روزنامه شرق
1400/03/27
نامزدها حرفهای عجیبی زدند
رئیسجمهوری: نامزدها حرفهای عجیبی زدند شرق: فردا سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری در سراسر کشور برگزار میشود. حسن روحانی، در آخرین سخنرانی پیش از برگزاری انتخابات، با درخواست از مردم برای قهرنکردن با صندوق رأی از آنان خواست به نزدیکترین فرد به سلیقهشان رأی دهند. او به برخی ادعاهای مطرحشده در مناظره نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری نیز اشاره و از دولت و عملکرد آن دفاع کرد. روحانی گفت: «در آغاز این هشت سال، اگر با رهبری مقام معظم رهبری و ارشادات ایشان و حضور و حمایت مردم و تدبیر دولت نبود، برجام تحقق پیدا نمیکرد و همان وضع گذشته با همان سیر ادامه پیدا میکرد. فکر کنید در سالهای ۹۳ و ۹۴ ما چه وضعی میداشتیم و مردم با شرایط بسیار سختی مواجه میشدند. مسئولین امر حتما باید اینها را در سندی ترسیم کنند که اگر برجام نبود، در سالهای بعد چه میشد؟». او ادامه داد: «سند دوم این است که اگر برجام در سال ۹۷ توسط یک فردی که دارای بیماری روانی بود و متأسفانه مسئولیت کاخ سفید را به دست گرفته بود، کنار گذاشته نمیشد و اگر آن شخص روانی نمیآمد و آدم سالمی رئیسجمهور آمریکا میشد و اگر روند سالهای ۹۴ و ۹۵ ادامه پیدا میکرد، چه اتفاقاتی از نظر اقتصادی میافتاد که انجام این کار هم با مدلهای علمی کار سختی نیست».یک نفر اسم ترامپ را نیاورد!
رئیسجمهور از اینکه در روزهای تبلیغات ریاستجمهوری اسمی از دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، برده نشده، گلایه کرد و گفت: «مردم باید بدانند اگر جنایت آمریکا نبود چه میشد؟ من برای این روی این موضوع تأکید میکنم چون در این ایام تبلیغات، هیچکسی از جنایت آمریکا حرف نزد و یک نفر اسم ترامپ را نبرد. این مثل این است که مثلا ما وسط جنگ تحمیلی صدام علیه ایران بودیم و میخواستیم انتخاباتی برگزار کنیم و کسی هم میخواست راجع به امنیت ایران صحبت کند، اما اسم جنگ و صدام را نمیبرد. این اصلا شدنی بود؟». روحانی درباره سخنان برخی نامزدها گفت: «ما تا حرف میزنیم، میگویند بیرون به ما ربطی ندارد و همه چیز مربوط به داخل است. ۲۸ مرداد را چه کسی درست کرد؟ مگر از بیرون تحمیل نشد؟ در جریان جنگ جهانی دوم از بیرون به کشور آمدند و جنگ تحمیلی از بیرون آمد. ما باید کسی که جنگ را به ما تحمیل میکند، نگاه کنیم و باید جنایتها را نشان دهیم. نمیشود گفت حالا صدام به ما حمله کرده، اما بحث ما داخلی است که مثلا نیروها خوب تجهیز نشدهاند و اگر کشورهای دیگری آمدهاند به ما حمله کردهاند به آنها کاری نداریم. درحالیکه در تجاوز خارجی و جنگ تحمیلی باید به آن کسی که حمله کرده است هم نگاه کنیم. باید برآورد کنیم دشمن چه خسارتی به ما وارد کرده و اگر نبود چه میشد».
او ادامه داد: «عجیب است که در تبلیغات انتخابات یک نفر نیامد بگوید در شرایط جنگ اقتصادی و بستهشدن تمام دروازهها، چگونه ملت توانست نفس بکشد؟ البته ملت سختیهای فراوانی دید، ولی توانست با مقاومت بایستد. برای همین مقاومت است که امروز آنها در وین آمدهاند و سربهزیر با ما مذاکره میکنند. آمریکاییها سرشان بالا نیست و میدانند کار دولت قبلشان خیلی اشتباه بوده است».
چرا حرف را بالا و پایین میکنید؟
روحانی همچنین به صحبتهای یکی از نامزدها در مناظرهها درباره بحث مذاکره با آمریکا و اینکه از چه زمانی این مجوز داده شد، اشاره کرد و گفت: «بعضیها هم در این مدت حرفهای عجیبوغریبی زدند که مقام معظم رهبری فقط به این دولت اجازه مذاکره با آمریکا را داد؛ درحالیکه خود آقا در سخنرانی خود صریحا فرمودند قبل از این دولت من اجازه دادم با آمریکا مذاکره کردند و در عمان مذاکره میکردند. چرا دروغ میگوییم و حرف راست نمیزنیم و چرا حرفها را بالا و پایین میکنیم. شما که اجازه داشتید هفت سال رفتید و آمدید، چه به دست آوردید جز قطعنامههای تحریم».
او افزود: «شما که همه امکانات دستتان است، همه هم جوری حرف میزنند که انگار در این کشور هیچ مسئولیتی نداشتهاند. خیلی از آقایانی که امروز دارند در رسانهها حرف میزنند، صاحب مسند حکومتی هستند، در بخش خودشان جواب بدهند. اگر مشکلی در نظام هست، آنها هم باید پاسخگو باشند. شما دیدید یک FATF رفت آنجا چه مشکلاتی برای ما درست کرد؛ ریسکپذیری کشور را بالا آورد و روابط بانکی ما را دچار مشکل بیشتر کرد. حالا یک چیز هم طلبکار هستند که این خیلی جالب است».
قلم در مذاکرات کند شده است
روحانی به مذاکرات این روزها در وین هم اشاره کرد و گفت: «در تحریم هم ما در نقطه پایان تحریم هستیم. البته نمیدانم چرا این قلم یک ذره کند شده و درحالیکه باید دو کلمه و یک نقطه نوشته شود، اما کمی کند شده، ولی به هر حال در پایان تحریم هستیم و دعا کنید این قلم به حرکت دربیاید تا در پایان دولت با مهار کرونا و کمترین خسارت خشکسالی و پایانیافتن تحریم و شرایط اقتصادی مناسب، دولت را در اختیار دولت بعدی قرار دهیم».
گله به جای خود، جمهوریت را پاس بداریم
رئیسجمهور همچنین مردم را خطاب قرار داد و درباره انتخابات فردا گفت: «اینکه گله دارید و مشکلاتی وجود دارد به جای خودش، اما همه ما باید جمهوریت را پاس بداریم. اینکه از یک فرد، نهاد و حتی دولت گله داریم، راهش این نیست که با صندوق قهر کنیم. قهر با صندوق هیچ مشکلی را برای ما حل نمیکند. ممکن است بعضیها بگویند ما خیلی مشکل داریم؛ بله مشکلات هست، ولی باید برای حل آن پای صندوق بروید. صندوق استحکام نظام ما و قدرت مردم ما را بیشتر میکند».
او با طرح این پرسش که خاصیت پای صندوق نرفتن چیست؟ افزود: «به هر حال در این انتخابات فردی انتخاب میشود و به ریاستجمهوری میرسد. باید ببینیم آثار اینکه پای صندوق نرویم، چیست و این موضوع را با عقل و منطق خود بررسی کنیم. عرض این خادم کوچک خودتان را گوش کنید و اگر مشکلی هم دارید باز هم راهحل آن مشکل صندوق رأی است و ما باز هم باید به اصل ۵۹ قانون اساسی متوسل شویم و پای صندوق رأی برویم و با آن مشکلات را حل کنیم».
روحانی گفت: «همه این مشکلات در برخی موارد به دست مجلس، در برخی موارد به دست دولت و در برخی موارد به دست نهادهای دیگر حل میشود. آن مشکلات بزرگی که در ذهن شماست، باز هم با صندوق رأی حل میشود؛ چراکه قانون اساسی منشور مهم ملی ماست. ما نمیتوانیم به یک اصل قانون اساسی بچسبیم و یک اصل دیگر را رها کنیم. باید همه پای صندوق آرا برویم. حالا ممکن است بگویید ما افراد دیگری را میخواستیم که الان نیستند، به هر حال از بین کسانی که هستند باید آن کسی را که به ما نزدیکتر است، برگزینیم. باید به انتخابات رونق بدهیم و حضور پیدا کنیم. اگر انتخابات سرد باشد و حضور مردم در آن کمرنگ باشد و پای صندوق خلوت باشد، بدانید که برنده نمیشویم و کشور، نظام و مردم هم نمیبرند. نقد و معضلات راهحل دارد و هر مشکلی را که اسم ببرید باید از طریق صندوق رأی آن را حل کنید».
رئیسجمهور همچنین خطاب به وزارت کشور، استانداران، فرمانداران، بخشداران و ناظران تأکید کرد: «بدانید این صندوق امانت مردم و آرای حقالناس مردم است و نباید بگذاریم حتی یک رأی جابهجا و کم و زیاد شود. دقت کنید که از تمام آرا دقیق حراست شود و انشاءالله حضور مردمی خوبی هم پیشرو داشته باشیم تا ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ در تاریخ کشور ثبت شود و به هرچه رضای خدا و خواست و رأی مردم است، احترام بگذاریم».
سایر اخبار این روزنامه
ملت با حضور خود به نظام و کشور آبرو خواهد داد
نامزدها حرفهای عجیبی زدند
آنها كه به خط پايان نرسيدند
ما و ۲۸ خرداد ۱۴۰۰
احیای توافق هستهای به بعد از انتخابات ایران موکول میشود
وضعیت توانایی دیپلماتها در گزینههای ۱۴۰۰
ابهام در بیطرفی
با اسکوچیچ چه کنیم؟
جزئیات مطالعه بالینی واکسن «کووایران برکت»
دعوت از مردم برای حضور در انتخابات
روایت یک دیدار
داستان كاموس كشانى(۲)
«تهران» توان بازگشت به عقب را ندارد
اقتصاد شهری در کلانشهرها
ایران را دریابیم