هنوز به قله پیک پنجم نرسیدیم جهش جدید کرونا به نام «لامبدا»

عضو کمیته علمی کووید۱۹ ضمن ارائه توضیحاتی درباره جهش جدید ویروس کرونا، در عین حال شرایط کرونا در کشور را ارزیابی کرد.
به گزارش ایسنا، سیدعلیرضا ناجی درباره جهش جدید ویروس کرونا تحت عنوان «لامبدا»، گفت: این جهش ابتدا در کشور پرو شناسایی شد و اکنون در بیش از ۳۰ کشور شناسایی شده است. این جهش دارای موتاسیون‌های متعددی است که خصوصبات زیادی دارد. به نظر می‌رسد میزان انتقال ویروس افزایش پیدا کرده است. کشور پرو سیستم بهداشتی درمانی مناسبی ندارد و واکسیناسیون خاصی هم انجام نداده است و بیشترین میزان کشته‌شدگان را در هر یک میلیون نفر جمعیتش دارد که بالاترین است و در این زمینه ضعیف عمل کرده است.
وی افزود: این واریانت در کشور پرو به وجود آمد البته هنوز سازمان جهانی بهداشت جهش لامبدا را به عنوان واریانت مورد نگرانی طبقه‌بندی نکرده است ولی این جهش جزو واریانت‌هایی است که باید مورد توجه زیاد قرار گیرد.
ناجی درباره خصوصیات جهش لامبدا، تصریح کرد: به نظر می‌رسد انتقال بیماری افزایش یافته و همچنین میزان گریز از سیستم ایمنی در این جهش افزایش یافته است. از طرفی حذف‌های متعددی که در ژنوم آن رخ داده است، ما را در شناسایی ویروس با روش‌های متداول نگران کرده است؛ به طوری که در ابتدا در کشور پرو هم نمی‌توانستند آن را به خوبی شناسایی کنند. البته باید منتظر باشیم تا اطلاعات بیشتری از این جهش به دست آید که ببینیم آیا به اندازه سویه دلتا می‌تواند خطر آفرین باشد با خیر. با خصوصیاتی که فعلا از آن می‌دانیم به نظر می‌رسد بتوان آن را کاندیدای واریانت مورد خطر قرار داد.


ناجی گفت: برای تصویرسازی درباره علائم این جهش باید صبر کنیم اما در هر صورت همه واریانت‌ها علائمی بیشتر از چیزی که تاکنون شنیدیم، ندارند.
وی درباره اینکه آیا جهش لامبدا به ایران رسیده یا خیر؟، تاکید کرد: بر اساس صحبت یکی از مسئولان در دانشگاه علوم پزشکی گیلان شبهه‌ای به وجود آمده بود، اما ما گزارش رسمی از وجود این واریانت در ایران نداریم البته بعید هم نیست به ایران هم برسد چون بعد از پرو در بیش از ۳۰ کشور دیگر شناسایی شده است. مهم این است که ما راه مبارزه استاندارد با ویروس را فارغ از نوع جهش دنبال کنیم.
این ویروس شناس همچنین در ادامه صحبت‌هایش درباره پیش‌بینی شرایط ویروس در کشور در روزهای آتی، بیان کرد: در روزهای آتی با توجه به چیزهایی که می‌بینیم و با توجه به اینکه رعایت‌ها خوب نیست، احتمالا افزایشی در تعداد کشته شدگان خواهیم داشت و فکر می‌کنم تا مدت‌ها درگیر موج پنجم هستیم؛ چون سویه دلتا بسیار انتقال‌پذیر است و ما هم در قبال آن تصمیمات چندان قوی و مناسبی نمی‌گیریم. رنگ‌بندی شهرهای قرمز را اعلام کردیم ولی هیچ ظاهری از قرمز بودن شهرها وجود ندارد و این یعنی ما نقض غرض می‌کنیم و رفت و آمدهای مردم ادامه می‌یابد. فکر نمی‌کنم با این رفتارها و مسافرت‌هایی که این چند روز دیدیم، آینده مناسبی داشته باشیم.
وی افزود: فکر می‌کنم هنوز به قله پیک پنجم نرسیدیم و شاید در نزدیکی آن باشیم؛ به هر صورت همه این‌ها بستگی به این دارد که اطلاعات دقیق در دسترس داشته باشیم و این در حالی است که رفتارهای ما هم می‌تواند در شرایط موثر باشد.
ناجی گفت: تقاضا دارم وقتی شرایط قرمز اعلام می‌شود نظارت بر این شرایط هم کامل انجام شود. در شرایط قرمز کرونایی چرا باید مراکز خرید و رستوران‌ها باز باشند؟ با عدم نظارت خلاصی مناسبی از پیک نخواهیم داشت و فشار فراوانی به کادر درمان وارد می‌شود.
افزایش دوباره قربانیان کرونا در کشور
بنابر اعلام وزارت بهداشت، متاسفانه از یکشنبه تا روز گذشته ۳۲۲ بیمار کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند.
به گزارش ایسنا و بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، تا کنون ۸ میلیون و ۱۴۱ هزار و ۸۵۲ نفر دُز اول واکسن کرونا و دو میلیون و ۴۲۶ هزار و ۶۹۷ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۰ میلیون و ۵۶۸ هزار و ۵۴۹ دُز رسید.
وزارت بهداشت همچنین تاکید کرده است که افراد واجد شرایط برای تزریق واکسن حتما در سامانه salamat.gov.ir ثبت‌نام و پس از دریافت پیامک نوبت‌دهی، به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند.
از روز یکشنبه تا روز گذشته ۴ مردادماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۱ هزار و ۸۱۴ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که سه هزار و ۵۶۶ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به سه میلیون و ۷۲۳ هزار و ۲۴۶ نفر رسید.
متاسفانه در طول از یکشنبه تا روز گذشته، ۳۲۲ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۸۹ هزار و ۱۲۲ نفر رسید.
خوشبختانه تا کنون سه میلیون و ۲۷۴ هزار و ۳۴۶ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.
چهار هزار و ۹۸۲ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۲۵ میلیون و ۶۰۱ هزار و ۲۲۴ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
در حال حاضر ۲۳۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۱۷ شهر در وضعیت نارنجی، ۹۹ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
کرونا در تعطیلات جان گرفت!
آنچه تاکنون در پیک پنجم کرونا دیده‌ایم قدرت سرایت واریانت دلتا است که باعث افزایش شیوع خانوادگی این نوع از ویروس شده است.
بر اساس گزارشی از مهر، پیک پنجم کرونا به سرعت در حال تاخت و تاز است و هر روز شاهد افزایش موارد ابتلاء و مرگ‌های کرونایی در کشور هستیم. به طوری که رکورد بیشترین موارد ابتلاء در یک شبانه روز در همین پیک پنجم اتفاق افتاد. زیرا، از ابتدای شیوع بیماری کرونا در کشور تا کنون، آمار ابتلاء در یک شبانه روز به بیش از ۲۷ هزار مورد نرسیده بود. همین موضوع نشان می‌دهد که قدرت سرایت دلتا نسبت به واریانت‌های قبلی، خیلی بیشتر است و حالا اغلب مبتلایان از یک خانواده می‌آیند. یعنی کمتر خانواده‌ای هست که چند نفر همزمان مبتلا نشده باشند.
سید علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با عنوان این مطلب که واریانت دلتا بیشترین قدرت سرایت را دارد، گفت: وقتی واریانت دلتا وارد یک جمعیت می‌شود، در افرادی که واکسینه نشده‌اند، می‌تواند چرخش زیادی داشته باشد و مشاهده می‌شود که اکثر بستری‌ها در بیمارستان‌ها به صورت خانوادگی است.
وی افزود: نکته نگران‌کننده این است که میزان شکست ایمنی بدن این جهش در افرادی که واکسینه شده و ایمنی دارند، بیشتر از واریانت‌های دیگر ویروس است، به گونه‌ای که شکست ایمنی بدن در جهش‌های قبلی حدود ۵.۹ درصد بود اما در این واریانت حدود ۱۹ درصد است.
ناجی خاطرنشان کرد: جوامعی که واکسیناسیون بالایی دارند، واریانت دلتا در فرم شدید بیماری کووید ۱۹ و مرگ و میر ناشی از آن، تاثیر چندانی نداشته اما با توجه به روندی که تغییر ویروس‌ها دارند، نگران هستیم. چون باید جلوی گردش ویروس در جوامع گرفته شود. در مبارزه با کرونا، باید قانون ویروس را در نظر بگیریم اما سیاست‌های خیلی از کشورها، نادیده گرفتن قانون ویروس در مبارزه با آن است و واریانت‌ها به همین دلیل ایجاد می‌شود.
ناجی افزود: تا الان واکسن‌ها با توجه به درصد کفایت و قدرتی که دارند، تا حدودی در برابر واریانت دلتا اثربخش هستند اما این یک واقعیت است که تمام واکسن‌ها نسبت به واریانت دلتا، کاهش کفایت و قدرت را دارند.
در همین حال مقامات ارشد وزارت بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، نسبت به کاهش میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در سطح جامعه گلایه کرده‌اند و عنوان داشته‌اند که تعطیلی ۶ روزه استان‌های تهران و البرز هم نتوانست مثمر ثمر باشد و شرایط وخیم‌تر شده است.
سعید نمکی وزیر بهداشت، علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، کسانی هستند که روز گذشته متفق القول عنوان داشته‌اند که تعطیلی‌ها مفید نبود.
باز بودن رستوران‌ها و دیگر اماکن تجاری و…، در تعطیلات ۶ روزه، مهم‌ترین نکته مورد اشاره و گلایه است‌. زیرا، قرار بود شهر تعطیل شود تا بیماری کمتر منتقل شود، اما محاسبه‌ها بر عکس شد.
این یک واقعیت است که همه ما از این شرایط خسته شده‌ایم اما نمی‌توانیم قانون ویروس را با رفاقت با کرونا، به هم بزنیم. ویروس کرونا با هیچ کسی رفاقت ندارد و برای هیچ کشوری در هیچ شرایطی استثنا قائل نمی‌شود. تقویت بهداشت فردی و اجتماعی مانند استفاده از ماسک، فاصله‌گذاری اجتماعی، عدم حضور در تجمعات و مسافرت نرفتن، نکاتی است که در این شرایط بسیار مهم است اما رعایت این شیوه‌نامه‌ها را الان به وضوح نمی‌بینیم.
تعطیل اعلام کردن ۶ روزه تهران و البرز برای این نبود که مردم به مسافرت بروند بلکه برای این بود که در خانه بمانیم و جلوی گردش بیشتر ویروس را بگیریم و فشاری که روی کادر درمان است، کاهش پیدا کند اما این رفتار را و همچنین رعایت بهداشت فردی که مهم‌ترین جز آن، استفاده از ماسک است را در مردم نمی‌بینیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: خیلی‌ها می‌گویند کرونا گرفته‌ایم اما باز هم بیرون از قرنطینه می‌رویم و می‌گویند که مراقب هستیم اما باید گفت که اگر مراقب بودید که کرونا نمی‌گرفتید. عدم ابتلاء به کرونا نیازمند رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است. بنده با تمام وجودم سختی‌های شرایط کرونایی را درک می‌کنم اما بهترین راه، رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی است.
روز یکشنبه وزیر بهداشت با اشاره به تعطیلی ۶ روزه تهران و البرز، نسبت به اینکه جاده‌ها باز هستند و رستوران‌های معروف تهران مملو از مشتری در ظهر و شب، به شدت گلایه کرد و خطاب به این دسته از هموطنان گفت: به فکر خودتان و پرسنل بیمارستان‌ها باشید.
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت نیز از کاهش میزان رعایت پروتکل‌ها بعد از تعطیلی ۶ روزه خبر داد و افزود: در این شرایط، تعطیلی‌ها فایده‌ای ندارد. در همین حال، علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، عنوان داشته که هنوز به نوک قله پیک پنجم نرسیده‌ایم و این یعنی روزهای سختی در پیش داریم.
سایر اخبار این روزنامه
دستور رئیس دستگاه قضا برای پیشگیری از نفوذ جریانات فساد در قوه قضائیه تا بستر‌های فساد وجود داشته باشند، فساد برچیده نمی‌شود نیما غلامرضایی در مسیر تجربه‌های شکست خورده؟ آیا طرح صیانت از حقوق کاربران به محدودسازی اینترنت منجر می‌شود؟ کسب و کارهای اینترنتی زیر تیغ تصمیم بهارستان هنوز به قله پیک پنجم نرسیدیم جهش جدید کرونا به نام «لامبدا» برتری مطلق ایران و پیروزی در روز کم‌اشتباه شاگردان آلکنو سروقامتان ایران در المپیک حریف می‌طلبند حسن روحانی: به حق دولت سلامت و محیط زیست بودیم «ابتکار» از تبعات افزایش قیمت سیمان در بازار مسکن گزارش می‌دهد سیمان گران؛ چالش تازه بازار مسکن رئیس جمهوری منتخب: دست دلالان باید از بازار سیمان و فولاد و سوداگری بازار مسکن قطع شود رئیس مجلس در حاشیه مراسم طرح صنعتی سازی ساختمان وزارت دفاع مطرح کرد یکی از عوامل مهم طلاق و کاهش جمعیت مسئله مسکن است زیر یک ستون سیاست آمریکا در افغانستان در دوران پساخروج چه خواهد بود؟ رئیس‌ جمهوری تونس حکم برکناری نخست‌وزیر، وزیران دفاع و دادگستری را صادر کرد تونس در خزان تنش جراحی باز محیط زیست و دولت جدید