روزنامه آفتاب یزد
1400/03/24
تلاقی انسانیت و احساسات
آفتاب یزد- گروه شبکه: گاه در دنیای فوتبال صحنههایی رخ میدهد که تا مدتها میتوان در مورد آن حرف زد، آن را فراموش نکرد و حتی از آن آموخت. مثل اتفاقی که در جریان بازی فنلاند و دانمارک رخ داد. داستان از این قرار است که دو روز پیش دو تیم دانمارک و فنلاند به مصاف یکدیگر رفتند. اما در آخرین دقایق نیمه اول بازی اتفاقی رخ میدهد که همه از بازیکنان گرفته تا تماشاچیان را در بهت و شوک فرو میبرد. جایی که کریستین اریکسون ستاره تیم ملی دانمارک به یکباره بدون آنکه توپ یا بازیکنی با او برخورد
کند، بیهوش و نقش بر زمین میشود. کاملا مشخص بود که اتفاق ناگواری برای این بازیکن افتاده است از همین رو داور بازی، بازی را متوقف و تیم پزشکی را به زمین
فرا میخواند. در همین حین همتیمیهایش که نظارهگر چنین لحظهای بودند پیش اریکسون میروند. در حالی که غمگین و ناراحتند و اشک از چشمانشان جاری است اما رفتاری را از خود نشان میدهند که قابل تحسین است. آنها برای آنکه دوربینها وتماشاچیان تصویر ناراحت کنندهای از این رویداد تلخ را نبینند به دور اریکسون حلقه میزنند و برای بهبودیاش دعا میکنند. حتی زمانی هم که تیم پزشکی بازیکن بیهوش شده را از زمین به بیرون میبرد، بازیکنان و کادر پزشکی برای حفظ آرامش اریکسون با نگه داشتن پارچههایی در اطراف او، مانع از دیدن وضیعت او میشوند. بعد از آنکه اعلام میشود حال اریکسون خوب است بازیکنان دانمارک برای ادامه بازی متوقف شده، به زمین باز میگردند اما تیم رقیب یعنی فنلاند ایستاده آنها را تشویق میکنند و حتی به احترام اریکسون مصدوم، هنگام گل زنی شادی نمیکنند.
از زمانی که تصاویر و فیلمهای این رویداد چه در رسانهها و چه در فضای مجازی منتشر شد، فارغ از ناراحتی برای بازیکن مصدوم، همه از اقدام درست و به موقع هم تیمیهایش حرف میزنند. چیزی که در ایران کمتر شاهد آن بوده اند. چرا که معمولا در چنین وقایعی اولین کاری که صورت میگیرد، تهیه عکس و فیلم از فرد بیمار توسط کسانی است که دور او جمع شده اند. حتی برخیها پا را فراتر میگذارند و با بیماری که آخرین لحظات زندگیاش را میگذراند عکس یادگاری میگیرند و بدتر آنکه، آن را در فضای مجازی نشر میدهند. قطعا رفتار و اقدام بازیکنان دانمارک نشاتگرفته از آموزشهای درستی است که در دوران کودکی به آنها داده اند. کما اینکه کاربری در این خصوص نوشته است: «به این فکر میکنم که ذهن یک انسان چقدر باید منظم و سازمان یافته و آموزش دیده باشد که مانند کاپیتان تیم دانمارک که در چنین لحظه بحرانی و شوکآوری آنقدر دقیق و درست عمل کند؟ این عملکرد محصول یک نظام آموزش و رفتار صحیح اجتماعی از طفولیت تا کاپیتانی تیم ملی است ولاغیر».
> با مهربانی بیگانه شدهایم
اما یک جامعهشناس در این باره به آفتاب یزد میگوید: «مسئله اینجاست که با مهربانی، محبت و توجه به دیگران بیگانه شدهایم و متاسفانه جای آن خشونت رواج پیدا کرده است. از سوی دیگر خودخواهیهایمان این اجازه را نمیدهد که به دیگران محبت کنیم.» امیر محمود حریرچی بیان کرد: «اساساً در خانوادهها هم این موضوع را میتوان لمس کرد. یعنی همدیگر را نمیبینیم و درک درستی نسبت به یکدیگر نداریم در حالی که باید از کودکی مهر و محبت را بیاموزیم. پدر و مادرها باید آگاه باشند که رفتارهای آنها مورد پایش فرزندانشان است از همین رو اگر قرار باشد که نسبت به یکدیگر مهر و محبت نداشته و دائماً با هم درگیری داشته باشند و فقط خودشان را ببینند، نتیجه، آن میشود که وقتی که چنین فیلمی از بازیکنان فوتبال منتشر میشود برای بسیاری غیرقابل باور میشود.» وی ادامه داد:
«متاسفانه جامعه ما جامعه خشنی شده که به بهانههای مختلف حاضریم سر یکدیگر فریاد بکشیم. حتی برخیها متاسفانه هنگامی که فردی مورد مهر و محبت قرار میگیرد از واژه غیرانسانی« پررو میشود» استفاده میکنند. » این جامعهشناس گفت: «اگر قرار است که از کودکی مهر و محبت را به فرزندان آموزش دهیم بخشی از آن مربوط میشود به اینکه به آنها خوب گوش دهیم و بخش دیگر مربوط میشود به رفتارهای پدر و مادر که بچهها به آن توجه دارند. اما متاسفانه افرادی شدهایم که از اخلاق فاصله گرفتهایم البته شرایط سخت جامعه در به وجود آمدن این موضوع را نمیتوان نادیده گرفت مثل مسائل اقتصادی و زیاده طلبی ها. امیرمحمود حریرچی اظهار کرد: از سوی دیگر دیدن زندگیهای لاکچری و آنچنانی برخی از مردم در فضای مجازی، رقابتهای سختی که در مدارس بین دانشآموزان صورت میگیردو... وضعیتی را ایجاد کرده است که با مهربانی بیگانه باشیم.»
> شب شوک و شگفتی در فوتبال اروپا
از سوی دیگر عصرایران طی یادداشتی به قلم احسان محمدی در این باره نوشته است: «سال ۱۳۸۲ وقتی فرانسه میزبان جام کنفدراسیونها بود، در دقیقه ۷۲ دیدار کامرون مقابل کلمبیا ویوین فو بازیکن ۲۸ساله کامرون که در آن بازی لباسهای چسبان سبز رنگ اندامی شبیه یوزپلنگ به تن داشت ناگهان روی زمین افتاد و علیرغم تلاش پزشکان، دیگر هرگز بلند نشد. چشمهایش چرخید و تمام...
صحنهای که هنوز هم مرورش برایم تلخ است. این اولین باری بود که مرگ یک بازیکن را در یک بازی بزرگ میدیدیم. بدون هیچ برخوردی، بدون هیچ تکلی یا سر به سر شدنی. میکلوش فهر بازیکن بنفیکا، آنتونیو پوئترا بازیکن سویا، دنیل خارکه، مائورو موریسینی و هادی نوروزی بازیکنان جوانی بودند که در یک لحظه کتاب زندگیشان بسته شد. بیشتر آنها به دلیل عارضههای قلبی که به موقع تشخیص داده نشد یا دیرتر از زمان معمول پزشکان رسیدند جان باختند. تراژدیهای دنیای فوتبال. هیچکس فکر نمیکرد دیدار دانمارک- فنلاند در گروه دوم یورو ۲۰۲۰ به مهمترین حادثه دنیای فوتبال در یک شب گرم تابستانی تبدیل شود اما همین اتفاقات است که فوتبال را به بزرگترین سرگرمی بشر تبدیل کرده است. مسابقهای که به نبرد وایکینگهای خونسرد شبیه بود با بیهوش شدن کریستین اریکسون دانمارکی که همه را شوکه کرد. بازیکن دانمارکی بدون هیچ برخوردی نقش زمین شد، همبازیهایش به طرف او دویدند و چهرههای نگرانشان همه را ترساند. یکی از بازیکنان تقلا کرد راه نفس اریکسون را باز کند تا پزشکان دوان دوان رسیدند. بهت بازیکنان، چهره شوکه شده تماشاگران و حلقه زدن دور تیم پزشکی که بالای سر اریکسون رسیده بود خبر از یک لحظه تلخ میداد. دوربینهای تلویزیونی تصویر آهسته را نشان ندادند، بازیکنان حلقه زدند تا کسی این لحظههای تلخ را نبیند. دقایقی بعد بازی نیمه کاره رها شد. یک سکته قلبی دیگر. اما تصاویر بعدی حین انتقال اریکسون به خارج از ورزشگاه نشان داد که چشمهایش را باز کرده. تماشاگران حاضر در ورزشگاه او را تشویق میکردند. فنلاندیها فریاد میزدند «کریستین» و دانمارکیها جواب میدادند: «اریکسون». لحظاتی به شدت احساسی که هر کسی تقلا میکرد برای نجات جان بازیکن ۲۹ساله دانمارک که عضو اینترمیلان است کاری کند. چند دقیقه بعد خبر رسید که بازیکنان در یک تماس تصویری متوجه سلامت اریکسون شدهاند و او پیام داده است بازی کنند. در این حد فاصل کریستین رونالدو، بازیکنان تیم ملی آلمان، لوکا مودریچ، گری لینهکر و... پیامهایی خطاب به او صادر کردند. حتی در بازی دیگر گروه وقتی روملو لوکاکو بازیکن بلژیک به روسیه گل زد شادی گلش را به بازیکنی تقدیم کرد که در یک لحظه به شهرتی جهانی دست یافت. دانمارکیها در حالی به زمین برگشتند که بازیکنان فنلاند ایستاده برایشان دست زدند. بازی دوباره آغاز شد و در عین شگفتی فنلاند به گل رسید اما بازیکنان این تیم شادی نکردند. تیمی که برای نخستین بار به این مرحله رسیده بود بعد از زدن گل برتری مقابل دانمارکی که در کارنامهاش قهرمانی یورو ۱۹۹۲ را دارد، به احترام بازیکن حریف شادی نکردند. مسابقه با همان تک گل تمام شد اما شاید کم اهمیتترین اتفاق نتیجه بازی بود. خبر سلامتی اریکسون مثل یک معجزه امیدبخش بود. سرعت عمل پزشکان و امکانات مناسب باعث شد تا شب دوم یورو ۲۰۲۰ که به خاطر کرونا یک سال به تاخیر افتاده بود بیش از این تلخ نشود. مجموعه اتفاقات پیرامون این حادثه پر از نکات آموختنی بود. رفتارهای انسانی که همه را وادار به تحسین کرد. کاش یاد بگیریم که فوتبال فقط یک بازی برای کسب «نتیجه» نیست، خودِ زندگی است. »
> فوتبال آن رویش را نشان داد
حال این دیدار که تصاویر تاثیرگذاری از فوتبال را به جا گذاشته است از دید کاربران شبکههای اجتماعی پنهان نمانده و واکنش آنها را در پی داشته است.
یکی از کاربران در این مورد نوشته است: «خیلی وحشتناک بود خوب شد وضعیت وخیمتر نشد اینجاست که فوتبال روی خودش رو نشون میده؛ اتحاد».
دیگری نوشت: «یکی از اتفاقهایی که تا سالها به یاد خواهد ماند؛ به امید سلامتی اریکسون».
کاربر دیگری گفته است: «هوادارای هر دو تیم اشک ریختن. فوتبال واقعا یعنی زندگی یعنی از بین رفتن مرزها واقعا دیدن این چیزا چقدر لذت داره. منظورم دیدن این حس یکی بودنه».
یکی دیگر از کاربران اینطور مینویسد: «فوتبال تلاقی انسانیت و احساسات است؛ حرکت هم بازیهایش در استتار صحنه، یک کلاس آموزشی بود».
کاربران دیگر نوشته اند: «اگه همین اتفاق تو ایران میافتاد، عدهای به هر طریقی میشد فیلمشو میگرفتن تو اینترنت پخش میکردن که بعنوان اولین نفر برنده باشن»، «واکنشهای دو تیم و طرفدارانشان زیبا، آموزنده و احساس برانگیز بود»، «این دوجا اگه اصلاح ودرست شد مردم جامعه هم رفتارهای انسانی را یاد میگیرند، اول خانواده، دوم آموزش وپرورش»، «نتیجه آموزش و پرورش صحیح، اصولی و مناسب که از بدو تولد در خانوادهها و سپس در مدارس ارائه میشه در موقع مناسب خودش متبلور میشه و ملتهای جهان و کشورهای جهان سوم که انسانیت شاید در اولویتهاشون جایی نداشته باشه هاج و واج
میمونن و تازه به تفاوت و اختلاف سطح و اندازه هاشون با کشورهای پیشرفته و پیشرو پی میبرن».
سایر اخبار این روزنامه
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا:
تصویب برای رفع تکلیف
حباب گرانی ترکیدنی نیست
عدم انصراف، دردسر تازه اصولگرایان
تلاقی انسانیت و احساسات
محیط زیست رایآور نیست!
دردهایمان را از کجا شروع کنیم؟
درباره کمالگرایی
آکار: جهان نباید قربانیان عملیاتهای حفتر در لیبی را فراموش کند
افشای همکاری جدید اطلاعاتی آمریکا و عربستان
«جنگ سرد» جدیدی نداریم
پایان «بی بی»