روزنامه آرمان ملی
1400/04/28
هررئیس جمهور ی با اختيارات ده درصدي قفل ميشود
آرمان ملی- نرگس کارخانهای: روزهای پایانی دولت روحانی در حالی به اتمام میرسند که همچنان تنازعات و درگیریها از طرف جناح اصولگرا و برخی افراد تندرو ادامه دارد. این درگیریها گاهی از کلام فراتر میرود و به اقدام عملی تبدیل میشود؛ در هفته اخیر برخی از وزرای دولت روحانی به مجلس احضار شدهاند. برخی از کارشناسان این اقدامات جناح مقابل اصلاحطلبان را در جهت زمینگیر کردن اصلاحطلبی و حذف آن از رقابتها میدانند. حتی چندان لازم به یادآوری ذکر مصادیق نیست تا اثبات شود کشور در شرایط درگیریهای جناحی شود که در نهایت راه چارهای برای هیچ یک از گرههای کور کشور نیستند. برای بررسی این موضوعات با سید ناصر قوامی گفت وگو کردهایم که میخوانید. برخــی آقــای روحـانی را وارث ویرانیهای به جای مانده از احمــدینژاد میدانند و حال برخی اصولگرایــان هم اظهار میکنند که رئیسی وارث ویرانیهای دولت روحانی است، در این راستــا تا چه میزان عملکرد آقای روحانی را قابل دفاع میدانید؟تمام عملــکرد آقای روحانی را قابل دفاع نمیدانم اما برای قضاوت درست باید به مسائل موجود در زمانی که وی روی کار آمد توجه کنیم. برخی از این مشکلات را دیگر نداریم. در آن زمان ما هفت قطعنامه سازمانملل بر اساس فصل هفتم منشور سازمان ملل، یعنی دخالت نظامی را علیه خود داشتیم و امکان جنگ در کشور وجود داشت. با تلاش بسیار زیاد دیپلماسی در دولت روحانی و با موافقت رهبری برجام اتفاق افتاد که برای کشور بسیار خوب بود. درست است که تحریم هستیم اما تحــریمهــا و قطعنامههای سازمــان ملل علیه ما وجـود ندارد. با روی کار آمدن فردی چون ترامپ بود که وقتی زیر توافقنامه زد برای کشور مشکل درست شد، باید بدانیم اگر برجام به نفع ما نبــود قطعا وی از آن خارج نمیشد. روحانی در دوره اول خود بسیار موفق عمل کرد. از طرفی با گذشت هرچه در این دو دوره رخ داده و نداده درست نیست که روحانی مسائلی را مطرح کند مثل اینکه قصد داشته دو وزیر زن انتخاب کند اما امکان آن محقق نشده است. وی باید اشاره کند که چرا چنین اقداماتی که در حیطه اختیارات او بوده انجام نشده و نهایتا میتوانسته با معرفی وزیران زن به مجلس این خواست خود را اثبات کند. این عذرخواهیهای الان روحانی قابل قبول نیست. باید با مردم صادق بود و دلیل اصلی را بیان کرد. از طرف دیگر عملکرد آقای روحانی در داخل کشور قابل دفاع نیست. وزیر کشور دولت وی رحمانی فضلی بود که از ابتدای این انتخاب بارها و بارها اعلام کردم که انتخاب یک اصولگرای برای بالاترین مقام وزرا با دولت آقای روحانی که برخاسته از اراده اصلاحطلبان بوده هیچ مناسبتی ندارد. همان وزیر بود که استانداران، فرمانداران و بخشداران را تعیین میکند.
از برجام به عنوان نقطه اختلاف شدید برخی اصولگرایان و اصلاحطلبان که بگذریم، عملکرد دولت روحانی را در امور داخلی چطور ارزیابی میکنید؟
آقای روحانی چندین کار بسیار درست انجام داد؛ مثل همین اقدام اخیر که در جهت افزایش و همسانسازی حقوق بازنشستگان لشگری، کشوری و تامین اجتماعی انجام شد. رئیس جمهور ده درصد اختیار دارد و در همان ده درصد هم نهادهای حاکمیتی شریک هستند. بنابراین نمیشود توقع داشت که سیاستهای کلی و خارجی را دیگری تعیین کند و رئیس جمهور بیاید و بتواند اقتصاد کشور را اصلاح کند. بنابراین از لحاظ سیاسی روحانی را از این جهت مقصر میدانم که باور دارم میتوانست وزرای خوبی انتخاب کند اما از لحاظ اقتصادی نمیشود به روحانی خرده زیادی گرفت، چراکه به اندازه اختیارات او میتوان توقع داشت. برای نمونه آقای روحانی این حق و اختیار را نداشت تا پروژههای بسیار مهمی را به مناقصههای بینالمللی بگذارد و این پروژههای بدون مناقصه به برخی نهادها داده میشد. روحانی به قدر توان خود در امور اقتصادی و اداره کشور کار کرده است. احمدینژاد هم چنین اختیاراتی نداشت و همین مشکلات وجود داشت. درآمدهای نفتی در آن زمان چه میشد؟ وی چه کسانی را در زمان خود برادران قاچاقچی خطاب میکرد؟ تفاوت آن بود که احمدینژاد از خود همین جناح اصولگرا بود و در نتیجه علیه او تبلیغ نمیکردند. مرحوم شاهرودی ایــن اظــهــارات را بــاب کــرد کــه «مــن ویــرانــه را از آیتا... یزدی تحویل گرفتهام.» باید پرسید وقتی ویرانه را تحویل گرفتند آیا آبادی در نهایت به بار آوردهاند یا ویرانه را ویرانهتر کردهاند. امیدواریم آقای رئیسی بنابر عقیده آنان که معتقد هستند ویرانه و زمین سوخته تحویل گرفتهاند، در پایان کشور را آباد تحویل دهد و البته منظور از لحاظ به راه افتادن ماشین تبلیغاتی نیست. در آسایش، رفاه و امنیت مردم آبادیها را در واقعیت میبینند. آقای رئیسی هم همان ده درصد اختیار دیگر روسای جمهور را دارد اما در همان درصد نهادهای دیگر بیشتر از رئیس جمهورهای دیگر به وی نزدیک و بر او مسلط هستند.
عــاقبت این اصطکاکهای مجلـس و اصــولگرایــان با اصلاحطلبان را چه میدانید؟
من دارای اطلاعات دقیق از تخلفات وزرا، استانداران و مدیران دولت نیستم اما درست کردن پرونده برای کسی که چهار یا پنج سال یک وزیر یا مدیر بوده است به هیچ وجه کار سختی نیست. من این افراد را تبرئه میکنم اما آنچه هم که برخی اصولگرایان و تندروها میگویند تنها در جهت حرکت به سمت ماجراجویی است و نه در جهت حقیقت. آنچه در ادامه تحقق پیدا میکند هم تا حدی بستگی به سیاسی و یا حقوقی عمل کردن دستگاه قضا دارد. پیشبینی من این است که ممکن است در آینده برخی از افراد دولت آقای روحانی را هم به محاکمه بکشانند و جوسازیهایی علیه آنها کنند که اکثرا هم اصلاحطلب هستند تا اثبات کنند دولت آقای روحانی و وزرا همان آشی هستند که اصلاحطلبان پختهاند. مردم از اصلاحطلبان رویگردان نشدهاند بلکه به طور کلی از اینکه با توجه به ساختار اصلاحاتی صورت بگیرد و اساسا جناح اصلاحات توان ایجاد تغییرات را داشته باشد، مایوس هستند. این یاس هم به خاطر شخصیتها و افراد خاصی چون روحانی نیست بلکه گلایه آنها این است که اصلاحات در این بیست سال چیزی را اصلاح نکرده و در این خصوص حق با آنهاست. اگر در انتخابات فردی مثل آقای تاجزاده اجازه حضور مییافت میشد دقیق گفت که چه تعداد از مردم هنوز به اصلاحات باور دارند، آقای همتی هم سابقه اصلاحطلبی نداشت که بتواند چنین نقشی را ایفا کند و در نهایت تکصدایی اتفاق افتاد و با همه آنچه آنها میکنند باید قضاوت را به مردم سپرد و آنها به خوبی قضاوت خواهند کرد.
سایر اخبار این روزنامه
دلالان، فولاد را يك روزه آب كردند...
دولت نخبگان موفق تر از دولت عقيدتی
«حکم زندان» یا «حکم کرسی قدرت»؟
«وقت تصميم سخت» براي ايران و آمريكا فرا رسيد
هررئیس جمهور ی با اختيارات ده درصدي قفل ميشود
يارانه عادلانه مصرف برق را خاموش ميكند
اعتراض، اعتراض است؛ چه مركز نشين چه استاننشين
ضرور ت ترمیم و بازسازی اعتماد عمومی
برخی مبارزات خود ویرانگریست!
راه پرسنگلاخ دولت سیزدهم
درس مدیریت بحران از سیلاب در آلمان
تغییر افراد یا تغییر رویکردها؟!