گشت ارشاد مدیران، لرزه بر اندام طبری‌ها انداخت

«ما گشت ارشاد برای مدیران خواهیم داشت» این جمله را
آیت الله رئیسی در دومین مناظرات انتخاباتی عنوان کرد. دوسالی که از اجرایی شدن این طرح در قوه قضائیه می‌گذرد، دوره‌ای که با حضور آیت‌الله رئیسی به عنوان دوره تحول در این قوه نام گرفت و در این دوره از حقوق بیت‌المال خلع ید شدند و امثال طبری‌ها راهی زندان!
حالا اما به نظر می‌رسد قرار است این طرح تنها در یک قوه باقی نماند و درسطوح مختلف مدیریتی جاری و ساری شود تا پایانی بر راحت‌طلبی‌ها، سوء‌استفاده‌ها و حقوق‌های نجومی در مناصب اجرایی باشد. البته باید دید این موضوع چه الزاماتی حقوقی و اجتماعی دارد؟
>گشت ارشاد مدیران نیاز جامعه امروز ماست


محمدحسن قدیری ابیانه، فعال سیاسی در این خصوص گفت: «فساد مدیران انواع و اقسام مختلفی دارد این موضوع از خودروهای دولتی که آقایان سوار می‌شوند و با خانواده و به تفریح می‌روند شروع می‌شود و تا دست بردن در بیت المال ختم می‌شود؛ این گونه افراد معمولا حد و مرزی در سوءاستفاده از اموال عمومی ندارند.» وی تصریح کرد: «ما واقعا نیاز به ساز و کاری داریم که مثل گشت ارشاد عملکرد مدیران در سطوح و حوزه‌های مختلف را تحت تعقیب قرار دهند و پیگیری کنند. ما نیاز داریم که ببینیم مدیران در سطوح مختلف دچار فساد شده‌اند یا خیر. اگر بتوان فسادی را از آن‌ها کشف کرد این نشان می‌دهد که فساد گسترده‌تر از آن چیزی است که کشف شده است و آن زمان باید بررسی‌ها افزایش یابد. کما این که وقتی دادگاه افرادی مثل طبری تشکیل شد از همان اول ابعاد فسادشان مشخص نبود، ابتدا گوشه‌ای از آن برملا و کشف شد و بعد با پیگیری‌ها معلوم شد که این‌ها چقدر تا چه اندازه فساد در جریان است. البته یک چیزهایی را هم می‌شود فهمید مثلاً اگر کسی از ابتدای انقلاب تا کنون بر سر کار باشد و ماهی 60 -70 میلیون تومان حقوق نجومی گرفته باشد و همه آن را پس انداز کرده باشد الان می‌شد هزار میلیارد تومان پول داشت. خیلی از مدیران کنونی باید توضیح دهند چه طوری چند هزار میلیارد تومان سرمایه به دست آوردند؟ این‌ها باید مورد بررسی قرار گیرد نه این که منتظر بمانیم از آن‌ها شکایت شود؟ باید هم دستگاه قضائی و هم قوه مجریه به این گونه اختلاس‌ها و مال اندوزی‌های غیرقانونی و دست‌اندازی به بیت المالی که در اختیار قوه مجریه بوده رسیدگی کنند. ایجاد گشت ارشاد مدیران کار بسیار خوبی است. دولت برای این که موفق باشد باید مدیریت ها، دولت‌ها و دستگاه‌ها را ضدعفونی کند و برای این کار نیاز است میکرب‌هایی که به جان بیت المال افتاده اندکنار گذاشته شوند.»
>مدیران متخلف از گشت ارشاد مدیران بترسند
حسن فدایی، مدیر آموزش کرسی حقوق بشر نیز در این خصوص گفت:« «گشت ارشاد مدیران» شاید در وهله نخست به ذهن متبادر کند که قرار است مثل همان حالت‌های کمیته و غیره برخورد شود در حالی که این طور نیست. در قوه‌قضائیه آیت‌الله رئیسی ثابت کردند با متخلفان برخورد می‌کنند. اگر شخصی متخلف باشد به تعبیر روایت « الخائن الخائف» همیشه می‌ترسد. کسی که تخلف کرده باشد خودرو پلیس و مامور ببیند می‌ترسد. پس از اگر گشت ارشادی هم به وجو.د بیاید، متخلفان باید بترسند نه اینکه همه مدیران مدنظر قرار بگیرند.»
وی تصریح کرد: «زمانی که صحبت از گشت ارشاد می‌شود این بازتاب منفی به وجود می‌آید که قرار است به همه گیر دهند و برخورد کنند. در دولت آقای رئیسی مفسدان، متخلفان و مرتکبان جرائم باید تن شان بلرزد. این قاعده عمومی است اگر قرار باشد قوه قضائیه که باید باب تظلم خواهی و دادخواهی باشد سکوت کند و قوه مجریه هم که مجری قوانین است سکوت کند، حقوق عامه مغفول و مهجور می‌ماند. اگر به طور جدی با فساد، تخلف و مرتکبان جرائم، مقابله و تقابل نشود، قطعاً مشکلات قوه قضائیه چند برابر می‌شود. ان‌شاءالله با حضور آیت‌الله رئیسی در قوه مجریه دست مفسدان و مرتکبان جرائم قطع می‌شود و کار قوه قضائیه کمی سبک‌تر می‌شود.»
>مهم‌ترین بخش‌هایی که نیاز به ارشاد
نظارت و اصلاح دارند مدیران مملکت‌اند
سعید باقری، وکیل دادگستری نیز در این خصوص گفت: «موضوعی که آیت‌الله رئیسی در خصوص گشت ارشاد مدیران گفتند یک ایده است و هنوز در این ارتباط قانون و مقرراتی وجود ندارد. به نظر من باید یک نهاد نظارتی تحت هر اسمی که می‌خواهد باشد بر عملکرد مدیران به ویژه مدیران ارشد نظام به خصوص آنهایی که با موضوع‌های مالی و اقتصادی کلان سر و کار دارند نظارت داشته باشد. ما در حال حاضر هم همین نظارت‌ها را داریم اما ممکن است اسم‌اش گشت ارشاد نباشد، ما الان سازمانی داریم زیرنظر قوه قضائیه که در قانون اساسی هم چنین سازمانی پیش‌بینی شده به نام سازمان بازرسی کل کشور، دیوانی داریم به نام دیوان محاسبات، این دو نهاد بر عملکرد مدیران حتی بر جزئی‌ترین عملکرد دستگاه دولتی نظارت دارند.»
وی تصریح کرد: «در واقع الان هم ما یک گشت و نهاد نظارتی برای پایش، رصد و ارزیابی و گزارش تخلفات سازمان‌ها در همه رده‌های نظام داریم. در نتیجه موضوعی که ایشان مطرح کردند موضوعی نیست که قبلاً در قوانین ما وجود نداشته باشد. حالا ایشان از عنوان گشت ارشاد مدیران استفاده کردند به هرحال مهم‌ترین بخش‌هایی که نیاز به ارشاد، نظارت و اصلاح دارند مدیران مملکت اند. اگر مدیران مملکت اصلاح شوند قطعاً جامعه نیز تحت تاثیر اصلاحات و رفتارهای درست مدیران مملکت و موسسات دولتی قرار خواهند
گرفت.»
>اصل نظام جمهوری اسلامی ایران برخورد با مفسدان است
سیده حسینی، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز نیز در این خصوص گفت: «توضیح آیت الله رئیسی در خصوص گشت ارشاد مدیران رعشه بر تن دزدان مدیریتی که در راس هستند، انداخت و این زیبا بود.» وی تصریح کرد: «مسلما
آیت الله رئیسی که در سطح قوه قضائیه شصت قاضی دزد را سریعاً از کار برکنار کردند و حتی از خط قرمزها عبور کرد و گفتند« ما در نظام مقدس جمهوری اسلامی خط قرمزی نداریم اگر کسی
به نام اسلام و نظام بیاید دزدی کند با آن‌ها برخورد می‌شود،» در قوه مجریه هم قطعا با دزدان برخورد خواهند کرد. برخورد با مفسدان اصل ساز و کار نظام مقدس ما است اما مدیران اجرایی تاکنون از آن استفاده نکرده‌اند و آمده‌اند به نوعی قوانین را دور زده اند. اصل نظام برخورد قاطع با دزدان است.
>جوانان در راه گشت ارشاد مدیران
می‌توانند به آیت الله رئیسی کمک کنند
مهدی نورایی، دانش آموخته دکتری حقوق و عمومی دانشگاه تهران و پژوهشگر پژوهشکده شورای نگهبان نیز در این خصوص گفت: «ما از مجموعه شرکت‌های دولتی بیش از 7500 عضو هیئت مدیره داریم. عملکرد مالی این شرکت‌ها بعضاً به
درستی شناسایی نمی‌شود. سود و سهم دولت از این شرکت‌ها به درستی شناسایی نمی‌شود. رفتار و عملکرد اعضای هیئت مدیره شرکت ها، کارگزاران اقتصادی نظام در سراسر کشور در کنار کارگزاران سیاسی و بخش‌های دیگر بسیار نقش ویژه و تعیین‌کننده در وضعیت فعلی جامعه دارد.»
وی تصریح کرد:« گشت ارشاد مدیران می‌تواند ناظر بر این عملکرد که درآمدهای عمومی رادر اختیار دارند باشد و این‌ها مورد دقت و نظارت و بازرسی صورت گیرد. مردم در اوج فشارهای اقتصادی قرار داشتند اما چنانچه ملاحظه شد در گمرکات اقلام مورد نیاز مردم انباشته شده بود و بعضاَ فاسد شده بود و به دست مردم نرسید. گشت ارشاد مدیران باید بتواند تخلفات مدیران را شناسایی و برخورد لازم را با آن‌ها داشته باشد. از آن جایی که آیت الله رئیسی اهل جناح گرایی، باندبازی و حزب گرایی نیستند، یک شخصیت مستقل فراجناحی هستند و بنای شان بر این است که از تمام ظرفیت‌های نخبگان خاص جوانان تحصیلکرده استفاده کنند، آن هم جوانانی که هم دغدغه مردم را داشته باشند و دلسوز و انقلابی و تحول گرا باشند، بنابر این بدون شک می‌توانند گشت ارشاد مدیران را رهبری و اجرا نمایند. جوانان می‌توانند به دولت آقای رئیسی کمک کنند که نظارت دقیقی نسبت به دستگاه‌های دولتی و دستگاه‌های اقتصادی مراکزی که معیشت مردم در یَد اختیار آنهاست داشته باشندو به این نحو بتوانند مدیریت صحیح را در کشور پیاده کنند و نظارت دقیقی داشته باشند.»
>تشکیل گشت ارشاد برمبنای تکلیف شرعی امر به معروف و نهی از منکر است
هوشنگ مقبولی، وکیل پایه یک دادگستری در این خصوص گفت: «تشکیل گشت ارشاد بر مبنای تکلیف شرعی امر به معروف و نهی از منکر بود. برای افرادی که در رعایت اصول و مبانی شرعی اهمال و کوتاهی داشتند که توسط مامورین و ضابطین قانونی این افراد در وهله اول و ارشاد به رعایت شئونات اجتماعی شوند.» وی تصریح کرد: «گشت ارشاد در مدیران نقش بدیل و بی‌نظیری در احیای سلامت اداری و مبارزه با فساد اداری دارند. گشت ارشاد اداری به معنای مراجعه ماموران و بازرسین قانونی با دستور ویژه و در چارچوب قانون به مدیرانی که خود یا زیرمجموعه شان مقررات و شئونات قانونی و اجتماعی را رعایت نمی‌کنند، می‌باشد. که در اقدام اولیه راهنمایی و توصیه به رعایت شئونات اداری و قانونی شده و در صورت ادامه و تکرار روش گذشته با اقتدار با آن برخورد قانونی شود. البته طرح این موضوع توسط ریاست محترم قوه قضائیه مسبوق به سابقه است ولی طرح آن در ساختار اداری دولت و قوه مجریه یک تفکر تازه محسوب میشود.»
مقبولی افزود: «در حال حاضر، ابزارهای نظارتی و قانونی همانند بازرسی‌ها و کمیسیون‌های تخلفات اداری به جهت درگیر شدن با بروکراسی اداری و موانع قانونی، کارایی لازم در بهبود وضعیت اداری را نداشته و ندارد. وجود و تشکیل چنین گشتهای ارشادی در بدنه دولت آینده، می‌تواند به طور غیرمستقیم می‌تواند یک حرکت پیش رونده برای احیای سلامت اداری باش. مدیران و کارمندانی که توان انجام وظایف قانونی را ندارند جای خود را به کسانی که توانایی لازم برای خدمت به مردم در چارچوب سلامت اداری را دارند خواهند داد. در اینصورت سیستم اداری براساس ساختار اداری «سلامت محور» حرکت خواهد کرد.»