اسرائیلیات گروسی در دور نهایی وین

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی مصاحبه‌ای بر حق حاکمیتی ایران به منظور توسعه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز تأکید کرد و در عین حال در سخنانی تحریک‌‌آمیز برنامه ایران برای غنی‌سازی 60 درصدی را معطوف به ساخت بمب دانست و در مورد مسئله تحقیق و توسعه اتمی در ایران با گفتن اینکه مرغ از قفس پرید، اظهارات فنی را کنار گذاشته و سخنان صهیونیستی زده است. ‌«رافائل گروسی‌» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهار‌‌‌‌‌‌شنبه در گفت‌وگو با روزنامه انگلیسی «فایننشال‌تایمز‌» با تأکید بر حق ایران برای توسعه برنامه هسته‌ای گفت که این «حق حاکمیتی‌» ایران است که برنامه هسته‌ای خود را توسعه دهد.
گروسی در پاسخ به سؤالی در خصوص فعالیت‌های غنی‌سازی ۶۰ درصد ایران ابراز نگرانی کرد و با تأکید بر پیشرفت هسته‌ای ایران طی دو سال گذشته گفت با توجه به آنکه طی دو سال گذشته، برنامه هسته‌ای ایران پیشرفته‌تر شده، اوضاع فعلی، «بسیار نگران‌کننده‌» است.
با این حال، گروسی در خصوص اورانیوم با درصد غنای ۶۰ درصد ایران ابراز نگرانی کرد و گفت که ایران در حال غنی‌سازی اورانیوم به درصد غنایی است که «تنها کشور‌‌‌‌‌‌هایی به آن دست می‌یابند که بمب می‌سازند.»
وی در این خصوص گفت: «اقدام یک کشور در غنی‌سازی ۶۰ درصد یک مسئله جدی است، تنها کشور‌‌‌‌‌‌هایی به این سطح می‌رسند که بمب می‌سازند. ۶۰ درصد تقریباً سطح مورد نیاز برای ساخت تسلیحات است. غنی‌سازی تجاری همان 2 و 3 [درصد] است.»


مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با این حال بر حق ایران برای توسعه برنامه هسته‌ای تأکید کرد و گفت این «حق حاکمیتی‌» ایران است که برنامه خود را توسعه دهد اما این (۶۰ درصد) درجه‌ای است که باید نسبت به آن هوشیاری و توجه بیشتری نشان دهیم.
گروسی در توصیف پیشرفت هسته‌ای ایران گفت: «از لحاظ کیفی، پیشرفت چشمگیری صورت گرفته است.»
وی ادامه داد که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در حال حاضر ۱۰ برابر بیش از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی است که در برجام مورد توافق قرار گرفته بود.
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با این حال تأکید کرد که اکثر اقدامات و گام‌‌‌‌‌‌‌هایی که ایران برداشته به راحتی قابل بازگشت است اما سطح تحقیق و توسعه‌ای که انجام گرفته خود یک «مسئله» است.
گروسی در این خصوص گفت: «مرغی که از قفس پریده باشد را نمی‌توانید بازگردانید، وقتی بدانید که چطور کار‌‌‌‌‌‌ها را انجام بدهید، دیگر همه چیز را می‌دانید و تنها راه برای بررسی این مسئله از طریق راستی‌آزمایی است. برنامه (هسته‌ای) ایران رشد کرده است و پیشرفته‌تر شده است، بنابراین بازگشت خطي به سال ۲۰۱۵ (زمان امضای برجام) امکانپذیر نیست. کاری که می‌توانید انجام دهید این است که فعالیت‌های آنها را زیر پارامتر‌های ۲۰۱۵ نگه دارید .»
اين براي اولين بار است که مديرکل آژانس از لزوم عبور از برجام صحبت مي‌کند، آن هم در شرايطي که مذاکرات در وين در مرحله نهايي قرار گرفته است. بنيامين نتانياهو هم روز سه شنبه هشدار داده بود که طرف‌هاي حاضر در وين با ايران توافق نکنند.
گروسی در مصاحبه با فایننشال‌تایمز در خصوص تمدید این تفاهمنامه گفت که این تمدید به عنوان یک «پل‌» است اما در نهایت این تمهیدات «ناپایدار‌» است.
وی در این خصوص توضیح داد: «ما وارد مرحله‌ای شده‌ایم که باید آن را طی کنیم و ببینیم که دیگر روند‌‌‌‌‌‌ها [مذاکرات وین] چطور پیش می‌رود. بدیهی است که با برنامه‌ای با درجه‌ای از جاه‌طلبی و پیچیدگی‌‌‌‌‌‌‌هایی که ایران دارد، ما به یک نظام راستی‌آزمایی بسیار قوی و مستحکم نیاز داریم، در غیر این صورت اوضاع بسیار شکننده خواهد شد.»
دور پنجم نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور هیئت‌های ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) عصر روز سه‌‌‌‌‌‌‌شنبه در گرندهتل شهر وین به مدت حدود یک ساعت و نیم برگزار شد. دلگرمی دادن انگلیسی‌‌‌‌‌‌ها به صهیونیست‌ها
وزیر خارجه انگلیس اعلام کرد که دیدار با همتای صهیونیستی خود در قدس اشغالی بر لزوم رسیدن به یک توافق هسته‌ای قوی‌تر با ایران تأکید کرده است.
«دومینیک راب‌» در پیامی که در صفحه توئیتر خود منتشر کرد، در ارتباط با محور گفت‌وگوهای خود در قدس اشغالی با گابی اشکنازی، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نوشت: «در دیدار روز چهارشنبه خود با گابی اشکنازی بر تعهد به راه‌حل دو دولتی، اهمیت یک توافق هسته‌ای قوی‌تر با ایران و تعهد خود به امنیت اسرائیل تأکید کردم.»
روز سه‌‌‌‌‌‌‌شنبه نیز بلینکن در سفر خود به فلسطین اشغالی با تأکید بر اتحاد مستحکم واشنگتن و تل‌آویو علیه ایران، تلاش کرد توپ بازگشت به برجام را به زمین ایران انداخته و تهران را مقصر وضعیت فعلی این توافق جلوه دهد.
وی در این خصوص گفت: «ایالات متحده امریکا و اسرائیل در این گزاره که هرگز نباید به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای داده شود، کاملاً متحد هستند. ما هدف کاملاً یکسانی داریم. بر کسی پوشیده نیست گاهی با یکدیگر در خصوص نحوه تحقق آن هدف اختلافاتی داریم.»