيون ايران مي‌تواند از آپارتايد واكسن در جهان خارج شود. بي‌ترديد دانشمندان ايراني براي انتقال دانش واكسن كرونا و كمك به كشورهاي فقير دنيا آماده‌اند.