نرمش کرونایی امریکا مقابل قدرت ایران!

در شرایطی که ۸۲ هزار بیمار کرونایی به دلیل مضیقه‌های دارو و تجهیزات پزشکی جان خود را از دست داده‌اند با دستیابی ایران به فناوری تولید واکسن کرونا، وزارت خزانه‌داری امریکا در اعلامیه‌ای تحریم کالا‌های کرونایی را برای سه کشور ایران، سوریه و ونزوئلا برداشت! بیماران کرونایی تنها قربانیان تحریم‌های دارویی و تجهیزات پزشکی امریکا علیه کشورمان نیستند و بسیاری از بیماران خاص و صعب‌العلاج همچون پروانه‌ای‌ها هم در این مدت جان خود را از دست داده یا با شرایط سختی دست و پنجه نرم می‌کنند. این در حالی است که طبق قوانین حقوق بشری تحریم دارو و واکسن حتی در شرایط جنگی خلاف قانون است.
اسفند سال ۹۸ در حالی نخستین مورد از ابتلا به ویروس کرونا در کشورمان شناسایی شد که ما از منظر ماسک، دارو و تجهیزات پزشکی در مضیقه بودیم. این مضیقه، اما تنها برای ایران نبود و اغلب کشور‌ها آمادگی مواجهه با چنین بحرانی را نداشتند و همین مسئله هم موجب شد تا برخی کشور‌های اروپایی همچون فرانسه و امریکا به دزدی ماسک دست بزنند. از سوی دیگر تحریم‌ها بهانه‌ای بود تا کشوری همچون ایران برای خرید ماسک، دارو و واکسن از دیگر کشور‌ها به چالش دچار شود و کشورمان به دلیل تحریم‌های پولی و مالی نتواند پول خرید این کالا‌ها را به شرکت‌های خارجی پرداخت کند. همین چالش‌ها هم موجب شد تا همه به میدان بیایند و با کار جهادی و تلاش شبانه‌روزی همه نیرو‌های داوطلب و جهادی در کنار افزایش ظرفیت تولید کارخانه‌هایی همچون کارخانه‌های زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در تولید ماسک، گان و سایر تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای کنترل کرونا به خودکفایی برسیم. تلاش برای تولید دارو‌های مؤثر در درمان کرونا همچون رمدیسیور هم موجب شد تا خط تولید وطنی این دارو در کشور راه بیفتد. از حمله مهم‌تر تولید واکسن کرونا بود که ایران توانست ۱۶ ماه پس از همه‌گیری کرونا در کشورمان با صدور مجوز مصرف اضطراری واکسن کووایران برکت، نام خود را به عنوان ششمین کشور تولید‌کننده واکسن کرونا در دنیا ثبت کند. در چنین شرایطی و در حالی که ایران از بحران دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای مهار کرونا عبور کرده‌است، وزارت خزانه‌داری امریکا در اعلامیه جدید خود برای سه کشور ایران، سوریه و ونزوئلا معافیت تحریمی برای مبادلات کرونایی صادر کرده‌است.
وقتی امریکا مهربان می‌شود!
ابر دستورالعملی که منتشر شده، امریکا «کلیه مبادلات و فعالیت‌های مرتبط با صادرات، باز صادرات، فروش یا عرضه، مستقیم یا غیرمستقیم کالا‌ها یا فناوری‌های مورد استفاده در پیشگیری، تشخیص یا درمان کووید۱۹ (از جمله پژوهش‌ها یا مطالعات بالینی مرتبط با کووید۱۹) با ایران یا حکومت ایران یا با افراد و کشور‌های ثالث که چنین کالا‌هایی را به طور خاص برای بازفروش به ایران خریداری می‌کنند، از تحریم‌ها معاف خواهند شد.»


حالا ستاد حقوق بشر ایران با انتشار توییتی به ادعای امریکا مبنی بر معافیت مبادلات تجهیزات مقابله با کرونا از تحریم‌ها واکنش نشان داده‌است.
در این توئیت آمده‌است: «۸۲هزار ایرانی قربانی کرونا شدند و اکنون امریکا ۱۶ ماه پس از شیوع این ویروس منحوس و ساخت واکسن ایرانی برای مبادلات کرونایی معافیت صادر می‌کند! مبادلاتی که تحریم آن‌ها حتی در دوران جنگ خلاف قوانین بین‌الملل است. برداشتن تحریم‌های غیرقانونی و مجازات عاملان آن خواست ملت ایران است.»
معافیت تحریمی یا بازاریابی برای محصولات امریکایی کرونا؟!
امریکا همواره ادعا می‌کند کالا‌های بشردوستانه، چون غذا و دارو از تحریم معاف هستند، اما در عمل، بانک‌ها و دولت‌های بین‌المللی به تحریم‌های امریکا از انجام تراکنش‌های مالی مربوط به طرف‌های ایرانی حتی برای معاملات مربوط به غذا و دارو خودداری می‌کنند. معافیت صادر‌شده از سوی وزارت خزانه‌داری امریکا مهر تأییدی بر موضع جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تحریم کالا‌های بشردوستانه است که طبق قوانین بین‌الملل حتی در شرایط جنگ نیز شامل تحریم نمی‌شود. امریکا در حالی برای مبادلات کرونایی معافیت صادر کرده که ایران ششمین کشوری است که توانسته به فناوری ساخت واکسن کرونا دست پیدا کند و سوریه و ونزوئلا هم که در این معافیت شریک شده‌اند شرکا و دوستان ما هستند و طبیعی است نخستین کشور‌هایی خواهند بود که واکسن کرونای ایرانی را از ما بخرند. بنابراین امریکا با این نمایش حقوق بشری خود به دنبال تأمین اهداف اقتصادی و تأمین بازاری برای فروش واکسن و سایر کالا‌هایی کرونایی همچون ماسک است. چنانچه چند روز قبل خبر توقف فعالیت دو کارخانه ماسک‌سازی و بیکاری نیرو‌های این کارخانه امریکایی رسانه‌ای شد؛ چراکه با واکسیناسیون گسترده کرونا در این کشور، اجبار به استفاده از ماسک برداشته‌شده و کارخانه‌های امریکایی باید برای تولیداتشان بازار تازه‌ای دست و پا کنند! در این میان با برداشتن تحریم‌های کرونایی ایران، سوریه و ونزوئلا هم نمایشی جهانی از چهره جدید امریکا به تصویر می‌کشند و هم دیگر نیازی به بسته شدن کارخانه‌های ماسک و تولید تجهیزات پزشکی مورد نیاز کرونا نیست و می‌توانند به بازار بزرگ فروش این کالا‌ها و واکسن‌های امریکایی فکر کنند.