روزنامه شرق
1400/03/27
ابهام در بیطرفی
رهپیک: ناظران شورای نگهبان بیطرف هستند ابهام در بیطرفی شرق: عملکرد شورای نگهبان در انتخابات ریاستجمهوری بارها با انتقادات تندی روبهرو شده است؛ در زمان رد صلاحیت گسترده نامزدها و چه زمانی که مصلحی درباره نحوه رد صلاحیت هاشمیرفسنجانی در سال ۹۲ سخن گفت. از سویی دیگر بیاننکردن دلایل رد صلاحیت نامزدها نیز چالش جدید شورای نگهبان است که با تمسک به قانون، اعلامنکردن عمومی دلایل رد صلاحیت را مرّ قانون میداند؛ اما هیچ کجای قانون نوشته نشده به نامزدهای ردصلاحیتشده دلیل عدم رد صلاحیت اعلام نشود و منع قانونی برای اعلام دلایل رد صلاحیت به نامزدها وجود ندارد؛ اما شورای نگهبان تمایلی برای این کار ندارد و همین امر سبب نگاه منفی به عملکرد شورای نگهبان شده و احتمال جانبداری در انتخابات را مطرح کرده است.عملکرد شورای نگهبان تأثیر بسزایی در انتخاب رئیسجمهور آینده دارد و مردم از میان افراد باب سلیقه و تأیید اعضای ۱۲نفره این شورا انتخاب نهایی را انجام میدهند. ازاینرو بیطرفی اعضای شورای نگهبان اهمیتی دوچندان مییابد و ازاینرو بحث نظارت بر انتخابات و تأیید نتایج آن نیز این روزها مطرح است.
قائممقام دبیر شورای نگهبان در همین زمینه گفت: وظیفه ما این است که در چارچوب قانون و با رعایت بیطرفی، وظایف خود را انجام دهیم و از تکتک آرای مردم، محافظت کنیم. سیامک رهپیک در نشست هماهنگی ستاد مرکزی نظارت با هیئتهای نظارت بر انتخابات، اظهار کرد: انتخابات ریاستجمهوری بهویژه به دلیل مقام و اختیاراتی که رئیسجمهور دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. او بیان کرد: آثار انتخاب مردم در ۲۸ خرداد در سطوح و حوزههای مختلف زندگی مردم، دیده خواهد شد. قائممقام دبیر شورای نگهبان تصریح کرد: نحوه نظارت ما باید به گونهای باشد که عنوان نظارت مؤثر در فعالیتمان، صادق باشد. وظیفه ما این است که در چارچوب قانون و با رعایت بیطرفی، وظایف خود را انجام دهیم. رهپیک تأکید کرد: ما باید از رأی مردم و انتخابات واقعی مراقبت کرده و بر حق انتخاب مردم نظارت کرده، آن را پاس بداریم، از حقالناس مراقبت کرده و از تکتک آرای مردم محافظت کنیم.
قائممقام دبیر شورای نگهبان گفت: نظارت مؤثر و اطمینانبخشی به مردم که رأی آنها به معنای واقعی در تعیین سرنوشتشان تأثیر دارد، یکی از عوامل توسعه مشارکت است. او تصریح کرد: آنچه باید از ناظران شورای نگهبان حس شود، بیطرفی، رعایت انصاف و اخلاق و همچنین رعایت قانون است. قائممقام دبیر شورای نگهبان گفت: امسال به دلیل شرایط کرونایی، انتخابات یک ساعت زودتر یعنی ساعت هفت صبح روز جمعه شروع میشود. همه باید شرایط اخذ رأی از مردم در ساعت اعلامشده را فراهم کنند و این از مصادیق حقالناس است.
درباره جانبداری شورای نگهبان در بررسی صلاحیت نامزدها و درنظرگرفتن توصیهها هم سیامک رهپیک درباره سخنان وزیر سابق اطلاعات و عدم احراز صلاحیت داوطلب مورد بحث، گفت: حضور مقامات اعم از رؤسای قوا و وزرا و سایر مسئولان در شورای نگهبان رویهای معمول بوده و هست. این حضور درباره مصوبات مجلس و سایر امور ممکن است به درخواست مقام مربوطه یا در صورت نیاز به ارائه توضیحات با دعوت شورای نگهبان صورت گیرد و امری طبیعی است و اختصاص به موضوع خاص و ویژهای ندارد. او افزود: در اینگونه موارد افراد پس از ارائه توضیحات و پاسخ به سؤالات احتمالی جلسه را ترک و اعضای شورا تصمیمگیری میکنند. در موضوع مورد بحث نیز در حضور مدعو بحث یا تصمیمگیری نشده است و اطلاع از بحثهای شورا و نتایج آن برای غیر اعضای شورا میسر نیست. قائممقام دبیر شورای نگهبان ادامه داد: درباره جلسه مورد اشاره باید به چند نکته توجه کرد؛ قبل از تقاضای ایشان شورای نگهبان اطلاعات کافی برای تصمیمگیری درباره موضوع داشت و نیازی به حضور ایشان نمیدید؛ اما به دلیل تقاضای وزیر وقت و ضرورت احترام به این تقاضا نظرات او استماع شد. توضیحات کلی و عمومی بود و تأثیری در مباحث و مبانی تصمیمگیری شورا نداشت. او افزود: صرفنظر از مطالب ذکرشده شورای نگهبان اینگونه مطالب را مستند نظرات و تصمیمات خود قرار نمیدهد. رهپیک با بیان اینکه بحثهای مطرحشده از جهات گوناگون غیردقیق و مبنی بر برداشتهای ذهنی و شخصی گوینده است، گفت: تعابیر بهکاررفته در مصاحبه مانند «تحلیل هزینه-فایده» یا «مصالح کلی نظام» و موارد مشابه هیچگاه منشأ تصمیمگیری در شورا نبوده است. شورای نگهبان در همه ادوار با استناد به قانون اساسی و ویژگیهای ذکرشده در اصل ۱۱۵ تصمیمگیری کرده است. اینکه توضیحات رهپیک تا چه میزان به واقعیت نزدیک باشد، نیاز به انتشار مشروح مذاکرات اعضای شورای نگهبان در زمان بررسی صلاحیت مرحوم هاشمیرفسنجانی دارد که مطمئنا انجام نخواهد شد؛ زیرا هماکنون هم شورای نگهبان دلایل رد صلاحیت نامزدها را به خود آنها نیز اعلام نکرده است.
سایر اخبار این روزنامه
ملت با حضور خود به نظام و کشور آبرو خواهد داد
نامزدها حرفهای عجیبی زدند
آنها كه به خط پايان نرسيدند
ما و ۲۸ خرداد ۱۴۰۰
احیای توافق هستهای به بعد از انتخابات ایران موکول میشود
وضعیت توانایی دیپلماتها در گزینههای ۱۴۰۰
ابهام در بیطرفی
با اسکوچیچ چه کنیم؟
جزئیات مطالعه بالینی واکسن «کووایران برکت»
دعوت از مردم برای حضور در انتخابات
روایت یک دیدار
داستان كاموس كشانى(۲)
«تهران» توان بازگشت به عقب را ندارد
اقتصاد شهری در کلانشهرها
ایران را دریابیم