اقتصاد کشور نیاز به آواربرداری دارد

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: از کنار میانگین رشد اقتصادی صفر در هشت سال گذشته شاید بتوان عبور کرد، اما از معطل‌کردن کشور با برجام نمی‌توان حتی به سختی گذشت، زیرا آب‌خوردن مردم هم به مسئله برجام گره زده شده و از مصرف‌کننده تا تولید‌کننده لنگ نتیجه مذاکرات برجام و اخم و لبخند‌های مذاکره‌کنندگان بودند؛ در یک کلام صدر تا ذیل اقتصاد در این سال‌ها شرطی شده است و هم‌اکنون نیز همه منتظرند تا ببینند نتیجه مذاکرات وین چه می‌شود. بررسی آمار و ارقام‌های اعلام شده از سوی برخی اقتصاددانان نشان می‌دهد که در یک دهه گذشته میانگین رشد اقتصادی کشور صفر و میانگین نرخ تورم ۲۴درصد بوده است. از طرفی میانگین رشد تشکیل سرمایه ناخالص در کشور، منهای ۵/۲ درصد و ارزش پول ملی کشور در دو نوبت و هر نوبت حداقل۲۵۰درصد کاهش یافته است.
اقتصاددانان بر این عقیده‌اند که در حال حاضر کشور با چالش‌های عدیده‌ای همچون «تورم ساختاری»، «رشد اقتصادی پایین»، «پاندمی کرونا و واکسیناسیون سریع»، «مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها»، «پنجره جمعیتی و حل معضل اشتغال»، «تأمین اجتماعی و صندوق‌های بازنشستگی»، «بهبود فضای کسب‌وکار»، «بحران منابع آبی»، «خروج سرمایه» و «خصوصی‌سازی و آزادسازی» مواجه است.
اشخاصی که خود را کاردان و آشنا به سیاست‌ها و فنون اقتصادی برای بهبود وضعیت اقتصاد می‌دانستند طی هشت سال گذشته اقتصاد را به شکلی اداره کردند که بسیاری از اساتید دانشگاه و کارشناسان اقتصاد در مورد پایان یافتن زمان برای اصلاحات اقتصادی و تغییر حکمرانی اقتصاد هشدار می‌دهند و بر این باورند که تیم اقتصادی قوی در دولت آتی به شکل فراجناحی باید اقتصاد را از باتلاق رکود تورمی نجات دهد.
در همین رابطه رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس محمدرضا پورابراهیمی معتقد است: شرایط خاصی در حوزه اجرایی کشور حاکم بوده و انتخابات فرصت بسیار خوبی برای تغییر در قوه مجریه کشور است.


وی با بیان اینکه تقریباً روند شاخص‌های اقتصادی کشور به عنوان مثال شاخص درآمد ملی، جذب سرمایه‌گذار خارجی و رشد اقتصادی خوب نیست، افزود: براساس آخرین آمار ارائه شده کمتر شاخص اقتصادی وجود دارد که مثبت باشد.
صفر و صفر
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه ظرفیتی که در اقتصاد ایران وجود دارد به‌راحتی می‌تواند مسیر حرکت ما را تغییر داده و به‌سمت پیشرفت ببرد، گفت: نرخ رشد اقتصادی کشور تقریباً صفر است و این در حالی است که ظرفیت‌های عظیمی در کشور ما وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه سهم تحریم‌ها در اقتصاد غیرقابل انکار است، اما این نرخ هم قابل قبول نیست، ادامه داد: ۳۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم و دولتی هم که در آینده مستقر می‌شود اول باید کسری بودجه را تأمین کند.
پورابراهیمی با بیان اینکه تغییرات قیمت‌های جهانی مانند قیمت نفت بر اقتصاد کشور اثر می‌گذارد، ادامه داد: از سوی دیگر شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد تمام کشور‌های دنیا اثر گذاشته است.
وی با اشاره به اینکه تنها راه رفع مشکلات اقتصادی کشور تکیه و تقویت عوامل درونی کشور است بیان کرد: حضرت آقا در بیانیه گام دوم انقلاب بر موضوعات اقتصادی و استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی تأکید کردند و با توانمندی درونی می‌توان عوامل بیرونی بر اقتصاد کشور را کنار زد.
پورابراهیمی با اشاره به اینکه در جلسات سران قوا که شرکت می‌کردیم بعد از گزارش آقای جهانگیری رئیس‌جمهور درخواست مجوز برداشت پول از صندوق توسعه ملی را عنوان می‌کرد، افزود: تفکری می‌تواند کشور را نجات بدهد که به یاری و مدد الهی باور قلبی داشته باشد و از تمام ظرفیت‌های داخلی استفاده کند.
خیانتی بزرگ
پورابراهیمی با بیان اینکه گره زدن تمام مشکلات اقتصادی کشور به برجام خیانتی بزرگ است، تصریح کرد: دیپلماسی دولت در مذاکرات، دیپلماسی التماسی و وادادگی بود و نتیجه‌اش این شد.
وی با اشاره به اینکه ذره‌ای از منافع ملی در مجلس شورای اسلامی کوتاه نخواهیم آمد، گفت: امیدواریم با استقرار دولت انقلابی آثار معیشتی را در زندگی مردم ببینیم و اعتقاد دارم با خرابی‌های ایجاد شده تا دو سال فقط باید از اقتصاد کشور آواربرداری شود.
هر چند در این سال‌ها تحریم و شیوع کرونا مانع از بهبود وضعیت اقتصاد ایران شد، اما بلاتکلیف کردن ایران با برجام برای خود تحریم نامرئی بود، به‌طوری که هم اکنون آینده برجام در هاله‌ای از ابهام است.