همه چیز آماده برگزاری یک انتخابات با «سلامت»

تنها ۲۴ ساعت دیگر به زمان آغاز سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری، شورا‌های شهر و روستا و میان دوره مجلس و خبرگان باقیمانده و همه چیز برای برگزاری یک انتخابات پر شور و از آن مهم‌تر با سلامت و به دور از کرونا آماده است. بر این اساس تمامی تدابیر لازم برای سلامتی رأی‌دهندگان اندیشیده شده‌است و با اولویت برگزاری انتخابات در فضای باز، رعایت فاصله‌گذاری فیزیکی دو متری بین رأی‌دهندگان و ممنوعیت اثر انگشت برای به حداقل رساندن احتمال انتقال ویروس، افزایش تعداد شعب اخذ رأی و افزایش ساعات رأی‌گیری برای پرهیز از هر گونه تجمع، انتخاباتی پر شور و به دور از بیماری هدف‌گذاری شده‌است. آخرین خبر‌ها از واکسن کرونا هم از توزیع واکسن وطنی کرونا برای واکسیناسیون حکایت دارد. محرز، مسئول ارزیابی علمی واکسن ایرانی معتقد است اثربخشی واکسن کووبرکت بیشتر از سینوفارم چینی است. یک استاد ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران هم تأکید دارد «نتایج مطالعه واکسن برکت حتی بالاتر از استاندارد‌های جهانی بررسی شده‌است.» انتخابات فردا نخستین انتخاباتی نیست که در شرایط کرونایی برگزار می‌شود. سال گذشته در ایام کرونایی نخستین انتخابات با برگزاری انتخابات مجلس یازدهم کلید خورد. هر چند در آن مقطع زمانی شرایط کرونا به اندازه امروز بحرانی نبود، اما تجربه برپایی آن انتخابات به طور یقین می‌تواند در انتخابات پیش رو اثرگذار باشد. بر اساس آخرین آمارها، در ۲۴ ساعت منتهی به روز چهارشنبه، ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ و بر اساس معیار‌های قطعی تشخیصی، ۱۰ هزار و ۴۸۷ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۳۱۵ نفر از آن‌ها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳ میلیون و ۶۰ هزار و ۱۳۵ نفر رسید. در همین زمان، ۱۲۹ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۸۲ هزار و ۴۸۰ نفر رسید. تا کنون ۲ میلیون ۶۹۶ هزار و ۴۳۴ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. ۳ هزار و ۳۴۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۱۳ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۲۰۸ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۲۷ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
پروتکل‌های کرونایی انتخابات
ستاد انتخابات کشور با همکاری وزارت بهداشت پروتکل‌های بهداشتی برای برگزاری انتخابات در شرایط وجود بیماری کرونا را تهیه کرده‌است تا سلامت رأی‌دهندگان و مجریان انتخابات حفظ شود. بر این اساس اولویت با برگزاری انتخابات در فضای باز، رعایت فاصله گذاری، استفاده از ماسک و گند‌زدایی محیط است. ممنوعیت اخذ اثر انگشت در فرایند‌های مختلف انتخابات و ضرورت استفاده رأی‌دهندگان از خودکار شخصی، تعیین ورودی و خروجی مجزا در شعب برای جلوگیری از ازدحام، ضرورت تأمین تهویه مناسب در زمان رأی‌گیری و شمارش آرا از مهم‌ترین مواردی است که برای برگزاری انتخابات توأم با سلامتی در نظر گرفته شده است. عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور با تأکید بر اینکه تعداد شعبه‌ها و ساعات رأی‌گیری را افزایش داده و تلاش کرده‌ایم شرایط مطلوب بهداشتی در تمام شعبه‌ها ایجاد کنیم، گفت: «از همه عوامل اجرایی ما در شعبه‌ها تست PCR خواهند گرفت که مطمئن شویم همه سالم هستند که موجب تسری و شیوع بیماری نشوند.»
استفاده از ماسک، فاصله‌گذاری مناسب و ضدعفونی مراکز اخذ رأی


سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت هم با تأکید بر اینکه مهم‌ترین عامل انتقال ویروس کرونا، قطرات ریز تنفسی است که به وسیله عطسه، سرفه و حتی صحبت کردن از فرد بیمار به سایر افراد منتقل می‌شود، از لزوم رعایت فاصله‌گذاری ۵/۱ تا ۲ متری میان افراد در انتخابات خبر داد. به گفته وی ستاد انتخابات کشور با همکاری استانداران و فرمانداران مراکز حوزه‌های انتخابیه، مسئول نظارت و مراقبت از اجرای ضوابط پروتکل‌های بهداشتی را بر عهده دارند. همچنین مسئولیت رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در انتخابات ریاست جمهوری بر عهده ستاد انتخابات کشور و ستاد‌های استانی است. نظارت عالی بر اجرای صحیح و کامل پروتکل‌ها نیز بر عهده وزارت بهداشت خواهد بود.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه جانمایی صندوق‌های رأی و شعب اخذ رأی با نظر بازرسان وزارت بهداشت انجام می‌شود، افزود: «اولویت با برگزاری انتخابات در فضای باز و با رعایت فاصله‌گذاری، استفاده از ماسک و گندزدایی محیط است. همچنین هرگونه پذیرایی و توزیع اقلام تبلیغاتی توسط نامزد‌های انتخابات و هواداران آن‌ها ممنوع است.»
لاری با بیان اینکه از تجمع رأی‌دهندگان در روز رأی‌گیری در صف‌ها و پای صندوق رأی بدون رعایت فاصله‌گذاری حداقل ۲ متری باید جلوگیری شود، تأکید کرد: «سلامت کلیه خبرنگاران، عوامل نظارتی و اجرایی و سایر افراد دخیل در فرآیند انتخابات در طول مدت آغاز تا پایان انتخابات، از نظر بیماری کووید ۱۹ با استفاده از کد ملی آن‌ها در سامانه ماسک بررسی می‌شود.»
وی با بیان اینکه بازرسی و نظارت بر گندزدایی دفاتر نظارت، شعب اخذ رأی و سایر اماکن مرتبط با فرآیند انتخابات توسط بازرسان وزارت بهداشت انجام می‌شود، گفت: «همچنین حفظ تهویه و تأمین هوای تازه در فضا‌های سربسته الزامی است. در عین حال استفاده از ماسک به صورت مستمر توسط رأی‌دهندگان، خبرنگاران، مسئولان اجرایی، نظارتی و حفاظتی در محل‌های برگزاری انتخابات الزامی است. همچنین کنترل ورودی و خروجی به منظور جلوگیری از تجمع رأی‌دهندگان باید به صورتی انجام شود که فاصله حداقل ۲ متری در تردد‌ها نیز رعایت شود. همچنین اخذ اثر انگشت در فرآیند‌های مختلف انتخابات به خصوص در روز رأی‌گیری ممنوع است.»
ضد عفونی کامل ابزار و ادوات اخذ رأی (از قبیل میز، صندلی و سایر ابزاری که به صورت مشترک توسط رأی‌دهندگان استفاده می‌شود)، استفاده رأی‌دهندگان از خودکار شخصی، ضد عفونی دست‌ها قبل و بعد از رأی دادن، استفاده از ماسک به صورت مستمر توسط رأی‌دهندگان و مسئولان اجرایی و نظارتی در محل‌های برگزاری انتخابات هم از جمله دیگر موارد بهداشتی است که برای سلامت رأی‌دهندگان در نظر گرفته شده‌است.
بررسی واکسن کرونای برکت با بالاترین استاندارد‌ها
بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، تا کنون ۴ میلیون و ۳۶۴ هزار و ۲۲۸ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۸۷۸ هزار و ۶۹۴ نفر نیز دوز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۵ میلیون و ۲۴۲ هزار و ۹۲۲ دوز رسید. با ورود واکسن کووایران به سبد واکسیناسیون کرونا انتظار می‌روند روند واکسیناسیون سرعت یابد. مینو محرز، مسئول ارزیابی علمی واکسن با تأکید بر اینکه اثربخشی برکت بیشتر از سینوفارم است، گفت: «بر اساس ارزیابی‌های موجود، تأثیرگذاری این واکسن از نظر آنتی بادی‌های خنثی‌کننده حدود ۸۰ درصد است؛ ضمن اینکه این واکسن عارضه جدی هم نداشته‌است.»
حسین کیوانی استاد ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه نتایج مطالعه واکسن برکت حتی بالاتر از استاندارد‌های جهانی بررسی شده‌است، گفت: «یکی از مزیت‌های واکسن‌های تولید داخل این است که ما مطمئن هستیم این واکسن‌ها بسیار ایمن هستند.»