حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم طالبان چگونه بعد از ۲۰ سال دوباره قدرت گرفت؟

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه در داخل کشور از همان ابتدای پیشروی طالبان در خاک افغانستان، برخی در داخل به دنبال تطهیر طالبان بودند، اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به اینکه نمی‌توان بدون توجه به عقبه طالبان و لاپوشانی کردن گذشته این گروه، اقداماتش را تحلیل کرد بنابراین چنین اظهاراتی که در مورد عوض شدن رویکرد طالبان گفته می‌شود به اعتقاد بنده یک تحلیل یک بعدی بوده و بسیار خام است.
وی با تاکید بر اینکه برای تحلیل عملکرد طالبان باید به سه مولفه توجه کرد، گفت: طالبان از حدود چهار سال گذشته به عنوان بازیگر غالب در تحولات افغانستان شناخته شده و بعد از خروج آمریکا نیز از افغانستان، نیز این گروه قدرت بیشتری گرفته، در این رابطه باید سه مولفه ایدئولوژی حاکم بر رفتار طالبان، سربازگیری طالبان از دل مردم افغانستان و حتی همسایگان و نوع راهبرد سیاسی امروز طالبان را برای تحلیل رفتار این گروه مورد توجه قرار داد.
فلاحت‌پیشه با اشاره به اینکه مذاکرات صلح با طالبان در قطر از سوی دولت ترامپ به نوعی به رسمیت شناختن این گوره توسط آمریکایی‌ها بود، افزود: بعد از آن مذاکرات، طالبان با بازیگران منطقه‌ای و جهانی که بر تحولات افغانستان اثر دارند، گفتگو‌های خود را آغاز کرد و تاکنون نیز با ترکیه، ایران و روسیه این مذاکرات انجام شده است، هرچند که طالبان در مذاکرات خود با کشور‌های مورد اشاره اعلام می‌کند که در راهبرد سیاسی خود تجدید نظر کرده، اما در عرصه میدانی واقعیات دیگری در حال رخ دادن است.
این کارشناس با اشاره به اینکه تا اینکه عملیات‌های اخیر طالبان نشان داد که شبه نظامیان این گروه همچنان به اعمال وحشیانه گذشته خود ادامه می‌دهند، یادآور شد: هرچند سران این گروه اعلام می‌کنند که طالبان امروز با طالبان گذشته تقاوت‌های بسیاری دارد و به نوعی خیلی از رفتار‌های خود را تعدیل کرده است، اما در بدنه طالبان همچنان افراد این گروه، اعمال خشونت بار خود نسبت به زنان را ادامه می‌دهند و با زور اسلحه در حال پیشروی هستند، از سویی طالبان نسبت به حفظ حقوق زنان، آزادی رسانه ها، آزادی‌های فردی و اجتماعیی و... همچنان دیدگاه‌های افراطی خود را دارد.


وی اضافه کرد: در حالی که اعمال خشونت باری که افراد طالبان انجام می‌دهد، کماکان ادامه دارد، اما سران این گروه مسئولیت جنایاتی که بدنه خود انجام می‌دهند را به عهده نمی‌گیرند و در جهت تطهیر چهره شکل گرفته از طالبان حرکت می‌کنند، ذکر این نکته ضروری است که ایدئولوژی یک گروه افراطی هیچ زمانی از بین نمی‌رود، شاید آن تفکر تضعیف شود، اما آن ایدئولوژی به هیچ عنوان نابود نخواهد شد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در حال حاضر طالبان با دو مولفه جانی دوباره گرفته است، ادامه داد: در مرحله اول ایدئولوژی حاکم بر طالبان که برگرفته از تفکرات سلفی افراطی است، قدرت ایدئولوژیک این گروه را از طریق ۲۵۰۰ مدرسه علوم دینی سلفی گری که طالب تربیت می‌کند را توانسته باز تولید کند، طالبان از کودکی بر روی افکار و عقاید افراد خود کار می‌کند، تا آنها را برای مبارزه در راه اهداف خود تربیت کند.
وی اضافه کرد: در وهله دوم نیز ۷۵ هزار نظامی طالبان که در همین مدارس دینی آموزش عقیدتی دیده‌اند، آموزش نظامی را نیز فرا گرفته و در حال حاضر به عنوان بازوی شبه نظامی طالبان با زور اسلحه در حال پیشروی در خاک افغانستان هستند، به طوری که در حال حاضر حدود ۸۰ درصد خاک افغانستان در اشغال طالبان قرار دارد.
فلاحت‌پیشه با اشاره به اینکه قدرت‌گیری طالبان در افغانستان برای کشور ما می‌تواند دارای تبعاتی باشد، خاطر نشان کرد: در حال حاضر سلفی‌گری عربی و سلفی‌گری شبه قاره در اطراف کشورمان ریشه دوانده که این موضوع بسیار پراهمیت است، بنابراین بر اساس این واقعیات باید در مورد طالبان سخن گفت، این در حالی است که طالبان در سال ۱۳۷۳ و در کویته پاکستان توسط چهار افسر اطلاعاتی ارتش پاکستان و با حمایت تفکرات افراطی سلفی گرب عربی شکل گرفت و تا کنون نیز سند جدیدی در مورد تشکیل طالبان منتشر نشده است، بنابراین اینکه فکر کنیم طالبان تغییر پیدا کرده، حرف بسیار غلطی است، از سویی باید به این نکته توجه کنیم، زمانی که گروهی با زور اسلحه اقدام به‌ تصاحب قدرت می‌کنند، این قدرت ناپدار و موقتی است و دوامی نخواهد داشت.
سایر اخبار این روزنامه
آتزوری فاتح یورو 2020؛ جام به رم رفت لاجوردیها بر بام فوتبال اروپا محمد یوسفی آرامش فراخوان سخت‌گیری ملی! «ابتکار» وضعیت اقتصاد در ماه‌های آتی را بررسی کرد کاهش سود بین بانکی، سیگنالی برای خیزش بورس؟ ICUها پُر شد دلتا؛ ویروس غالب در تهران بیانیه مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت صمت طرح آزادسازی معادن ربطی به موضوعات سیاسی و انتخابات ندارد طالبان تفاوت کرده است؟ تغییر استراتژی اصولگرایان مقابل طالبان از زمان شیوع کرونا در ایران تا امروز، بر ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک چه گذشت؟ سرنوشت چوب‌های سرگردان رهبر ارکستر وزیر امور خارجه بیست و دومین گزارش سه ماهه از روند اجرای برجام را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد آخرین گزارش ظریف رئیس قوه قضائیه بر ادامه مسیر تحول با رویکرد «تحول و تعالی» این دستگاه تاکید کرد ده فرمان محسن اژه‌ای قالیباف: وقت مردم را با مدیریت‌های غلط تلف کردیم در دیدار با سفیر ایران در مسکو مطرح شد تاکید دادستان بر تسریع پیوستن ایران به کنوانسیون حقوقی دریای خزر آمریکا: حامی تجمعات در کوبا هستیم اعتراضات بی‌سابقه در خیابان‌های کوبا حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم طالبان چگونه بعد از ۲۰ سال دوباره قدرت گرفت؟