نفع مشترک از تولید تا مصرف

خدایار سعیدوزیری‪-‬ امروزه اقتصادهای پویا بیش از آنکه به کمیت تولید کالا بیاندیشند، به شناخت و روانشناسی مخاطب و بررسی و کشف نیازهای او توجه می‌کنند و اساسا یکی از مهمترین تجارت‌های نوین جهان نیز تجارت داده یا دیتاست که شبکه‌های اجتماعی و موتورهای جستجو به طور جدی به آن مشغولند. به این معنا که شرکت‌های تجاری از تولیدکنندگان مواد غذایی تا دیگر صنایع و محصولات و خدمات، با خرید داده‌های مورد نیاز خود به تحلیل و مخاطب‌شناسی پرداخته و مطابق با نیازها و سلایق جامعه‌ی مخاطب خود به تولید و ارائه محصول می‌پردازند. قطعا با توجه به گستردگی رقابت تجاری در جهان امروز، جز این نمی‌توان انتظار داشت که شرکتی در فعالیت تجاری خود به موفقیت چشم‌گیری دست یابد.
یکی از مهمترین عناصر در تولید و توزیع کالا به عنوان مزیت رقابتی، شکل ارائه و بسته‌بندی محصولات است و این امر در خصوص محصولات و مواد غذایی اهمیت دو چندان می‌یابد و به عبارت دیگر بسته‌بندی فرآورده‌های غذایی بیش از جای دادن غذا در یک ظرف مفهوم دارد و مسئله‌ای همه جانبه است در برابر عواملی از قبیل حفاظت ویژه از ماده‌ی غذایی، با دوام بودن بسته‌بندی، ظاهر مناسب، مناسب بودن جهت عرضه به بازار، مطابقت با خواست مصرف کننده! همه‌ی این موارد باید به دقت رعایت شود تا محصول عرضه شده توان رقابت با دیگر محصولات مشابه داخلی یا خارجی خود را داشته باشد، در غیر این صورت، محصول هرچند بسیار با کیفیت، با اقبال مشتری مواجه نخواهد شد.
یکی از مواردی که در خصوص مطابقت نحوه عرضه‌ی محصول با خواست مصرف‌کننده باید رعایت شود و امری به ظاهر ساده اما مهم است، حجم محصول درون بسته‌بندیست، امری که در ایران کمتر شاهد توجه به آن هستیم. امروز نظر به وضعیت اقتصادی و همچنین گسترش زندگی انفرادی و علاوه برآن کم‌جمعیت شدن خانواده‌ها، تولیدکنندگان مواد غذایی باید توجه داشته باشند که بسته‌بندی‌های متناسب با میزان نیاز و امکان خرید مصرف‌کنندگان تولید نمایند. امری که در حوزه‌های گوناگون مواد غذایی به خصوص در بخش لبنیات شاهد بی‌توجهی به آن هستیم. چرا که محصولات لبنی با توجه به ویژگی‌ فسادپذیری خود و عدم امکان نگهداری طولانی مدت، مستلزم آن هستند که در بسته‌بندی‌هایی با حجم‌های متنوع عرضه شود تا افراد بنابه توان مالی و نیاز خود قادر به تهیه و مصرف آن باشند.
باید توجه داشت که امروزه کم نیستند کسانی که به سبب عدم امکان مصرف بسته‌بندی‌های بزرگ بسیاری از مواد غذایی، از خرید آنها صرف نظر کرده و این علاوه بر خسارت به سلامت و تغذیه‌ی جامعه، به بخش تولید نیز خسارات قابل توجهی را وارد خواهد آورد.این امر به خصوص در مورد محصولات غذایی که برای افراد خاصی تولید می‌شوند اهمیتی دوچندان می‌یابد، به این معنا که به عنوان مثال شاید در یک خانواده بیش از یک نفر از محصولی چون شیر بدون لاکتوز یا محصولات فاقد قند و مانند آن استفاده نکند و این بدان معناست که بسته‌بندی‌های بزرگ و چندنفره‌ی این محصولات مانعی بر سر راه فروش آنها از یک سو و مشکلی برای افراد نیازمند به این محصولات از سوی دیگر می‌باشد. این مهم را باید وجه اشتراکی میان حقوق مصرف‌کنندگان و منافع تولیدکنندگان دانست، چرا که از یک‌سوی نیاز مصرف‌کننده را به خوبی تامین می‌کند و از سوی دیگر بازار بزرگتر و بهتری را برای تولیدکننده به ارمغان می‌آورد.