روزنامه ابتکار
1400/04/22
طالبان تفاوت کرده است؟ تغییر استراتژی اصولگرایان مقابل طالبان
در حالی که چندی پیش اصولگرایان حامی گروه طالبان در افغانستان شده بودند، با تغییر شرایط در منطقه، دستکم حمایت رسانههای اصولگرایان نیز مشروط شده است اما مشخص نیست در دولت رئیسی چه سازوکاری برای رابطه ایران و طالبان در نظر گرفته خواهد شد.مدتهاست حمایت ایران از طالبان به بحث جدی در میان فعالان سیاسی و البته افکار عمومی تبدیل شده است. چراغ اول را احمد نادری نماینده اصولگرای مجلس یازدهم روشن کرد که در سال گذشته در توئیتی نوشت: «طالبان یکی از جنبشهای اصیل منطقه و با زمینه قوم پشتون است. حضور در سفارت جمهوری اسلامی ایران در دوحه را بایستی به فال نیک گرفت. همکاری با آنان می تواند به گسترش ثبات در جامعه افغانستان و جلوگیری از نفوذ گروه هایی همچون داعش منجر شود.»
ابتدا تصور میشد این توئیت یک نظر تندروانه شخصی باشد اما مدتی بعد برخی چهرههای اصولگرا و رسانههای آنها به میدان آمدند و از برکات طالبان نوشتند. از جمله یکی از رسانههای اصولگرا در مطلبی نوشت: «در پیشرویهای اخیر طالبان خبری از جنایتهای هولناک، شبیه جنایات داعش در عراق نیست. طالبان حتی اعلام کرده کاری با شیعیان این کشور هم ندارد و صرفاً درگیری با نیروهای مسلح دولتی است.» یا رسانهای دیگر که از حضور طالبان به عنوان یکی از دشمنان آمریکا استقبال کرد
حالا طالبان حدود یک ماه است که به مرور قسمتهای زیادی از افغانستان را تصرف کرده و طبق آخرین اخبار فعلا ۲۰۴ منطقه شامل ۴۰ درصد جمعیت افغانستان در اختیار طالبان و ۱۲۰ منطقه شامل ۲۸ درصد جمعیت افغانستان در اختیار دولت مرکزی است و در ۷۴ منطقه شامل ۳۲ درصد جمعیت نیز درگیری ادامه دارد. این یعنی بیشترین مناطق در اختیار طالبان است و ایران تلاش دارد از این وضعیت به سود خود استفاده کند؛ چنانچه در مطلب یکی از رسانه های اصولگرا نیز آمده بود که «اگر طالبان، همان طالبان ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۰ شمسی باشد، قدرت گرفتن آن در افغانستان نه به صلاح ایران و نه به صلاح هیچ کشور دیگری در منطقه نخواهد بود.»
پس از حمایتهای بیدریغ از طالبان اما انتشار بعضی ابلاغیهها و قوانین گروه طالبان در فضای مجازی باعث بحث و جدل زیادی میان کاربران توییتر و سایر شبکههای اجتماعی شده است. از جمله اینکه طالبان با پخش اعلامیههایی زنان را به پوشیدن برقع و چادری دعوت کرده و پوشیدن چادر را مظهر حجاب نمیدانند. در اعلامیه طالبان همچنین آمده که زنان بدون همراهی مرد محرم حق گشتوگذار در شهر و خیابانها را ندارند. در برخی مناطق نیز شنیده شده شیعیان افغانستان تحت فشار شدید قرار گرفتهاند و در پی این تحولات رسانههای اصولگرا نیز به سرعت خط مشی خود را در ظاهر تغییر دادند و حالا دو روز است یکی از رسانه های اصولگرا انتقادات تندی را علیه طالبان مطرح کرده است. این رسانه نوشته است «طالبان الان بر شکلگیری امارت اسلامی تاکید دارد و از آن کوتاه نمیآید و حال آنکه حدود ۷۰ درصد از مردم و اکثریت قاطع اقوام، مخالف این ایده هستند. طالبان «قانون اساسی» که به تصویب اکثریت مردم رسیده را رد کرده و حتی به اصلاح آن بسنده نمیکند.»
عباس عباس عبدی در صفحه توییتر خود نوشته «شاید یکی از دلایل استقبال اصولگرایان از قدرت گرفتن طالبان در افغانستان این باشد که مردم رفتارهای طالبان و حکومت ایران را مقایسه کنند و ببینند که آزادیها در ایران بیشتر است!»
به گزارش رویداد۲۴، در حکومت طالبان برخی ممنوعیتهای مذهبی مثل ممنوعیت پوشش آزاد برای زنان یا ممنوعیت موسیقی زنان و مصرف مشروبات الکلی وجود دارد، اما برخی محدودیتهای دیگر هم به آن اضافه شده است مثلاً زنان اجازه ندارند بدون حضور یک مرد در خیابان حرکت کنند یا سوار وسایل نقلیه شوند. در ایران رانندگی برای زنان آزاد بوده و فقط محدودیتها برای موتورسواری و تا حدی برای دوچرخهسواری وجود دارد که البته درباره دوچرخهسواری میان طیفهای مختلف رهبران مذهبی اختلاف نظر وجود دارد. همچنین هیچ وقت برای خروج یک زن به صورت تنهایی در ایران قانون وضع نشده است گرچه بر اساس دستورهای دینی همسر زن باید از شوهرش برای خروج از خانه اجازه بگیرد. در افغانستان هم مثل ایران فروش گوشتهای غیر ذبح شرعی ممنوع اعلام شده است؛ البته در ایران روحانیون با حضور در کشتارگاهها به شرعی بودن ذبح نظارت میکنند.
حالا طالبان به پشت مرزهای ایران رسیده است. چند سال قبل یک رسانه اصولگرا خبری نوشته بود که طالبان حجاب را برای دانش آموزان مدرسهای اجباری کرده، اما بعد از ساعتی نویسنده مطلب متوجه خطای خود شد و خبر حذف شد!
پس از تغییر شرایط در افغانستان، اصولگرایان فعلا از حمایت از طالبان دست کشیدهاند؛ رجانیوز در مطلبی نوشت: «از اشکالات دیگر سیاست حمایت از طالبان، این است که عموم شیعیان افغانستان همدل و همراه طالبان نیستند و این سوال جدی را پیش میآورد که آیا ایران در پی نجات شیعیان است درصورتی که با خود شیعیان همکاری نمیکند و کاری به آنان ندارد؟ به عبارت دیگر ایران دقیقا درپی چه چیزی است؟ درنتیجه این گمانه شدیدا تقویت میشود که ایران مسئله شیعیان را تنها بهانهای برای حمایت از طالبان کرده است.
سایر اخبار این روزنامه
آتزوری فاتح یورو 2020؛ جام به رم رفت
لاجوردیها بر بام فوتبال اروپا
محمد یوسفی آرامش
فراخوان سختگیری ملی!
«ابتکار» وضعیت اقتصاد در ماههای آتی را بررسی کرد
کاهش سود بین بانکی، سیگنالی برای خیزش بورس؟
ICUها پُر شد
دلتا؛ ویروس غالب در تهران
بیانیه مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت صمت
طرح آزادسازی معادن ربطی به موضوعات سیاسی و انتخابات ندارد
طالبان تفاوت کرده است؟
تغییر استراتژی اصولگرایان مقابل طالبان
از زمان شیوع کرونا در ایران تا امروز، بر ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک چه گذشت؟
سرنوشت چوبهای سرگردان رهبر ارکستر
وزیر امور خارجه بیست و دومین گزارش سه ماهه از روند اجرای برجام را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد
آخرین گزارش ظریف
رئیس قوه قضائیه بر ادامه مسیر تحول با رویکرد «تحول و تعالی» این دستگاه تاکید کرد
ده فرمان محسن اژهای
قالیباف:
وقت مردم را با مدیریتهای غلط تلف کردیم
در دیدار با سفیر ایران در مسکو مطرح شد
تاکید دادستان بر تسریع پیوستن ایران به کنوانسیون حقوقی دریای خزر
آمریکا: حامی تجمعات در کوبا هستیم
اعتراضات بیسابقه در خیابانهای کوبا
حشمتالله فلاحتپیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم
طالبان چگونه بعد از ۲۰ سال دوباره قدرت گرفت؟