روزنامه ایران
1400/05/05
آژیر قرمز دلتا
فریبا خان احمدیخبرنگار
ویروس دلتا دیروز در امتداد جولان هول انگیز خود خیز بلندی برداشت و بعد از 67 روز آمار قربانیان را به 322 مورد افزایش داد. آخرین بار 28 اردیبهشت بود که 310 نفر بیمار مبتلا به واریانت بریتانیایی روانه آرامستانها شدند. در 24 ساعت منتهی به روز گذشته علاوه بر ثبت نخستین رکورد مرگ در پیک پنجم کرونا شاهد آمار بیسابقهای در موارد ابتلا بودیم. بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی در روز گذشته 31 هزار و 814 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که سه هزار و 566 نفرشان بستری شدند. آمار 116 فوتی و 11 هزار و 716 ابتلای جدید در ابتدای تیر ماه حالا با گذشت 35 روز به 31 هزار و 814 بیمار جدید و 322 فوتی مبتلا رسیده است. این در حالی است که تا به امروز تعداد مبتلایان شناسایی شده روزانه به 30 هزار نفر نرسیده بود. با این حال گزارشهای ستاد مقابله با کرونا در تهران نیز بیانگر این واقعیت است که تهران در مواجهه با مرگ و میرهای ۳ رقمی قرار گرفته و با وجود روند در حال رشد کرونای دلتا، آمار قربانیان در این شهر کمکم به مرز 150 نفر در روز نزدیک میشود. وضعیت در سایر شهرها نیز تفاوت چندانی با تهران ندارد به طوری که وزیر بهداشت دستور داده در استانهای جنوبی واکسیناسیون را از گروههای سنی بالای 50 سال آغاز کنند. متخصصان بخشهای کرونای بیمارستانها میگویند؛ یکی از دلایل افزایش نیافتن شمار مرگ و میرها نسبت به دورههای اوج بیماری در گذشته، واکسینه کردن سالمندان است؛ چراکه بررسیها نشان میدهد ۹۳ درصد مرگهای کرونا در گروه سنی بالای ۶۰ سال رخ میدهد. همچنین در سنین بالای ۸۰ سال، ۵۱ درصد فوتیهای کرونا به ثبت رسیده است.
موج کرونا در پیک پنجم اگرچه که هنوز به قله نرسیده اما افزایش ناگهانی روند ابتلا و مراجعات سرپایی به مراکز درمانی در فاصله زمانی بسیار کوتاه نسبت به پیک چهارم، از اوجگیری بلند پیک پنجم در روزهای آینده حکایت میکند. با این حال و باوجود این هشدارها، آنچه که ویروس کرونا را در خیز پنجم مرگبارتر کرده، کاهش میزان عمل به توصیههای بهداشتی است آن هم در شرایطی که شعلههای کرونای دلتا در همه نقاط کشور زبانه کشیده و پیشبینی میشود؛ بزودی آمار مرگ و میرها به شکل صعودی افزایش پیدا کند. البته وضعیت در بیمارستانهای پایتخت هم بشدت بحرانی گزارش میشود حتی متخصصان حوزه سلامت میگویند؛ سویه دلتا، ۵۰ درصد میزان بستریهای بیمارستانی را افزایش داده و موج کنونی به مراتب سهمگینتر از موجهای قبلی است.
هر چند که روند افزایشی ابتلا و میزان مراجعات از ۲ هفته گذشته آغاز شده، اما در روزهای اخیر این آمار به بالاترین میزان خود رسیده است. تقریباً تمامی بخشهای مراکز درمانی در اختیار بیماران کرونایی قرار گرفته و درمان تعداد قابل توجهی از جمعیت مبتلایان هم در کلینیکهای سرپایی صورت میگیرد. رؤسای بیمارستانها از اشباع تختها ابراز نگرانی میکنند و تأکید دارند با حجم انبوهی از مراجعه کنندگان به بیمارستانها مواجه هستند. با وجود آنکه بیتوجهی به مراقبتهای بهداشتی، حل معادله ویروس کرونا و واریانتهای مرگبار آن را دشوار کرده، اما کادر درمان میگویند؛ علی رغم افزایش بیسابقه مراجعین افزایش کلینیکهای سرپایی، مداخله درمانی زودهنگام، مراجعه سریع بیماران، بهبود کیفیت مراقبتهای درمانی و واکسیناسیون در پایین بودن تعداد مرگهای کرونایی تأثیر داشته است.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت؛ در مجموع 10 میلیون و 568 هزار و 549 دوز واکسن تزریق شده است. از این تعداد 8 میلیون و 141 هزار و 852 دوز مربوط به دوز اول و دو میلیون و 426 هزار و 697 دوز نیز مربوط به دوز دوم تزریق است.
گفتنی است، علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دیروز درباره جهش جدید ویروس کرونا تحت عنوان «لامبدا» که مربوط به کشور پرو است اعلام کرده ویژگیهای این واریانت هیچ فرقی با گونههای قبلی آن ندارد و احتمال دارد انتقال ویروس افزایش پیدا کند. این جهش هنوز در ایران شناسایی نشده است.
سایر اخبار این روزنامه
پیامهای تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت علیرضا تابش و والده حجتالاسلام شبزندهدار
برتری آسان تیم ملی والیبال مقابل ونزوئلا
عدالت در تصرف آب رودخانه ها رعایت شود
آژیر قرمز دلتا
پیشگیری از نفوذ جریانات فاسد در قوه قضائیه
راهحل مشکل خوزستان غمگساری نیست
«میقاتی» مأمور تشکیل کابینه دولت لبنان شد
سکوت موسیقی در شهرهای ایران
تاریخ فرهنگ و هنر ایران به روایت تمبر
طرح اقدام ملی مسکن باید با قوت ادامه یابد
جهان را به شاعران بسپارید
کرونای افسارگسیخته در شهر