وقتی بوی بهشت تمام سرچشمه را در بر گرفت

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: ۴۰ سال از آن شب می‌گذرد؛ شبی که سیدمحمد بهشتی در محل حزب جمهوری اسلامی در سرچشمه تهران مشغول صحبت با یارانش بود و حوالی ساعت ۲۰:۳۰ بر اثر انفجار بمب به شهادت رسید؛ شبی که نه فقط یکی از نظریه‌پردازان جمهوری اسلامی و رئیس قوه قضائیه بلکه یکی از اصلی‌ترین مهره‌های نظری و اجرایی انقلاب اسلامی آسمانی شد و انقلاب اسلامی را عزادار و سیاه‌پوش کرد، چنانکه یکی از حاضران در آن محفل بعد‌ها نقل می‌کند که شهید بهشتی در آخرین لحظات سخنرانی‌اش پیش از انفجار، مشغول ارائه نکاتی درباره کنترل تورم و رابطه جمهوری اسلامی با امریکا بوده که ناگاه مکثی می‌کند و وقتی حواس‌ها دوباره به ایشان جمع می‌شود، می‌گوید: «بچه‌ها بوی بهشت می‌آید. شما هم این بود را استشمام می‌کنید؟» و بعد بوی بهشت تمام سرچشمه را در بر می‌گیرد. با گذشت ۴۰ سال، اما جغرافیایی که آن روز با خاک یکسان و با خون شهدای حزب جمهوری اسلامی عجین شد، حالا تبدیل به یکی از مراکز فرهنگی جدی شهر تهران شده است؛ جایی که نامش «یادمان شهدای انقلاب اسلامی» است و حالا نزدیک ۹ سال است یکی از مراکز مهم فرهنگی- اجتماعی مرکز شهر تهران شده است.
کتابخانه‌ای با ۶۰ هزار جلد کتاب
مجموعه سرچشمه هویت خود را همواره با نام شهید بهشتی و یارانش پیوند زده و علاوه بر میزبانی جدی از فعالیت‌های فرهنگی، در تلاش بوده است ملجأ تاریخ‌پژوهی سال‌های آغازین انقلاب اسلامی باشد؛ محلی که حالا در شلوغی‌های مرکز شهر تهران، تبدیل به یک مجموعه بزرگ فرهنگی شده و ظرفیت‌هایی را در اختیار دارد که کمتر مکانی در مرکز تهران با تراکم جمعیت بالا و فقر امکانات فرهنگی- اجتماعی داشته است، از مراکز همایش مختلف این مجموعه که علاوه بر میزبانی از محافل مختلف کرسی آزاداندیشی، میزبان بسیاری از برنامه‌ها و مراسم مهم کشوری هم بوده است تا موزه شهدای هفتم تیر که با دارا بودن اقلام هویتی و تاریخی شهدای هفتم تیر، یک مکان دیدنی برای علاقه‌مندان به تاریخ معاصر شده است. سوله بزرگ مجموعه سرچشمه هم علاوه بر میزبانی برنامه‌های جدی و مهم تلویزیونی نظیر برنامه سحرگاهی شبکه ۳ سیما در ماه مبارک رمضان، در سایر ایام سال میزبان محافل و هیئات مذهبی بوده که شاید گل آن‌ها مراسم احیای شب‌های قدر حضرت آیت‌الله جاودان باشد؛ محفلی که نه فقط تمام محیط مجموعه سرچشمه که تمام کوچه‌های اطراف هم پر از جمعیت شب زنده‌دار می‌شوند و یکی از مراسمات خاطره‌انگیز شهر تهران به میزبانی این مجموعه رقم می‌خورد.
در کنار این اتفاقات، بخش مهمی از فعالیت‌های مجموعه سرچشمه بر تاریخ‌پژوهی انقلاب اسلامی متمرکز است؛ جایی که کتابخانه مفصلی با ۶۰ هزار جلد کتاب که بسیاری از آن‌ها مربوط به تاریخ معاصر کشورمان است، پذیرای تاریخ‌پژوهان و علاقه‌مندان این حوزه است. در کنار این‌ها هم این مجموعه تا به حال اقدام به چاپ چند کتاب مهم تاریخ انقلاب اسلامی با عنوان «سیدمحمد بهشتی» و شهدای هفتم تیر کرده است که جزو کتب مهم مرجع درباره وقایع تاریخ انقلاب هستند. مرتضی باغبان‌ها، معاون این مجموعه فرهنگی درباره فعالیت‌های مجموعه سرچشمه در چهلمین سالگرد حادثه هفتم تیر به «جوان» می‌گوید: این مجموعه از ابتدای تأسیس و تبدیل به یک مجموعه فرهنگی، تمرکزش را روی میزبانی از فعالیت‌های مختلف فرهنگی- اجتماعی گذاشته است؛ از میزبانی کرسی‌های تضاوب آرا و گفتگو‌های نظری تا برگزاری هیئات مذهبی و محافل اجتماعی. در واقع سرچشمه امکانات و ظرفیت‌های فیزیکی‌اش را که تقریباً در آن نقطه از تهران کم‌نظیر است، در اختیار صاحبان اندیشه‌های مختلف در حوزه‌های متفاوت سیاسی، اجتماعی و مذهبی قرار داده است. از مناظره‌های سیاسی بین تفکرات مختلف تا محافل مذهبی‌ای که پذیرای هزاران نفر بوده و البته محافل مناسبتی و جهادی که نبض فعالیت‌های جدی در سطح کشور بوده مانند میزبانی از فعالیت‌های مردمی جهادی علیه کرونا و اتفاقاتی از این دست.


تولیدات هنری در سرچشمه
معاون مجموعه سرچشمه با اشاره به تمرکز این مجموعه روی هویت‌پژوهی شهدای هفتم تیر گفت: بخش مهمی از فعالیت‌های ما ناظر بر شهدای هفتم تیر و شخص شهید بهشتی بوده است، چه آنکه به هر حال این مجموعه روزگاری محل حزب جمهوری اسلامی بوده و مقتل‌الشهدای حادثه هفتم تیر هم است. ما تلاش کرده‌ایم در دو سطح تولیدات هنری و فراهم کردن شرایط پژوهشی تاریخ انقلاب در این موضوع اقداماتی انجام دهیم. در حال حاضر کتابخانه بزرگ مجموعه سرچشمه با دارا بودن ۶۰ هزار جلد کتاب، شرایط بسیار خوبی را برای علاقه‌مندان به حوزه تاریخ‌پژوهی انقلاب اسلامی فراهم کرده است. در حوزه تولیدات هم معتقدیم شخصیت شهید بهشتی چنان که باید به طور دقیق معرفی نشده و گاهی وجهه ایدئولوژیک دفاع مبنایی‌شان از انقلاب اسلامی نادیده گرفته شده است. ما تلاش کرده‌ایم با تولیدات هنری مختلفی از مستند، فیلم کوتاه، نقاشی‌های دیجیتال و ویدئوکامنت‌هایی که برش‌های فرمایشات مهم این شهید والامقام است، قدمی در این مسیر برداریم که البته این تولیدات در فضای مجازی هم مورد استقبال جدی واقع شده است.
باغبان‌ها در ادامه با اشاره به هم‌افزایی‌های مختلفی که درباره شهید بهشتی وجود دارد، گفت: شهید بهشتی چهره‌ای است که به معنای واقعی کلمه فراجناحی و هویت‌شان با خود انقلاب اسلامی عجین شده است. بسیاری هم در جناح‌ها و تفکرات مختلف سعی دارند برای تعظیم و تکریم ایشان و واقعه هفتم تیر اقداماتی بکنند. یکی از اقدامات ما در مجموعه سرچشمه این است که میان این ارگان‌ها هماهنگی به وجود آوریم تا تولیدات و اقدامات هدفمندتر انجام پذیرد و بتواند مؤثرتر واقع شود.