جلسه فوری برای مدیریت صف‌های طولانی واکسیناسیون سالمندان

سرویس جامعه جوان آنلاین: بالای ۷۰ سال سن دارند و دیگر جانی برای ساعت‌ها ایستادن در صف واکسیناسیون کرونا برایشان باقی نمانده است. اغلب این پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها به همراه فرزند یا نوه خود آمده‌اند و چند هفته‌ای انتظار برای دریافت دوز دوم واکسن موجب شده تا ترجیح دهند چند ساعتی در صف بایستد و واکسن تزریق کنند تا منتظر پیامک وزارت بهداشت باقی بمانند. پیامکی که حتی برای دوز نخست هم برای خیلی از سالمندان ارسال نشد! همین ماجرا هم کاسبی جدیدی را برای برخی افراد ایجاد کرده و با ایستادن در صف‌های واکسن کرونا در مراکز واکسیناسیون، نوبت تزریق واکسن را می‌فروشند! قیمت‌ها از ۱۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار تومان متغیر است و بستگی دارد دلالان نوبت واکسن چقدر تیغشان ببرد! ماجرای صف‌های طولانی و معطل ماندن چندین ساعته سالمندان در مراکز واکسیناسیون به گوش مدیران سلامت هم رسیده‌است و حتی وزیر بهداشت بابت شلوغی مراکز واکسیناسیون از مردم عذرخواهی کرد. در عین حال روز گذشته جلسه‌ای فوری با محوریت ساماندهی روند واکسیناسیون پایتخت در ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا تشکیل شد. در این جلسه مقرر شد برای کاهش مراجعات و تراکم در مراکز واکسیناسیون، این مراکز گسترش یابند و اطلاع‌رسانی و مدیریت واکسیناسیون ارتقا یابد. همچنین به گفته معاون بهداشت وزارت با افزوده شدن کووایران به سبد واکسیناسیون و رسیدن واکسن‌های خارجی روند واکسیناسیون تسریع خواهد شد. ویروس تاجدار همچنان با قوت و قدرت می‌تازد و گسترش سویه دلتا یا همان کرونای هندی با قدرت شیوع بیشتر چالش جدید دنیا برای مقابله با این ویروس شده‌است. در ایران هم شواهد و قرائن از ورود به موج پنجم حکایت دارد. شهر‌های قرمز کرونا از جنوب به سمت مرکز کشور در حال گسترش هستند و این زنگ خطری برای بروز موج پنجم بیماری است. در ۲۴ ساعت منتهی به روز دوشنبه ۷ تیرماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیار‌های قطعی تشخیصی، ۱۲ هزار و ۳۵۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شدند که هزار و ۴۱۷ نفر از آن‌ها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳ میلیون و ۱۸۰ هزار و ۹۲ نفر رسید.
در همین زمان، ۱۴۰ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۸۳ هزار و ۹۸۵ نفر رسید. تا کنون ۲ میلیون و ۸۴۸ هزار و ۴۲ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. ۳هزار و ۱۸۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۳۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۷۴ شهر در وضعیت نارنجی و ۲۴۲ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
عذرخواهی نمکی بابت شلوغی مراکز واکسیناسیون
تا کنون ۴ میلیون و ۴۲۴ هزار و ۸۵۵ نفر دوز اول واکسن کرونا و یک میلیون و ۳۷۹ هزار و ۴۳۱ نفر نیز دوز دوم را تزریق کرده‌اند. بر این اساس مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۵ میلیون و ۸۰۴ هزار و ۲۸۶ دوز رسیده‌است. این آمار‌ها نشان می‌دهد روند واکسیناسیون عمومی همچنان کند پیش می‌رود. همین مسئله هم چالش‌های متعددی را برای سالمندان ۷۰ سال به بالا ایجاد کرده و موجب شده آن‌ها گاهی تا نوبت تزریق واکسن‌شان برسد تا ۱۲ ساعت پشت در مراکز واکسیناسیون بمانند. برخی افراد هم با سوء‌استفاده از این روند برای خودشان کاسبی راه‌انداخته‌اند و در مراکز واکسیناسیون، نوبت تزریق واکسن می‌فروشند! این ماجرا‌ها موجب شد تا در ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا جلسه‌ای فوری تشکیل شود.


سعید نمکی، وزیر بهداشت با اشاره به شلوغی مراکز واکسیناسیون تأکید کرد: «دلیل تأخیر در تزریق واکسن کرونا با شلوغی مراکز واکسیناسیون رو به رو شدیم که از مردم عذرخواهی می‌کنم.»
همچنین جلسه‌ای فوری با محوریت ساماندهی روند واکسیناسیون پایتخت در ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در تهران با حضور وبیناری علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزیر بهداشت، علیرضا زالی فرمانده ستاد و معاونین بهداشت دانشگاه‌های علوم پزشکی استان تهران برگزار شد. توزیع هفته‌ای ۱/۵ میلیون دوز واکسن در مراکز از هفته آینده علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا و معاون بهداشت وزارت بهداشت برای تأمین واکسن مکفی برای شهروندان، قول مساعد داد و گفت: «بر اساس لجستیک تأمین‌شده برای هر سه دانشگاه علوم پزشکی مستقر در استان تهران، کمبودی در زمینه واکسن وجود ندارد. از طرفی از هفته آینده، ۵/۱ میلیون دوز واکسن به صورت هفتگی به وزارت بهداشت تحویل و سپس بین مراکز توزیع می‌شود، علاوه بر این واکسن کووبرکت نیز به مرحله تولید و توزیع می‌رسد، بنابراین ترکیبی از واکسن‌های خارجی و داخلی به میزان کافی برای پایتخت تأمین می‌شود.»
وی با تأکید بر لزوم برنامه‌ریزی برای نوبت‌دهی واکسیناسیون به منظور جلوگیری از تجمع در مراکز تزریق واکسن افزود: «یکی از مهم‌ترین اقدامات برای کاهش مراجعات، تمرکز بر راه‌اندازی و تجهیز مراکز تجمیعی واکسیناسیون است، چراکه به علت ظرفیت بالای این مراکز، تجمعی صورت نمی‌گیرد.»
اعلام آمادگی بسیج و نیرو‌های مسلح برای کمک در واکسیناسیون
معاون بهداشت وزیر بهداشت ادامه داد: «تیم‌های پشتیبانی تزریق واکسن باید درنظر گرفته شود. از طرفی بسیج و نیرو‌های مسلح اعلام آمادگی خود را برای در اختیار گذاشتن فضای فیزیکی و نیروی لازم اعلام کرده‌اند.»
رئیسی تشکیل کمیته هماهنگی سه دانشگاه علوم پزشکی مستقر در تهران را یکی از ضرورت‌های انجام واکسیناسیون یکپارچه و منظم اعلام کرد و افزود: «تشکیل این کمیته با حضور معاونان و مدیران فنی امور بهداشتی هر سه دانشگاه پایتخت، به مسئولیت دکتر زالی، در کنار راه اندازی سیستم نوبت‌دهی بی‌نقص، بسیاری از چالش‌های موجود در این زمینه را مرتفع خواهد کرد.»
توسعه زیرساخت‌های لازم برای واکسیناسیون در تمامی مناطق پایتخت
در این جلسه دکتر زالی با اشاره به وضعیت خاص استان تهران از لحاظ تراکم و سالمندی جمعیت، حضور بالاترین تعداد بیماران خاص و فعالیت بیشترین مرکز دولتی ارائه‌دهنده خدمت، با تأکید بر لزوم تقویت اطلاع‌رسانی از مراکز واکسیناسیون و نحوه ارائه خدمات تأکید کرد: «ضمن تشکیل کمیته هماهنگی و رسیدن به یک گفتمان مشترک، سعی در ارتقای کیفیت و بهبود روند‌ها در واکسیناسیون داریم.»
به گفته زالی، جلسات کمیته هماهنگی، حتی به صورت غیرحضوری و به صورت جدی دنبال می‌شود.
فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در تهران بر لزوم افزایش بازدید‌های میدانی از مراکز تجمیعی واکسیناسیون اشاره کرد و در خصوص مهم‌ترین مصوبه این جلسه ادامه داد: «با توجه به تعداد مراکز تجمیعی و افزایش تعداد شیفت‌های واکسیناسیون، مقرر شد اقدامات لازم جهت جلوگیری از هرگونه ازدحام غیرضروری صورت گیرد. همچنین رسیدگی و نظارت بر عملکرد مراکز و شناسایی ظرفیت‌های موجود برای توسعه زیرساخت‌های لازم برای واکسیناسیون در تمامی مناطق پایتخت بیش از پیش قوت خواهد گرفت.»
حالا باید دید مصوبات این جلسه می‌تواند نظم را به مراکز واکسیناسیون باز گرداند و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها را از ساعت‌ها ایستادن در صفوف واکسن نجات دهد؟!