روزنامه جوان
1400/04/28
نان را هم گران کردند
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: دولت تدبیر در روزهای پایانی حضورش قوت لایموت مردم را نیز رسماً گران کرد. بعد از مشکلات مربوط به کمبود آب و برق و افزایش نوبتی قیمت انواع کالاها، نان نیز از قافله عقب نماند و دولت آخرین وظیفهاش را در گران کردن سبد هزینه خانوار به ایستگاه پایانی رساند. روز گذشته استانداری قیمت مصوب نان را در پایتخت اعلام کرد، هر چند که این قیمتها برای مردم و نانوایان تازگی نداشت، چراکه در نبود نظارت ماههاست نان فراتر از قیمت مصوب فروخته میشود و هیچکس پاسخگو نیست. از سال ۹۶ تاکنون، دولت برای جبران ضعف مدیریتش در اداره اقتصاد کشور، به جای کاهش نرخ تورم، سالانه بار اقتصاد را سنگینتر از سال قبل به دوش خانوادهها انداخت. در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در هیچ دورهای در زمان جابهجایی رؤسای جمهور و دولتها سابقه نداشته که قیمت کالاها و خدمات برای افزایش قیمت با هم رقابت کنند و طوماری از رشد قیمتها در زمان تغییر رئیسجمهور ثبت شود، اما دولت تدبیر بعداز ثبت رکودهای مختلف در اقتصاد ایران، رکورد افزایش قیمت کالاها را در ۳۰ روز پایانی دولتش ثبت کرد ودر این رکوردها؛ آب، برق و نان را در صدر قرار داد.خلق روز مبادا
حرکت پر سرعت قطار گرانیها در هفتههای اخیر در حالی است که دولت مدعی است ذخایر بینظیری از اسکناس ارز و طلا برای دولت آینده به جای گذاشته تا در روز مبادا دولت آینده برای تأمین دارو با مشکل مواجه نشود، آنطور که از اظهارات دولتمردان استنباط میشود، ظاهراً در این روزها دولت تدبیر فقط به فکر خلق روز مبادا برای دولت آقای رئیسی است و بس.
افزایش رسمی قیمت نان سنتی
از سال ۸۹ که قانون هدفمندی یارانهها اجرا و قیمت نان به یکباره صددرصد گران شد، تاکنون تغییر قیمتها به استانداریها واگذار شده و در تهران نیز پاسکاری مسئولان و نبود تصمیم واحد و قطعی برای افزایش قیمت نان دولتی و آزادپز موجبشده قیمتها چند نرخی شود.
بهعنوان مثال یک نانوایی لواش ممکن است نان را به همان قیمت مصوب گذشته یعنی ۳۰۰تومان عرضه کند و واحد دیگری نان لواش را به ۴۰۰ و واحد سوم ۴۵۰ تومان عرضه کند. در مورد نان بربری و سایر نانها هم همین وضعیت حاکم است، مثلاً ممکن است یک واحد نان بربری را به قیمت هزار تومان عرضه کند و واحد دیگری ۲هزار تومان یا ۲هزارو۵۰۰ تومان عرضه کند. شرایط طوری است که اکثر نانواییها بهصورت غیررسمی افزایش قیمت نان را اعمال میکنند و هر نانوایی براساس آنالیز هزینههای خود، قیمتی را برای نان تعیین کردهاست. تغییرات رسمی قیمت نان در سالهای ۹۱، ۹۳ و آبان ۹۸ رخ داد و بعد از آن در اردیبهشت امسال به صورت ناهماهنگ و غیررسمی قیمتها بین ۳۰ تا ۵۰ درصد افزایش یافت. البته در این سالها عدم افزایش رسمی قیمت نان از سوی دولت با واکنشهای غیررسمی برخی نانوایان مواجه شده و اتفاقاتی نظیر کاهش نامحسوس وزن چانه نان، افزایش قیمت در قالب نانهای حاوی کنجد و سبزی خشک، در عمل بهعنوان راهکار دورزدن قیمتها موردتوجه قرار گرفتهاست و منجر به بروز پدیده چندقیمتی در نانواییها شده است.
ماه گذشته اتحادیه نانوایان سنتی به بهانه گرانی ۳۰۰ درصدی کرایه از سوی شرکت حمل و نقل آرد افزایش صددرصدی قیمت نان را پیگیری میکردند و بهرغم اینکه قیمت نان را در اردیبهشت ماه تا ۵۰ درصد گران کردهبودند، همچنان به دنبال گرانی قیمتهای مجدد بودند تا از قافله افزایش قیمتها در ۴۰ روز پایانی دولت روحانی عقب نمانند.
در ادامه این رایزنیها سرانجام دیروز استانداری تهران قیمتهای جدید نانوایان دولتی و آزادپز را اعلام کرد. البته نرخهای جدید برخی از نانها برای مردم و نانوایان تازگی نداشت، زیرا ماههاست که این قیمتها اعمال میشود و هیچ ناظری وجود ندارد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، از حدود دو ماه گذشته که قیمت مصوب نرخ تضمینی گندم افزایش یافت، نانوایان خواهان افزایش قیمت معقول نان بودند؛ چراکه مدعی بودند پخت نان هیچ صرفه اقتصادی برای آنها ندارد. نانوایان اظهار داشتند که این تنها قیمت گندم نیست که از سال گذشته تاکنون افزایش پیدا کرده، بلکه بسیاری از هزینههای جاری مانند اجاره واحد صنفی، انواع قبوض و حقوق کارگران هم نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کردهاست. در همین راستا طبق مشاهده و گزارش شهروندان، بسیاری از واحدهای نانوایی نهتنها در تهران بلکه در سراسر کشور اقدام به افزایش قیمت محصولات خود خارج از مصوبه دولت کردند؛ موضوعی که مورد انتقاد دستگاههای دولتی و مسئولان قرار گرفت.
ابلاغیه غیررسمی، رسمی شد
در این خصوص اصغر پابرجا، رئیس اتحادیه فروشندگان نان سنگک میگوید: از ابتدای خرداد ماه امسال برخی قیمتهای غیر رسمی به واحدهای نانوایان ابلاغ شدهبود، اما ابلاغیه رسمی وجود نداشت که افزایش قیمت نان را توجیه کند. این ابلاغیه با وجود اینکه از سوی دولت منتشر شدهبود، اما در آن زمان دستور اجرا شدن آن به واحدهای نانوایی ابلاغ نشدهبود، همین موضوع موجب بروز بلاتکلیفی در بین واحدها شدهبود.
وی میافزاید: به هر حال پس از جلسات متعدد، دیروز مصوبه کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان استان تهران، نرخ مصوب انواع نان با گندم یارانهای نوع یک و نوع دو برای شهر تهران را صادر کرد و این ابلاغیه به دست واحدهای صنفی رسید که طبق آن، واحدهای صنفی اجازه افزایش قیمت نانهای خود را به میزان تعیین شده دارند. برخی از این نرخها از سوی نانوایان در ماههای گذشته اعمال شده و آنها اجازه افزایش مجدد قیمت را ندارند. پابرجا تأکید میکند: ممکن است تا مدتی از مشکلات نانوایان کاسته شود، اما این مشکل تنها در صورتی حل میشود که قیمت گذاری نان از مصوب به رقابتی تغییر کند؛ موضوعی که چندین مرتبه از سوی فعالان این بخش مطرح شدهاست. بر این اساس نانوایان خواستار این هستند که قیمت انواع نان بر اساس وضعیت عرضه و تقاضا اعلام شود.
سایر اخبار این روزنامه
تعطیلی ۳ روزه تهران و کرج منتظر تأیید ستاد مقابله با کرونا
آزادسازی زندانیان ازخدمت جهادی تا جریان اجتماعی
کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق با کمک بسیج
جوایز سینمایی چقدر جنبه ملی دارند!
«دودکش» هم مانند «پایتخت» از دست رفت!
پرواز «امید» به توکیو
تبانی و شرطبندی یار چندم فوتبال ایران؟!
نان را هم گران کردند
جستوجوی «همدم» برای به خانه بخت فرستادن ۱۳ میلیون جوان دم بخت!
برجام با زبان ایرانی!
هشت سال نشد!
پس از طوفان!
گذشته، حال، آینده در دولت سیزدهم