روزنامه شرق
1400/04/01
بعید نیست دور بعدی دور پایانی مذاکرات باشد
سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی بعید نیست دور بعدی دور پایانی مذاکرات باشد سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود به تحولات سیاست خارجی در یک هفته گذشته پرداخت. سعید خطیبزاده در این نشست تأکید کرد صحبتها درباره تعویق احیای برجام به دولت بعدی گمانهزنی دور از واقعیت است. او از این احتمال گفت که دور بعدی مذاکرات دور آخر باشد. او بر سیاستهای ایران درباره برجام تأکید کرد و درباره روند مذاکرات، مواضع آمریکاییها و اروپاییها، رفع محدودیتهای تحریمی مربوط به کرونا و روند واردات واکسن و نیز تشکیل «کمیته تطبیق» توضیحاتی داد. خطیبزاده در این نشست همچنین درباره تعطیلی نیروگاه بوشهر که خبر آن نیمهشب یکشنبه منتشر شد، اظهار کرد: «پرتال بوشهر از قبل اعلام کرده بود برای رفع ایرادات فنی چند روزی نیروگاه از مدار خارج میشود. از قبل هم به وزارت نیرو اعلام شده بود. مرسوم است سالی یکی، دو بار رسیدگیهای فنی انجام شود». دیپلماتها خوشبین هستند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال ایرنا مبنیبر اینکه آیا توافق برای احیای برجام به دولت بعدی ایران موکول شده است، تصریح کرد: «از این گمانهزنیها کم نبوده است. این گزارشها تأیید نمیشود و نزدیک به واقعیت نیست. در همه هیئتها بدون فوت وقت مذاکرات انجام شد و کسی احساس نکرد که وقت زیادی در وین نگذاشته است». سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تأکید بر اینکه سیاست ایران این نبوده و نیست که امکان رفع تحریمها را به تأخیر بیندازد، خاطرنشان کرد: «این سیاست رهبری است و هیئت مذاکرهکننده آن را ادامه داده است. بعید نیست دور بعدی، دور پایانی مذاکرات باشد. باید دید طرفهای مقابل تصمیمشان را میگیرند یا خیر». خطیببزاده در پاسخ به این پرسش که امکان توافق در همین دولت وجود دارد، ابراز کرد: «دیپلماتها خوشبین هستند؛ ولی برای قضاوت زود است. باید دید آیا تصمیمهای سیاسی در همه طرفها گرفته میشود یا خیر. متن فاقد ابهام است؛ یعنی به متن روشنی در همه مسائل رسیدیم. آنچه باقی مانده، نیازمند تصمیم سیاسی ازسوی همه طرفها است». او ادامه داد: «اگر این تصمیم سیاسی اخذ شود، میتوان امیدوار بود که در دور پایانی مذاکرات هستیم. عراقچی در تهران است و گزارشهای خود را خواهد داد».
هیچگاه درباره برجام جدیدی مذاکره نخواهد شد
این دیپلمات ارشد درباره اظهارات اخیر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، بیان کرد: «هم ایشان و هم همگان میدانند ایران سیاست واحدی داشته است. برجام بهسختی مذاکره شد و به امضا رسید. هیچگاه درباره برجام جدیدی مذاکره نخواهد شد. اگر کسی از ماهیت صلحآمیز برجام مطمئن شود، باید به تعهداتش در برجام عمل کند. اگر آنها میخواهند مطمئن شوند، آنها باید به برجام بازگشته و قطعنامه ۲۲۳۱ را دیگر نقض نکنند». خطیبزاده در پاسخ به این سؤال که آیا توافق درباره احیای برجام منوط به خروج افراد از لیست تحریمها شده است، عنوان کرد: «این گزارشها دقیق نیست. ایران هیچگاه وصول به توافق را منوط به افراد نکرده است. احیای برجام منوط به رفع همه تحریمها است که در برجام پیشبینی شده است. ما به کمتر از برجام و بیشتر از برجام رضایت نخواهیم داد». به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، «آمریکا یک بار به وضوح فریاد زده که تا چه میزان به حقوق بینالملل پایبند نیست و نشان داده از کوچکترین جزئیات برای عدم تعهداتش سوءاستفاده کرده است».
تشکیل کمیته تطبیق تأیید میشود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این پرسش که آیا ایران از آمریکا تضمینی درخواست کرده است؟ خاطرنشان کرد: «اصل موضوع درست است. درباره جزئیات در فضای عمومی نمیتوان صحبت کرد. آمریکا یکبار در دوران ترامپ نشان داد گردنکشانه میتواند منافع کشورها را نادیده بگیرد. باید تضمینی دراینباره بدهند. کموکیف آن را بعدا خواهیم گفت». خطیبزاده درباره تشکیل کمیته تطبیق درباره موضوع برجام ابراز کرد: «این مسئله تأیید میشود. اولین جلسه آن قبل از سفر عراقچی برگزار شد و اکنون که ایشان برگشتند، احتمالا این جلسات برگزار شود. این کمیته، یک روال مشخص طبیعی سازوکار در داخل ایران است». به گفته این دیپلمات ارشد، شورای عالی امنیت ملی تصمیم گرفته این کمیته باشد و بعد براساس گزارش آنها تصمیمگیری خواهد شد. اعضای آن از مجلس، دولت و شورای عالی امنیت ملی هستند. تطبیق درباره جزئیات توافق در آنجا انجام میشود». خطیبزاده درباره اظهارات رافائل گروسی درباره دسترسیهای آژانس یادآور شد: «همه دسترسیهای فراپادمانی متوقف شده؛ ولی آنها دسترسیهای پادمانی را دارند. اگر به توافقی برسیم، دوربینها و فیلمهایی که ضبط شده، مجدد در اختیار آژانس قرار میگیرد و عملا توقفی به این معنا نبوده است؛ ولی اگر تصمیم دیگری گرفته شود، آن وقت به این معنا خواهد بود».
اروپاییها مذاکرات را با اجرای حداقلی از تعهداتشان همراه کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای رویترز مبنیبر هشدار دیپلماتهای اروپایی درباره طولانیشدن مذاکرات وین خاطرنشان کرد: «اروپاییها بهتر است به تعهداتشان برگردند. توصیه جدی به طرفهای اروپایی این است که سازندهبودن خود را در مذاکرات با اجرای حداقلی از تعهداتشان همراه کنند. به نظر میآید اروپا همچنان در بیعملی مطلق به سر میبرد و منتظر است ببیند در وین چه اتفاقی میافتد تا حتی برخی از تعهداتش را انجام دهد». خطیبزاده با بیان اینکه «اجازه نخواهیم داد مذاکرات فرسایشی شود»، ابراز کرد: «اجازه نخواهیم داد وقت و انرژی ملت بیهود به بازی گرفته شود و درعینحال اجازه نخواهیم داد جزئیات بدون توافق باقی بماند. جزئیات به اندازه کلیات برای ما مهم است. هیچ توافقی حاصل نمیشود؛ مگر اینکه درباره همهچیز توافق حاصل شود».
رفع تحریمهای مربوط به کرونا نشان داد چه ظلمی شده بود
خطیبزاده درباره رفع تحریمهای مربوط به کرونا ازسوی آمریکا گفت: «استثنائی که آمریکا قائل شده است، نشان داد ایران در چه ظلم و ستم آشکاری قرار داشت. آنهایی که قبله آمالشان، آمریکا را تطهیر میکردند، فهمیدند سربازان سلامت در چه شرایطی کارشان را انجام میدهند». او با بیان اینکه «تا زمانی که همه تحریمها رفع نشود، رافع مسئولیتهای آمریکا نیست»، اظهار کرد: «ما نشان دادیم ملتی هستیم که تابآوری بالایی داریم. ما با صلابت از این سختی عبور کردیم و انشاءالله از این وضعیت در آینده بهخوبی عبور خواهیم کرد». خطیبزاده در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال توقف واردات واکسن خارجی در ایران وجود دارد؟ یادآور شد: «وزارت امور خارجه در موضوع واکسن با سابقه درخشانی به یاری وزارت بهداشت رفت و سعی کرد نیازهای مردم ایران در این حوزه را برآورده کند. این مسئله در میانه فشار آمریکا و تمام مضایق موجود بوده است». او با بیان اینکه کمتر واکسنی وارد شده که وزارت خارجه در گفتوگوها، جابهجایی، پول و... نقش نداشته باشد، عنوان کرد: «وزیر و مدیران کل وزارت امور خارجه در این موضوع مبتکرانه و کنشگرانه عمل کردند. تا دستورالعمل عوض نشود، این رویه ادامه مییابد. هفته گذشته محمولهای از چین وارد کشور شد و این هفته هم این روند ادامه مییابد». این دیپلمات ارشد درباره واکسنهای داخلی نیز گفت: «درباره واکسن مشترک ایران و کوبا نیز پیشرفتهای خوبی انجام شده است و خوشحالیم که واکسن ایرانی و واکسن مشترک ایران و کوبا وارد چرخه سلامت در ایران شده است. فکر نمیکنم همه نیازهای داخلی را تأمین کند. تا وقتی سربهسر شود، به مردم کمک خواهیم کرد».
سایر اخبار این روزنامه
دیدار ظریف با رئیسی
دولت سایه جلیلی در دولت رئیسی
شرایط به نفع مردمتغییر میکند
بعید نیست دور بعدی دور پایانی مذاکرات باشد
روحانی: به زودی سرمایهها به ایران سرازیر میشود
اگر قماری کردیم بر سر آینده بهتر بود
واکنشها به ادعای جدید رئیس دولت دهم
قهرمانی پرسپولیس مبارک دولت!
از دید یک کارگردان به فیلم نگاه میکردم
سرقفلی اصلاحطلبی به نام هیچکس نیست
زخمها، مرهمها و امیدها
حکایت همچنان باقیست
شورای نگهبان، سیاست، حقوق و روابط بینالملل
يكدستي يا همسويي قدرت؟!