«ابتکار» طرح جدید مجلس در خصوص ممنوعیت رمزارزها به عنوان ابزار پرداخت را بررسی کرد راهکارهایی برای ایجاد رمزارز ملی


کیمیا نجفی
اخیرا رمزارزها توجه بسیاری از معامله‌گران در سرتاسر دنیا به خود جلب کرده است. ارزهای دیجیتال در ایران نیز علاقه‌مندان بسیاری داشته و افزایش تمایل به فعالیت در این حوزه سبب شد تا نظر مجلس شورای اسلامی و سایر نهادها به این بخش جلب شود. بر همین اساس طرحی با عنوان «حمایت از استخراج رمزارز و ساماندهی بازار مبادلات داخلی آن» در مجلس، با نظارت کمیسیون اقتصادی تهیه اعلام شده است.
طبق طرح جدید نمایندگان مجلس، بانک مرکزی به عنوان مرجع تنظیم مقررات مبادلات رمزارز‌ها در داخل کشور شناخته شده و استفاده از رمزارزها، غیر از رمزارز ملی، به عنوان ابزار پرداخت در داخل کشور یا برای راه‌اندازی و اداره شبکه پرداخت داخلی ممنوع خواهد بود. سپهر محمدی، کارشناس حوزه ارزهای دیجیتال با اشاره به طرح جدید نمایندگان مجلس در خصوص رمزارزها به «ابتکار» گفت: ممنوعیت استفاده از رمزارزها به عنوان ابزار پرداخت مسئله تازه‌ای نیست و پیش‌تر بانک مرکزی در این خصوص اعلامیه‌ای داشته است اما این مسئله به معنای این نیست که مبادلات رمزارزها مشکلی دارد بلکه استفاده از آن به عنوان ابزار پرداخت ممنوع است. به عنوان نمونه افراد برای خرید نیازهای روزمره معیشت و یا خرید خانه و ماشین با استفاده از رمزارزها بخواهند پرداخت را انجام بدهند این مسئله ممنوع بوده و پیش‌تر هم از سوی بانک مرکزی اعلام شده است و گمان نمی‌کنم چندان مشکلی داشته باشد.
این تحلیلگر حوزه رمزارز ادامه داد: البته می‌توان در این زمینه همانند برخی از کشورها هوشمندانه عمل کرد، به شکلی که پرداخت با استفاده از رمزارز انجام شود اما در لحظه پرداخت، رمزارز به ارزملی تبدیل شده و رمز ارز به فروشنده با ارز ملی انتقال پیدا می‌کند. این مسئله هم امکان‌پذیر است.


وی افزود: به هرصورت ممنوعیت استفاده از رمزارز پیش‌تر هم بوده و طبیعی است که هر کشوری برای حمایت از اقتصاد و پول ملی خود چنین نگرانی‌هایی داشته باشد و موانعی را تصویب کند. البته همانطور که اشاره کردم این به معنای عدم استفاده از رمزارزها، ممنوعیت در مبادلات و خرید و فروش ارزهای دیجیتال نیست.
چند نظر برای راه‌اندازی رمزارز ملی
وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به بحث‌هایی درخصوص رمزارزهای ملی اشاره کرد و در این‌باره گفت: در گذشته چندین بار درخصوص ارزهای ملی بحث‌ها مجزایی مطرح شده است. گاهی این مفهوم توسط وزارت آی سی تی مطرح شده است که رمزارزی منتشر شود که همانند بیت‌کوین یا لایت‌کوین باشد و در سطح ملی از آن استفاده شود، البته این مباحث بعدها مسکوت گذاشته شد. اما زمانی هم صحبت از این بود که در بستر بلاک‌چین رمزارزی که توسط بانک مرکزی صادر شده است منتشر شود و من معتقدم این مسئله بسیار ارزنده و مفید خواهد بود و بانک مرکزی باید به این مسئله وارد و از CBDC استفاده شود که ما به شدت از آن استقبال می‌کنیم و معتقدیم این کار به نفع منافع ملی خواهد بود و این ظرفیت ایجاد می‌شود که بقیه بلاک‌چین‌های بومی مثل بلاکچین ققنوس، بلاکچین سور و امثال آنها که در برای خدمات به داخل کشور تجهیز شدند می‌توانند از CBDC بانک مرکزی استفاده کنند و خدمات مهم و زیادی را ارائه دهند.
محمدی ادامه داد: بنابراین این ایده می‌تواند برای تمام کشور مفید باشد ولی اگر منظور از راه‌اندازی رمزارز ملی چیزی باشد که وزارت آی سی تی یک بار مطرح کرده بود و بعد متوجه شد که خیلی نمی‌تواند مفید باشد خیر نمی‌توان آن را اقدامی مهم دانست. به عبارت دیگر اگر رمزارزی در سطح ملی راه‌اندازی شود که کارهای مشابه بیت‌کوین و لایت‌کوین بکند گمان نمی‌کنم چندان برای کشور مفید باشد.
این کارشناس حوزه رمزارزها اظهار کرد: اگر بنگاه‌ها و استارت‌‌آپ‌های بخشی خصوصی وارد این موضوع شوند و رمزارزهای ملی را تولید کنند که مطابق با استاندارد‌ها، روابط بانک مرکزی و مطابق با ریل محیط آزمون وزارت اقتصاد باشد حتما می‌تواند برای کشور مفید باشد و از سوی دیگر استفاده از فناوری را برای ما فراهم خواهد کرد.
نباید قوانین گذاشته شود که دستمان را ببندد
محمدی در بخش دیگری از گفت‌وگو به جدید بودن حوزه ارزهای دیجیتالی اشاره کرد و در این خصوص گفت: فناوری بلاکچین و رمزارز فناوری نو و جدیدی است مثلا برخی از توکن‌های غیرمثلی 6 ماه از به وجود آمدنشان می‌گذرد و ممکن است فناوری‌های جدیدی در آینده به وجود بیاید. اگر ما اکنون در مقابل آنها قانون‌گذاری‌هایی کنیم ممکن است بعدا قانون‌های گذاشته شده دست ما را ببند و نتوانیم از منافع این حوزه بهره‌مند شویم.
وی در پایان با تاکید بر این مسئله که در حوزه رمزارزها باید خود تنظیم‌گری داشته باشیم ادامه داد: پیشنهاد بهتر این است که در این حوزه باید از خودتنظیم‌گری استفاده شود. یعنی بخش غیردولتی استانداردهای این حوزه را مشخص کنند، دغدغه‌های حاکمیت را لحاظ کنند و منافع کاربران را در نظر بگیرند. این خودتنظیم‌گری در حوزه رمزارزها بهتر است تا اینکه قوانینی را بگذاریم که فردا دست‌مان را ببندیم و از فناوری‌هایی که بعدها به میان می‌آید بی‌بهره باشیم. لذا قانون‌گذار باید کمی دقت و احتیاط بیشتری را لحاظ کند تا بتوانیم بیشتر از منافع این حوزه بهره‌مند شویم.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» طرح جدید مجلس در خصوص ممنوعیت رمزارزها به عنوان ابزار پرداخت را بررسی کرد راهکارهایی برای ایجاد رمزارز ملی محمدعلی وکیلی مرزها در حد یک خط ارتباطی باریک شده کرونای دلتا از جنوب کشور در حال گسترش است؟ ویروس دلتا در یک قدمی شیوع گسترده چرا کتاب‌های روانشناسی زرد پرطرفدارند؟ سراب راه خوشبختی وضعیت در افغانستان پیچیده شد احتمال فتح کابل به دست طالبان نیاز به شروع قدرتمند برای صعود به جام‌جهانی قطر قرعه نسبتا خوب برای سومین صعود متوالی چالش صنعت دامپروری با بخشنامه حل نمی‌شود! سرکوب قیمت، سنگری برای پنهان کردن سوءمدیریت با حکم رهبر انقلاب رئیس قوه قضائیه منصوب شد سکان هدایت قوه قضائیه در دستان حجت الاسلام اژه‌ای راه اندازی سامانه معرفی مدیران دولت به رئیس جمهوری منتخب حسن روحانی: اصل، داخل است اما بدون نگاه به خارج هم نمی شود روانچی در نشست شورای امنیت: برجام باید اجرا شود و جایگزین بهتری نیز وجود ندارد واکنش حماس به حمله رژیم صهیونیستی به غزه تلاش رژیم صهیونیستی نمایشی است کنکور اصولگرایان؛ خطای قالبی اصلاح‌طلبان