همکاری‌های اقتصادی ایران و سوریه سرعت می‌گیرد

سرویس سیاسی جوان آنلاین: رئیس مجلس شورای اسلامی در سفری چهار روزه به سوریه، با رئیس‌جمهور، نخست‌وزیر، رئیس مجلس، وزیر خارجه و وزیر اقتصاد و تجارت خارجی این کشور دیدار و گفتگو کرد؛ سفری که هدف آن رفع موانع استفاده صنایع و فعالان اقتصادی ایرانی از ظرفیت‌های اقتصادی سوریه و همچنین تقویت بخش خصوصی در کشور اعلام شده تا بازرگانان دو کشور بیش از پیش در مبادلات اقتصادی و تجاری بازار‌های دو کشور ایفای نقش کنند. از این رو بود که قالیباف پس از ورود به دمشق نخستین نشست خود را با ۵۰ فعال بخش خصوصی ایران و سوریه برگزار کرد. رئیس مجلس کشورمان در همه دیدار‌ها و نشست‌هایی که با صاحبان صنایع و همچنین مقامات رسمی سوریه داشت بر یک نکته تأکید کرد و آن اینکه همانگونه که تهران و دمشق در جبهه مبارزه با تروریسم و تکفیر در کنار هم بودند و پیروز شدند، اکنون هم برای پیروزی در جنگ اقتصادی تحمیلی باید در کنار همدیگر ایفای نقش کنند که لازمه آن تقویت مبادلات اقتصادی و تجاری دو کشور در چارچوب روابط راهبردی و بالابردن سطح روابط اقتصادی است.
نشست با ۵۰ فعال اقتصادی بخش خصوصی ایران و سوریه
رئیس مجلس شورای اسلامی در نخستین نشست رسمی در دمشق پای حرف‌ها، پیشنهاد‌ها و نکات حدود ۵۰ نفر از بازرگانان، تجار و فعالان اقتصادی، صنایع و کشاورزی بخش‌های خصوصی ایران و سوریه نشست.
قالیباف در ابتدای این دیدار که با حضور محمد ثامن الخلیل وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه برگزار شد، سفر به سوریه را در راستای عمق بخشیدن به فعالیت‌های اقتصادی، صنعتی و کشاورزی فعالان این عرصه‌ها در دوکشور دانست. وی با بیان اینکه امروز شاهد آغاز جنگ اقتصادی و تحریم علیه کشور‌های محور مقاومت هستیم، فعالان حوزه اقتصادی و تجاری در ایران و سوریه را مجاهدان عرصه جنگ اقتصادی وتجاری توصیف کرد و گفت: شما باید مانند رزمندگان و مجاهدان جبهه نظامی و امنیتی تلاش کنید تا در این جنگ نیز پیروز شویم.


وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه نیز در این نشست با تأکید بر اینکه در ایران و سوریه هم قوای مقننه و هم قوای مجریه برای ارتقای روابط اقتصادی و نیز تعریف چارچوب‌های کارآمد و جامع اقتصادی اهتمام جدی دارند، گفت: گل سرسبد این چارچوب‌ها نیز توافقنامه راهبردی همکاری‌های اقتصادی بلند مدت ایران و سوریه است که بخش‌هایی از آن تدوین شده و بخش‌هایی از آن همچنان دارای کاستی‌هایی است، اما انگیزه و اراده جدی برای اتمام آن بین دو کشور وجود دارد. وی با اشاره به مسائل و مشکلاتی که از سوی فعالان اقتصادی ایرانی مطرح شد تأکید کرد: فعالان اقتصادی و شرکت‌های ایرانی نسبت به سایر فعالان برای ما اولویت دارند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با حموده صباغ همتای سوری خود هم با اشاره به شکست تروریست‌ها، امریکا و اسرائیل در جنگ نظامی و امنیتی علیه محور مقاومت، ایران و سوریه تأکید کرد: اکنون که در شرایط کنونی آن‌ها جنگ اقتصادی علیه مردم را رقم زده‌اند، دو کشور با حمایت از بخش خصوصی به خصوص صنعتگران، تجار و بازرگانان باید در حوزه‌های مختلف اقتصادی به بخش خصوصی کمک کنیم تا بتوانند ارتقای روابط دو‌جانبه اقتصادی و تجاری را رقم بزنند. در ابتدای این دیدار نیز حموده صباغ رئیس مجلس سوریه با بیان اینکه ارتباطات دو کشور ایران و سوریه زمانی به اوج خود رسید که خون شهدای ما با هم درآمیخت، تأکید کرد: ما به خاطر اراده‌ای که داریم بر دشمنان پیروز شدیم و امیدواریم بتوانیم در دوره جدید روابط اقتصادی و تجاری تهران و دمشق را ارتقا دهیم تا در دوره بازسازی سوریه نیز بتوانیم همکاری‌های مشترک را تقویت کنیم.
دوران جدیدی از روابط ایران و سوریه
دیدار با رئیس‌جمهور سوریه از دیگر برنامه‌های قالیباف در سفر به دمشق بود. رئیس مجلس در این دیدار با اشاره به جنگ اقتصادی که علیه ملت‌های دوکشور در جریان است، چهار سال پیش‌ِروی ایران و سوریه را تاریخی و مهم توصیف کرد و گفت: باید با تمرکز بر فعالیت‌های تجاری و اقتصادی و حمایت از صنعتگران و تجار، همان‌گونه که در جنگ نظامی پیروز شدیم در جنگ اقتصادی نیز پیروز شویم.
قالیباف ضمن تبریک انتخاب مجدد بشار اسد به عنوان رئیس‌جمهور سوریه گفت: دوره جدید در سوریه همزمان شده است با دوره جدید از شرایط سیاسی در ایران که مجلس یازدهم و دولت جدید با رویکردی متفاوت فعالیت خواهند کرد. قالیباف فرصت پیش روی ایران و سوریه در دوره جدید برای غلبه بر جنگ اقتصادی را بسیار مهم و تاریخی توصیف کرد و گفت: برای به نتیجه رساندن قدرت نظامی و امنیتی و همه رشادت‌ها و مجاهدت‌هایی که برای غلبه بر تروریست‌ها انجام شده است باید کمک کنیم تا حوزه تجارت دوجانبه در بخش‌های مختلف صنعتی و اقتصادی با تمرکز بر بخش خصوصی دو کشور تقویت شود. رئیس مجلس تأکید کرد: در این دوره و پس از پیروزی نظامی و امنیتی بر دشمن باید حوزه اقتصاد و تجارت و ارتقای روابط تجاری نقطه تمرکز دو کشور باشد و به مردم نشان دهیم که همانطور که در جنگ نظامی پیروز شدیم در جنگ اقتصادی نیز می‌توانیم پیروز شویم. بشار اسد نیز در این دیدار با بیان اینکه ایران و سوریه شرکای اساسی هستند و برای روشن شدن نوع همکاری‌ها باید کمیته‌های مشترک ایجاد کنیم گفت: باید همکاری‌های حوزه تجاری و اقتصادی را توسعه دهیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در دیدار وزیر خارجه سوریه که به محل اقامت وی در دمشق آمده بود، با اشاره به فضاسازی‌های رسانه‌ای صهیونیست‌ها علیه ایران، سوریه و سایر کشور‌های محور مقاومت تأکید کرد: تنها راه مقابله با این جنگ اقتصادی افزایش ارتباطات میان کشور‌های مسلمان به خصوص کشور‌های محور مقاومت است. رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن انتقاد از سطح پایین روابط تجاری ایران و سوریه، گفت: اینکه مجموعه مراودات تجاری دو کشور حدود ۱۵۰ میلیون دلار باشد به هیچ وجه قابل قبول نیست و موانع رشد مراودات تجاری به خصوص موانع پیش پای فعالان اقتصادی و صنعتگران بخش خصوصی باید برداشته شود. فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه نیز در این دیدار با تأکید بر اینکه روابط با جمهوری اسلامی در دل و جان مردم سوریه ریشه دارد، تأکید کرد: باید روابط میان دو کشور در همه حوزه‌ها ارتقاء یابد.
ضرورت تقویت همکاری‌های اقتصادی محور مقاومت
دکتر قالیباف در ادامه دیدار‌های خود با مقامات سوریه، در دیدار با حسین عرنوس نخست‌وزیر سوریه با تأکید بر شکست امریکا و اسرائیل در نبرد با محور مقاومت طی جنگ ده ساله اخیر گفت: آن‌ها مطمئن شده‌اند که با نبرد نظامی و امنیتی نمی‌توانند ایران یا محور مقاومت را شکست دهند بنابراین به سراغ جنگ اقتصادی و تحریم رفته‌اند. قالیباف افزود: امروز محور مقاومت با جنگ اقتصادی مواجه است و می‌توانیم با همکاری‌های مشترک در حوزه اقتصادی و تجاری در جنگ اقتصادی نیز دشمن را شکست دهیم. در این دیدار حسین عرنوس نخست‌وزیر سوریه با اشاره به دستور بشار اسد برای ارتقای روابط با جمهوری اسلامی در همه بخش‌ها، گفت: هم اکنون در چارچوب توافق جامع دو کشور اتفاقات خوبی درحال رقم خوردن است، اما این مسئله باید کماکان پیگیری شود.