روزنامه آفتاب یزد
1400/03/30
«دولت در سایه» تعطیل میشود؟!
سعید جلیلی 11 خرداد 1400 در گفتگو با برنامه «بدون تعارف» در بخش خبری ۲۰:۳۰ گفت:« سال ۹۲ که رای نیاوردم در ستاد انتخاباتی خود اعلام کردم که کار ما برای کمک به دولت منتخب تازه آغاز شده است و بر همین مبنا دولت سایه را بوجود آوردیم.» حال پرسش این است؛ با روی کار آمدن «سیدابراهیم رئیسی» و اعلام انصراف «سعید جلیلی»، همچنان شاهد وجود«دولت در سایه» خواهیم بود یا این موضوع خاتمه یافته تلقی میشود؟!
آفتاب یزدـ رضا بردستانی: در اصطلاح سیاسی به هیئت دولت روی کار نیامده اطلاق میشود که با هدف در دست گرفتن کنترل دولت در واکنش به یک حادثه منتظر ماندهاست. در نظامهای پارلمانی اغلب بزرگترین حزب مخالف خود را دولت سایه مینامد. دولت در سایه برگرفته از روش و سیستم سیاسی کشورهای پادشاهی بریتانیا (بریتانیا، کانادا، استرالیا و ...) است. در این کشور و برخی نظامهای پارلمانی دیگر، احزاب مخالف با تشکیل یک دولت سایه، وزرا و مسئولان دولت احتمالی خود را منصوب میکنند تا ضمن زیر نظر قرار دادن عملکرد حزب حاکم، همواره برای به دست گرفتن قدرت آمده باشند. نخستین بار در سال ۱۹۵۱ در پارلمان بریتانیا دولت در سایه توسط رهبر اپوزیسیون هیو گایتسکول، علیه سیاستهای وینستون چرچیل تشکیل گردید.
بر اساس تعریفی که در سایت اختصاصی «سعید جلیلی» درج شده:««دولت سایه» با بهرهگیری از مدیران باتجربه و موفق، اصناف و اتحادیهها، جوانان متخصص و اساتید دانشگاه در قالب بیش از 20 کارگروه تخصصی و چندین کارگروه موضوعی، طی 8 سال گذشته بهمنظور کمک به دولت مستقر اقدام به طراحی اقدامات گامبهگام در موضوعات اساسی اقتصادی، مدیریتی، سیاسی و فرهنگی نموده است.»
جلیلی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری 11 خرداد 1400 در گفتگو با برنامه «بدون تعارف» در بخش خبری ۲۰:۳۰ گفت: «اگر رای نیاورم، صد در صد به قانون تمکین خواهم کرد.
سال ۹۲ که رای نیاوردم در ستاد انتخاباتی خود اعلام کردم که کار ما برای کمک به دولت منتخب تازه آغاز شده است و بر همین مبنا دولت سایه را بوجود آوردیم.» جلیلی خاطرنشان کرد: اگر ما توسط مردم انتخاب نشویم، به این معنا نیست که مسئولیتمان نسبت به کشور تمام میشود؛ اگر کسی صادقانه به فکر خدمت به مردم است، باید رقیب خود را نیز کمک کند.در این هشت سال هر جا به نتیجهای رسیدهایم، آن را به دولت مستقر که در انتخابات رقیب مان بود، اطلاع و نتایج را در اختیار آنها قرار دادیم. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در حوزههای مختلف به صورت داوطلبانه مسائل کشور را بررسی کردیم و به پشتوانه این کار، به دولت یا مجلس پیشنهادهایی ارائه شد که برخی از آنها نیز مورد استفاده قرار گرفت. وی در انتها به عنوان یک جمله بدون تعارف خطاب به مردم گفت: امروز ما بدون تعارف بررسی کردیم که در چهار سال آینده کشور را تنها نباید اداره کرد بلکه باید آن را جهش داد؛ این جهش به شرطی محقق میشود که نه با مردم، نه مسئولین، نه جناح خودی و نه اطرافیان خودمان در بیان واقعیات و عمل به منافع مردم تعارف داشته باشیم.
«دولت در سایه» تعطیل میشود؟!
بسیاری بر این عقیده بودند که جناح شکست خورده در دو انتخابات 92 و 96 با تشکیل«دولت در سایه» اگرچه در تعریف، تلاش میکردند تا به مجلس و دولت کمک کنند اما در عمل، دولت در سایهای که معلوم نشد اجزاء آن چگونه انتخاب شده و از کدام منبع تامین مالی و ستادی میشوند(!) به عنوان اهرمی برای فشار بر دولت مستقر، سعی در دیکته ی خواستها و عقاید خود داشت و این یعنی به صرف شکست، اگرچه ظاهراً نتیجه ی انتخابات پذیرفته شد اما با شکست این گونه کنار آمدند که باید در صحنه ی قدرت و حکمرانی حضور داشته باشند.
سعید جلیلی گفته است:«وقتی در انتخابات 92 شکست خوردیم...» اینک اما شکستی در کار نیست بلکه عرصه ی رقابت با یک انصراف که مشاور پیشین احمدینژاد ـ عبدالرضا داوری ـ آن را انصرافی 21 میلیارد تومانی قلمداد کرد؛ دولت سایه را تشکیل دادهاند آیا با روی کار آمدن رئیسی که متعلق به جریان فکری موافق سعید جلیلی است همچنان شاهد وجود دولت در سایه خواهیم بود یا این مسئله نیز به اتمام رسیده و دولت سیزدهم میتواند بدون وجود دولت در سایه برنامهها و خواستهای خود را در جهت برآورده ساختن مطالبات مردم عملیاتی کند. ظاهراً باید دولت در سایه را تمام شده تلقی کرد مگر این که همفکران سعید جلیلی، وجود دولت در سایه به مذاق شان خوش نشسته باشد!
سایر اخبار این روزنامه
اجازه ندهید یک جریان سیاسی خود را حذف شده از عرصه سیاست تلقی کند
«دولت در سایه» تعطیل میشود؟!
رفوزه شدن مدعیان دموکراسی
پیروز بزرگ انتخابات ملت ایران است
سلام بر ابراهیم
آقای رئیسی! حالا نوبت شماست
میزان آرای باطله و لزوم بازگشت اعتماد
از نمایندگان مجلس در دولت استفاده نکنید!
«دولت در سایه» تعطیل میشود؟!
دولتی پرکار، انقلابی و ضدفساد را تشکیل خواهم داد
چرا میزان مشارکت در انتخابات بالا بود؟
ذغال روسیاه