بنت به زودی نخست وزیر اسرائیل می‌شود، اما مرد پشت پرده، فرد دیگری است پایان «بی‌بی» پس از 12 سال؟

میدل ایست آی نوشت: این امکان وجود دارد که نفتالی بنت، رئیس حزب راست گرای افراطی یامینا، به زودی به مقام نخست وزیری یعنی مهمترین سمت در سیاست اسرائیل به عنوان جانشین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر باسابقه‌ برسد.
به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: محرکه اصلی و مغز متفکر این تحول تاریخی، یائیر لاپید، رئیس حزب راست میانه یعنی یش عتید است که بنت روز یکشنبه اعلام کرد که با او در حال تشکیل دولت اتحاد است.
گفتنی است، لاپید در این رویداد که عواقب بالقوه تاریخی دارد، نقش اساسی داشته است. خوب است بدانید که حزب وی در آخرین دور انتخابات پارلمانی در اسرائیل ۱۷ کرسی را به دست آورد، در حالی که حزب یامینا موفق به کسب ۷ کرسی شد. با این حال، یائیر این شانس را به بنت داده است که به عنوان نخست وزیر قدرت را به دست بگیرد. گفتنی است، دو طرف توافق کرده اند که نخست وزیری به صورت دوره‌ای بین آنها دست به دست شود و در دوره‌ی بعدی یائیر قدرت را به دست بگیرد.
لاپید ۵۷ ساله است و اکنون نقشی اساسی در عرصه‌ی سیاسی اسرائیل بازی می‌کند. او به عنوان یک فرد مشهور در مقیاس کوچک که در قالب یک نویسنده پرکار و ستون نویس محبوب روزنامه یدیعوت آحارونوت که به طور گسترده منتشر می‌شود، یک بازیگر و آهنگساز گاه به گاه، مجری تلویزیون و مجری مهمترین برنامه اخبار تلویزیون در آخر هفته وارد صحنه سیاسی شد. اما شرایطی که زیاد مهم به نظر نمی‌رسید، در واقع یک کلاس درس برای یائیر به منظور آمادگی برای فعالیت سیاسی او در آینده بود.


از روزنامه نگاری تا سیاست
لاپید در حال حاضر ماموریت دارد که به حکومت ۱۲ ساله نتانیاهو که به نظر وی یک فاجعه خطرناک است، پایان دهد. نتانیاهو، باسابقه‌ترین رهبر اسرائیل به شمار می‌رود که اکنون با اتهامات زیادی در مورد فساد تحت محاکمه است. رقبای وی این موارد را یکی از دلایل اصلی نیاز اسرائیل به رهبر جدید عنوان کرده اند. استدلال آنان این است که اگر نتانیاهو همچنان قدرت را در دست داشته باشد، می‌تواند برای مصونیت در برابر قانون از این توجیه که سمت سیاسی دارد، استفاده کند.
اما لاپید فهمید که فقط یک نامزد از جناح راست این شانس را دارد که به ریاست دولت در اسرائیل برسد، حتی اگر خودش آن نامزد را در پشت صحنه مدیریت کند.
این اولین حرکت بزرگ سیاسی لاپید نیست. وی پیش از این در جریان انتخابات ژانویه ۲۰۱۹، در ائتلاف آبی و سفید در کنار بنی گانتز قرار گرفت. وی در آن دوره از انتخابات، چالشی برای رای دهندگانی بود که قصد داشتند به رئیس ستاد ارتش اسرائیل رای بدهند.
اکنون، درصورت تشکیل دولت ائتلافی در کنار بنت، لاپید می‌تواند رویای مادام العمر خود را برای نخست وزیری در نیمه دوم دولت تحقق بخشد.
همچنین اگر این اتفاق بیفتد و دولت ائتلافی یائیر و بنت تشکیل شود، یائیر به تعهد خود نسبت یوسف لاپید یعنی پدرش که زمانی یک روزنامه نگار برجسته و رئیس حزب شینوی بود، عمل خواهد کرد.
لاپید بزرگ در بستر مرگ خود در سال ۲۰۰۸ به پسرش گفت: شما کار من را تمام خواهید کرد. سیزده سال بعد، پس از ده سال فعالیت در سیاست، پسر در مسیر تحقق آرزوی پدر است.
لاپید طی سال‌هایی که در رسانه‌ها کار کرد، یاد گرفت که چگونه به هسته‌ی سیاسی اسرائیل و نیاز‌های آن نزدیک شود و آن را تعریف کند. یکی از اساتید اسرائیلی می‌گوید که یائیر مخرج مشترک زیادی با اکثریت مردم دارد و همین موضوع باعث شهرت و محبوبیتش شده است. البته گرچه یائیر مورد پسند توده‌های مردم قرار گرفت، اما توسط همکارانش که موفق به درک بازی آخر او نشدند، مسخره شد. از همه مهمتر، او توسط چپی‌ها تخریب شد و این موضوع بعداً به زندگی سیاسی او سرایت کرد.
اولین قدم مهم لاپید در پل زدن بین دو دوره‌ی شغلی اش که از یک روزنامه نگار و مجری نیمه مشهور وارد دنیای سیاست شد، مجریگری برنامه تلویزیونی سرگرم کننده و محبوبی بود که به محبوب‌ترین برنامه خبری جمعه شب‌ها تبدیل شد. او اولین حضور خود را در دنیای سیاست با بیان این جمله آغاز کرد که من یائیر لاپید هستم و کراوات می‌بندم. اما این چیزی بیش از بستن کراوات بود. این اقدامی آغازین در جاده نخست وزیری محسوب می‌شد.
اولین نفری که مسیر لاپید را پیش بینی کرد، نتانیاهو بود. این احتمال او را به اندازه کافی نگران کرد که باعث شد حزب لیکود تحت رهبری اش قانونی را در مورد ورود روزنامه نگاران به عرصه‌ی سیاسی تصویب کند. بر اساس این قانون برای روزنامه نگارانی که قصد ورود به سیاست را دارند، لزوم گذراندن یک دوره یک ساله خنک کننده در نظر گرفته شد.
حق با نتانیاهو بود. لاپید به یادگیری سیاست و حمله به سیستم دست زد و کارش را شروع کرد. هنگامی که وی برای اولین بار به عنوان نماینده مجلس در سال ۲۰۱۳ به کنست اسرائیل پیوست، نتانیاهو تا حدی به صورت کنایه آمیز ورود رسمی او را به عرصه‌ی سیاست تبریک گفت.
دشمن دشمن من
تجربه اجتماعی و سیاسی لاپید که طی سال‌ها در رسانه‌ها به دست آورده بود، نتیجه داد.
تظاهرات اجتماعی گسترده سال ۲۰۱۱، اولین اعتراضی که طبقه متوسط اسرائیلی را درگیر خود کرد، به عنوان یک سکوی پرش کامل برای او عمل کرد. گفتنی است، کسانی که دست به اعتراض زده بودند، دقیقاً همان افرادی بودند که به او رای داده بودند. لاپید از همان ابتدا اهداف بزرگی را دنبال می‌کرد، با این وجود کسب ۱۹ کرسی توسط حزب نوپای وی یعنی یش عتید در انتخابات ۲۰۱۳ یک سورپرایز سیاسی بزرگ بود.
لاپید موفق شده بود که به نوعی یک حزب تمام اسرائیلی‌ تشکیل دهد و حتی بخش مذهبی جامعه را هم با خود همراه کند. وی حزب خود را با صفاتی همچون مرکزگرا با اندکی تمایل به راست، توصیف کرد و به آن پایبند ماند. به همین ترتیب، او به شدت به جنبش‌های منتقد اشغال مانند سازمان مردم نهاد شکستن سکوت حمله و ادعا کرد که آنها بنیان اسرائیل را تضعیف می‌کنند.
بستر سیاسی وی در رابطه با اشغال و روابط اسرائیل با فلسطینیان را می‌توان با ذکر این نکته خلاصه کرد که وی خواستار پیوستن خوشه‌های شهرک سازی غیرقانونی به اسرائیل شده است، در حالی که از راه حل دو کشور پشتیبانی می‌کند.
انتخابات ۲۰۱۳ همچنین آغاز اتحاد بین لاپید و بنت بود، به طوری که آنان یکدیگر را برادر خواندند و ادعا کردند که می‌توانند اختلافات عمده ایدئولوژیک را کنار بگذارند و بر روی اشتراکاتشان در یک همکاری تمرکز کنند. البته آن برادری که سپس مورد انتقاد گسترده قرار گرفت در آن زمان از بین رفت، اما این سابقه قبلی اکنون به خوبی به کمک آن‌ها آمده است. زیرا آن‌ها خود را در مرحله تشکیل دولت تغییر جدید می‌بینند.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» وضعیت بازار سرمایه در دولت بعد را بررسی می‌کند بورس چشم‌به‌راه روزهای بهتر محمد یوسفی آرامش انتخابات ایران و احتمال مرحله دوم‌! چرا در مناظره فرهنگی نامزدهای ریاست جمهوری، از فرهنگ و هنر غفلت شد؟ مناظره فرهنگی بدون فرهنگ مکرون: حماقت و خشونت جایی در دموکراسی ندارند سیلی به مکرون؛ نشانه اوج تنش در فرانسه یک متخصص بیماری‌های عفونی اعلام کرد واکسن تنها سلاح مقابله با اپیدمی با تاکید توسعه گردشگری فرهنگی بین دو کشور بزرگداشت یکصد و شصت سال رابطه دیپلماتیک ایران و ایتالیا برگزار شد غریب آبادی: آمریکا در خصوص برجام اراده نشان نداده است بنت به زودی نخست وزیر اسرائیل می‌شود، اما مرد پشت پرده، فرد دیگری است پایان «بی‌بی» پس از 12 سال؟ انتقاد شدید روحانی از نامزدهای انتخابات از مریخ آمده‌اید؟ محمدباقر قالیباف: دلسرد کردن مردم از انتخابات هنر نیست اندر احوالات مرد نقره‌ای احسان حدادی همیشه پرتابگر دیسک این بار گرفتار دیسک! پای مواد اولیه در میان است پشت پرده گرانی قطعات خودرو جمهوری علم و رجوع به خرد انسانی