روزنامه ابتکار
1400/03/30
«ابتکار» وضعیت بازارهای اقتصادی در سه ماه آتی را بررسی کرد مسیر اقتصاد در دولت جدید
کیمیا نجفیسیدابراهیم رئیسی، پیروز سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پس از دیدار با حسن روحانی در جمع خبرنگاران گفت: «در دولت جدید همه تلاش خود را برای باز کردن گرههای کشور به ویژه در زمینه مشکلات معیشتی مردم به کار خواهیم بست. حتما با مجلس، نخبگان و صاحبنظران، برای شکل دادن دولت جدید به منظور بازکردن گرههای کشور تلاش خواهیم کرد، به گونهای که امیدی که در مردم عزیزمان نسبت به آینده ایجاد شده است، افزون شود.»
روز گذشته پس از انتخابات ریاست جمهوری شاخص کل بورس روند مثبتی در پیش گرفت و سبزپوش بود به طوری که شاخص کل بورس بیش از ۱۴ هزار واحد افزایش یافت. همزمان از سوی دیگر نرخ فروش دلار آمریکا هم در بازار آزاد تهران ۱۰۰ تومان کاهش یافت و به ۲۴ هزار و ۳۵۰ تومان رسید. آنطور که به نظر میرید بازارهای مالی با رویکرد مناسب به استقبال انتخابات رفتند اما حال این پرسش مطرح میشود که مسیر اقتصاد در دولت جدید چگونه خواهد؟ سیاوش غیبیپور، دکترای اقتصاد در پاسخ به این پرسش به «ابتکار» گفت: ما در سال 1400 قرار داریم و فصل اول سال به لحاظ آمارهای مالیاتی و معاملات فصلی تمام شده است. در فصل دوم سال اثر تورم سالیانه یا همان تورم معمول حقوق و دستمزد که به خیلی از کالا و خدمات اعمال شده، پدیدار شده است و تورم سال 1400 را بر سر سفرههای مردم آوردهایم و این مسئله خارج از روی کار آمدن دولت جدید است. از سوی دیگر انتخابات امسال کاملا به دور از حاشیه بود و خوشبختانه پرونده آن بدون تنش بسته شد، این بدون حاشیه بودن یک ثبات روانی را به سمت بازارهای مالی مخابره میکند. به عبارتی دیگر بازارها در مسیری قرار میگیرند که به راحتی میتوانند معامله کنند، قرارداد سرمایهگذاری منعقد کنند و فعالیتها زیر سایه ثبات روانی قرار بگیرند.
غیبیپور در ادامه گفتوگو با تاکید بر این مسئله که بازارهای مالی تا سه ماهه دوم سال از ثبات نسبی برخوردار خواهند بود، گفت: من معتقدم در سه ماهه دوم سال بازارهای مالی آنچنان شاهد نوسان نباشند. البته دولت جدید فعلا برنامههای خود را اعلام نکرده است اما پیشبینی میشود اقتصاد در سه ماهه دوم سال به سه دلیل از ثبات بیشتری برخوردار باشد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: دلیل اول این است که تورم سالیانه در سه ماهه ابتدای سال بر سفرههای مردم محاسبه شده، بنابراین آثار آن دیگر از بین رفته است.
غیبیپور در ادامه با اشاره به دلیل دوم افزود: دلیل دیگر تورم نرخ ارز است. من معتقدم نرخ ارز تا سه ماه دیگر جهشی نباشد چراکه مسیر روابط ما به سمت سازش و تعامل در حال حرکت است و شرایط نشان میدهد در سه ماه آتی تورم تازهای نخواهیم داشت و حتی اگر روابط بینالمللی به خوبی پیش برود بسیاری از تحریمهای فعلی رفع خواهد شد پس مسیر باثبات ارزی را خواهیم داشت.
این دکترای اقتصاد در ادامه صحبتهایش با اشاره به دلیل سوم برای ثبات بازارهای مالی در سه ماه آتی گفت: دولتهای تازه هنگامی که کار خود را آغاز میکنند به سمت برنامههای تثبیت تورم، هدفگذاری تورم و مهار تورم حرکت میکنند. یکی از ثمرههای دولتهای جدید این است که به سمت برنامههای مهار تورم حرکت میکنند و همین مسئله ثبات را به سمت اقتصاد سوق میدهد.
وی افزود: به عبارتی دیگر دولتهای جدید نگاه تورمزدایی دارند پس بازارهای مالی آرامش بیشتری را تجربه میکنند.
غیبیپور همچنین اظهار کرد: در مجموع میتوان گفت که بازار ارز در سه ماهه دوم سال نوسانی نخواهد بود و حتی میتوان گفت تا اعلام برنامههای دولت تمایل به کاهش قیمت خواهد داشت.
مروری بر بازارهای اقتصادی
وی در بخش دیگری از صحبتهایش به بررسی وضعیت بازارهای مالی پرداخت و در اینباره گفت: اگر بخواهیم بازارهای اقتصادی را بررسی کنیم میتوانیم بگوییم که ما در بازار خودرو ثبات را خواهیم داشت. چراکه بازار خودرو نیز طی سالهای اخیر تحت تاثیر مسائل ارزی و محدودیتهای واردات قرار داشته است. بنابراین با یک تعرفه و ثبات نرخ ارز تعادل به بازار خودرو بازمیگردد.
این دکترای اقتصاد در ادامه به بازار سکه و طلا اشاره کرد و گفت: ما در بازار سکه و طلا نیز با ثبات بیشتری همراه خواهیم بود. خوشبختانه با تمهیداتی درخصوص مالیات سکه بسیاری از مسائل و رفتارها کنترل میشود و سبب کاهش جذابیت واسطهگری در بازار سکه شده است.
غیبیپور همچنین با اشاره به وضعیت بازار مسکن ادامه داد: در بازار مسکن نیز با وجود قوانین مثل مالیات بر خانههای خالی، مالیات عایدی بر سرمایه و ... از تشدید سوداگری در بازار خودرو جلوگیری میشود و من گمان میکنم در سه ماهه دوم سال جهش قیمتی در این بخش نخواهیم داشت. بنابراین تا پیش از اعلام برنامههای دولت جدید به نظر میرسد که بازارهای مالی از ثبات و ارامش نسبی برخوردار باشند.
تولید به دنبال سامان گرفتن روابط بینالمللی بهبود مییابد
این دکترای اقتصاد در پاسخ به این پرسش که نظرتان درخصوص مسائل بینالمللی چیست؟ گفت: ما مشکل خود را به خوبی و بهتر از هرکشور دیگری میدانیم. یک اصل در اقتصاد میگوید گرفتاری تورم در هر کشوری بحث تولید است، براساس این اصل اگر تولید هموار شود تورم خود به خود کاهش مییابد. اما باید در نظر داشته باشیم همین تولید، تامین مواد اولیه تولید، تکنولوژی تولید و صادرات همین تولید به روابط بینالمللی بستگی دارد.
این اقتصاددان همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش به ارتباط تولید و روابط بینالمللی اشاره کرد و گفت: به عبارت دیگر اگر روابط جهانی ما تسهیل نشود ما در قدم اول باقی میمانیم. شاید ما بتوانیم در بحث کشاورزی و تولیدات آن قوی باشیم اما بحث تولید صنعتی ما وابسته به روابط بینالمللی هستیم و باید برای بهبود شرایط اقتصادی روابط بینالمللی را سروسامانی بدهیم.
برای رفع تحریم باید تعامل جهانی داشته باشیم
غیبیپور با بیان این مسئله که تحریمها طی سالهای اخیر معیشت مردم را تحت تاثیر قرار داده است، ادامه داد: تحریمهایی که در کشور ما وجود دارد بر زندگی خانوارها تاثیر بسیاری داشته است و من گمان میکنم دولت جدید یقینا هدف خروج معیشت مردم از تگنا را در برنامههای خود دارد و حتما تصمیم خواهد داشت که به سمت رفع تحریمها قدم بردارد.
این اقتصاددان در پایان با تاکید بر ضرورت رفع تحریمها گفت: اما باید بدانیم قدم اول رفع تحریمها این است که یک تعامل جهانی داشته باشیم. آنچه از برنامه دولت جدید شنیدهایم به نظر میرسد دولت جدید برای برداشتن تحریمها تصمیماتی داشته و هدف، برداشتن فشار از معیشت خانوارها و برداشتن موانع از سر راه تولید است.
سایر اخبار این روزنامه
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد
ژوبین صفاری
انتخابات ریاست جمهوری و چند نکته
برنامه کامل تیم ملی در مقدماتی جام جهانی
پاییز سخت در انتظار فوتبال ایران
چه فیلمهایی در جهان و ایران درباره انتخابات ساخته شده است؟
تصویر رئیس جمهوری در قاب سینما
چه عواملی باعث فرار از خانه میشود؟
واقعیتهای تلخ از فرار دختران از خانه
«ابتکار» وضعیت بازارهای اقتصادی در سه ماه آتی را بررسی کرد
مسیر اقتصاد در دولت جدید
میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری: ۴۸.۸ درصد اعلام شد
ردای ریاست بر تن رئیسی
پیام رهبر انقلاب خطاب به مردم پیروز بزرگ انتخابات ملت ایران است
روحانی پس از دیدار با رئیس جمهوری منتخب:
اعضای دولت در دوران انتقالی ۴۵ روزه در کنار رئیس جمهوری منتخب هستند
اتحادیه اروپا:
لبنان در لبه پرتگاه است
فرمول کاهش نرخ بیکاری
چهار توقع بازار کار از رئیسجمهوری آینده
دیدار قالیباف با رئیسی پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات