آزاد‌سازی زندانیان ازخدمت جهادی تا جریان اجتماعی

چند سالی است که خدمت‌رسانی جهادی در عرصه‌های مختلف و متنوع در برنامه نیکوکاران، خیرین، گروه‌های جهادی و برخی از نهاد‌ها و سازمان‌های مردم‌نهادی قرار گرفته‌است که دغدغه خدمت‌رسانی به مردم، کمک به رفع مشکلات نیازمندان، کارآمد‌سازی دستگاه‌های دولتی، کمک به رفع چالش‌ها و بحران‌های غیر‌مترقبه (چون سیل و زلزله) را داشته و در راستای حفظ کرامت انسانی فعالیت می‌نمایند، اقدامی که تا به امروز منشأ اثرات و عامل رفع بسیاری از مشکلاتی بوده‌است که از طریق دستگاه‌های قضایی، تقنینی و اجرایی امکان رفع آن وجود نداشت یا در کوتاه‌مدت ممکن نبود.
آزادسازی زندانیان به عنوان یک خدمت جهادی در ماه‌های گذشته برنامه محوری مجموعه‌های تخصصی سازمان‌های مردم‌نهاد انقلابی و جهادی، همچون سازمان بسیج حقوق دانان قرار گرفت و اجرا شد؛ برنامه‌ای که در نگاه اول امکان اجرایی شدن و اثر‌گذار بودن آن منفی و حداقلی بود؛ چراکه آزادسازی زندانیان بار هزینه‌ای زیادی داشت و مجموعه‌های مردم‌نهاد امکان پرداخت هزینه‌های میلیاردی آزادسازی زندانیان را که در مرحله‌های اول و دوم با اولویت جرائم غیر عمد بود، نداشتند؛ ضمن اینکه نیاز بود دستگاه‌های مرتبط نسبت به مسئله توجیه و هماهنگی‌های لازم ستادی و تخصصی انجام پذیرد که اقدام و حرکتی دلسوزانه و دغدغه‌مندانه خارج از عرف‌های حاکم بر سیستم اداری را می‌طلبید.
اما کلید این برنامه جهادی با عنوان آزادسازی زندانیان، با وجود موانع و مشکلات فراوان در مسیر اجرا، کلید بسیار آشکار و ملموسی بود که بار‌ها امتحان پس داده و قفل‌های زیادی را بازکرده و از مشکلات زیادی گره‌گشایی کرده‌بود و آن کلید «مردم» نام داشت.
سازمان‌های مردم‌نهاد تخصصی حقوقی با رویکرد جهادی و انقلابی و با نگاه خدمت‌رسانی اینبار هم از نوعی دیگر، با بسیج مردمی که سرمایه اجتماعی و اصلی انقلاب محسوب می‌شوند، هزینه‌ها و اعتبارات میلیاردی را در راستای آزادی زندانیان نیازمند به میدان آورده و با هماهنگی، همکاری و هم‌افزایی با مسئولان حقوقی و قضایی، قفل‌های زندان را باز و تعداد زیادی از زندانیان نیازمند را با حفظ کرامت انسانی که در اولویت کار‌های جهادی و خدمت‌رسانی است به آغوش گرم خانواده برگرداندند.


این حرکت جهادی که بدون نگاه و اقدام انقلابی محقق نمی‌شد نتایج بسیار پر ثمری را به دنبال داشت که می‌تواند برای فعالیت‌ها و کار‌های بعدی مؤثر واقع شود؛ از آن جمله می‌توان گفت:
- آزاد‌سازی زندانیان از یک حرکت صرف جهادی مقطعی کوتاه‌مدت تبدیل به یک جریان اجتماعی در سراسر کشور گردید، به طوری که مجموع‌های مردم نهاد دیگر حتی غیر حقوقی نسبت به این برنامه و این کار احساس مسئولیت کرده و با آزاد‌سازی زندانیان نقش‌آفرینی نمودند.
- فضای رسانه، حتی رسانه ملی در برنامه‌های مختلف در این حوزه ورود پیدا کرد و برای کمک به آزاد‌سازی زندانیان و باز گرداندن آن‌ها به آغوش خانواده با اجرای برنامه‌های مختلف همچون «عصر جدید» جریان‌سازی نمود؛ اقدام مؤثر و تأثیر‌گذاری که سر منشأ آن حرکت‌های جهادی و فعالیت‌های جهادی در سراسر کشور بود.
- در چند ماه گذشته با حرکت گسترده و فراگیر آزادی زندانیان با کمک‌های مردمی در محروم‌ترین و دورترین نقاط کشور، نقش‌آفرینی در خصوص آزاد‌سازی زندانیان، تبدیل به گفتمان مشترک برای خیلی از دستگاه‌ها، خیرین و مجموعه‌های مردم نهاد گردید، به طوری که این طرح و مسیر همچنان ادامه دارد.
- برنامه آزاد‌سازی زندانیان ثابت کرد که بخشی از فعالیت و کارکرد جریانات انقلابی و ارزشی باید حساس کردن مجموعه‌ها، نخبگان و مسئولان نسبت به مسائل اجتماعی، فرهنگی و اجتماعی باشد تا با هم‌افزایی و پای کار آوردن مجموعه‌های مردمی بتوان نسبت به رفع آن اقدام نمود.
- طرح جهادی آزاد‌سازی زندانیان که در سراسر کشور توسط مجموعه مردم نهاد و انقلابی بسیج حقوقدانان راهبری و انجام شد، طرحی جامع و فراگیر بود؛ طرحی که بزرگ‌ترین ویژگی و مزیت آن مردمی بودن آن بود. آزاد‌سازی زندانیان طرحی با مردم و برای مردم بود.