همراه و همپای مدافعان سلامت

فاطمه عسگری‌نیا| وقتی شهروندان در گوشه‌گوشه جهان در دسامبر سال 2019 کلیپ‌های منتشر شده در فضای مجازی از ابتلای افراد به بیماری کرونا در چین را می‌دیدند که بر اثر تب و ضعف شدید ناگهان از حال می‌رفتند و در فاصله زمانی کمی فوت می‌کردند کسی فکر نمی‌کرد کمتر از یک ماه این ویروس منحوس از مرزهای کشور چشم بادامی‌ها بگذرد و میلیون‌ها نفر را قربانی کند. 29 بهمن سال 98 بود که با فوت دو ایرانی در قم زنگ خطر میزبانی اجباری‌مان از ویروس کرونا در تمام شهرها و روستاها به‌صدا درآمد و امروز با گذشت حدود 15 ماه شاهد ابتلای 3 میلیون و 723هزار و 246 نفر به این بیماری و مرگ تلخ 89 هزار و 122 نفر تا روز 4 تیر در ایران هستیم .
به‌دنبال افزایش مرگ و میر در کشورهای مختلف رقابت قدرت‌های علمی دنیا برای تولید واکسن کووید-19 آغاز شد. درست است کشور ما هم امروز در بین کشورهای تولیدکننده حرفی برای گفتن دارد اما حقیقت این است که مقابله با کرونا را نمی‌توان محدود به تولید واکسن‌های داخلی کرد و تلاش برای واردات واکسن به منظور تسریع روند واکسیناسیون امری اجتناب‌ناپذیر است. با وجود اینکه وزارت بهداشت و درمان از تمامی شرکت‌های بخش خصوصی برای کمک به این رویه دعوت کرد اما هیچکدام در عملکرد نتوانستند مانند جمعیت هلال‌احمر باری از دوش بخش سلامت کشور بردارند. واردات بیش از10 میلیون دوز واکسن در 9 پارت طی 3 ماه گذشته مصداق این سخن است. سراغ دکتر علی عسگری، مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال‌احمر رفتیم که از شیوع همه‌گیری، او و همکارانش در خط مقدم مبارزه با کرونا قرار گرفتند و اقدامات درخوری انجام دادند.

بهمن ماه سال 98 تاریخی فراموش نشدنی برای همه ما ایرانی‌هاست. روزی که اولین نمونه‌های ابتلا به بیماری کرونا در کشور شناسایی شد و سایه سنگین این ویروس منحوس بر سر کشور انداخته شد. نایابی اقلام بهداشتی و ضدعفونی‌کننده در کنار سرعت بالای ابتلای افراد در روزهای نخست، ترس و دلهره مردم را زیاد کرده بود تا اینکه جمعیت هلال‌احمر مانند هر بحران دیگری وارد عمل شد و توانست با تمرکز بر تولید ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده آرامش را به جامعه برگرداند. دکتر علی عسگری، مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال‌احمر در این‌باره می‌گوید: «سازمان تدارکات پزشکی به محض احساس شرایط بحرانی پیش روی کشور در بخش تأمین ملزومات بهداشتی و ضدعفونی وارد عمل شد و توانست با تمرکز بر این بخش، بازار سیاه ایجاد شده در کشور را تخریب و آرامش را به جامعه بازگرداند.»بعد از تأمین ملزومات بهداشتی و ضدعفونی‌کننده که در سایه فعالیت هلال‌احمر کمبود آن جبران شد، نوبت به واردات واکسن رسید: «واردات واکسن در شرایطی که تمامی کشورهای دنیا خواستار این مهم بودند برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تنهایی امکان‌پذیر نبود، باید این وزارتخانه با بهره‌گیری از ظرفیت بین‌المللی و روابط یک نهاد عام‌المنفعه این امر را دنبال می‌کرد بنابراین جمعیت هلال‌احمر تنها گزینه‌ای بود که می‌توانست با بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و توان بین‌المللی خود کشور را به اهداف وارداتی در حوزه واکسن نزدیک کند. با ورود جدی سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال‌احمر به این بخش و رایزنی‌های صورت گرفته سرانجام اولین محموله واکسن اسفندماه 99 وارد کشور شد.»

سنگ‌اندازی در واردات واکسن
روایت مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی از جنگ واکسن بین قدرت‌های جهان در بحبوحه کرونا و شرایط دشوار تأمین واکسن تأمل‌برانگیز است: «تأمین واکسن کرونا در ماه‌های اخیر یکی از چالش‌های سخت پیش روی همه کشورهاست. قدرت در دست کشورهای زیاده‌خواه است که می‌کوشند در این شرایط عرصه را بر کشورهای درخواست‌کننده واکسن تنگ کنند و این امر را با اعمال محدودیت‌های سخت و سنگ‌اندازی‌های متعدد دنبال می‌کنند. مسیر سخت و ناهمواری که ما نیز در کنار سایر کشورهای دیگر پیمودیم و تحریم‌ها هم بر این شرایط دامن می‌زد. همه تلاش ما واردات واکسن از کانال‌های معتبر و تأمین واکسن‌هایی بود که مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی باشد.»
عسگری معتقد است موفقیت هلال‌احمر در واردات واکسن وابسته به همراهی تمامی دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربطی بود که با آنها همراه بودند: «اگر همراهی و همدلی تمامی دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط نبود مردم ما چشم به راه واکسن مانده بودند. هر قدمی که در این مسیر برداشتیم در راستای کمک به وزارت بهداشت و درمان و کاهش دغدغه‌های جامعه بوده است. چراکه براساس حکم حکومتی کار واردات واکسن بر عهده وزارت بهداشت است و ما صرفا نقش حامی و پشتیبان را داشتیم و با بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و توانایی‌هایمان توانستیم گام موفقی را برداریم.»

اصلاح سیاست‌ها برای تسهیل واردات واکسن



او تعامل بین بخشی را عامل مهمی در واردات واکسن می‌داند: «همکاران ما در سایه گمنامی و دوری از حواشی موجود، کار واردات واکسن به کشور را با جدیت دنبال کردند و با دراز کردن دست تعامل به سمت همه کسانی که در این مسیر نقش‌آفرین بودند سعی کردند راه رسیدن واکسن به کشور را تسهیل کنند. از ریاست جمهوری و بانک مرکزی گرفته تا وزارت امور خارجه، دستگاه‌های امنیتی و مجلس و ... دست‌به‌دست هم دادند و نتیجه همه این تلاش‌ها واردات بیش از10 میلیون دوز واکسن به کشور بود.»
به گفته مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی، تداوم مثمرثمر این روند در گرو بازنگری سیاست تمامی دستگاه‌های اجرایی است که با روند واردات واکسن در ارتباط هستند. با اصلاح این سیاست‌ها می‌توان روند واردات را تسهیل و سرعت واکسیناسیون عمومی را در کشور افزایش دهیم تا شر کرونا از کشور کم شود.
عسگری امیدوار است با تسریع واکسیناسیون عمومی در سایه واکسن‌های وارداتی و واکسن‌های تولید داخل شاهد کاهش ابتلا، کاهش بار تحمیلی بر کادر درمان در بیمارستان‌ها و در نهایت کاهش مرگ°و میر در کشور باشیم.
تاکنون ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار دوز واکسن در ۱۱ پرواز وارد کشور شده است و جمعیت هلال‌احمر در تلاش است با کمک و همکاری سایر دستگاه‌ها و شرکای بین‌المللی در امر تهیه و انتقال واکسن به داخل کشور همچون گذشته فعالیت داشته باشد.