خودکفایی در تولید واکسن کرونا

سرویس جامعه جوان آنلاین: واکسن آلمانی کرونا در آزمایشات اولیه شکست خورد. این واکسن تنها ۴۷ درصد در برابر کووید ۱۹ کارایی دارد در حالی که اداره دارو و غذای امریکا (FDA) حداقل کارایی یک واکسن موفق علیه کرونا را ۵۰ درصد اعلام کرده‌است. سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرده که حداقل کارایی باید ۷۰ درصد باشد. با این حساب همچنان شش کشور دنیا یعنی ایران، روسیه، چین، امریکا، انگلیس و هند تنها کشور‌هایی هستند که به فرمول ساخت واکسن کرونا دست یافته‌اند و این عظمت کار دانشمندان و پژوهشگران کشورمان را بیشتر به تصویر می‌کشد. حالا بناست تا شهریور ماه ۵۰ میلیون دوز از واکسن کووایران با اثربخشی ۹۰ درصدی تولید شود و از هفته آینده واکسیناسیون کرونا با واکسن‌های وطنی سرعت بیشتری می‌گیرد. همچنین با تحویل محموله‌های واکسن وارداتی از امروز تزریق دوز دوم واکسن افراد ۷۰ سال به بالا تکمیل می‌شود. حالا و در چنین شرایطی و در حالی که کشورمان در زمینه تولید ماسک به خودکفایی رسیده و در زمینه تولید واکسن هم در مرز خودکفایی ایستاده‌ایم، وزارت خزانه‌داری امریکا با صدور دستورالعملی جدید اعلام کرد مبادلاتی را که برای مقابله با ویروس کرونا ضروری هستند، از قوانین تحریم‌ها به مدت یک سال معاف کرده‌است! چیزی نزدیک به یک سال و نیم است که کرونا مهمان ناخوانده کشور ما شده و همچنان تاخت و تاز ویروس تاجدار ادامه دارد. در ۲۴ ساعت منتهی به روز شنبه ۲۹ خرداد ۱۴۰۰ و بر اساس معیار‌های قطعی تشخیصی، ۶ هزار و ۴۴۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۹۳۱ نفر از آن‌ها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳ میلیون و ۸۶ هزار و ۹۷۴ نفر رسید. در همین زمان، ۱۰۸ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۸۲ هزار و ۸۵۴ نفر رسید.
تا کنون ۲ میلیون و ۷۳۶ هزار و ۱۳ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.
۳ هزار و ۳۰۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۲۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۷۵ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۵۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
خودکفایی ایران و تغییر موضع امریکا


در ابتدای شیوع این بیماری کشور با چالش بزرگی برای تأمین ماسک و تجهیزات پزشکی مواجه بود و تحریم‌ها مانع از تأمین این تجهیزات از دیگر کشور‌ها می‌شد، اما حالا نه فقط در تولید ماسک و تجهیزات پزشکی به خودکفایی رسیده‌ایم، بلکه در مرز خودکفایی در تولید واکسن کرونا هم قرار داریم و در چنین شرایطی برداشتن تحریم کالا‌های مرتبط با مقابله در برابر کرونا از سوی امریکا بیشتر به یک نمایش بشر دوستانه شباهت دارد. هر چند انتشار خبر تعطیلی دو کارخانه ماسک در امریکا که سال گذشته با عجله برای تأمین تقاضا در اوج همه‌گیری کووید ۱۹ راه‌اندازی شده‌بودند، بخش دیگری از پشت پرده صدور دستورالعمل جدید وزارت خزانه‌داری امریکا را آشکار می‌کند. اریک کرانتز، سخنگوی شرکت هانی وِل اینترنشنال در ایمیلی به بلومبرگ اعلام کرد «این تعطیلی‌ها باعث بیکاری ۴۷۰ نفر در اسمیت فیلد رود آیلند و ۷۰۰ نفر دیگر در فونیکس می‌شود و به دلیل پایان استفاده اجباری از ماسک و واکسیناسیون در امریکا و اطمینان مردم برای عدم نیاز به استفاده از ماسک اتفاق می‌افتد. ما شاهد کاهش چشمگیر تقاضا برای ماسک N۹۵ بوده‌ایم.»
ایران ششمین تولیدکننده واکسن کرونا در دنیا با ۵ واکسن
حجت‌الاسلام حسن روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اقدامات ترامپ علیه جمهوری اسلامی اظهار کرد: «این آدم به زبان صریح جنایتش را برملا کرد و گفت از امروز به بانک‌ها بابت ماسک و واکسن به ایران اجازه جابه‌جایی می‌دهیم. معلوم شد امریکای ترامپ تروریست بود و بایدن نیز در همین چند ماه این مسیر غلط را ادامه داد.»
روحانی با بیان اینکه شرایط کشور به دلیل تحریم منابع مالی و کرونا سخت و دشوار است، تأکید کرد: «نمی‌توانستیم برای خرید واکسن اقدام کنیم. چندین سال است که منابع مالی ایران در کشور‌هایی که ادعا می‌کنند با تروریسم میانه‌ای ندارند، قفل است؛ هم در کشور‌های همسایه و هم در کشور‌های دور دست که اموال ما را به دلیل اجرای تحریم‌های ظالمانه امریکا نگه داشتند.»
وی ادامه داد: «امروز دو واکسن ما مجوز لازم برای مصرف اضطراری دریافت کرد؛ یعنی یک واکسن از این هفته و واکسن دیگر از هفته آینده استفاده می‌شود. حداقل پنج واکسن در داخل خواهیم داشت و اینکه ایران در این شرایط پنج واکسن تولید کرده کار سخت و عظیمی است، مگر چند کشور در دنیا وجود دارد که واکسن تولید می‌کند؛ شش کشور بیشتر نیستند و ایران هم جزو تولید‌کنندگان واکسن کرونا در جهان است.»
تکمیل دوز دوم واکسیناسیون بالای ۷۰ سال از امروز
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا هم در حاشیه هفتاد و سومین جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، با رضایتبخش خواندن رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در انتخابات، درباره ادامه روند واکسیناسیون کرونا در کشور گفت: «از امروز دوز دوم واکسیناسیون افراد بالای ۷۰سال و همچنین افراد بالای ۷۰ سالی را که جا مانده بودند، تکمیل خواهیم کرد.»
وی افزود: «روز پنج‌شنبه هم محموله جدید واکسن به دستمان رسید، اما خبر خوب بحث مجوز اضطراری داوطلبانه استفاده از واکسن کووایران برکت است که از این هفته میزان تولید این واکسن در کشور افزایش خواهد یافت و از تیرماه حجم انبوهی از این واکسن به دستمان خواهد رسید.» به گفته رئیسی از طرفی واکسن انستیتو پاستور هم مراحل فاز سوم را طی می‌کند و کمیته‌های علمی و اخلاق در پژوهش و بالینی آن را بررسی می‌کنند و اگر مجوز دهند، این واکسن هم این هفته یا هفته آینده به واکسیناسیون عمومی کشور اضافه می‌شود. در شرایطی که کشوری همچون آلمان با زیر ساخت‌های پیشرفته علمی پزشکی از ساخت یک واکسن برای مقابله با کرونا عاجز مانده، تولید دست کم پنج مدل واکسن وطنی برای مقابله با کرونا می‌تواند امریکا را مجاب کند برای حفظ آبروی خودش تحریم ملزومات مقابله با کرونا را بردارد تا شاید ذهن دنیا را از پیشرفت‌های ایران منحرف سازد!