امریکا جاده تصرفات طالبان را صاف کرد

امریکا با خروج غیرمسئولانه از افغانستان، همه مسیر‌ها را برای پیشروی طالبان صاف کرده و این گروه شهر‌ها را یکی پس از دیگری تصرف می‌کند. طالبان کنترل ۱۳ شهر دیگر در ولایات بدخشان، تخار، قندهار و پکتیا را به دست گرفت و همزمان حملات به پایگاه تازه تخلیه شده بگرام با مقاومت نیرو‌های دولتی افغان دفع شد. به گفته مقامات محلی، کنسولگری‌های ایران، روسیه و ترکیه در شهر مزارشریف به خاطر فضای ناامنی، تعطیل شده‌اند. طالبان پس از ۲۰ سال بار دیگر برای بازگشت به قدرت تلاش می‌کند و با خروج نیرو‌های امریکایی مجدداً حملات خود را از سرگرفته و به پیشروی‌هایش ادامه می‌دهد. به گزارش خبرگزاری صدای افغان (آوا)، طالبان طی روز شنبه کنترل شهر‌هایی در استان‌های بدخشان، تخار، قندهار و پکتیا را به دست گرفت. گفته می‌شود که ۹ شهرستان بدخشان بدون هیچ‌گونه درگیری به دست طالبان افتاده است. همچنین، ذبیح‌الله عتیق، نماینده بدخشان در پارلمان افغانستان گفت که شهرستان‌های «بهارک»، «کوف آب»، «کوهستان»، «ارگو» و «جرم» در این ولایت طی ۲۴ ساعت گذشته در حملات طالبان سقوط کرده است. وی افزود که در شهرستان کوهستان پس از چندین ساعت نبرد و نرسیدن نیرو‌های کمکی، بیش از ۱۲۰ نیروی امنیتی به طالبان تسلیم شدند. عتیق تأکید کرد که در شهرستان کوف آب نیز شماری از نیرو‌های امنیتی عقب‌نشینی کردند، اما ۲۵ نظامی سنگر خود را حفظ کرده‌اند که طالبان در تلاش هستند آنان را اسیر بگیرند. نماینده بدخشان در پارلمان افغانستان همچنین از عقب‌نشینی نیرو‌های امنیتی شهرستان ارگو به شهر فیض‌آباد خبر داد. از سوی دیگر، تلاش نیرو‌های طالبان برای کنترل پایگاه بگرام که اخیراً از امریکایی‌ها تخلیه شده است، به نتیجه نرسید. در همین راستا، نیرو‌های طالبان شنبه شب به این منطقه حمله کرده و پس از مقاومت نیرو‌های امنیتی و مردم مجبور به عقب‌نشینی شدند. به گزارش خبرگزاری جمهور افغانستان، شایق سنجنی، فرمانده پلیس شهرستان بگرام گفت که طالبان از استان کاپیسا به شهرستان بگرام حمله کرده است. وی گفت: «در این درگیری یک عضو طالبان کشته و یک تن دیگر زخمی شده و به نیرو‌های دولتی نیز آسیبی نرسیده است.» نظامیان امریکایی روز جمعه این پایگاه را پس از ۲۰ سال ترک کردند و به وزارت دفاع افغانستان سپردند. این نخستین حمله طالبان پس از ترک نظامیان امریکایی به بگرام است.
طالبان همزمان با اشغال شهرها، سلاح‌های زیادی را نیز به غنیمت گرفته است. به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، پایگاه خبری «اوریکس» در یک تحقیق اطلاعاتی جامع از تجهیزات نیرو‌های امنیتی افغانستان برآورد می‌کند که طالبان در هفته‌های اخیر به حدود ۷۱۵ خودروی هاموی و دیگر خودرو‌های سبک به اضافه ده‌ها خودروی زرهی و سیستم‌های توپخانه‌ای سنگین دسترسی پیدا کرده است. پایگاه اوریکس روز یک شنبه گزارش داد که دو فروند از تانک‌های ارتش ملی افغانستان، ده‌ها سیستم موتوری و سلاح‌های ضدهواپیما، که تعدادی از آن‌ها از جنگ جماهیر شوروی سابق- افغانستان در دهه ۱۹۸۰ میلادی باقی مانده‌اند، ۱۷ خمپاره انداز دی-۳۰، ۱۲۲ میلی‌متری، ۱۴۱ کامیون نویستار اینترنشنال امریکایی، ۲۱ خودروی زرهی مقاوم و محافظت شده در برابر مین و کمین، بولدوزر، بیل مکانیکی و دیگر تجهیزات جزو تجهیزاتی است که به دست طالبان افتاده است. همراه این گزارش، فیلم‌ها و تصاویر زیادی از نیرو‌های امنیتی افغان در حال تسلیم تسلیحات و تجهیزات به طالبان وجود دارد که در رسانه‌های اجتماعی نیز منتشر شده‌اند.
از یک ماه پیش که امریکایی‌ها تصمیم به خروج از افغانستان گرفتند، شرایط برای طالبان نیز تغییر یافت و این گروه که ادعا دارد توانسته با دیپلماسی، نیرو‌های خارجی را به خروج از افغانستان وادار کند، به پیشروی‌های خود ادامه داد و توانسته است ده‌ها شهر را به تصرف خود دربیاورد. هرچند مقامات امریکایی مدعی هستند که در تحولات داخلی افغانستان دخالت ندارند، اما شواهد و قرائن حاکی از این است که امریکا به نوعی جاده اشغالگری طالبان را صاف کرده است تا با ناامن کردن افغانستان، نظر افکار عمومی جهان را جلب کرده و بر ۲۰ سال جنایات خود سرپوش بگذارد. از سوی دیگر، سقوط سریع چند شهرستان افغانستان به دست طالبان در چند هفته گذشته باعث شد مردم دور رهبران خود جمع شوند و در حمایت از نیرو‌های امنیتی بسیج شوند. احمد مسعود، فرزند احمدشاه مسعود، قهرمان ملی افغانستان، تلاش‌هایش را برای ایجاد جبهه نظامی مقاومت ضد طالبان بیشتر ساخته و می‌خواهد به زودی مبارزات خود را در برابر این گروه به راه بیندازد. احمد مسعود، در روز‌های گذشته دیدار‌های جداگانه‌ای را با شماری از رهبران جهادی و مقاومت‌گران این کشور به ویژه مجاهدین پنجشیر دور از دسترس رسانه‌ها آغاز کرده است و تلاش دارد با یک دیدگاه و انسجام واحد در برابر طالبان ایستادگی کند.
تعطیلی کنسولگری‌ها در بلخ
همزمان با افزایش ناامنی‌ها در افغانستان، مقامات این کشور از تعطیلی کنسولگری‌های ایران، ترکیه و پاکستان در ولایت بلخ خبر دادند. به گزارش آریانا‌نیوز، کنسولگری‌های این سه کشور بخش صدور ویزا را تعطیل کرده و دیپلمات‌ها به کابل بازگشته‌اند. هرچند پیگیری‌های خبرگزاری ایسنا از سفارت ایران در افغانستان حاکی از این است که تعطیلی کنسولگری صحت ندارد و به گفته مقامات مسئول، تنها تعداد نیرو‌های کنسولگری‌ها متناسب با شرایط امنیتی کاهش یافته است. پیش از این فرهاد عظیمی، والی بلخ از تعطیلی چندین کنسولگری از جمله کنسولگری‌های کشور‌های ایران، ترکیه و روسیه در شهر مزارشریف خبر داده بود. به گفته عظیمی، کنسولگری روسیه به گمرک حیرتان منتقل شده است. مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان هم پیش‌تر اعلام کرده بود: «۱۲۷ شهرستان این کشور طی دو ماه گذشته به دست طالبان سقوط کرده و دولت تنها موفق شده ۱۰ ولایت را از کنترل طالبان خارج کند.» درحالی که طالبان در بیانیه‌های مختلف در هفته‌های اخیر گفته که اماکن دیپلماتیک خارجی در امان هستند و حتی گفته از نظرات چین، روسیه و ایران در صورت تشدید درگیری‌ها در افغانستان استفاده خواهد کرد، اما سابقه این گروه در حمله به مراکز دیپلماتیک، هنوز از خاطره‌ها پاک نشده است. طالبان سابقه حمله به کنسولگری ایران در مزارشریف را در کارنامه خود دارد و احتمال تکرار چنین سناریو‌هایی سبب شده کشور‌ها فعالیت اماکن دیپلماتیک خود را تا استقرار ثبات و امنیت متوقف کنند.