روزنامه شرق
1400/04/23
لزوم اتخاذ استراتژی V۴T
لزوم اتخاذ استراتژی V4T حمید بهلولی* دیروز کلیپ ویدیوئی از درگیری مسئولین محترم در رابطه با پیک پنجم کرونا در استان سیستان و بلوچستان در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشد که اگرچه دارای ادبیات ناهنجار و دون شأن بود و جای تأسف فراوان دارد، اما خارج از انتظار نبود و نشاندهنده تنش ناکارآمدی حاصل از سیاستهای هیجانی است. بنده بارها از نقش هیجان در سیاست صحبت کردهام و سیاستهای هیجانی را از سخیفترین نوع سیاستهای غیرعقلایی شمردهام و آسیبهای فراوان آن بر کشور را توضیح دادهام. شرایط امروز کشور در مدیریت کرونا متأسفانه نتیجه این نوع از سیاستگذاری است. چند نکته استراتژیک را مجدد تأکید میکنم.1- در نقطه کنونی مؤثرترین و راحتترین راه واکسیناسیون جمعی جمعیت هدف که حداقل نیازمند 60 درصد ایمنی است، باید باشد.
2- هیچ راهکار دیگری بدون واکسیناسیون مؤثر نخواهد بود.
3- واکسیناسیون باید مطابق یک طرح ملی مبتنی بر نیاز و ارائه عادلانه و به دور از نفوذ افراد انجام شود.
4- این واکسیناسیون جمعی باید حداکثر شش ماه در دو دُز برای جمعیت تحت هدف انجام بگیرد و طولانیبودن این مدت موجب کاهش آنتیبادی در بدن واکسنگیرندگان و اتصال مجدد چرخه ویروس با واکسینهنشدگان حامل ویروس و بیثمری کل واکسیناسیون خواهد شد. این مطلب چندماه قبل ابتدا توسط بنده اعلام شد و اخیرا مشاور مدیریت کرونا در آمریکا آقای فائوچی که جزء مطرحترین دانشمندان عفونی جهان است نیز آن را تأیید کرد.
5- امروز راه کنترل کووید۱۹ را میتوان در V4T خلاصه کرد که به معنی
Vaccination، Timing، Testing Tracing، Treatment all services است. باید تأکید کرد که در شرایط امروز واکسیناسیون کووید۱۹ و تایمینگ یعنی بهدست گرفتن زمان دو مؤلفه اساسی در کنترل این پاندمی خواهد بود و اگر این بیماری در کشورهای همجوار و منطقه زودتر از ایران و با تفاوت چشمگیر کیفیت کنترل همراه شود شرایط بسیار ناهنجار سیاسی، اجتماعی، امنیتی و در ارتباط با جهان خارج میتواند حادث شود.
6- همانطور که در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۹۸در طرح قرارگاه کنترل کووید۱۹ ارائه کرده بودم، کنترل این بیماری ویرانگر خارج از توان وزارت بهداشت خصوصا مدیریت فعلی آن بوده و نیازمند فرماندهی متمرکز با سه محور لجستیک، امنیت و سلامت است و وزارت بهداشت تنها میتواند متولی محور سلامت و اپیدمیولوژی آن البته با بهکارگیری یک تیم داناییمحور، شواهدپذیر و غیرهیجانی باشد.
7- واکسیناسیون باید مطابق پروتکلهای سازمان جهانی بهداشت و با واکسن مورد تأیید جهانی و قوانین جهانی انجام شود و به صورت استاندارد ثبت شود وگرنه حتی در سفر حج نیز حاجیان ایرانی و حتی دیپلماتها و دانشگاهیان کشور اجازه مسافرت نخواهند یافت و کشور وارد حفره سیاه انتزاع یا اکسکلوژن میشود.
8- ساخت واکسن کووید۱۹ همانطور که از دو سال پیش در نوشتههای فراوان به آن تأکید داشتهام یک نیاز ملی-تمدنی و امنیتی و حتی فراتر از یک نیاز بهداشتی است و میبایست سرمایهگذاری مناسب و با تمرکز روی دو نمونه آن انجام شود.
9- از گسترش تولید واکسن بدون کنترل که نیازمند تکثیر و کار روی ویروس و مواد بیولوژیک است و میتواند بسیار خطرناک باشد و از طرفی موجب اتلاف منابع ملی محدود کشور شود و ضمنا اعتبار واکسن ملی را خدشهدار سازد توسط بخش خصوصی و بخش دولتی غیرمطمئن باید به طور جدی ممانعت شود.
10- تأمین و تزریق واکسن داخلی و خارجی صرفا باید از سوی حکومت و شبکه نظام سلامت انجام شود و از ورود بخش خصوصی و مافیای دارو بهشدت اجتناب شود (در صورت نیاز مفرط اگر بخش خصوصی واکسن مطمئن وارد کند میبایست در اختیار دولت برای توزیع و تزریق مطابق پروتکل قرار گیرد).
11- در دو سال گذشته صدها ابلاغ بیحاصل برای کسانی که هیچ نقشی در مدیریت کرونا بهصورت موفق نتوانستهاند ایفا کنند، صادر شده است و یک همهمه مدیریتی بیاختیار ایجاد کرده است که سطوح پاسخگویی در آن گم شده است و معلوم نیست از بین این صدها ابلاغ چه کسی و در چه سطحی باید پاسخگو شود. این موضوع باید مورد بازنگری جدی قرار بگیرد و سازماندهی دقیق و مؤثری بهصورت ساختار شبدری با یک تیم مرکزی به صورت نمایندگان با اختیار از سه محور لجستیک-امنیت و سلامت و با اتاق فکر متشکل از دانشمندان علوم اجتماعی-سیاسی و بهداشتی جایگزین شود. این تیم باید با داشتن سه وجه اختیار و مسئولیت و پاسخگویی دارای اتاق فرماندهی و کنترل علمی مبتنی بر شواهد باشد و از امکانات موجود مانیتورینگ که در طبقه ۱۷ ستاد وزارت بهداشت با سرمایهگذاری سنگین دوره تحول بلااستفاده مانده است استفاده کنند.
12- در همه حال با بهکارگیری استراتژی V4T باید پیشگیری بر درمان مقدم دانسته شود و از تمام پتانسیل نظام سلامت کشور با اولویت استفاده شود.
13- نظام مدیریت کووید۱۹ باید در همه حال در مقابل مردم و سلامت نظام سیاسی پاسخگو باشد.
خداوند را میخوانیم تا در این تلاش عنایت خویش را ارزانی راه ملت ایران و مسئولین خدمتگزار کند.
*رئیس اتاق فکر دبیرخانه شورای عالی سلامت و استاد مدعو سیاستگذاری دانشگاه تهران
سایر اخبار این روزنامه
چالش جدی رئیسی در ۱۰۰ روز اول
توصیه اصولگرایانه به رئیسی
نسبت اصلاحطلبان با دولت رئیسی
دوستان آمادگی گفتن اثرات تحریم را ندارند
ارفاقات قانونی جدید برای محکومان امنیتی و رسانهای
۲۳ متهم املاک پایتخت
سیاستهای اشتباه بازار خودرو را طبقهای کرده است
صبر در واشنگتن اثاثکشی در تهران نگرانی در مسکو
آخرین فرصت برای خارجیِ خاص
سابقه آغاز مذاکره بین افغان در ایران
بحران نظم در آینه آزمون سراسری
لزوم اتخاذ استراتژی V۴T
تفاوت احساس «تسلط» با واقعیت «حضور» در میدان!
ستارههای سرزمینم