مشق ‌ قانون‌مداری

حوادث ترافیکی ازعوامل مهم مرگ و صدمات شدید جانی محسوب می‌شود. این حوادث همچنین می‌تواند آثار اجتماعی و اقتصادی سنگینی را به‌ همراه داشته باشد. عوامل بسیاری در بروز حوادث رانندگی دخیل هستند که در سه دسته کلی عوامل انسانی، عوامل مربوط به ‌وسیله نقلیه و عوامل مربوط به راه، قرار می‌گیرند. در بررسی عوامل انسانی ضرورت آموزش فرهنگ ترافیک از موضوعات مهم و کلیدی به شمار می‌آید. به نگاه کارشناسان، یکی از راهکارهای ارتقای فرهنگ ترافیک آموزش به کودکان است. بهترین الگوی کودکان، والدین و مراقبان آنان هستند، لذا باید به‌طورصحیح و با رعایت قوانین و مقررات ترافیکی آنان را با این مهم آشنا کرد. در ادامه «شهروند آنلاین» به برخی از نکات اشاره دارد.

️حوادث ترافیکی
به مرگی که در حین تصادفات یا درعرض ۳۰روز پس از تصادفات با وسیله نقلیه‌ای که قابلیت انتقال افراد یا اجناس را ازجایی به جای دیگردارد اتفاق بیفتد، مرگ ناشی ازحادثه ترافیکی گویند.
 توجه داشته باشید آسیب‌های ناشی ازحوادث ترافیکی علت بسیاری ازمرگ‌ومیرها و معلولیت‌ها درکودکان است.
 طبق مطالعات انجام‌گرفته نسبت مرگ‌ومیر ناشی ازحوادث ترافیکی در گروه سنی پسران بیشتر از دختران است.



 ️کودکان ممکن است به روش‌های مختلفی دچارحوادث ترافیکی شوند که ازجمله آنها می‌توانیم به موارد زیراشاره کنیم؛
کودکان ممکن است عابرپیاده باشند.
مسافروسیله نقلیه عمومی باشند.
درنزدیکی جاده‌ها زندگی کنند.
کودکان ممکن است سوار بر دوچرخه یا موتورسیکلت باشند.
ممکن است شرایط تحصیلی کودکان در نزدیکی جاده‌ها باشد.
زمانی که کودکان داخل خودروهستند، ممکن است به دلیل ترمز ناگهانی خودرو، دچارآسیب شوند.

️عوارض ناشی ازحوادث ترافیکی درکودکان
نقص درعملکرد جسمی که در برخی موارد این ناتوانی دائمی خواهد بود و ضمن مراقبت‌های طولانی‌مدت از فرد، فشار بسیاری به لحاظ هزینه‌های دارو و درمانی به خانواده‌ها تحمیل می‌کند.
افراد ممکن است پس از تصادفات دچار اختلالات روانی نظیر ترس و استرس پس ازحادثه، اضطراب و مشکلات رفتاری شوند.
مواردی از تصادفات جاده‌ای که منجر به فوت والدین می‌شود نیز، باعث اختلالات روانی بلندمدت در  کودکان خواهد شد.
با توجه به اینکه محیط جاده‌‌ها، متناسب با افراد بزرگسال طراحی و ساخته می‌شوند، لذا در زمان حضور کودکان در این محیط‌ها خطراتی آنها را تهدید خواهد کرد.
خطرات دوچرخه‌سواری بدون استفاده از کلاه ایمنی مناسب، دوچرخه‌سواری در مسیرهای پرتردد و خطرناک نیزمی‌تواند موجب رخداد تصادفات جاده‌ای شود.
ازجمله عوامل خطرسازحوادث ترافیکی دیگر نیز زمانی است که کودکان بر ترک موتور سوارمی‌شوند و کلاه ایمنی و استاندارد ویژه کودکان نیزدردسترس نیست.
سرعت نامناسب خودروها به‌ویژه درنزدیکی فضاهای آموزشی و زمین‌های بازی کودکان، نبود لاین مخصوص دوچرخه‌سواران وعابران پیاده وفقدان سیستم‌های حمل‌ونقل عمومی و موثر و ایمن ازعوامل خطرسازتصادفات جاده‌ای کودکان است.

اقدامات مناسب جهت پیشگیری از حوادث ترافیکی در گروه سنی کودکان وجود دارد که ازجمله آنها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم؛
جداسازی مسیر وسایل نقلیه دوچرخ ازسایر وسایل نقلیه. مسیر دوچرخه‌سواری کودکان باید ازسایر کاربران جاده‌ها جدا شود.
کاهش سرعت؛ باید با اقدامات زیربنایی مناسب از قبیل نصب سرعت‌گیرها، ایجاد راه‌های یک‌طرفه درنزدیکی مدارس، ایجاد راه‌های مخصوص عابران پیاده، افزایش روشنایی معابر و کنترل ترافیک به ایمنی جاده‌ای کودکان کمک کرد.
تجهیزات ایمنی کودکان؛ تجهیزات ایمنی کودکان مانند سیستم‌های تثبیت و حفاظت کودک (صندلی حمایتی کودک) و صندلی حفاظتی کودکان متناسب با مراحل رشد کودک باید در داخل خودرو نصب شود.
کلاه ایمنی دوچرخه‌سواری دراکثر تصادفات جاده‌ای وسقوط کودکان دوچرخه‌سوار موجب حفاظت ازکودکان در برابر آسیب‌های مغزی می‌شود، لذا باید با وضع قوانین مرتبط با استفاده از کلاه ایمنی واعمال این فرهنگ «ترویج کلاه ایمنی دربین کودکان و آموزش همگانی» در جهت کاهش حوادث ترافیکی قدم برداشت.
توجه داشته باشید که کودکان زیر۵سال را نباید با موتورسیکلت جابه‌جا کرد؛ چون قدرت عضلانی آنها درحدی نیست که استفاده ازکلاه ایمنی واستاندارد را داشته باشند.
کودکان باید موقع پیاده‌شدن از سرویس مدرسه دقت کنند تا خودرو یا موتورسواری را که ازکنار سرویس مدرسه عبورمی کنند را ببینند.
کودکان باید با دیدن سرویس مدرسه ذوق‌زده نشوند و آهسته به طرف آن حرکت کنند.
به کودکان بیاموزید هنگام سوارشدن و بستن درِ خودرو، دست یا کیف یا لباسشان لای در گیر نکند.
به کودکان بیاموزید در پیاده‌شدن از خودرو یا اتوبوس کاملا صبر کنند تا سرویس حرکت کرده و دورشود تا خیابان به خوبی دیده شود.
به کودکان بیاموزید هرگزاز پشت یک وسیله نقلیه دارای راننده رد نشوند.
به کودکان بیاموزید دویدن دنبال سرویس مدرسه بسیارخطرناک است.
به کودکان بیاموزید هنگام پیاده‌شدن و عبور از خیابان در کنار مینی‌بوس یا اتوبوس راه نروند و حداقل ۳متر جلوترقرار بگیرند تا راننده سرویس آنها را ببیند. هرگز از پشت اتوبوس یا مینی‌بوس سرویس عبورنکنند.
تولید کننده محتوا: زهرا کبیری