هفته «انتخاب مردم»

مناظره‌ها تمام شد و هفته انتخاب مردم آغاز شد. نامزد‌ها در فرصت مناظره سوم بهتر از قبل فرصت طرح خود و نقد رقیب را یافتند. حالا نوبت مردم است که انتخاب کنند. بی‌شک مسئله مردم «تغییر» است و اینکه چگونه و با چه انتخابی می‌توانند امیدوار باشند که تغییر را احساس می‌کنند.
دور سوم و پایانی مناظره نامزد‌های انتخاباتی روز گذشته در رسانه ملی با موضوع «دغدغه‌های مردم» برگزار شد. موضوعی که عنوان پرسش خبرنگاران حاضر در محل ورود نامزد‌های انتخابات هم بود و آن‌ها در مقابل این سؤال واحد قرار گرفتند که «برای درک عینی و شناخت واقعی از دغدغه‌های مردم چه راهی را پیش می‌گیرید، اکتفا به مکتوبات و اطرافیان یا حضور در میان مردم؟». آنچه در پی می‌آید پاسخ نامزد‌های انتخابات به این سؤال اساسی است.
دکتر علیرضا زاکانی: اطلاعاتم را از طریق گزارش‌های مختلفی که به دستم می‌رسد و به واسطه نوع مسئولیتی که داریم به دست می‌آورم. من پنج شنبه و جمعه هر هفته در جمع مردم هستم و در کوچه و بازار و محله حضور پیدا می‌کنم و پای درد دل مردم می‌نشینم و یک سری اطلاعات کارشناسی هم به من منتقل می‌شود. امروز روز آخر مناظرات است؛ مردم ما عزت دارند و اگر نبودند ما به عنوان مسئول اینجا نبودیم. خیلی نامردی و ناجوانمردی است که عده‌ای نام مردم را به زبان می‌آورند، اما آنچه مردم دارند راهزنی می‌کنند و این ناجوانمردی است که کسانی با بردن نام زنان، جوانان، ایثارگران، بازنشستگان، اقوام و مذاهب به دنبال کاسبی‌اند و امروز رقابت میان غارت زدگان و غارت شدگان است. من خودم را صدای مظلوم غارت شدگان می‌دانم و به عنوان یک متخصص رزمنده که یک روز جانمان را در برابر متجاوزان خارجی در کف دستمان گذاشتیم با همه وجود در مقابل غارت‌کنندگانی که غارت می‌کنند و آبرو، عرض، جان و مال مردم را هدف قرار داده اند، می‌ایستم.
محسن رضایی: با شعار نمی‌شود به مشکلات رسیدگی کرد. دولت باید شناخت کامل از مشکلات کنونی و هشت سال آینده داشته باشد و برای حل این مشکلات راهکار داشته باشد. مهم‌ترین دغدغه مردم بی اعتمادی است چرا که می‌بینیم مردم تا امروز اقبال چندانی به انتخابات نداشته‌اند البته امیدواریم این یخ در این یک هفته باز شود و ملت ما تصمیمی تاریخی خواهند گرفت. دولت ما به این بی اعتمادی پایان خواهد داد، بی اعتمادی‌ای که ناشی از این است که دولت خود را از مردم جدا می‌داند و از مردم عذرخواهی نمی‌کند. وی افزود: دولت ما از مردم جلوتر حرکت خواهد کرد و به ملت می‌گوید بیایید نه اینکه بروید و خط مقدم حل مشکلات مردم خواهیم بود.


محسن مهرعلیزاده: به نظر من دغدغه مردم در حدی شناخته می‌شود که دولت امکاناتی را فراهم کند که صدای مردم بدون هیچ‌گونه سانسور و تغییری به گوش مسئولان برسد. زمانی که نهاد‌های مدنی و اجتماعی بتوانند پیام‌رسان جدی و واقعی مردم باشند دغدغه‌های مردم شناسایی می‌شود و همچنین تا زمانی که دولت از متخصصان امر استفاده کند دغدغه مردم شناخته می‌شود. وقتی شفافیت باشد و آنچه در دل مردم است در صفحات روزنامه‌ها و جراید منتشر شود، قطعاً دغدغه‌های مردم مشخص می‌شود. اگر نگاه مسئولان از بالا به پایین یعنی ارباب رعیتی نباشد، مسئولان بهتر با دغدغه‌های مردم آشنا می‌شوند.
سید ابراهیم رئیسی: باید از نزدیک با مردم سخن گفت و شکایت‌ها و دغدغه‌های مردم را شنید، من هم نامه‌هایی را که مردم برای من می‌فرستند، می‌بینم و هم از طریق فضای مجازی و ارتباطی خواسته‌های مردم را رصد و موارد مهم را پیگیری می‌کنم و مواردی را نیز به بخش‌های مختلفی که مسئولیت دارند ارجاع می‌دهم. دلیل مهم حضور من در استان‌ها و مراکز ارتباط با مردم است و در سازمان اداری خودم علاوه بر ارتباط با مدیران عالی با سطوح میانی و بخش‌های اداری نیز در ارتباطم و از نظرات آن‌ها مطلع هستم و خواسته‌های آن‌ها را رصد می‌کنم. به نظرم شروط موفقیت یک مدیر مردمی بودن است آن هم نه در ادعا بلکه باید در عمل مردمی بود.
عبدالناصر همتی: معنا ندارد رئیس‌جمهور در اتاق شیشه‌ای قرار بگیرد و از طریق گزارش‌ها و اطرافیان با درد مردم آشنا شود بلکه رئیس‌جمهور باید در میان مردم با درد آن‌ها آشنا شود. رئیس‌جمهور باید در بین مردم باشد درد آن‌ها را بفهمد، زندگی آن‌ها را ببیند و دغدغه‌های آن‌ها را بشناسد. فکر می‌کنم باید یک نگاه دیگری به ارتباط رئیس‌جمهور با مردم و ارتباط مردم با حاکمیت داشته باشیم، اکنون ارتباطات حاکمیت با مردم قدری سست شده و این مسئله بسیار مهمی است که امیدوارم در این انتخابات این فاصله به حداقل برسد.   امیرحسین قاضی زاده هاشمی: کسی دغدغه مردم را نخواهد داشت مگر در میان آن‌ها باشد و این برگرفته از سیره علوی و لازمه مدیر در جمهوری اسلامی ایران است. پس از مناظره اول با سیلی از درخواست‌ها و پیام‌های مردم از اقصی نقاط کشور مواجه شدم و همچنان درخواست دارم که حامی بنده و همکارانم باشند.
سعید جلیلی: دغدغه مردم موضوعی نیست که با یک گزارش یا حضور در جمع مردم فهمیده شود به ویژه برای کسی که رئیس‌جمهور است. رئیس‌جمهور باید دغدغه همه ملت ایران را در همه موضوعاتی که مربوط به دولت است بداند؛ رئیس‌جمهور وزیر نیست که فقط یک موضوع را بداند و از آن سو، فقط رئیس بخشی از مردم نیست بلکه همه کشور است و باید آن را اداره کند. به همین علت نه با یک روز حاضر شدن در میان مردم دغدغه‌ها فهمیده می‌شود و نه با دو گزارشی که به دست رئیس‌جمهور می‌رسد. ما در هشت سال گذشته با سفر به همه استان ها، شهر‌ها، روستاها، شهرک ها، شهرک‌های صنعتی و دانشگاه‌ها، با اصناف، استادان دانشگاه‌ها و کسانی که موضوعات مختلفی را مطرح کردند، جلسات متعددی برگزار کردیم.
مناظره سوم عصر روز شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ برگزار شد. شیوه برگزاری این مناظره با مناظرات قبلی متفاوت بود و از همه کاندیدا‌ها یک سؤال واحد پرسیده شد و هر یک علاوه بر پاسخگویی و ارائه نظر خود، برای نقد سخنان یکدیگر نیز فرصت داشتند. خلاصه‌ای از سخنان کاندیدا‌ها را در ادامه می‌خوانید.
سوال اول: راهکار شما برای مقابله با تورم، بی عدالتی، رکود، فساد، یارانه‌ها، اشتغال و مسکن چیست؟
امیرحسین قاضی‌زاده و دعوت از روحانی برای مناظره
لازم است مشکلات مردم ریشه‌یابی شود، نرخ بیکاری در حال افزایش است.
منابع کشور به صورت نادرست درحال توزیع است.
مشکلاتی که در مناظرات دوره‌های قبل مطرح می‌شد، اکنون بدتر هم شده است.
مردم بین نان و جان مانده‌اند و یک سال است به آن‌ها می‌گوییم کار نکن.
آقای روحانی اگر شما از دفترتان بیرون بیایید و به صداوسیما بیایید، من حاضرم در موضوع کرونا و در موضوعات دیگر با شما مناظره کنم.
دولت را به مردم واگذار می‌کنیم، اگر یک سوم مردم استانی از مدیری ناراضی باشند می‌توانند آن مدیر را عزل کنند.
محسن رضایی: دیوارکشی و فیلترینگ انحرافی بود
در زمینه‌های دفاعی و امنیتی پیشرفت‌های خارق‌العاده‌ای کرده‌ایم، در حالی که در اقتصاد دچار مشکل هستیم.
چادر مشکی، ذرت، گوشت و... در اختیار یک عده است.
مدیران کشور چه کار می‌کنند؟ مشغول جنگ زرگری میان جناح‌های سیاسی هستند.
حجاب، فیلترینگ، دیوارکشی و... موضوعات زرگری و میدان‌های انحرافی است که مطرح می‌شود تا همه انرژی‌ها به آن سمت برود. این مباحث انحرافی مانع از آن شده که دولت به مشکلات اقتصادی کشور متمرکز شود.
اگر دزدی نشود و رانت‌ها قطع شود، می‌توان به مردم یارانه ۴۵۰ هزار تومان داد. نیاز به دو جراحی بزرگ هست: اصلاح از درون قدرت، مسئله دوم معماری نوین اقتصاد ایران، اقتصاد ایران باید معماری شود.
سید ابراهیم رئیسی: جای پیشگیری از فساد در دولت است
اصلاح دولت، مبارزه با فساد و ناکارآمد و تبعیض، حمایت از اقشار محروم و جهش تولید و تقویت کسب‌وکار، اولویت‌های دولت آینده است.
تمامی قراردادها، عملکرد شرکت‌ها و مدیران دولتی باید در سامانه‌ای به طور شفاف برای مردم منتشر شود.
سامانه شفافیت ایجاد می‌کنیم تا اعتماد مردم را جلب کنیم.
مالیات باید واقعی شود.
فساد اداری قبول نیست. بسیاری از ادارات و قسمت‎های مختلف نظام اداری کشور در تراز انقلاب نیست متأسفانه. جای مبارزه با فاسد قوه قضائیه است، اما جای مبارزه با فساد و بستن راه فساد، دولت است.
باید مجوز‌هایی که حال تولیدکننده را می‌گیرند برداریم.
مسئله حمایت از خانواده و اقشار ضعیف، جهش تولید و همچنین برخورد با فساد و بستر‌های آن در دستور کار ما قرار دارد. در مورد سوم باید عرض کنم فردی که پرونده فساد دارد در دولت ما هیچ جایگاهی نخواهد داشت.
این چنین تورم قابل قبول نیست. چرا باید خانواده مبلغ گوشت را پنج برابر تهیه کند. تأمین حداقل معیشت مردم به خصوص در مورد اقشار ضعیف در دستور کار است.
ایجاد ۴ میلیون شغل در چهار سال دولت امکان‌پذیر است و باید صورت بگیرد.
علیرضا زاکانی؛ فاجعه دولت روحانی
تورم ۵۲ درصدی فاجعه‌ای است که دولت روحانی ایجاد کرده است، آقای همتی پاسخگوی رشد پایه پولی و نقدینگی باشد.
سعی کردم با گردن کلفت‌ها درگیر بشوم، ریشه فساد را خشک خواهم کرد.
۲۵۰ هزار میلیارد تومان واگذاری شرکت‌های دولتی را که به سه برادر داده شده، از حلقوم آن‌ها بیرون می‌کشم.
پولدار‌ها ۱۵ برابر بیشتر از کم‌درآمد‌ها از یارانه پنهان انرژی برخوردارند.
مردم غیر از درد بیماری نباید درد دیگری بکشند.
به دهک‌های کم‌درآمد از ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان یارانه جدید پرداخت خواهد شد.
سعید جلیلی؛ ناشناخته نبودن مشکلات مردم
دغدغه مردم این است چرا مشکلات حل نمی‌شود، دغدغه و مشکلات مردم مثل کرونا ناشناخته نیست.
دغدغه مردم این است چرا دولت‌ها عقب هستند. نگرانی مردم عدم ثبات تورم است.
دغدغه مردم این است که چهار سال و هشت سال می‌گذرد و دولت هیچ کاری نمی‌کند.
حال بعضی عذرخواهی می‌کنند، اما بعضی عذرخواهی هم نمی‌کنند.
عبدالناصر همتی؛ انکار گرانی
تحریم در یک دهه گذشته معادلات اقتصادی را برهم ریخته است.
بدون رشد ۵ درصدی اقتصادی هیچ مشکلی حل نمی‌شود.
بدون سرمایه‌گذاری رشد اقتصادی ممکن نیست.
چرا از گرانی حرف می‌زنید؟ اصلا گرانی در کشور وجود ندارد.
(خطاب به دیگر کاندیداها) شما که مخالف اف‌ای تی اف هستید، گل به خودی زدید؛ شما با تندروی در زمین ترامپ بازی کردید.
رئیسی سرگروه این پنج نفر است؛ این‌ها روی کار بیایند تحریم‌ها شدیدتر می‌شود و تحریم‌های جدیدی با اجماع جهانی شکل می‌گیرد.
محسن مهرعلیزاده؛ صحبت در باب رسانه
مرجعیت رسانه از تهران به لندن منتقل شده است و ۱۰ درصد مردم اخبار خود را از صداسیما دنبال می‌کنند.
مردم راه‌حل‌ها را می‌دانند. اشکنه خوردن و لنگ پوشیدن راه‌حل نیست.
اگر کرونا خطرناک است، خوزستان که وضعیت قرمز است، پریروز جناب رئیسی آنجا شوآف و تبلیغات می‌کنند و هزاران نفر را جمع می‌کنند. مردم می‌پرسند کرونا هست یا نیست؟ خطر هست یا نیست؟
یکی از دغدغه‌های اصلی مسئله از بین رفتن اعتماد مردم به مدیران و دولت است.

در بخش دوم مناظره، هر کاندیدا طی چهار دقیقه به نقد اظهارات دیگر کاندیدا‌ها پرداخت.
قاضی‌زاده: دولت فرصت مذاکره را از بین برد
سپردن مدیریت کشور به بانیان وضعیت کنونی مثل سپردن بیمار مبتلا به مالاریا به پشه آنوفل و سپردن درمان بیماری کرونا به ویروس کرونا است.
دوستان طوری حرف می‌زنند انگار در مجموعه مدیریتی کشور نبوده‌اند.
‌دولت فرصت مذاکره را با بد مذاکره کردن از بین برد.
زاکانی و افشای نامه همتی در مورد قیمت بنزین
دولت روحانی و کسانی که در این دولت کار کرده‌اند، مظهر نخواستن و نتوانستن هستند. مشکل ما دروغگویی است. اگر واقعاً پینوکیویی در عالم واقع در کسوت این آقایان پیدا می‌شد، باید دماغش چند دور، دور کره زمین می‌چرخید.
آقای همتی آبان ۹۸ گفت که نرخ بنزین ۴ واحد درصد روی تورم تأثیر دارد. البته بعداً اعلام کردند که بنده با افزایش قیمت بنزین مخالف بودم و این کار را بد‌ترین اقدام می‌دانستم. آقای همتی! چرا به مردم دروغ می‌گویید؟ این نامه رسمی شما است که به امضای حضرتعالی رسیده است. شما ۳۱ شهریورماه درخواست کرده اید که قیمت بنزین ۵ هزار تومان و قیمت نفت گاز هزار تومان شود تا دولت کسری بودجه اش را جبران کند.
اسرار مملکت را به صندوق بین المللی پول داده‌اید، این بزرگ‌ترین خیانت به کشور است. میزان ذخایر ارزی، ذخایر در دسترس و ذخایر غیرقابل دسترس را به صندوق بین المللی پول اعلام کرده اید، همین کار باعث شد که کشور دچار بزرگ‌ترین چالش‌ها شود.   رضایی: دولت ما نظم را در جامعه مستقر می‌کند
‌قرار بود اقدامات دولت، به یک شاهکار بزرگ در رفع تحریم‌ها تبدیل شود؛ تحریم‌ها که برطرف نشد هیچ، تحریم‌های سنگین بوجود آمدند.
‌کشور نیاز به جراحی بزرگ دارد، دولت ما با اقتدار نظم را در جامعه مستقر می‌کند.
‌مردم باید در گفتگو و تعامل شرکت کنند
جلیلی: ناکارآمدی‌هایشان را به گردن تحریم می‌اندازند
ناکارآمدی‌هایشان را به گردن تحریم می‌اندازند.
این‌ها حداقل فهم را از مناسبات جهانی ندارند؛ دوستان کارنامه بسیار ضعیفی دارند.
افزایش دلار ۳ هزار تومانی به ۳۰ هزار تومانی نتیجه شیوه مذاکره این دولت است.
‌ادعا کردید در مذاکرات موفق بودید، اما تحریم‌ها دوبرابر شد؛ شما حتی نتوانستید مذاکره کنید.   همتی: مشکل بورس ربطی به بانک مرکزی ندارد
‌بدانید که دنیا بدون بحث برجام و رفع تحریم، با ایران کار نمی‌کند.
‌درباره بورس هشدار دادم، اما وزیر اقتصاد دوباره مردم را دعوت کرد. مشکل بورس هیچ ربطی به بانک مرکزی ندارد و بنده بار‌ها در نامه‌های خصوصی به آقایان عرض کردم که مردم را تشویق به حضور در بورس نکنند.
‌بیکاری و مشکلات معیشتی تقصیر شماست آقای جلیلی که کشور را ده سال منتظر مذاکرات گذاشتید.
آقای زاکانی باز هم در جایگاه پلیس بد قرار گرفتند و بنده همانطور که گفتم به ایشان پاسخ نخواهم داد.
‌لیست ۱۱ نفر بدهکاران بانکی را به آقای رئیسی می‌دهم تا ایشان اگر صلاح بدانند قرائت کنند و به مردم اطلاع بدهند.   مهرعلیزاده: اهل سنت را بی‌دلیل از مدیریت در کشور بازداشته‌ایم
‌بحران معیشت، محیط زیست و در نهایت بحران اعتماد است. جوانان نخبه به جای نشستن روی صندلی مدیریت روی صندلی هواپیما نشسته و کشور را ر‌ها می‌کنند.
اهل سنت را بی‌دلیل از مدیریت در کشور بازداشته‌ایم. برای همه حاشیه نشین‌های شرق و غرب کشور برنامه داریم. در دولت زندگی به دنبال جبران تبعیض به اهل سنت هستم.   رئیسی: برجام را یک دولت مقتدر باید اجرا کند
برای اجتماع اهواز مجوز گرفتیم و به حرف ستاد کرونا گوش کردیم. اگر آن‌قدر از این موضوع ناراحتید چرا وقتی آقای روحانی با گوش ندادن به حرف مسئولان بهداشتی در عید به کشور خسارت زد حساس نشدید؟ من به هر استانی رفتم، به حرف وزارت بهداشت گوش دادم.
اسامی را آقایان گفتند که ما به پرونده آن‌ها در دستگاه قضایی رسیدگی کردیم.
ما به برجام حتما به یک تعهد پایبندیم، اما برجام را یک دولت مقتدر باید اجرا کند.
قرار بود برجام مشکلات مردم را حل کند، اما رئیس قبل بانک مرکزی گفت نتیجه آن هیچ است. ما به این قرارداد با ۹ بندی که رهبر انقلاب تأیید کردند پایبندیم، اما شما نمی‎توانید آن را اجرا کنید.

بخش سوم: در این بخش هر کاندیدا به مدت ۵ دقیقه به یک سؤال پاسخ داد.   قاضی‌زاده: مسئله بورس را حل خواهم کرد
امیرحسن قاضی زاده به عنوان اولین کاندیدا در این بخش به سؤالی درباره ساماندهی نظام توزیع و حذف واسطه گری پاسخ داد.
تمامی نهاد‌ها در تورم نقش داشتند از جمله بانک‌ها.
دولت من مشارکت کار‌ها را به مردم واگذار می‌کند.
در چهار سال تورم را به زیر ۵ درصد می‌رسانیم.
وزارت خانواده تشکیل می‌دهیم.
مردم یک شبه در بورس همه چیز را از دست دادند می‌توان آن را احیا کرد. مسئله بورس را حل خواهیم کرد.
تورم باعث فقر و نابرابری و جلوگیری از شکل‌گیری خانواده و بسیاری از مسائل شده که البته تمامی نهاد‌ها در ایجاد این تورم نقش داشته‌اند.   رئیسی: لیست آقای همتی تا الان کجا بود؟!
سید ابراهیم رئیسی نیز به سؤالی درباره «مدیریت دوران پساکرونا» پاسخ داد.
یکی از مشکلات بخش سلامت، تعارض منافع است. منافع را باید کنار گذاشت تعارض منافع را باید منتفی کنیم.
باید دسترسی پزشک را برای همه کشور آسان کنیم.
درباره کرونا هم در حوزه خسارت و زیان مردم و هم درمانی جای بررسی جدی دارد. در بسیاری مواقع مواجه هستیم با بی‌تدبیری‌ها.
(با اشاره به لیست ابربدهکاران بانکی که همتی وسط مناظره به رئیسی داد): برای مردم سؤال می‌شود که اگر آقای همتی مسئولیت داشت که این لیست را بدهد، چرا تا به امروز و قبل از مناظرات تقدیم نکرد؟ اگر مسئولیت نداشت، چرا لیست می‌دهد؟   مهرعلیزاده: تنها راه نجات بورس استقلال بورس است
محسن مهرعلیزاده به عنوان کاندیدای سوم در این بخش به سؤالی درباره راهکار ثبات، برگشت اعتماد و بهبود شاخص‌های بازار سرمایه پرداخت.
بورس یکی از بهترین بازار‌ها برای جذب سرمایه است. در فروردین پارسال دولت در بورس دخالت کرد و به همراه سهامداران عمده قیمت سهام را چند برابر کردند که سهامداران عمده از آن منتفع و مردم متضرر شدند.
دولت مجبور شد در بورس از صندوق توسعه برداشت کند. دولت فقط باید در زمان بحران‌ها در بورس دخالت کند. بورس را باید به خود بورس بسپارند. تنها راه نجات بورس استقلال بورس است.   جلیلی: امضای کنوانسیون‌ها هیچ فایده‌ای برای کشور ندارد
سعید جلیلی به سؤالی درباره «اصلاح نظام اداری» پاسخ داد.
روز اول انتخاب آقای روحانی گفتم ماشین دولت را باید راه بیندازید.
۱۲ میلیارد دلار شامل ۱۰ میلیارد بخش خصوصی با عراق داریم که می‌تواند، ولی دولت ۲ میلیارد دلار را نمی‌تواند.
تعاونی‌ها می‌گویند اگر در داخل مشکل ایجاد نشود ما مشکل خارجی نداریم.
امضای کنوانسیون‌ها هیچ فایده‌ای برای کشور ندارد. بیانیه اف‌ای تی اف می‌گوید از ۳۹ اقدامی که ایران انجام داده ۱۶ تا قابل قبول است.
برجام سند طلبکاری ملت ایران است. ما هزینه برجام را داده‌ایم. هر روز از سرمایه ملت یک چیزی هزینه می‌کنید.
رضایی: مسکن جوانان را حل می‌کنیم
محسن رضایی به سؤالی درباره «ازدواج جوانان و ایجاد شرایط ازدواج آسان» پاسخ داد.
مسئله جوانان در کشور ما که در حقیقت فرشته نجات کشور هستند مانند دوران انقلاب و دفاع مقدس امروز جوانان کشور با مشکلاتی مثل شغل، ازدواج و مسائل دیگر است.
در تمام استان‌ها مرکز تربیت زمامداران را تأسیس می‌کنم.
مسکن جوانان را حل می‌کنیم. تولیدکنندگان را به بازار سرمایه و جوانان را به بانک‌ها متصل می‌کنیم. تعداد زیادی دکتر و فوق لیسانسه بیکار داریم.
تولید‌کنندگان را به بازار سرمایه و جوانان را بانک‌ها متصل می‌کنیم.
دولت ما حتماً مسئله برجام را جدی خواهد گرفت. امریکا را با دیپلماسی واقعی مجبور می‌کنم برجام را اجرا کند. با دیپلماسی واقعی امریکا را موظف به برداشتن تحریم‌ها می‌کنیم.   همتی: وام‌های خرد به زنان کارآفرین می‌دهیم
عبدالناصر همتی به سؤالی درباره «تعادل میان فعالیت‌های اقتصادی زنان و ارزش‌های خانواده» پاسخ داد.
وام‌های خرد به زنان کارآفرین می‌دهیم.
برنامه‌های وسیعی برای زنان دارم و باید خط مقدم فعالیت‌های اقتصادی باشد.
آقای جلیلی شوخی می‌کند؛ شما و کره‌شمالی فقط می‌گویید «اف‌ای تی اف» به درد نمی‌خورد؛ یعنی ۲۰۰ کشور دیگر این را نمی‌فهمند؟ اجازه بدهید کشور نفس بکشد.   زاکانی: روحانی، چون اقتصاد بلد نبود همتی را بر بانک مرکزی گذاشت!
مسئله کشاورزی یکی از مسائل اصلی ماست.
اولین کار در رفع تحریم رویکرد دولت فعلی را به رویکرد درست تغییر می‌دهیم.
توانمندی‌های کشور در بخش تولید بی نظیر است از رتبه هفتم دنیا به رتبه بیستم رسیده ایم که به علت این بوده که مسئولان نخواسته‌اند.
مسئله کشاورزی یکی از مسائل اصلی ماست. سهم واردات کشورمان از کشور‌های اورآسیایی فاجعه است.
آقای همتی گفتند آقای روحانی اقتصاد بلد نیستند، بله، اگر اقتصاد بلد بودند شما را رئیس بانک مرکزی گذاشت.
دوستان دولت فعلی نمی‌خواهند کار کنند.
بنده آمده‌ام تا مردم در صف سبد کالا و قرارگاه مرغ قرار نگیرند. بنده آمده‌ام تا صدای مردم سیستان و بلوچستان باشم.

در بخش چهارم هر کاندیدا به مدت ۳ دقیقه فرصت داشت اظهارات دیگر کاندیدا‌ها را نقد کند.   مهرعلیزاده؛ ایجاد فضای امن برای ایرانیان خارج از کشور
آقای رئیسی، حالا که مهربان شده‌اید، دستور دهید فیلترینگ‌ها برداشته شود.
اگر سیاست زدگی را از مسئله اقتصادی برداریم کل مشکل حل می‌شود.
با دیوارنوردی و معطل کردن اف‌ای تی اف و مشکل ایجاد کردن در مذاکرات هر چه در می‌آوریم را می‌خوریم.
باید فضای امن برای ایرانیان خارج از کشور ایجاد کنیم.   قاضی‌زاده: کابوس ۸ ساله دارد تمام می‌شود
مردم می‌گویند آرزو می‌کنیم روزی از خواب بیدار شویم و ببینیم این هشت سال تمام شد. این کابوس دارد تمام می‌شود.
آموزش و پروش نوین را جایگزین وضع فعلی می‌کنیم.
برنامه برای اشتغال سریع جوانان داریم.
سربازی حرفه‌ای را هم جایگزین می‌کنیم.
نباید فضای مجازی را محدود کنیم که تأثیر بسیار زیادی دارد.   همتی: جای روستاییان در مناظره خالی است
در این مناظرات جای روستاییان خالی است. نگاه مشاور جلیلی به روستاییان مثل نگاه رئیسی به کارمندان است. انگار روستایی و کارمندی واژه‌ای تحقیر آمیز است.
مردم روستا حتی از شما گندم را خوب نمی‌خرند و بودجه آن را مجلسیان برای قیر خرج کردند. به کشاورزان قول می‌دهم که گندم آن‌ها را با قیمت روز بخرم و محصولاتشان را به دلال نفروشند.
آقای قاضی زاده هاشمی که ادعای توجه به زنان را دارند از خانمی‌در ستادش استفاده کرده که گفته بود با واکسن می‌خواهند ۱۵ درصد جمعیت جهان را بکشند. واکسیناسیون همگانی را تا پایان سال به اتمام می‌رسانم.
آقای رئیسی، اقتصاد مثل دادگاه و زندان نیست و اگر بخواهیم سود بانکی را پایین بیاوریم پیرمرد و پیرزنی که پول را پس انداز کرده‌اند برای خرج روزانه اش باید چه کار کنند.   رضایی: ما نباید حتی یک ثانیه را از دست بدهیم
نقد من نسبت به کاندیداها، برنامه است که خود مدیر باید برنامه داشته باشد و به کمک ستادش آن برنامه را نهایی کند.
مسئولان فعلی مسئله جمعیت و مسائل مهم دیگر را نتوانستند حل کنند.
ما نباید حتی یک ثانیه را از دست بدهیم.   رئیسی: اگر من نبودم، در مورد چه صحبت می‌کردید؟
خوب شد من به عنوان کاندیدا در این مناظره هستم وگرنه آقایان صحبتی برای ارائه نداشتند! مردم به شما اقبال ندارند چاره چیست؟! مردم عملکرد رو می‌بینند. عملکرد من معلوم است. برای شما هم معلوم است.
شما از من ناراحت هستید یا مردم، مردم از عملکرد شما ناراضی هستند. مردم به شما اقبال ندارند؛ اگر شک دارید بروید پیش مردم ببینید چه می‌گویند.
من قول صادق دارم، هیچ فیلتری در زمان من در قوه‌قضائیه انجام نشده است. هیچ روزنامه و رسانه‌ای در زمان من بسته نشده است. اگر تصمیم گرفتید دوقطبی راه بیندازید، با شما‌ها که دوقطبی راه نمی‌افتد!
تصمیم‌گیرنده درباره بنزین دولت بود و صرفاً برای هماهنگی، در جلسه سران سه قوه مطرح شد. در اجرای آن بی‌تدبیری شد، اولین پاسخگو در این مورد آقای روحانی باید باشد.
همه بازداشت شدگان آبان ۹۸ را عفو کرده‌ایم، جز کسانی که با خارج در ارتباط بوده‌اند یا مسئله خاصی داشته‌اند.
جلیلی: روستا‌های ما باید سلول جهش کشور باشند
وقتی صحبت از بیکاری و گرانی می‌شود نگاه مان به آینده نگاه فرصت محور است.
باید از قبل برنامه‌ها و بررسی‌ها انجام شده باشد. روستا‌های ما باید سلول جهش کشور باشند. اگر صحبت از جهش می‌کنیم باید برای تک تک دستگاه برنامه تعریف شده.
شما مسائل اف‌ای تی اف را نمی‌دانید.   زاکانی: آقای همتی چرا کامنت‌های اینستاگرامت را بستی؟
ریشه فساد را در کشور خشک خواهم کرد، ریشه دروغ را خواهم کند.
آقای همتی کامنت‌های زیر اینستاگرامت را بستی و جرئت نداری با مردم مواجه شوی، آن وقت صحبت از انتقاد از فیلترینگ می‌کنی؟
جنگ اقتصادی را به جُنگ شادی تبدیل کردند.
در بخش پایانی، کاندیدا‌ها با جمع بندی صحبت‌های خود، مردم را به مشارکت در انتخابات و رأی دادن به خود دعوت کردند.