روزنامه آفتاب یزد
1400/05/04
الکاظمی میخواهد نخست وزیر باقی بماند
اگر ایران و عربستان در مورد مسئله یمن به توافق برسند آنگاه عربستان به آمریکا مجوز میدهد که توافق در وین را امضا کنند.
سعودیها میدانند برجام مشکلی ندارد و برایشان اهمیتی ندارد، مسئله مهم برای آنها یمن است.
آفتاب یزد - رضا بردستانی: مصطفی کاظمی نخستوزیر عراق در راس هیئتی بلندپایه راهی آمریکا شد تا در چهارمین دور مذاکرات راهبردی بغداد و واشنگتن مشارکت و در دیدار با جو بایدن رئیسجمهور آمریکا درباره روابط دو کشور در عرصههای مختلف گفتگو کند.
آن طور که رسانهها نوشتهاند وزارت امور خارجه آمریکا محورهای توافق استراتژیک با عراق شامل حمایت خود از این کشور در چندین بخش را منتشر کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از میدل ایست نیوز، وزارت امور خارجه آمریکا تصریح کرد که نشست کمیته عالی هماهنگی بین عراق و آمریکا در واشنگتن بر گسترش حمایتهای آمریکا از عراق تاکید داشته است. وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای به بارزترین محورهای این توافق پرداخت: بهداشت عمومی و بیماری - امور بشردوستانه - انرژی پاک و تغییرات آب و هوایی - همکاری اقتصادی - حقوق بشر و انتخابات - آموزش عالی، علوم و فرهنگ. اگرچه در بین چشم اندازها، مواردی از مسائل منطقهای و بینالمللی ذکر نشده اما این سفر میتواند اهداف دیگری نیز در بر داشته باشد.
> همکاریهای راهبردی آمریکا با عراق پابرجا است
محمدصالح صدقیان در گفت و شنودی تحلیلی با آفتاب یزد، ضمن راهبردی خواندن همکاریهای واشنگتن - بغداد خاطرنشان میسازد: اکنون همکاری راهبردی بین عراق و آمریکا است و این قرارداد راهبردی در سال ۲۰۰۸ به امضا رسید تا سال ۲۰۱۱ در زمان آقای نوری مالکی هم به نتیجه رسید. بعد از سال ۲۰۱۴ آمریکا به دعوت ارتش عراق وارد این کشور شد و به مبارزه با داعش پرداخت. فکر نمیکنم در سفر آقای مصطفی کاظمی که قرار است با آقای بایدن ملاقات کند تغییر عمدهای در توافق نامه راهبردی صورت گیرد.
> آمریکاییها در عراق باقی میمانند
صدقیان میافزاید: دیداری که مشاور امنیت ملی عراق با وزیر دفاع آمریکا داشت واضح اعلام کردند که قصدشان خارج کردن آمریکاییها از عراق نیست منتها باز تعریفی برای این نیروها کردند به این صورت که در عراق میمانند اما وظیفهشان تغییر میکند. فکر میکنم این یک نوع بازی در مسیر باقی ماندن ارتش آمریکا در عراق است و تا الان هم ندیدیم نیروهای آمریکایی از عراق خارج شوند.
> آمریکا از عراق خارج شود افغانستانی دیگر متولد خواهد شد
این کارشناس مسائل خاورمیانه در مورد جریانات سیاسی در عراق و اختلاف دیدگاههایی که وجود دارد بیان میکند: از زمان سقوط صدام تا کنون حالت اطمینان بخش بین قومیتها دیده نشده است. یعنی شیعیان از سنیها میترسند و سنیها از شیعیان و کردها از هر دو و نگرانی بین کل طوائف و قومیتهای عراقی وجود دارد. به نظر بنده اگر آمریکا میخواهد از عراق خارج شود وضعیتی شبیه افغانستان پیش میآید و در عراق هم آشفتگی ایجاد میشود. مخصوصا سنیها اصرار دارند که آمریکاییها باید در عراق بمانند. چون میگویند نمیخواهیم زیر سلطه ایران در عراق بمانیم. احساس میکنند با خروج آمریکا تسلط ایران به عراق زیاد خواهد شد. بنابراین تهدید کردند که اگر آمریکاییها خارج شوند دو اتفاق رخ خواهد داد یا دوباره داعش و بعثیها مسلط خواهند شد مثل حالتی که طالبان در افغانستان انجام دادند یا اقلیم سنیهای عراق باید مستقل شود و این دو حالت هم برای عراق خیلی خطرناک است و سبب نا امنی و بیثباتی عراق خواهد شد.
این کارشناس مسائل بینالمللی ضمن نامشخص خواندن وضعیت آمریکاییها در عراق تاکید میکند: تا الان هم نمیدانیم تصمیم آمریکاییها در عراق چه خواهد بود. در افغانستان هم همین وضعیت بود و اشرف غنی و عبدالله عبدالله نمیدانستند تصمیم آمریکا چیست و به آمریکا سفر کردند. لذا اگر چنین وضعیتی هم برای عراق پیشآید شرایط هم برای عراق هم برای ایران خطرناک خواهد شد.
> ثبات و آرامش در عراق یعنی ثبات و آرامش در خاورمیانه!
محمد صالح صدقیان با گریزی به حوادث تاریخی لبنان و مهم ارزیابی کردن جایگاه عراق در صلح و ثبات در منطقه میگوید: مطلبی خواندم که فکر میکنم واقعیت در آن نهفته است. در لبنان در سال ۱۹۷۵ یعنی همان سالی که جنگ داخلی شروع شد آن زمان رئیس حزب الوطنی کمیل شمعون بود که از ریش سفیدهای سیاسیون در منطقه بود. از او پرسیدند آیا این جنگ به تقسیم لبنان منتهی خواهدشد؟ (هم تقسیم لبنان مطرح است) ایشان پاسخ داد به عراق بستگی دارد اگر عراق تقسیم شد لبنان هم چنین خواهد شد. الان در عراق مسئله تقسیم عراق و جدا شدن جنوب عراق از کردستان از منطقه غرب عراق یعنی سنیهای عراق مطرح است. سنیها هم مدام تهدید میکنند که اگر آمریکاییها از عراق خارج شوند روی مسئله اقلیم سنیها متمرکز خواهیم شد.
> نه فقط سنیها که برخی از شیعیان نیز مخالف خروج آمریکاییها
از عراق هستند!
صدقیان معتقد است: عدم مشارکت سنیهای عراق در جلسه پارلمان عراق که برای تصمیمگیری در جهت خروج آمریکاییها بود نیز به همین دلیل بود. کردها هم شرکت نکردند. البته همه شیعیان هم موافق خروج آمریکا نیستند. چون آنها هم احساس میکنند با خروج آمریکا وضع عراق متشنج خواهد شد. وجود آمریکاییها در عراق یک حضور سمبلیک است و باید باشد تا عراقی باثبات داشته باشیم. بخشی از شیعیان که انقلابی هستند میگویند عراقیها خودشان میتوانند عراق را مدیریت کنند و تا الان نتیجه صد در صدی از آن نگرفتند.
> سفر الکاظمی نمادین است
کاظمی میکوشد آمریکاییها را برای نخست وزیر ماندن متقاعد کند.
این کارشناس مسائل جهان عرب در ادامه خاطرنشان میسازد: فکر نمیکنم مصطفی کاظمی جرات آن را هم داشته باشد که به بایدن بگوید از عراق باید خارج شود. سفر آقای کاظمی فقط نمادین است. در آمریکا مسائل مربوط به امور خارجه توسط ۵ نهاد مدیریت میشود: وزارت امور خارجه، کاخ سفید، شورای امنیت، پنتاگون و سیا. پرونده عراق در دست پنتاگون و سیا است. در زمان ترامپ آقای کاظمی برگ برنده آنها بود اما الان این گونه نیست. بخش مهمی از اهداف الکاظمی در سفرش به آمریکا قانع کردن آنها برای ابقاء او در پست نخست وزیری بعد از برگزاری انتخابات است. آمریکاییها عنوان کردند هر گونه تصمیمگیری درباره حضور یاعدم حضور در عراق را به بعد از انتخابات موکول میکنند. انتخابات در ده اکتبر برگزار میشود و تاخیر هم نخواهد داشت. اکنون آقای مقتدی صدر و برخی دیگر از گروهها گفتند که در انتخابات شرکت نمیکنند اما بعید میدانم که روی انتخابات تاثیر داشته باشد. آمریکاییها میخواهند بعد از انتخابات، دولت جدید نیرویهای حشدالشعبی و گروههای مسلح را کنترل کند. بنابراین دنبال شخصی هستند که این توانایی را داشته باشد. اگر این برنامه را نتوانند اجرا کنند طرح دوم را به کار میگیرند که بسیار خطرناک است که در لبنان هم صحبت میشود در این برنامه جنگ نظامی در کار نیست اما جنگ سیاسی، جنگ اقتصادی و جنگ دیپلماسی را به دنبال خواهد داشت. اکنون وضعیت اقتصادی و تا حدی امنیتی مطلوب نیست. در روز قبل از عید قربان انفجار بزرگی در منطقه شیعیهنشین مدینه الصدر رخ داد که داعش مسئولیت آن را به عهده گرفت. مشاور امنیت ملی عراق با وزیر دفاع آمریکا و سازمان سیا دیداری داشت. ایشان نزدیک ایران و نیروهای بدر است و قطعا هم او و هم مصطفی کاظمی درباره این دو طرح توجیه شده اند.
> الکاظمی قدرت میانجیگری ندارد چه بین ایران و عربستان
و چه بین ایران و آمریکا!
صدقیان در ادامه درباره قدرت میانجیگری کاظمی بین ایران و عربستان میگوید: همزمان با میانجیگری کاظمی بین ایران و عربستان عبدالله دوم پادشاه اردن هم به آمریکا سفر کرد و خواهان بهبود روابط آمریکا با بشار اسد شد و عنوان کرد در صورت بهبود روابط قول میدهیم سوریه به اتحادیه عرب باز گردد. فکر میکنم آمریکاییها به نظر عبدالله ثانی احترام بگذارند. اما در مورد ایران و عربستان این پتانسیل را در مصطفی کاظمی نمیبینم که میانجیگری کند اما برای ماندن در سمت نخست وزیری میخواهد کاری انجام دهد. عربستانیها هم زیاد موافق میانجیگری عراق نیستند چون میدانند عراق گزینه محکمی برای این کار نیست. با توجه به اینکه شیعیان روابط خوبی با عربستان ندارند بنابراین بین بد و بدتر مجبور به انتخاب کاظمی شدند. اکنون روابط ایران و عربستان وارد مرحله جدیدی شده است. معتقدم برای عربستانیها اکنون مسئله برجام بسیار مهم است. اگر ایران و عربستان در مورد مسئله یمن به توافق برسند آنگاه عربستان به آمریکا مجوز میدهد که توافق در وین را امضا کنند. وزیر امور خارجه عربستان سفری به عمان داشته و مسئله رابطه ایران و عربستان هم مورد بحث قرار گرفته است. همان روز سفر مقام عربستانی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه خودمان هم در عمان بود. عربستانیها میدانند برجام مشکلی ندارد و برایشان مهم نیست. مسئله مهم برای آنها یمن است.
> سیاست ایران در قبال عراق در زمان سردار سلیمانی واقعیتر بود
این کارشناس مسائل عراق درباره نظر و دیدگاههای ایران درباره سفر الکاظمی به آمریکا اظهار میدارد: سیاست ایران در قبال عراق در زمان سردار سلیمانی واقعیتر بود. الان دو مسئله عوض شده است اول اینکه ما دیگر در عراق قاسم سلیمانی نداریم دوم اینکه دولت جدید در آمریکا روی کار آمده که عراق و خاورمیانه باثباتتری را میخواهد. دولت جدید آمریکا تمایلی به انتخاب مجدد الکاظمی برای نخست وزیری ندارد. مسئله دیگر مسئله برجام است. آمریکاییها تمایل به بازگشت دارند اما به این شرط که ایران نقش مثبتی در منطقه داشته باشد. اگر آقای رئیسی بتواند برجام را احیا کند دو طرف در میز مذاکره ۵+۱ مستقیم با هم مذاکره خواهند کرد و طرح اول که قبلا اشاره کردم عملی خواهد شد. بنابراین محوریت، وضع منطقه است که بر برجام تاثیرگذار
خواهد بود. صدقیان به این نکته نیز اشاره میکند که؛ آقای کاظمی بعید است بتواند گشایشی در برجام ایجاد کند.
سایر اخبار این روزنامه
خشکسالی، تحریم و کابینه چالشهای صد روز اول دولت بعدی است
سفیر ایران: روسیه فعلا واکسن نمیدهد
مشکلات مرغداران استان یزد
تداوم راهبرد تحولی قوه قضائیه در عفو محکومان امنیتی
جادهها باز بود کرونا شدت گرفت
آقای قالیباف! مراقب باش
الکاظمی میخواهد نخست وزیر باقی بماند
اقتصاد همیشه سیاسی ایران
فیلترینگ اینترنت زنگ خطری برای کسب وکار
سفیر ایران: روسیه فعلا واکسن نمیدهد
درباره اعتماد به نفس
تمرکز مبارزه با قاچاق باید در مبدا باشد، نه عرضه نهایی