رفتارهای هیجانی دافع سرمایهگذار خارجی
علیرضا پاک فطرت
عضو کمیسیون عمران مجلس
یکی از مهمترین مباحث اقتصاد جذب سرمایههای خارجی برای کشور است. حضور سرمایه گذار خارجی در ایران به دلیل وجود نیرو و انرژی ارزان قیمت بسیار مفید و به صرفه بوده اما مانع اصلی آن، رفتار تند و هیجانی برخی جریانهای سیاسی است، این افراد از خود متشکر به هر فردی تهمت زده و تخریب میکنند .. برخی جریانهای سیاسی تند اگر به جای پرداختن به برخی مسائل، بیشتر به معیشت مردم، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی توجه میکردند؛ ضمن بهبود اوضاع اقتصادی کشور، زمینه حضور سرمایه گذار آن خارجی در کشور نیز بیشتر فراهم می شد.
رفتار هیجانی در مسائل مختلف سیاسی و اقتصادی ضربه شدیدی به اشتغالزایی و حضور سرمایه گذاران خارجی میزند و به دلیل همین رویکرد، در جذب سرمایه گذار خارجی ناموفق عمل کردیم، البته نسبت به سالهای گذشته تغییرات ایجاد شده و بسیاری از مسئولان به دنبال چنین رخ دادی هستند؛ از سوی دیگر یکی از علتهای عدم حضور سرمایهگذاران خارجی مربوط به رفتاری است که برخی افراد بدون توجه به مصالح کشور با حرکتهای هیجانی مانند هجوم به سفارت خارجی یک کشور انجام میدهند که بطور طبیعی نتیجه مخرب دارد.
این در حالی است که باید از ظرفیت تجارت با کشورهای همسایه استفاده کنیم. راهبرد سیاست خارجی کشور و مسئولان مربوطه کاملا مشخص بوده و رهبر انقلاب نیز سیاست های کلان خارجی را ترسیم میکنند که باید بر اساس آن اقدام شود.
البته جذب سرمایه گذار خارجی در کشور بسیار راحت است، به شرطی که به حضور آنها در کشور باور داشته باشیم. برای جذب سرمایهگذار نیازی به حضور بیگانگان نداریم، بلکه چند میلیون ایرانی مقیم در کشورهای خارجی بوده که درصد قابل توجهی از آنها افراد ثروت مندی هستند و میتوانند در ایران سرمایه گذاری کنند، همین افراد برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف کشور کفایت کرده و نیازی به حضور افراد بیگانه نداریم اما از رفتارهای برخی جریانهای سیاسی نگرانی دارند.
با نگاهی به اسناد بالا دستی، متوجه می شویم سهم سرمایه گذاری خارجی در برنامه ششم توسعه جذب 65 میلیارد دلار پیش بینی شده بود. کشور ایران ظرفیت بسیار خوبی به لحاظ آب و هوا، معادن و نیروی انسانی دارد، بنابر این ظرفیت جذب 65 میلیارد دلار سرمایه خارجی را داریم، اما باید محقق شود. سرمایه گذاران خارجی، برنامه توسعه کشور و امتیازات در نظر گرفته شده را مطالعه کرده و به آن آگاه هستند اما حضور و عدم حضور آنها در کشور منوط به شرایط دیگری است. در برنامه هفتم توسعه هم باید جذب سرمایه خارجی مورد توجه قرار بگیرد خصوصاً برای جذب سرمایه ایرانیان مقیم خارج از کشور که باید با در نظر گرفتن امتیازاتی آن ها را ترغیب به این کار کنیم.