مشکلات کشور با متلک‌پراکنی نامزد‌ها حل نمی‌شود

سیدابراهیم رئیسی، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم در سخنانی تصریح کرد: مشکلات کشور با متلک گفتن حل نمی‌شود. او گفت که در گذشته برخی با متلک‌های سرهنگ و حقوقدان کارشان را پیش بردند و حالا به این وضعیت موجود رسیده‌ایم که پیش روی ماست و بدون شرح است. اشاره او به متلک‌پراکنی حسن روحانی خطاب به محمدباقر قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ است.
اغلب کاندیدا‌های انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در یک ویژگی باهم مشترک هستند و آن اینکه تلاش می‌کنند صرفاً مواضع و برنامه‌های خود را بیان کنند و در این مسیر، به تخریب رقبا و طعنه به آنان نپردازند. در این میان نوع رفتار سیدابراهیم رئیسی از انتخابات گذشته، در خاطره‌ها مانده که پاسخ طعنه و متلک‌ها را نداد و از تکرار بی‌اخلاقی پرهیز کرد. او اکنون هم تلاش می‌کند پاسخ طعنه‌های برخی رقبا را ندهد. سعید جلیلی، محسن مهرعلیزاده، امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی و علیرضا زاکانی دیگر کاندیدا‌هایی هستند که با رعایت اخلاق رقابت، می‌توانند انتخابات را از دوقطبی‌سازی و بداخلاقی دور نگه دارند. این مهم در آستانه برگزاری مناظره‌های انتخاباتی اهمیت مضاعف می‌یابد. چه آنکه طبیعت مناظره انتخاباتی به گونه‌ای است که بسیار مستعد طعنه‌زنی و متلک‌پراکنی است.
ویدئویی روز گذشته در فضای مجازی و رسانه‌ها دست‌به‌دست شد که در آن، سیدابراهیم رئیسی چنین می‌گفت: «این صحنه که آقایان بخواهند با متلک گفتن کارشان را پیش ببرند، چون دیده‌اند در گذشته کار با متلک پیش رفته است، یکی گفته سرهنگ و یکی حقوقدان و... درست نیست. اینجا عرصه این است که چه پاسخی برای بیکاری داریم، چه پاسخی برای مسکن داریم، چه پاسخی برای معیشت مردم داریم، سفره چه شد؟ ارزش پول ملی چه شد؟ این موارد مسئله مردم است. مگر با چهار تا متلک گفتن این مسائل کشور حل می‌شود؟! اگر قرار بود مسائل کشور با این‌ها حل شود که حل می‌شد. کسانی که متلک گفتند، همین وضعیت موجود را ساختند و نیاز به تبیین ندارد و وضعیت پیش روی ماست!» پرونده شکایت از رسانه‌ها را بستم
سیدابراهیم رئیسی در حاشیه ضبط گفتگو با ایرانیان خارج از کشور در شبکه جام‌جم هم در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره نحوه مواجهه دولت آینده با حاشیه‌سازی‌ها گفت: حاشیه‌ها مسئولان را از کار اصلی‌شان برای توجه به دغدغه‌های مردم و حل مشکل معیشت، گرانی و بیکاری و مقابله با ناهنجاری‌ها و آسیب‌های اجتماعی بازمی‌دارد و باید برای حاشیه‌زدایی تلاش کرد. در قوه قضائیه هم خیلی تلاش کردند مرا از متن به حاشیه‌ها ببرند ولی رسماً اعلام کردم گرفتار حاشیه‌ها نخواهم شد و ان‌شاءالله در دولت هم همین کار را خواهم کرد.


رئیس قوه قضائیه گفت: وقتی وارد دستگاه قضا شدم در همان ابتدای امر جلسه‌ای با اصحاب رسانه داشتم که گفتند ۴۰پرونده برای ما در دادگستری مطرح است که شاکی آن‌ها دستگاه قضایی است. من گفتم اگر قرار است ما شاکی باشیم از همه رسانه‌ها گذشت می‌کنم و هر ۴۰پرونده را بستیم و تأکید کردم بگذارید رسانه‌ها در بیان نظرات و نقدهایشان آزاد باشند. دولتی که خود را در معرض نقدپذیری قرار ندهد، حتماً دچار آفت و آسیب می‌شود. جوانانی در کشور هستند که به اشکالات به دقت توجه دارند و این اشکالات را هشدار می‌دهند، گرچه ممکن است زبان و بیانشان تند باشد که دولتمردان باید برای شنیدن حرف‌های آن‌ها آستانه تحمل خود را بالا ببرند.
رئیسی افزود: در انتخابات دوره قبل شاید کمتر کسی در کشور به میزانی که بنده مورد تهمت و افترا قرار گرفتم، بوده باشد و با آنکه حرف‌های نادرست و نابجایی درباره من زدند و با آنکه افترا از هیچ‌کس جایز نیست، اما یک شکایت هم از کسی نکردم، در حالی که رقبای ما صد‌ها شکایت کردند. وقت برای حاشیه نداریم
محسن مهرعلیزاده در حاشیه حضور در استودیو جام‌جم جهت ضبط برنامه صحبت با ایرانیان خارج از کشور با بیان اینکه خویشاوندسالاری و آقازادگی از عوامل بروز فساد است، رانت را از مهم‌ترین عوامل بروز فساد بیان کرد؛ رانت‌های اقتصادی اعم از قیمت ارز، اطلاعات اقتصادی و نیز امضا‌های طلایی است. مهرعلیزاده در پاسخ به این سؤال که آیا به مردم قول می‌دهد با تحریک مخالفان یا نزدیکان خود وارد حاشیه‌سازی و حاشیه‌پردازی نشود، تصریح کرد: آنچه کار‌های یک حکمرانی در سطح عالی و نظام اداری را فشل می‌کند، مسئله پرداختن به حاشیه‌هاست. اگر افراد کاربلد، سالم و دارای یک تفکر سازنده و دلسوز و با نگاهی عالمانه و امیدوار به آینده سرکار بیایند، هیچ بهایی به حاشیه نخواهند داد.
مهرعلیزاده با بیان اینکه بنده تاکنون در کار‌هایی که انجام داده‌ام، اهل حاشیه نبوده‌ام، افزود: مطمئناً افرادی را بر سرکار می‌آورم که به حاشیه نپردازند، زیرا وقت زیادی نداریم چراکه همین حاشیه‌روی‌ها و به حاشیه پرداختن‌ها، این وضع اسفناک و بعضاً در زمینه‌های اقتصادی فلاکت‌بار را به وجود آورده است. لزوم پرهیز از حاشیه‌سازی‌ها
سعید جلیلی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری پس از حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه ۲ سیما در نشست خبری خبرگزاری صدا و سیما، در پاسخ به پرسشی درباره حاشیه‌سازی‌های معمول اطرافیان رئیس‌جمهور و لزوم پرهیز از حاشیه‌سازی‌ها اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که در کشور سبب فساد، مشکلات، پیشگیری از پیشرفت امور و کندی کار‌ها می‌شود، صرفاً دزدی برخی افراد در برخی جا‌ها نیست بلکه ناشی از رفتار‌هایی است که اگر بهنگام و درست با آن برخورد نشود، سبب صدمات و لطماتی می‌شود که بعضاً از صد‌ها فساد بدتر است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری یکی از این موضوعات را تعارف دانست و گفت: اگر در جایگاه حکمرانی به ویژه شخص رئیس‌جمهور دچار تعارفات شود، چه با حلقه نخست اطرافش و چه در اطرافیان هر مسئول، چه بسا از جانب آنان رفتار‌های غلط و مضری روی دهد که اگر رئیس‌جمهور و دیگر مسئولان با آنان تعارف داشته باشند و نتوانند برخورد لازم را بکنند، صدمات جبران‌ناپذیری خواهد داشت.
جلیلی تأکید کرد: اگر همگان بدانند که رئیس‌جمهور حتی با حلقه اطراف خود تعارف ندارد، بقیه هم حساب کار خود را می‌کنند و باید به طور جدی بدانند که رئیس‌جمهور در دفاع از حقوق مردم با هیچ کس تعارف ندارد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که اگر رئیس‌جمهور آینده ایران شود، قول می‌دهد که دچار حاشیه‌سازی نشود، اظهار داشت: این وظیفه هر کسی است که در این جایگاه قرار می‌گیرد، البته حاشیه‌پردازی را هم نباید فقط به موضوعی خاص منحصر کنیم. اگر کسی به جای اینکه مسئولیتش را انجام دهد، کار نمایشی کند و اقدامات نمایشی بر کار‌های واقعی غلبه یابد، این هم حاشیه‌پردازی و فساد است.
این نامزد ریاست جمهوری همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اگر رئیس‌جمهور شود و از این تریبون از او انتقاد کنند چه واکنشی خواهد داشت؟ گفت: موضوعی که به عنوان دولت سایه مطرح کردم، دقیقاً بر همین مبناست، معتقدم اگر کسی رئیس‌جمهور می‌شود به این معنا نیست که همه بار مسئولیت روی دوش اوست و بقیه کاری نداشته باشند. در جامعه دینی آحاد مردم باید وظیفه خود بدانند که امور دولت را سایه به سایه در حد وسعشان پیگیری کنند، به این نحو که برخی در حد محله، برخی در حد وزارتخانه و افرادی نیز در محدوده موضوعات تخصصی، اگر دیدند که دولت کار خوبی می‌کند کمکش کنند، اگر کارش ناقص بود تکمیل و اگر غلط بود آن را تصحیح کنند. هیچ وقت حاشیه‌سازی نکرده‌ام
علیرضا زاکانی هم در حاشیه حضور در صداوسیما برای برنامه‌های تبلیغاتی و در پاسخ به اینکه در صورت پیروزی در انتخابات آیا قول می‌دهید تحت تأثیر تحریک دوستان و رفیقان قرار نگیرید و حاشیه‌سازی نکنید، گفت: اگر تا امروز ما حاشیه‌سازی کرده باشیم، بعد از این هم حاشیه‌سازی خواهیم کرد. من ۴۲ سال است حاشیه‌پردازی نکرده‌ام. من چهار دوره است در مجلس هستم و سعی کرده‌ام ادب تریبون و ادب رفتار و ادب قانون را فراموش نکنم. هر کس هر چیزی قبلش بوده، بعد آن هم خواهد بود. حاشیه‌سازی نشانه ضعف است
محسن رضایی هم گفت: حاشیه‌سازی نشان‌دهنده ضعف است. من در خودم و دولتم هیچ ضعفی نمی‌بینم که بخواهم به حاشیه بپردازم.