کرونا باز هم زیر تئاتر و سینما دینامیت گذاشت!

هفته گذشته بیشترین حواشی در سینما بر سر اکران‌شدن یا نشدن فیلم سینمایی «دینامیت» اتفاق افتاد و اینکه عوامل این فیلم در نوعی خوف و رجا برای فرستادن فیلمشان به چرخه اکران قرار داشتند و بالاخره تصمیم به اکران گرفتند، اما دیری نپایید که ویروس کرونا یورشی چندباره کرد و قرمز شدن برخی شهر‌ها و استان‌ها امید‌ها برای خیز دوباره سینما را کمرنگ کرد و از سویی دیگر این تئاتری‌ها بودند که گرفتار در میان نوسان‌های برآمده از جهش ویروس کرونا باز هم به ایستگاه تعطیلی رسیدند.
اکران نوروزی سینما‌ها در هفته‌های اخیر به نقطه‌ای رسید که سینمادار‌ها را به واکنش واداشت چراکه آن‌ها معتقد بودند لازم است فیلم‌های جدید به اکران تزریق شود تا گیشه‌ها تکانی بخورند.
تهیه‌کننده و پخش‌کننده فیلم «دینامیت» طی ۱۰ روز اخیر بار‌ها عنوان کرده بود به دلیل استقبال نکردن مخاطب از سینما در روز‌های کرونایی و برگشت‌ناپذیر بودن هزینه ساخت در شرایط فعلی سینماها، باید حمایت ویژه‌ای از اکران همراه با ضمانت اجرایی وجود داشته باشد، اما شرایط مدنظر آن‌ها عملی نشد و این پرسش مطرح شد که چرا برای زنده نگه داشتن سینما و رونق به سالن سینما، فقط تهیه‌کننده و سرمایه‌گذار فیلم باید ضرر دهند؟
از سوی دیگر سینمادار‌ها معتقد بودند حمایت نسبی و خوبی برای اکران در این فصل پیشنهاد شده و راضی نشدن تهیه‌کننده‌ها به اکران باعث دلخوری‌شان شده است.


وقتی فیلم خارجی خلأ اکران را پر می‌کند
با توجه به عدم استقبال فیلمسازان از اکران فیلم‌هایشان در سینما‌های کشور، در اولین جمعه تیرماه رکورد فروش اکران سینما‌ها در چندین پردیس بزرگ ایران توسط یک فیلم خارجی شکسته شد.
از نکات قابل توجه و جالب این رقم فروش، اختصاص نیمی از فروش پردیس سینمایی هویزه مشهد به اکران فیلم خارجی «احضار ۳» بود که با توجه به بی‌میلی صاحبان آثار فیلم‌های ایرانی به اکران فیلم‌هایشان، مخاطبان سینما سراغ تماشای فیلم‌های خارجی روی پرده رفته‌اند.
کش و قوس بر سر نمایش فیلم‌های جدید در تابستان مدت‌ها قبل شروع شده بود و مدیران سینما‌ها تأکید داشتند باید فیلم جدید روی پرده بیاید در غیر این صورت رکود فعلی سینما تا پایان ماه‌های محرم و صفر و نیمه‌های پاییز ادامه خواهد داشت.
با منتفی شدن اکران فیلم‌های جدید سخنگوی انجمن سینمادار‌ها اعلام کرد با تشکیل یک جلسه فوق‌العاده واکنش سینمادار‌ها اعلام خواهد شد. از مدت‌ها قبل درخواست حمایت سازمان سینمایی برای اکران یک یا دو فیلم که پیش‌بینی بهتری برای جذب مخاطب داشتند، مطرح شد.
در این باره پیشنهاد ارائه شده مبنی بر این بود که به دو فیلم در مجموع ۵ میلیارد تومان پرداخت شود تا ضرر ناشی از کم شدن ظرفیت سالن‌ها و ریسکی که در این روز‌های کرونایی برای اکران به فیلم‌ها تحمیل می‌شود تا حدی جبران شود، با این حال از همان یکی دو هفته قبل نسبت به عملی بودن این درخواست شک و شبهه وجود داشت، ولی شورای صنفی نمایش بالاخره با قطعیت اعلام کرد که اکران دو فیلم «دینامیت» و «درخت گردو» به ترتیب از نهم تیر و آخر هفته آغاز می‌شود و میزان حمایت هم با امضای مدیرکل نظارت بر نمایش سازمان سینمایی مصوب شده است، با وجود این از آنجا که تاریخ نهم تیرماه برای اکران اعلام شده بود، کارگروه کرونا روز چهارشنبه جلسه فوق‌العاده‌ای تشکیل داد و همان‌طور که برخی صاحبنظران و نیز مدیران سازمان سینمایی در صحبت‌هایی غیررسمی گفته بودند، شرایط برای پرداخت ۵/۲ میلیارد تومان آنطور که صاحبان فیلم‌ها می‌خواستند، مصوب نشد.
در این جلسه بسته پیشنهادی اخیر شورای صنفی نمایش در خصوص حمایت از اکران فیلم‌های جدید مطرح و بعد از بحث و بررسی مقرر شد به صاحبان فیلم‌های با قابلیت جذب مخاطب که از این پس اکران می‌شوند پس از آنکه فروش آن‌ها از مبلغ ۲ میلیارد تومان عبور کرد، یک‌میلیارد تومان به عنوان کمک پرداخت شود و پس از فروش ۵ میلیارد تومان، کمک ۵/۱ میلیاردی مجموعاً ۵/۲ میلیارد تومان پرداخت شود، اما سرانجام روز بعد پخش‌کننده فیلم سینمایی «دینامیت» با انتشار بیانیه‌ای امیدبخش خبر اکران عمومی فیلم از ۱۰ تیر در سینما‌های تهران و شهرستان‌ها را تأیید کرد. سعید خانی گفت: «فیلم را به احترام سینماداران و زنده ماندن سینما‌ها اکران می‌کنیم و امیدواریم مردم هم از سینما حمایت کنند.»
دینامیت فروش خوبی را آغاز، اما کرونا روند فروش این فیلم را سد کرد. پخش‌کننده دینامیت در گفت‌وگویی عنوان کرد: «ما اکران فیلم «دینامیت» را روز پنج‌شنبه فقط با دو سانس شروع کردیم و با کل سانس‌های روز جمعه در ۵۰ درصد ظرفیت سالن‌ها، بیش از ۳۸۰ میلیون تومان بلیت فروختیم و شلوغ‌ترین روز‌های سینما را در دوران کرونا شاهد بودیم.»
سعید خانی در پاسخ به اینکه آیا فکر نمی‌کند بهتر بود با توجه به افزایش آمار مبتلایان به کرونا در روز‌های اخیر اصلاً اکران آغاز نمی‌شد و آیا سازمان سینمایی باید این پیش‌بینی را انجام می‌داد؟ گفت: «نمی‌توان کسی را در این مورد مقصر دانست، چون همه ما تحت فشار بودیم و هستیم و با علم به احتمال قرمز شدن شرایط، به خاطر «سینما» تصمیم به اکران «دینامیت» گرفتیم. در این دو روز بیش از همه، سینمادار‌ها و کارمندان سینما خوشحال بودند و به همین دلیل امیدواریم حتی اگر طبق قانون مجبور به تعطیلی باشیم، پس از پایان شرایط قرمز دوباره مخاطبان را در سینما ببینیم.»
وضعیت قرمز تهران، تئاتر را تعطیل کرد.
اما این وضعیت در عرصه تئاتر هم برقرار است و با قرمز شدن تهران، بار دیگر سالن‌های تئاتر شهر تعطیل شد. در چند روز گذشته که اخباری درباره قرمز شدن وضعیت تهران منتشر شده بود، جامعه تئاتری پیش‌بینی می‌کرد بار دیگر با تعطیلی سالن‌های نمایشی روبه‌رو شود و روز گذشته روابط عمومی مجموعه تئاتر شهر در خبری اعلام کرد که به دلیل اوج‌گیری دوباره کرونا و قرمز شدن وضعیت تهران، سالن‌های این مجموعه تا اطلاع ثانوی تعطیل شده‌اند.
این تعطیلی در شرایطی صورت می‌گیرد که فعالان تئاتر در چند وقت اخیر واکسیناسیون گروه‌های نمایشی در حال اجرا یا مشغول به تمرین را به عنوان یکی از مطالبات این صنف مطرح کرده‌اند، در حالی که هنوز هیچ پاسخ مشخصی به این مطالبه داده نشده، شدت‌گیری کرونا و نیز اوج‌گیری نوع هندی آن، بار دیگر فعالیت سالن‌های تئاتر را مختل کرده است.
از آغاز همه‌گیری کرونا برای چندمین بار است که سالن‌های تئاتر تعطیل می‌شوند. پیش از این تئاتر و سینما جزو مشاغل گروه ۲ محسوب می‌شدند و در وضعیت نارنجی هم فعالیت آن‌ها تعطیل می‌شد ولی فروردین ماه امسال، سینما و تئاتر در دسته اول مشاغل طبقه‌بندی شدند که تعطیلی آن‌ها در وضعیت قرمز، صورت می‌گیرد.