ضربدر قرمز روی «کارنامه سبز»

کارنامه‌شان «سبز» است، اما برای استخدامشان یک ضربدر «قرمز» روی اسمشان کشیده‌اند، هر بار با یک بهانه‌ای از استخدام آن‌ها سر باز می‌زنند و کلافه‌شان کرده‌اند. حالا این معلمان کارنامه سبز، جلوی وزارت آموزش و پرورش آمده‌اند و می‌گویند تا زمانی که وضعیت‌شغلی‌شان مشخص نشود، از جایشان تکان نمی‌خورند! وضعیت این ۲۰ هزار نفر مدت‌هاست پاسکاری می‌شود.
۲۱ هزار نفر، ۲۵ هزار نفر و در برخی از آمار‌ها ۳۶ هزار نفر هستند، اما حتی تعداد دقیقشان هم مشخص نیست! یک نفر از استانی در اطراف تهران آمده و دیگری از یک شهر محروم و لب مرز خودش را رسانده‌است. آنقدر از وعده‌های بی‌عمل مسئولان وزارتخانه برای استخدام شدنشان خسته اند که سختی راهی که آمده‌اند، برایشان اهمیتی ندارد، برای همین خانه و زندگی‌شان را رها کرده‌اند و فقط می‌خواهند تکلیفشان مشخص شود. آن‌ها می‌خواهند وزیر آموزش و پرورش یا یکی از معاون‌هایش به این سؤال پاسخ دهند که «چرا با اینکه در آزمون شرکت کرده و کارنامه سبز گرفته‌اند، هنوز وضعیت شغلی‌شان مشخص نشده‌است؟»
ساعت ۵/۸ صبح است و هنوز هوا خیلی گرم نشده، با این حال، ماسک روی صورت در این گرمای ملایم هم خسته‌کننده است، اما معلمان کارنامه سبز، هیچ‌چیز به اندازه بی‌تفاوتی آموزش و پرورشی‌ها، کلافه‌شان نکرده‌است. گروه گروه، روی زیرانداز نشسته‌اند و بعضی‌هایشان با مقوا خودشان را باد می‌زنند. هر کسی که رد می‌شود با تعجب نگاه‌شان می‌کند و با چشمانش از آن‌ها برای علت تجمع‌شان سؤال می‌پرسد.
معمای کمبود معلم و استخدام نکردن کارنامه سبز‌ها


نزدیکشان می‌روم و خودم را معرفی می‌کنم. حس اینکه، بالاخره یک نفر آمده تا پای حرف‌هایشان بنشیند، ذوق‌زده‌شان می‌کند و یکی از آن‌ها می‌رود تا بقیه را خبر کند.
زهرا یکی از همین معلمان کارنامه سبز است که از وزیر آموزش و پرورش گلایه دارد. او به وضعیت معلمان بازنشسته اشاره می‌کند و به خبرنگار «جوان» می‌گوید: «هم ما ناراضی هستیم که چرا استخدام نمی‌شویم و هم معلمان بازنشسته ناراضی‌اند که چرا بازنشسته‌شان نمی‌کنند.» او ادامه می‌دهد: «معلوم نیست بودجه وزارت آموزش و پرورش صرف چه اموری مهم‌تر از این کار می‌شود که معلمان تازه‌نفسی، چون ما را استخدام نمی‌کند و معلمان بازنشسته و خسته‌ای را که دلشان نمی‌خواهد کار کنند، به‌زور نگه داشته‌اند. حتماً وزارتخانه نمی‌خواهد که دو حقوق بدهد و دود این تصمیم سلیقه‌ای مسئولان در چشم همه ما و دانش‌آموزانی که احتیاج به معلمان تازه‌نفس دارند، رفته است.»
بر اساس آمار وزارت آموزش و پرورش، کمبود معلم در مدارس ایران به رقم ۲۰۰ هزار نفر در سال تحصیلی ۱۴۰۱- ۱۴۰۰ خواهد رسید. همچنین بر اساس گزارش سازمان برنامه و بودجه «تحلیل و بررسی وضعیت نیروی انسانی شاغل در وزارت آموزش و پرورش و پیش‌بینی مشمولین بازنشستگی تا سال ۱۴۰۶»، بیشترین میزان بازنشستگی معلمان در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ صورت خواهد پذیرفت و طی آن ۵۴۵/۱۱۱ نفر معلم از آموزش و پرورش خارج می‌شوند که اگر وضعیت به همین شکل ادامه پیدا کند، وضعیت تحصیلی در مدارس، افت شدیدتری پیدا خواهد کرد.
سمانه یکی دیگر از این معلمانی است که در تجمع شرکت کرده، او درباره کمبود معلم در کشور به خبرنگار «جوان» می‌گوید: «آموزش و پرورش می‌گوید ۲۰۰ هزارنفر کمبود معلم داریم، اما ظرفیت بسیار کمی برای استخدام معلمان اعلام می‌کنند، برای همین معلمانی مثل ما بلاتکلیف مانده‌اند و مدارس هم با مشکلات کمبود معلم دست و پنجه نرم می‌کنند.» او ادامه می‌دهد: «نزدیک ۸۰ روز است که از راه‌های دور و نقاط صفر مرزی در حال رفت و آمد هستیم، تا الان به ما جواب نداده‌اند، روز سه‌شنبه هم در شبکه افق از آقای حاجی میرزایی درباره وضعیت شغلی ما سؤال پرسیده‌اند، اما او هیچ پاسخی نداده‌است!»
پاسکاری مجلس، وزارت آموزش و پرورش و اداره امور استخدامی
سارا معلم دیگری است که در ادامه حرف‌های معصومه به خبرنگار «جوان» می‌گوید: «ما را دنبال نخود سیاه می‌فرستند، به مجلس که می‌رویم می‌گویند این مسئله به ما ارتباطی ندارد و باید از اداره امور استخدامی پیگیر شوید! به اداره امور استخدامی می‌رویم، توپ را به زمین وزارت آموزش و پرورش می‌اندازد و حالا هم وزیر آموزش و پرورش، حضور ما را جلوی وزارتخانه نمی‌بیند و صدای داد ما را نمی‌شنود! انگار که اصلاً برای او هیچ اهمیتی نداریم.»
همان موقع یک نفر از مسئولان وزارت آموزش و پرورش بیرون می‌آید و بدون اینکه خودش را معرفی کند، به معلمان تجمع‌کننده می‌گوید که کارنامه سبزشان را به او بدهند تا به شکایت آن‌ها رسیدگی شود. سارا که در حال پیدا کردن کارنامه‌سبزش از داخل کیف است تا او را تحویل مسئول وزارتخانه دهد به خبرنگار «جوان» می‌گوید: «ما از شنیدن وعده‌های بی‌عمل خسته شده‌ایم، تصمیم داریم که اگر امروز به مشکلاتمان رسیدگی نکردند، تجمع شبانه هم داشته‌باشیم.»
در ادامه معلم دیگری که خود را «هدیه» معرفی می‌کند با گلایه از بی‌تفاوتی وزارت آموزش و پرورش نسبت به مشکلاتشان می‌گوید: «سؤال ما این است که آیا وزیر آموزش و پرورش برای نیروی استخدامی خودش نمی‌تواند کاری انجام دهد؟ اگر نمی‌تواند، پس چرا وزیر است؟ اگر هم می‌تواند و کاری انجام نمی‌دهد، پس چرا کسی او را بازخواست نمی‌کند؟» او به استخدام‌های سلیقه‌ای در وزارتخانه نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: «ما سازوکار استخدام معلمان را نمی‌دانیم، زیرا که می‌بینیم برخی از افراد که هیچ سابقه‌ای ندارند، بعد از شرکت در آزمون، استخدام می‌شوند و مشخص نیست که این‌ها بر اساس ضوابط استخدام می‌شوند یا روابط؟!»
بلاتکلیفی کارنامه‌سبز‌ها و منفعت آموزش و پرورشی‌ها
معصومه که شش سال، نیروی خدماتی در مدرسه بوده‌است و او را نیز استخدام نمی‌کنند، به خبرنگار «جوان» می‌گوید: «هر بار به من گفتند باید در آزمونِ ماده ۲۸ قبول شوی، حالا که در آزمون قبول شده‌ام هم استخدامم نکرده‌اند. وضعیت بلاتکلیف فعلی من برای آن‌ها منفعت دارد و با این شرایط استخدامی، هر چهار الی پنج ماه به من یک حقوق ناچیز می‌دهند، اما اگر استخدامم کنند، بار مالی برایشان ایجاد می‌شود که گویا برایشان به‌صرفه نیست!»
انگار که داغ دل «سارا» تازه شده‌باشد، میان حرف‌های معصومه می‌آید و می‌گوید: «شاید برایتان عجیب باشد، اما ما حق‌التدریسی‌ها، آن مبلغی که امضا می‌کنیم که دریافت کرده‌ایم با آن مبلغی که به حسابمان واریز می‌شود، زمین تا آسمان فرق دارد.» او یک برگه را به عنوان سند حرف‌هایش نشان می‌دهد و می‌گوید: «ببینید، خالص پرداختی اسفندماه براساس کارکرد ۳ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان نوشته شده، اما برایم یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان واریز کرده‌اند! حالا که کارنامه سبز دارم، وضعیت من را تغییر نمی‌دهند، چون برایشان هزینه‌بر است!»
هدیه که برای رفتن سمت تجمع‌کنندگان آماده شده، به مشکلات مدارس برای کمبود معلم اشاره می‌کند و می‌گوید: «مشهد نیز مانند اکثر شهرها، کمبود معلم دارد و اگر به مدارس این شهر بروید، می‌بینید که از بی‌معلمی کلافه شده‌اند، اما وزارت آموزش و پرورش علنی می‌گوید که نمی‌خواهد کسی را استخدام کند، ما حتی در این رابطه به دیوان عدالت اداری هم شکایت کردیم، اما به نتیجه نرسیدیم.»
سکوت مطلق وزیر آموزش و پرورش!
آنطور که مشخص است معلمان دارنده کارنامه سبز ۹۹ با وجود کسب حد نصاب علمی در آخرین آزمون فراگیر استخدامی (آبان ماه ۹۹) و پس از طی کردن مراحل مصاحبه تخصصی و با وجود اعلام رسمی مقامات مبنی بر کمبود ۲۰۰ هزار نفری معلم، همچنان در وضعیت نامشخص شغلی به سر می‌برند، آن‌ها معتقدند که با قبول شدنشان در آزمون، ثابت کرده‌اند که بار علمی بالایی دارند، اما وزارت آموزش و پرورش در حق آن‌ها ظلم کرده‌است.
مقابل وزارتخانه صدای فریادِ معلمان تجمع‌کننده به گوش می‌رسد و هر لحظه به تعداد آن‌ها نیز اضافه می‌شود. آن‌ها با بنر و کاغذ‌هایی که در دست گرفته‌اند، فریاد می‌کشند: «کارنامه سبز ما، نشانه علم ماست.» چند دقیقه بعد نیز صدای این شعارشان که: «ما نخبه مظلومیم، از استخدام محرومیم» شنیده می‌شود.
گفتنی است که در دو ماه اخیر این معلمان از سراسر کشور مقابل مجلس و وزارت آموزش و پرورش تجمع کرده‌اند، با این حال، اما وزیر آموزش و پرورش، همچنان از پاسخگویی به آن‌ها خودداری کرده‌است.