بانک‌ها مانع‌تراشی کردند

توضیح قوه قضائیه درباره پرونده ۱۱ ابربدهکار بانکی بانک‌ها مانع‌تراشی کردند شرق: سخنگوی قوه قضائیه گفت: بانک مرکزی تاکنون درباره پرونده‌های رسیدگی‌شده مکاتبه‌ای با قوه قضائیه نداشته است. خوشبختانه کارنامه قوه قضائیه در رسیدگی به پرونده‌های معوقات بانکی و بدهکاران عمده بانکی مانند بسیاری از موارد دیگر درخشان است.
یکی از حاشیه‌های آخرین مناظره هفت نامزد ریاست‌جمهوری، اقدام عندالناصر همتی در ارائه فهرست 11 ابربدهکار بانکی به ابراهیم رئیسی بود که به گفته او این گروه بیش از 90 هزار میلیارد تومان به بانک‌ها بدهکار بود و در زمان ریاست همتی در بانک مرکزی، حدود 25 هزار میلیارد تومان از این رقم وصول شد.
البته همتی این اسامی را بدون اعلام رقم بدهی هر نفر و عدم توضیح درباره دلیل پیگیری‌نکردن بانک‌ها برای وصول مطالبات و به‌صورت دست‌نویس در پاکتی به ابراهیم رئیسی تحویل داد که با واکنش منفی این رقیب مبنی بر علت تأخیر در اعلام فهرست و... همراه شد. ساعتی بعد از اقدام همتی در ارائه لیست غیررسمی و دست‌نوشته در مناظره، تصویری از کاغذ مورد اشاره در فضای مجازی منتشر شد که نام بدهکاران عمده بانکی در آن به این ترتیب نوشته شده بود؛ «۱. دانیال‌زاده، ۲. عظام، ۳. صدرهاشمی‌نژاد، ۴. العقیلی، ۵. اقدامیان، ۶. فلاحتیان، ۷. شفیعی، 
۸. گرامی، ۹. ایزدپناه، ۱۰. رستمی‌صفا و ۱۱. ریخته‌گران».


اسامی آشنا که بارها نامشان به‌عنوان بدهکاران بانکی در رسانه‌های مختلف منتشر شده است و راز مگویی با انتشار این لیست منتشر نشد.
در همین رابطه فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در واکنش به انتشار لیست ۱۱ نفره ابربدهکاران بانکی نوشت: «به نظر نمی‌رسد که لیست بدهکاران واقعی با لیست منتشرشده مشابهت کامل داشته باشد».
در همین مورد سخنگوی قوه قضائیه از جزئیات و روند رسیدگی قضائی به پرونده افراد مورد اشاره توضیحاتی ارائه کرده است. در توضیحات ارائه‌شده از سوی اسماعیلی آمده است: خوشبختانه کارنامه قوه قضائیه در رسیدگی به پرونده‌های معوقات بانکی و بدهکاران عمده بانکی مانند بسیاری از موارد دیگر درخشان است.
اسماعیلی در ادامه با اشاره به نوع اقدامات انجام‌شده در پرونده‌های بدهکاران بانکی می‌گوید: اقدامات انجام‌شده صرفا بر اساس تدابیر این قوه، تلاش همکاران قضائی و ضابطین قوه قضائیه است نه بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور. در این پرونده‌ها تاکنون نه‌تنها سیستم بانکی مدعی نبوده بلکه در برخی از موارد مانع‌تراشی هم داشته‌اند.
سخنگوی قوه قضائیه در توضیح آخرین وضعیت پرونده این ابربدهکاران اقتصادی لیست منتشرشده به ترتیب گفت: دانیال‌زاده، ردیف یک: در این مورد پرونده قضائی تشکیل شده و در برخی موارد حکم هم صادر شده که در مرحله فرجام‌خواهی دیوان عالی کشور است. با پیگیری قضائی در فرایند رسیدگی هشت‌هزارو ۳۰۰ میلیارد ریال به بانک ملی مسترد و معادل ۲۶هزارو ۲۰۰ میلیارد ریال از اموال او به بانک منتقل شده که مطالبات این بانک وصول شده است. بخشی از مطالبات ارزی نیز از طریق تعزیرات حکومتی وصول شده است. در مورد مطالبات سایر بانک‌ها موضوع در حال پیگیری است.
عظام، ردیف دو: پرونده قضائی تشکیل، رسیدگی و حکم صادر شده است. تلاش‌های قوه قضائیه برای پرداخت بدهی و تداوم فعالیت کارخانجات تولیدی این گروه در حال انجام است.
ردیف سه (محمد صدرهاشمی): با وجود همکاری‌نکردن شبکه بانکی کشور، با پیگیری قوه قضائیه (دادسرای تهران) و تلاش سازمان اطلاعات سپاه به‌عنوان ضابط پرونده، تاکنون ۴۹ هزار میلیارد ریال از مطالبات بانک‌ها وصول و در اختیار بانک‌های ذی‌نفع قرار گرفته است. این اقدام صرفا با پیگیری قضائی، تعامل و همکاری و پذیرش گروه مذکور انجام شده و پرونده در دادسرا مطرح و در حال رسیدگی بوده و هنوز حکمی صادر نشده است.
در همین پرونده از بانک مرکزی خواسته شده در مورد نحوه پرداخت تسهیلات کلان و رعایت ضوابط و مقررات بانکی بررسی و اظهار نظر کند که پاسخ داده‌اند به ‌لحاظ محدودیت منابع انسانی انجام خواسته مقدور نیست و از کارشناسان رسمی استفاده شود.
ردیف چهار (محمد‌سعید العقیلی): پرونده قضائی تشکیل شده است. اقدامات زیادی در مورد شناسایی و حفاظت از اموال گروه ازجمله شرکت پلی‌اکریل اصفهان انجام شده که با اموال توقیف‌شده مطالبات بانک‌ها قابل وصول است. ضمنا شخص مورد اشاره در سال ۹۵ فوت کرده است.
ردیف پنج (محمدجواد اقدامیان): پرونده قضائی تشکیل و در حال رسیدگی است. در فرایند رسیدگی برای نحوه پرداخت بدهی‌ها، توافقاتی حاصل شده و بر اساس توافق تاکنون بخشی از مطالبات پرداخت شده است.
ردیف شش (مهدی فلاحتیان): در این مورد پرونده در قوه قضائیه رسیدگی شده و حکم 10 سال حبس و رد مال صادر شده و محکوم در زندان است. با پیگیری قوه قضائیه در فرایند رسیدگی ۲۹ میلیون درهم و ۱۲۰ هزار میلیارد ریال از بدهی گروه مذکور به بانک‌های ذی‌نفع پرداخت شده است.
ردیف هفت (شفیعی که از او اطلاعاتی در فضای مجازی وجود ندارد): پرونده در حال رسیدگی است و در فرایند رسیدگی ۳۰۰ میلیارد ریال بدهی یکی از بانک‌ها پرداخت شده است.
ردیف هشت (‌گرامی): در این مورد پرونده در دادسرای تهران تشکیل شده و در فرایند رسیدگی مطالبات بانک‌های گردشگری، آینده و سینا تسویه شده است. ۶۲۰ دستگاه خودروی هیوندا بابت بدهی گروه مذکور به بانک آینده تحویل داده شده است. 10 فقره ملک با ارزش حدود ۴۰ هزار میلیارد ریال توسط قوه قضائیه شناسایی و توقیف شده و در حال کارشناسی است که به بانک‌ها منتقل و احتمالا تمامی بدهی‌ها تسویه خواهد شد.
ردیف ۹ (ایزدپناه): پرونده قضائی تشکیل شده و با پیگیری قضائی مطالبات تعدادی از بانک‌ها وصول شده و بر اساس هماهنگی انجام‌شده مقرر است تا شهریورماه سال جاری بدهی‌ها پرداخت شود.
ردیف ۱۰ (رستمی‌صفا): پرونده در حال رسیدگی است و در فرایند رسیدگی ۳۰ هزار میلیارد ریال از بدهی بانک‌ها وصول شده است.
ردیف ۱۱ (ریخته‌گران): پرونده در قوه قضائیه رسیدگی شده است. متهمان به ۲۵ سال و ۱۷ سال حبس محکوم شده‌اند و هم‌اکنون در زندان هستند. تاکنون با پیگیری‌های قضائی و شناسایی اموال، ۹ هزار میلیارد ریال از مطالبات بانک‌ها وصول شده است. علاوه بر آن ۱۷۰ میلیارد ریال و ۲۶ میلیون یورو به بانک توسعه پرداخت شده است. هم‌زمان از تعطیلی پتروشیمی اصفهان متعلق به گروه مذکور جلوگیری شد.