رونمایی از واکسن اسپوتنیک وطنی

اگر تاکنون درباره وقوع موج پنجم کرونا نگرانی وجود داشت، حالا برخی کارشناسان حوزه سلامت معتقدند موج پنجم کرونا شروع شده‌است و سویه دلتا یا همان کرونای هندی سویه غالب در این موج است که استان‌های جنوبی کشور را درنوردیده‌است. در حال حاضر ۳۲ شهر در کشور قرمز است و با قرمز شدن دماوند و فیروزکوه کرونای دلتا با قدرت سرایت بسیار زیادش بیخ گوش پایتخت رسیده‌است. در چنین شرایطی تنها راهکار برای ایمنی در برابر موج‌های تازه‌تر کرونا تسریع در واکسیناسیون است. امری که حالا با رونمایی از واکسن‌های وطنی می‌تواند محقق شود. بر همین اساس روز گذشته در مراسمی واکسن اسپوتنیک وی ایرانی هم رونمایی شد. ظرفیت تولید این واکسن ۲ میلیون دوز در ماه خواهد بود.
موج پنجم کرونا جدی است. در ۲۴ ساعت منتهی به روز شنبه ۵ تیرماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیار‌های قطعی تشخیصی، ۷ هزار و ۳۴ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۹۶۵ نفر از آن‌ها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳ میلیون و ۱۵۷ هزار و ۹۸۳ نفر رسید. در همین زمان، ۱۲۳ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۸۳ هزار و ۷۱۱ نفر رسید. تا کنون ۲ میلیون و ۸۲۲ هزار و ۷۰۴ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. ۳ هزار و ۱۹۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۳۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۷۴ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۴۲ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
افزایش روند بیماری در ۵ استان جنوبی
علیرضا رئیسی، درباره وضعیت کرونا در کشور می‌گوید: «در استان‌های جنوبی کشور به ویژه استان بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان و یزد ما شاهد افزایش روند بیماری هستیم. روند کلی کشور یک روند نزولی است. درست است که سرعت نزول کمتر شده، اما روند نزولی است.»


رئیسی با تأکید بر اینکه ویروس هندی در سطح دنیا همچنان در حال تاخت و تاز است، می‌افزاید: «این ویروس واکسن‌پذیر است و با تزریق واکسن به میزان کافی و تزریق واکسن به افراد در معرض خطر و سالمند، می‌تواند قطعاً بسیار مؤثر باشد.»
موج پنجم آغاز شده!
پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری معتقد است: «موج پنجم شروع شده‌است. شهر‌های جنوبی کشور قرمز است و ما ۳۲ شهر قرمز داریم.»
از نگاه وی فیروزکوه و دماوند که در همسایگی تهران هستند، قرمز هستند و تهران هم نمی‌تواند وضعیت عادی داشته باشد. در یک تا دو هفته آینده با موج جدیدی از بیماری در تهران مواجه خواهیم شد.
طبرسی می‌افزاید: «ویروس جدیدی که در حال چرخش است به احتمال زیاد ویروس هندی دلتا است که کشور‌های دیگر را هم درگیر کرده‌است و سرایت‌پذیری آن بسیار شدید است و هر شخص بیمار می‌تواند ۸ تا ۱۲ نفر را درگیر کند.»
از نگاه این عضو ستاد ملی مقابله با کرونا پوشش واکسیناسیون ما به دلایل متعدد ضعیف است و، چون واکسن نزدیم نباید انتظار داشته باشیم کرونا کنترل شود. ایده ایمنی گله‌ای هم رنگ باخته است و نباید فکر کنیم تعداد زیادی از مردم به بیماری مبتلا شده‌اند و جامعه ایمن خواهد بود.
رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری می‌افزاید: «بر اساس فرمول‌های اپیدمیوژیک انتقال ویروس ووهان ۲ تا ۴ بود و ویروس دلتا (هندی) بین ۸ تا ۱۲ است. بنابراین قدرت سرایت آن بسیار بالاتر از ووهان است. در حال حاضر ویروس هندی، ویروس غالب در کشور‌هایی مثل روسیه و بسیاری از کشور‌های اروپایی است.»
به گفته طبرسی در جنوب ایران هم این ویروس ردیابی شده است و مطمئناً در تهران و شهر‌های دیگر هم وجود دارد. ویروسی که شهر‌ها را قرمز کرده ویروس هندی است. مردم نسبت به ویروس‌های قبلی ایمنی نسبی پیدا کرده‌اند؛ چون مردم زیادی به آن‌ها مبتلا شدند. تفاوت ویروس دلتا با ویروس‌های قبلی قدرت انتقال بیشتر است و اینکه تعداد بستری‌ها در این نوع افزایش یافته‌است.
رونمایی از نوع وطنی واکسن اسپوتنیک
تسریع روند واکسیناسیون، اصلی‌ترین راهکار پیش‌رو برای کنترل کروناست و حالا با ورود واکسن‌های وطنی به سبد واکسیناسیون انتطار می‌رود این روند تسریع شود. روز گذشته هم واکسن اسپوتنیک وی وطنی در یکی از کارخانه‌های داروسازی کشورمان رونمایی شد.
واکسن اسپوتنیک وی در بیش از ۶۰ کشور جهان از جمله ایران به ثبت رسیده و در بسیاری از کشور‌های دیگر از جمله آلمان، ایتالیا، اسپانیا، بلاروس، اوکراین، صربستان، هند، چین، کره‌جنوبی، قزاقستان، مصر، آرژانتین و برزیل برای تولید قراردادی و تحت لیسانس انتخاب شده و گروه دارویی اکتوور به عنوان یکی از نخستین تولید‌کنندگان این واکسن در منطقه خاورمیانه برگزیده شده‌است. ظرفیت تولید این واکسن در کشور، ۲ میلیون دوز در ماه خواهد بود.
صادرات واکسن ایرانی برای پاییز و زمستان
سعید نمکی، وزیر بهداشت با بیان اینکه اکنون گرفتار ویروس هندی و آفریقای جنوبی هستیم، می‌گوید: «در ماه‌های آینده به تدریج از واکسن‌های خارجی بی‌نیاز می‌شویم و حتی این امکان وجود دارد که در پاییز و زمستان واکسن ایرانی ضمن ثبت در who به دنیا صادر شود.»
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا هم با بیان اینکه ان‌شاءالله در ماه‌های آینده بیش از ۷ تا ۸ میلیون دوز ماهانه فقط از واکسن داخلی در اختیار خواهیم داشت و واکسن‌هایی هم که از خارج از کشور خریداری کردیم، به دستمان می‌رسد، ابراز امیدواری کرد فرآیند واکسیناسیون تسریع خواهد شد. رئیسی تأکید می‌کند: «از آنجایی که این فرآیند تولید پیوسته و پایدار است، دیگر دچار کمبود نخواهیم بود و قولی که از طرف دولت به مردم داده شده مبنی بر اینکه ما تا پایان سال برای تمام گروه‌های هدف حداقل یک دوز واکسن تزریق می‌کنیم، مطمئن باشید که محقق می‌شود.»