روزنامه جوان
1400/05/11
«گروه ۱۴» عید آفریقایی تلآویو را کابوس میکند
مسئله عضویت ناظر رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا که اخیراً عملی شد، در ابتدا با مخالفتهای برخی کشورها به صورت انفرادی مواجه شده بود، اما اکنون این مخالفت در قالب موضعی واحد ابراز شده است. الجزایر روز شنبه ۹ مرداد اعلام کرد که رسماً ساز و کار تشکیل یک گروه آفریقایی برای رد تصمیم ورود رژیم اسرائیل به اتحادیه آفریقا را به منظور محافظت از مبانی این اتحادیه و حمایت از دولت عربی فلسطین آغاز کرده است. ۱۳ کشور دیگر به جز الجزایر یعنی آفریقای جنوبی، تونس، اریتره، سنگال، تانزانیا، نیجر، مجمعالجزایر کومور، گابون، نیجریه، زیمبابوه، لیبریا، سیشل و نیجر خواستار مخالفت با ورود رژیم صهیونیستی به اتحادیه آفریقا هستند و از هر اقدامی که الجزایر علیه رژیم صهیونیستی اتخاذ کند حمایت خواهند کرد. قبل از این نامیبیا نیز مخالفت خود را با عضویت ناظر اسرائیل در اتحادیه آفریقا اعلام و تأکید کرده بود که تصمیم اعطای عضویت به تلآویو در اتحادیه آفریقا با اهداف و اصول اتحادیه آفریقا در تضاد است.اعلام موضع واحد این ۱۴ کشور در کنار نامیبیا علیه عضویت ناظر تلآویو نشانگر وجود جو و رویکرد ضد صهیونیستی قوی در قاره آفریقا بهرغم تلاشهای فراوان و گسترده تلآویو برای نفوذ در کشورهای آفریقایی با ایجاد روابط و یا عادیسازی روابط با کشورهایی مانند سودان و مغرب و نیز حضور در نهادهای منطقهای به ویژه اتحادیه آفریقا است. رژیم صهیونیستی چندین دهه است که برای خروج از انزوای منطقهای و نیز دسترسی به منابع و امکانات و داراییهای کشورهای آفریقایی و پیدا کردن جای پا در قاره سیاه تلاش میکند. در اواخر دوره زمامداری دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق امریکا که اقدامات بیسابقهای به نفع تلآویو انجام داد، واشنگتن در راستای خواسته رژیم صهیونیستی با اعمال فشار زیاد و نیز دادن وعدههای مختلف سودان و مغرب را وادار به عادیسازی روابط با تلآویو کرد. پس از آن، اسرائیل با این تصور که راه برای توسعه حضور و نفوذش در آفریقا گشوده شده، با اعمال نفوذهای بسیار به عضویت ناظر اتحادیه آفریقا درآمد. با این حال اکنون با جبهه واحد و درعین حال گستردهای از کشورهای آفریقایی به رهبری الجزایر مواجه شده که خواهان لغو عضویت ناظر آن در بزرگترین نهاد آفریقایی یعنی اتحادیه آفریقا هستند. «رمطان لعمامره» وزیر امور خارجه الجزایر گفته که دیپلماسی این کشور هرگز در برابر چنین اقدامی که اسرائیل و اتحادیه آفریقا بدون مشورت با اعضای این اتحادیه انجام دادهاند دستبسته نخواهد بود و بیکار نمینشیند.
تلآویو پیش از این نیز به عنوان عضو ناظر در سازمان وحدت آفریقا حضور پیدا کرده بود، اما در سال ۲۰۰۲ این عنوان از رژیم صهیونیستی سلب شده و اتحادیه آفریقا جایگزین سازمان وحدت آفریقا شد. وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی ۳۱ تیر (۲۲ ژوئیه) در بیانیهای اعلام کرد که «آلالی آدامسو»سفیر تلآویو در آدیسآبابا استوارنامه خود را به عنوان عضو ناظر به اتحادیه آفریقا ارائه کرده است. «یائیر لاپید» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در بیانیه مذکور، روز پیوستن تلآویو به اتحادیه آفریقا را روز «عید» این رژیم خواند. بهرغم خرسندی آشکار اسرائیل از عضویت ناظر در اتحادیه آفریقا، با اقدام واحد حداقل ۱۴ کشور عضو این اتحادیه برای لغو این عضویت، باید انتظار روزهای کابوسواری را برای رژیم صهیونیستی داشت. البته مخالفتها با عضویت ناظر اسرائیل در اتحادیه آفریقا منحصر به کشورهای آفریقایی نبوده است. «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس در نامهای به «موسی فکی» رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا به پیوستن اسرائیل به این اتحادیه اعتراض کرد. به گفته اسماعیل هنیه «رژیم صهیونیستی اشغالگر از این عضویت به عنوان پوششی برای تداوم اجرای برنامههای استعماری خود، ادامه اشغال سرزمین فلسطین و تشدید تجاوزات خود علیه سرزمین و ملت فلسطین استفاده خواهد کرد.»
نکته مهم اینکه در بین ۱۴ کشوری که مخالف پیوستن اسرائیل به عنوان عضو ناظر به اتحادیه آفریقا هستند، شماری از مهمترین کشورهای این قاره مانند آفریقای جنوبی به عنوان توسعهیافتهترین کشور آفریقایی و نیجریه به عنوان پرجمعیتترین کشور و الجزایر به عنوان یکی از وسیعترین کشورهای آفریقایی قرار دارند. به ویژه آفریقای جنوبی این اقدام اتحادیه آفریقا را «ناعادلانه و غیرقابل توجیه» دانسته است. مسلماً مقامات اتحادیه آفریقا نمیتوانند موضع منفی این کشورها در قبال عضویت ناظر اسرائیل در اتحادیه آفریقا را نادیده بگیرند و ناچار به تجدیدنظر در این زمینه خواهند شد. اما اگر این نهاد آفریقایی بخواهد همچنان بر سر موضع خود درباره عضویت ناظر رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا پافشاری کند باید خطر ایجاد شکاف در این اتحادیه را به جان بخرد.
سایر اخبار این روزنامه
پوشش اجتماعی تروریسم
مشکل شما تعامل با سوریه است!
تأسیس سومین آزمایشگاه ایزوتوپی جهان در ایران
انحصار رتبههای برتر و تحصیل در دانشگاههای برتر برای طبقات متمول
آتش تند برخورد زود خاکستر نشود!
«گروه ۱۴» عید آفریقایی تلآویو را کابوس میکند
دولت سیزدهم باید تئاتر را احیا کند
تخلف زنجیرهای در فروشگاههای زنجیرهای
بهایی که برخی زنان شاغل باید بپردازند!
رفت
روحانی در آخرین سخنرانی عذرتقصیر آورد