شیر تو شیر رانت و مافیا وفساد در سفره لبنیاتی مردم

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: ماجرای افزایش قیمت شیرخام، همزمان با آزاد‌سازی صادرات شیرخشک، کره، دام زنده و فرآورده‌های لبنی شائبه‌هایی را به وجود آورده که از رانت و فساد میلیاردی حکایت دارد. دراین میان وزارت صمت که مسئولیت تنظیم بازار تمامی کالا‌ها را بر عهده دارد، به دلایل نامعلومی کنار نشسته و نظاره‌گر است، اما وزیر جهادکشاورزی به همراه دو معاون و نمایندگانی از بخش خصوصی که ژست حمایت از دامداران را گرفته‌اند، برای صنعت شیر به اصطلاح می‌برند و می‌دوزند. در این میان نمایندگان مجلس که تحت تأثیر شانتاژ‌های دامداران در برخی استان‌ها هستند، یک روز به رئیس‌جمهور درخصوص لزوم افزایش قیمت شیرخام به ۶ هزار و ۴۰۰ تومان نامه می‌نویسند و روز دیگر خواستار لغو مصوبه افزایش قیمت شیر می‌شوند. رئیس هیئت‌مدیره انجمن صنایع لبنی ایران از رانت ۴ هزار میلیارد تومانی و خروج سرمایه کشور از طریق صادرات شیر خشک و کره خبر می‌دهد و معتقد است که فقط هشت شخصیت حقیقی و حقوقی در این ماجرا ذی‌نفع هستند و وزیر جهاد کشاورزی با این تصمیم «سفره مردم را می‌فروشد.» «جوان» با علی احسان ظفری مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره انجمن صنایع لبنی گفتگو کرده است. از روز‌های پایانی خردادماه وزارت جهادکشاورزی برای افزایش قیمت شیر دست به‌کار شده. چرا ستاد تنظیم بازار وظایف خود را به جهاد کشاورزی واگذار کرده است؟
تشکل‌های دامداری و صنایع لبنی، پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری (۲۸خرداد) مجوز افزایش قیمت شیر را از کمیته ویژه تعیین قیمت گرفته بودند، اما قرار بود بعد از این تاریخ موضوع رسانه‌ای و ابلاغ شود. بعد از انتخابات در پی فشار دامداری‌های صنعتی بزرگ به وزارت صمت و جهاد کشاورزی، روز یک‌شنبه ۳۰خرداد با دستور ستاد تنظیم بازار، کمیته‌ای در وزارت جهاد کشاورزی با حضور معاون امور صنایع، بازرگانی، معاون امور دام جهاد کشاورزی، رئیس سازمان حمایت و تشکل‌های گاوداری و صنایع لبنی برگزار شد تا سناریو‌های پیشنهادشده درخصوص افزایش قیمت شیر نهایی شود. سناریو‌ها از این قرار بود یا نرخ شیر گران شود یا تعداد کالا‌های مشمول نرخ گذاری دولت کاهش یابد یا کلاً حذف شود. دعوتنامه برگزاری جلسه روز یک‌شنبه ساعت ۱۱ ارسال و ۲بعدازظهر برگزار شد. به قدری ارسال دعوتنامه‌ها عجله‌ای صورت گرفت. که بسیاری از همکاران و تشکل‌ها از جمله خودم دعوتنامه را دریافت نکرده بودیم. ظاهراً آقای گیلان‌پور، معاون امور صنایع وزارت جهادکشاورزی بسیار برای گران‌کردن شیرخام و کوچک کردن سفره مردم عجله داشتند. مشکل چه بوده؟ سؤال من این است، آیا مشکل وزارت جهاد با گران کردن شیر و فراری دادن مردم از خرید لبنیات حل می‌شود؟ آیا مشکل دامداران با این قیمت‌های غیرمنطقی حل می‌شود؟ قطعاً پاسخ منفی است. در آن جلسه موضوع فقط افزایش قیمت شیر بود و آزاد‌سازی صادرات شیر و فرآورده‌ها اصلاً در دستور کار نبود. در نهایت در پایان جلسه، صورتجلسه به امضای تمام اعضا رسید. با توجه به نهایی‌شدن موضوع، مقدسی رئیس اتحادیه گاوداران خبر را رسانه‌ای کرد.
چرا واعظی و ریاست جمهوری به رغم هماهنگی‌های قبلی در کمتر از ۲۴ ساعت، مصوبه را لغو کردند؟
با افزایش هجمه رسانه‌ها و ادعای صنایع لبنی مبنی بر افزایش ۷۰ درصدی شیر و لبنیات باعث شد دولت از موضع خود عقب‌نشینی کند و مدعی شود که مصوبه افزایش قیمت شیر از سوی دولت ابلاغ نشده است. در حالی که این مصوبه با هماهنگی کامل دفتر ریاست جمهوری و ستاد تنظیم بازار صورت گرفت و شخص وزیر صمت نیز کاملاً در جریان بودند. البته تبانی گاوداران با معاونان وزارت جهاد کشاورزی نیز در این تصمیمات دخیل بود، اما هیچ‌کس پاسخی نداد.


به رغم لغو گرانی قیمت‌ها، موضوع از دفتر وزیر جهاد پیگیری شد و با لابی که برخی تولیدکنندگان با مجلسی‌ها داشتند، در کمتر از یک هفته موضوع گرانی قیمت شیر مجدداً در دستور کار دولت قرار گرفت. صدور مصوبه دوم افزایش قیمت شیر به ۶ هز ر و ۴۰۰ تومان با لابی چه کسانی صورت گرفت؟ ظاهراً افزایش قیمت شیر خام فقط بهانه‌ای بود برای آزاد‌سازی کره، شیرخشک و دام زنده که در سال گذشته بسیار این موضوع پیگیری می‌شد. نظر شما در این خصوص چیست؟
بله. متأسفانه افزایش قیمت شیرخام، فقط بهانه‌ای بود که برخی به رانت مورد نظرشان که ماه‌هاست برای آن لابی می‌کردند، برسند.
آمار متعددی از میزان دپوی شیر خشک منتشر شده و آقایان مدعی هستند که در تولید کره خودکفا شده‌ایم و باید صادر کنیم. مگر نه اینکه شیر خشک با نهاده دولتی و نرخ شیر ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی تولید شده، چطور می‌توان این کالا را که صد درصد سوبسید دولتی گرفته با دلار آزاد صادر کنیم. مگر صنایع لبنی نمی‌توانند از این شیر خشک استفاده کنند؟
ببینید آنقدر ابهامات موضوع زیاد است که توضیح درخصوص آن ساعت‌ها زمان نیاز دارد. در سال ۹۸ دولت نهاده دامی با ارز دولتی به دامداران می‌داد. در آن زمان قیمت شیرخام کمتر از ۴ هزار تومان بود. وزارت جهاد کشاورزی در آن زمان برای تنبیه صنایع لبنی که از خرید شیر دامداران خودداری می‌کردند، خرید تضمینی شیر را اجرا کرد و شیر‌های خریداری شده به شیر خشک تبدیل شد. سال گذشته صنایع لبنی به دنبال صادرات این شیر خشک‌ها بودند، چون دلار گران شده بود و صرفه اقتصادی داشت. این در حالی است که این کالا در صنایع لبنی مورد نیاز است، اما صادرات برای آقایون شیرین‌تر و پرسودتر بود.
اکنون که در روز‌های پایانی دولت تدبیر هستیم و هرکسی سعی می‌کند به اصطلاح میخ خودش را بکوبد، هشت نفر شخصیت حقیقی و حقوقی با کمک وزارت جهاد کشاورزی با گران‌کردن شیر و صادرات شیر خشک و کره به دنبال خروج ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان سرمایه کشور بدون پرداخت عوارض هستند.
این هشت نفر خوب می‌دانند که امضای وزیر در پایین چنین مصوبه‌ای چه معنایی دارد و چقدر می‌توانند سود به جیب بزنند. اگر دستگاه‌های نظارتی از جمله اطلاعات سپاه، دادگستری وارد ماجرا نشوند، میلیارد‌ها سرمایه کشور بدون اینکه ریالی گمرکی بپردازند و درآمدی برای دولت داشته باشد، از کشور خارج خواهد شد. به عبارت دیگر در حالی که برای تولید شیرخشک، کره و حتی دام زنده سوبسید پرداخت و ارز هزینه شده، با لابی و امضای طلایی خاوازی وزیر صمت، صادر می‌شود بدون اینکه کسی توبیخ شود.
در یک هفته اخیر برخی دامداران در اعتراض به لغو افزایش قیمت شیر، دام‌های آبستن را روانه کشتارگاه کردند و در برخی استان‌ها مانند اصفهان اعتراضات اوج گرفت و ماشین‌های حمل شیر در مقابل استانداری‌ها شیر خود را در کف خیابان ریختند. ظاهراً دولت برای اینکه اعتراضات متوقف شود. به وزیر جهاد دستور داد قیمت‌ها را گران کنند. نظر شما دراین خصوص چیست؟
ذبح دام در ملأ عام کار دامدار نیست. به خوبی می‌دانیم چه کسانی در یک هفته اخیر در استان‌های مختلف جار و جنجال به راه انداختند و چه کسانی در پشت پرده فعالیت می‌کنند. اگر دستگاه‌های نظارتی مانند دادگستری و اطلاعات سپاه به این موضوع ورود نکنند، میلیارد‌ها تومان سرمایه کشور از دست می‌رود بدون اینکه ریالی عاید کشور شود.
با اجرای این مصوبه و افزایش ۷۰ درصدی شیر و لبنیات، مردم دیگر توان خرید نخواهند داشت و تقاضا کاهش می‌یابد و باز هم خود تولیدکنندگان ضرر می‌کنند. اینطور نیست؟
این مصوبه ننگین برای جلوگیری از زیان این مافیا تصویب شده است، چطور امکان دارد وزیر، نمایندگان این هشت نفر را پای میز مذاکره بنشاند و به جای دفاع از تهیه نهاده‌های دامی و برطرف‌کردن مشکلات دامداری‌های کوچک با یک مصوبه باعث نابودی دام‌های مولد و تولیدکنندگان شیر شود. در حال حاضر ۵۰ هزار تن شیر خشک و ۴۸ هزار تن کره در کشور داریم که با شیر ارزان قیمت دولتی ۴هزار تومان و نهاده دامی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی تولید شده است. سؤال اینجاست چرا وزیر بحث شیرخام را در کنار شیر خشک و کره قرار داده است؟ واقعاً منفعت این هشت نفر با ارزش‌تر از نفع ۸۰ میلیون ایرانی است؟ وزیر جهاد دست در سفره مردم کرده و «سفره مردم ایران را فروخته است.»
در جلسه‌ای که در وزارت جهاد کشاورزی با یکی از مسئولان داشتم، درخصوص عدم توان مردم و کاهش قدرت خریدشان برای خرید شیر و لبنیات سخن گفتم و خطاب به آن مسئول گفتم به فکر سفره مردم باشید، ولی ایشان گفتند: «من بهزیستی نیستم!» بله آقایان فقط مسئول فروش سفره مردم هستند و بس. از دستگاه‌های دولتی خواهش می‌کنم این مصوبه را لغو کنند و موضوع کارشناسی شود. به جای اینکه سفره مردم را کوچک و کالای سوبسید دار را صادر کنیم، نهاده ارزان به دامدار بدهید تا همه در کنار هم منتفع شوند، نه فقط هشت نفر مافیای این صنعت.