روزنامه آفتاب یزد
1400/05/13
شلوغ بازی معنادار لندن
اولیانوف لابد از برخی تصمیمات پشت صحنهی آمریکاییها خبردارد که میگوید: «توافق جدید با تهران غیر ممکن است!» آن چه توافق جدید با تهران را غیرممکن میسازد تلاش آمریکاییها برای اضافه کردن قدرت موشکی و نیز توان پهپادی ایران است این یک تحلیل نیست؛ سخن صریح مقامات آمریکایی است که خبر از نگرانیها از قدرت روزافزون موشکی و پهپادی ایران میدهد در همین خصوص ناگهان یک کشتی ژاپنی تحت اجارهی یک تاجر اسرائیلی در ۳۰۰ کیلومتری جنوب مسقط هدف چند پهپاد قرار میگیرد تا جیغ و داد لندنیها به هوا بلند شود؛ همه میدانند کار ایران نیست یا لااقل هیچ قرینه اثبات کنندهای وجود ندارد اما پروپاگاندای رسانهای تحت امرِ بریتانیا روی تهران قفل میشود و این یعنی آن چه وبگاه وابسته به کنگره آمریکا (هیل) نوشته نه یک تحلیل بلکه یک بیانیهی آشکار است مبنی بر این که: دولت بایدن قصد دارد در دوران فعلی توقف مذاکرات وین، فشارها به ایران را تشدید کند تا تهران را وادار به بازگشت به تعهدات برجامی کند. انتخاب اسرائیل در این پروژه کاملاً معلوم است؛ تهدید اسرائیل تنها نقطهی اتکای مقامات لندن به شمار میآید که توان اجماع علیه ایران را بالا میبرد که به گفتهی محبعلی، کارشناس مسائل خاورمیانه، دشمن فعالِ ایران، اسرائیل و دشمن فعال اسرائیل، ایران است!آفتاب یزد - رضا بردستانی: محسن بهاروند؛ سفیر ایران در انگلستان در گفتگو با فایننشال تایمز و در دفاعی «ناقص و شاید بد» میگوید: «در طول یک سال گذشته یازده کشتی ایران در دریاها و حتی در خلیج فارس مورد اصابت قرار گرفته است. چرا کسی حمله به کشتیهای ایرانی را محکوم نمیکند؟ چرا انگشت اتهام به سمت کسی نشانه نمیرود؟» بهاروند همچنین میگوید: «اقدام شتابزده مسئولان انگلیسی در متهم کردن ایران را اشتباه میدانیم. روشن است ایران دنبال تنش نیست، اما همزمان آمادگی دفاع از منافع خودش را دارا است.»
> کشتی ژاپنی تحت اجارهی تاجر اسرائیلی
پنجشنبه شب (۷ مرداد - ۲۹ جولای) کشتی نفتکش اسرائیلی «مرسر استریت» در دریای عمان و در ۳۰۰ کیلومتری جنوب مسقط - به گفتهی مقامات عمانی، بیرون از آبهای سرزمینی عمان - مورد اصابت چند فروند پهپاد قرار گرفته و دو تن از خدمه آن که تابعیت انگیسی و رومانیایی داشتهاند کشته میشوند. رژیم صهیونیستی مدعی است که حمله به این نفتکش از سوی ایران صورت گرفته و اعلام کرده است که آن را تلافی خواهد کرد!
> در جست و جوی یک خبر
= کمی پیش از مخابرهی این خبر، در همان ۷ مرداد/۲۹جولای، اصابت دو فروند راکت به نزدیکی سفارت آمریکا در بغداد به وسیلهی منابع عراقی رسانهای میشود. بلافاصله؛ فرماندهی مرکزی آمریکا ادعا میکند پهپادهایی که سفارتخانه و پایگاههای آمریکا را در عراق هدف قرار میدهند، ساخت ایران هستند.
= اندکی بعد و به فاصلهی چند ساعت، وزارت دفاع بریتانیا میگوید یک کشتی تجاری متعلق به اسرائیل در دریای عمان هدف حمله قرار گرفته است. و سپس آن خبر این گونه کامل میشود: «یک پایگاه امنیت دریایی میگوید بر اثر حمله پهپادی به کشتی اسرائیلی در دریای عمان، ۲ نفر کشته شدند.»
= شبکه ۱۳ اسرائیل در یک موضعگیری شتابزده و به نقل از یک مقام ارشد اسرائیل میگوید: «ایران در پس حمله به کشتی اسرائیلی قرار دارد و این حمله با پهپاد انجام شده است.»
= وزارت خارجه آمریکا میگوید نسبت به گزارشها درباره حمله به کشتی اسرائیلی در سواحل عمان نگران است و در حال دنبال کردن اوضاع است. همزمان فاکس نیوز خبر میدهد که: «وزارت خارجه آمریکا با قرارداد ۳.۴ میلیارد دلاری فروش بالگردهای نظامی به اسرائیل موافقت کرد.» فاکس نیوز همچنین بدون ذکر نام و تحت عنوان: «یک مقام دفاعی آمریکا» خبری را مخابره میکند مبنی بر این که: «احتمال میرود نیروهای ایرانی حمله پهپادی به نفتکشی که در سواحل عمان هدف گرفته شده را سازماندهی کرده باشند.»
= از این جا به بعد، بریتانیا وارد معرکهی حمله به کشتی ژاپنی تحت اجارهی تاجر اسرائیلی میشود. وزیر خارجه بریتانیا در یک موضعگیری به شدت تند و شتابزده میگوید: «ارزیابیها نشان میدهد ایران به احتمال زیاد به نفتکش مرسر استریت در آبهای بینالمللی در سواحل عمان حمله کرده است.» در ادامهی این خبر میخوانیم: «حمله به کشتی اسرائیلی عمدی و هدفمند بوده و نقض قوانین بینالمللی از سوی ایران است.» انگلستان تاکید میکند: «با شرکای بینالمللی خود برای پاسخ به حمله کشتی مرسر استریت همکاری میکنیم.»
= روسای ستاد ارتش اسرائیل و بریتانیا درباره چالشهای مشترک و اوضاع منطقه گفتگو کردند. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از موضع ممکن به موضع مطمئن تغییر جهت داده میگوید: «واشنگتن مطمئن است که ایران حمله به کشتی مرسر استریت را در شمال دریای عرب اجرا کرده است.»
لحن واشنگتن تند و تهدیدآمیز شده میگوید: «ایران پس از هدف قرار دادن یک نفتکش در دریای عرب، پاسخ مناسب را دریافت خواهد کرد.»
= رسانههای اسرائیلی میگویند تیمی متشکل از کارشناسان بریتانیایی برای تحقیق درباره حمله به نفتکش اسرائیلی در دریای عرب به منطقه سفر کردند.
= وزارت خارجه رومانی میگوید این کشور حمله به کشتی اسرائیلی را محکوم و اقدامی غیرقابل قبول میداند و به همین دلیل سفیر ایران را احضار کرده است.
= وزارت خارجه بریتانیا سفیر ایران را در پی حمله به نفتکش اسرائیلی در دریای عرب احضار کرد.
= بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا میگوید: حمله به کشتی اسرائیلی مرسر استریت وحشتناک بود و ایران باید عواقب اقدامات خود را بپذیرد.
= نخست وزیر اسرائیل میگوید آمریکا و بریتانیا با اسرائیل درباره موضوع مقابله با ایران، اتفاق نظر دارند.
= بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل: ما باید فورا پس از حمله به کشتی در سواحل عمان علیه ایران اقدام کنیم.
= آنتونی بلینکن میگوید پاسخ به حمله ایران به نفتکش در دریای عرب، به صورت جمعی انجام خواهد شد.
= رئیس ستاد ارتش اسرائیل با فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا درباره حمله به کشتی مرسر استریت، گفتگو کرد.
= سخنگوی کاخ سفید: اسرائیل آزاد است تصمیماتی را که درباره ایران مناسب میداند، اتخاذ کند. اقدامات ایران با توجه به برنامه هستهای نامحدود این کشور، یک چالش و تهدید به حساب میآید.
= دیلی میرور: نیروهای ویژه بریتانیا برای اجرای عملیات در پاسخ به حمله به کشتی در دریای عمان در حالت آماده باش قرار گرفتند.
= وزارت خارجه کانادا میگوید حمله به کشتی مرسر استریت را محکوم میکند. کانادا در حمایت از امنیت بینالمللی و پاسخگو کردن ایران، با جامعه بینالمللی همراه است.
= ناتو: از اقدامات بیثباتکننده ایران در منطقه نگرانیم و از این کشور میخواهیم به تعهدات بینالمللی پایبند باشد. حمله به کشتی را در دریای عمان محکوم کرده و بر اهمیت آزادی دریانوردی تاکید میکنیم.
> به عقب باز میگردیم
آلمان در یک بازی مهم از انگلستان شکست میخورد تا قهرمانی را در قارهی سبز به رقیب دیرینهی خود واگذار کند اما فردای این شکست فوتبالی، سیاست بدون توجه به ورزش پای یک توافق نامه مینشیند، توافق ۲۰ مادهای که نام آن را میگذارند «ابتکار» آن هم پساز کشمکشی، یکی - دو هفتهای با روسیه بر سر حضور ناوهای جنگی انگلستان در حریم دریایی کریمه!
در همان زمان در گزارشی به این موضوع پرداخته، در آفتاب یزد نوشتیم: «هم اکنون روابط دیپلماتیک دوجانبه میان بریتانیا و روسیه از زمان پایان جنگ سرد به این سو در پایینترین سطح ممکن خود قرار دارد. این سردی روابط نتیجه مجموعهای از اختلافها و بحرانها از جمله قتل اتباع روس در بریتانیا به ویژه حمله سالیسبوری، جنگ میان روسیه و گرجستان در سال ۲۰۰۸، حملههای سایبری و تهدیدهای هیبریدی روسیه، منضم شدن کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ و ستیزه در شرق اوکراین، مداخله روسیه در جنگ سوریه و تلاشهای روسیه برای مداخله در انتخابات کشورهای اروپایی از جمله حوزههای اختلاف میان روسیه و بریتانیا است.» اما در همان گزارش اشاره کردیم که انگلستان از مجموعهی تحرکات خود که مقدمات خشم مقامات کرملین را فراهم آورده چند منظور ویژه دارد:
= انگلستان پس از خروج از اتحادیه بیآن که از این خروج نگران و نادم باشد همواره در تلاش بوده تا صندلی و جایگاه خود در این اتحادیه را حفظ کند پس وقتی آلمانها و فرانسویها بیآن که مقامات لندن را مطلع سازند مشغول مذاکره با مسکو میشوند بهطور طبیعی و در سر بزنگاه، این بریتانیا است که ابتکار بازی را به دست میگیرد؛ چرا؟!
چون اروپاییها نباید قدرت برتر این قارهی سبز را فراموش کنند؛ چرا؟! چون بریتانیا اجازهی عرض اندام به روسیه و چین در قلمروی خود نخواهد داد مگر این که منافع و مطالبات لندن درنظر گرفته شود.
= انگلستان حتی بیش و پیش از آمریکا خواهان احیای ناتو و پر و بال دادن به این سازمان نظامی - امنیتی است پس خواهد کوشید در قراردادهایی که پای مسکو و پکن در میان است آن هم در حوزهی اروپا و آفریقا، حتماً مسیر را به گونهای طراحی کند که هر توافقنامهای با اطلاع، موافقت و همراهی ناتو انعقاد شود.
= انگلیسیها و «بوریس جانسون» در یک مسئله با اسرائیلیها مشترک هستند و آن این که این دو کشور چندان از رئیس جمهور شدن «بایدن» و شکست ترامپ خرسند نیستند اما امیدوار باقی ماندهاند با ظهور و به قدرت رسیدن «ترامپیسم» در اروپا و بازگشت ترامپ یا تفکر ترامپ به کاخ سفید بهتر و بیشتر از همیشه بتوانند بر اریکهی سیاست بینالملل تکیه بزنند.
= سید وحید کریمی، دیپلمات و استاد روابط بینالملل در گفتگو با آفتاب یزد با اشاره به «پیام آشکار لندن به روسیه، چین و دیگرِ کشور ها» گفته بود یکی از غیرقابل گذشتترین تصمیمات لندن یا دکترین مقامات لندن آن است که: «هر گونه تفاهمی با هر کشور اروپایی نخست از مسیر لندن و سپس از مسیر ناتو باید بگذرد و این یعنی تسلط آنگلوساکسونی بر تمامی امورات اتحادیهی اروپا؛ همانی که به معنای سیطرهی لندن بر کل قارهی اروپا است.»
> شلوغ بازی معنادار لندن؛ هدف برجام است؟!
از چند روز مانده به پایان دوران ریاست جمهوری حسن روحانی و نیز آغاز دوران ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی، مطالبی در رسانههای بینالمللی دست به دست میشود مبنی بر این که:
= رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران: این خطر واقعی وجود دارد که ایرانیها با انتظارات غیر واقعی به مذاکرات وین بازگردند.
= وبگاه وابسته به کنگره آمریکا (هیل): دولت بایدن قصد دارد در دوران فعلی توقف مذاکرات وین، فشارها به ایران را تشدید کند تا تهران را وادار به بازگشت به تعهدات برجامی کند. گزینههایی که روی میز آمریکا قرار دارد، ظاهراً شامل تشدید محدودیتهای صادرات نفت ایران و وضع تحریمهای جدید بر برنامههای موشکی و پهپادی ایران میشود. با این حال، وبگاه هیل گزارش کرده این سیاست دولت بایدن احتمالاً تنشها را در بحبوحه تلاشهای چندین ماهه برای احیای برجام تشدید خواهد کرد.
= یکی از مقامهای ارشد آمریکایی درخصوص توطئه جدید دولت بایدن برای هدف قرار دادن برنامه موشکی ایران گفت: «این (تحریم پهپادها و موشکهای هدایت شونده ایران) بخشی از یک رویکرد جامع است بنابراین ما با تمامی جنبههای تهدید ایران مواجه هستیم.»
= یکی دیگر از مقامهای امریکایی مدعی شده که استفاده از پهپادها و موشکهای هدایتشونده ایران علیه نیروهای امریکایی و همپیمانان این کشور در منطقه افزایش یافته است و در این خصوص گفت: «پهپادهای ایران در حال تبدیل شدن به یک تهدید فزاینده برای همپیمانان ما در منطقه است.»
= پمپئو وزیر خارجه پیشین آمریکا در مصاحبه با فاکس نیوز: دیوانگی است پس از آنکه ایرانیها یک بریتانیایی و یک رومانیایی را کشتند، مذاکرات با ایران در وین ادامه یابد.
نتیجهگیری ساده است؛ «پهپاد»، «عملیات دریایی»، «هدف، کشتی تحت اجارهی یک تاجر اسرائیلی» تلفات اما دو نفر یکی از اتباع انگلستان و دیگری از اتباع رومانی... کمی بعد دولت جدیدِ ایران روی کار میآید پس باید تا پیش از هرگونه اعلام موضعی، فشارها بالا برده شود!
> حرف حساب کیهان و حسین شریعتمداری!
حسین شریعتمداری با لحنی تند و قاطع در یادداشتی با عنوان: «این چراغ سبز قرمز میشود، اگر...!» به دفاعی جانانه - برخلاف سفیر ایران در لندن که دفاعی ناقص و بد از ایران به عمل میآورد! - مینویسد:
= در اسفند ماه سال ۱۳۹۹ روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال به نقل از مقامات رژیم صهیونیستی خبر داد که این رژیم طی دو سال گذشته به ۱۲ کشتی نفتکش که حامل محمولههای نفتی به مقصد بنادر سوریه بودهاند، حمله کرده است! و نتانیاهو چند هفته بعد با مباهات از حمله به کشتیهای نفتی در دریای عمان یاد کرد و گفت به هر قیمتی که شده مانع رسیدن محمولههای نفتی به سوریه خواهد شد!
= در پی این اعتراف صریح، حمله متقابل به کشتیهای اسرائیلی آغاز شد و از آنجا که نزدیک به ۹۰ درصد مبادلات رژیم صهیونیستی از طریق دریا صورت میپذیرد، حملات یاد شده که در آن ردپایی از حملهکنندگان نیز باقی نمانده بود، اسرائیل را با وحشت و اضطراب شدیدی روبهرو کرد و مقامات رژیم اشغالگر فلسطین با دستپاچگی راهی واشنگتن شدند.
= این نکته نیز گفتنی است که از ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی تاکنون ۵ کشتی نفتکش رژیم صهیونیستی با حملات موشکی و پهپادی روبهرو شده است که هنوز کانون حمله به این شناورهای غولپیکر مشخص نیست.
= ایران اسلامی بر اساس اصل شناختهشده و رسماً تعریفشده «حق مقابله به مثل» -retaliatio- - مقابله به مثل را حق قانونی خود میداند و مخصوصاً وقتی پای رژیم کودککش، جعلی و اشغالگر رژیم صهیونیستی در میان باشد، نه فقط از آن عدول نمیکند بلکه از آن استقبال نیز خواهد کرد.
= در صورت حماقت رژیم صهیونیستی، علاوهبر تلافی سنگین و پشیمانکننده ایران علیه این رژیم، آمریکا و انگلیس هم شریک جرم تلقی میشوند و منافع آنها در منطقه نمیتواند و نباید از پاسخ سخت ایران در امان باشد. آنها به خوبی میدانند که تمام خاک فلسطین اشغالی زیر بُرد موشکهای نقطهزن ماست، ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین فقط ۲۴۰ کیلومتر با ما فاصله دارد و منافع انگلیس هم در منطقه به آسانی در دسترس خواهد بود و...»
> با انگلستان طرف هستیم نه رژیم صهیونیستی و واشنگتن!
کوتاه سخن این که؛ این بار نه با اسرائیل کاری داریم و نه با آمریکا، این بار روی صحبتمان با مقامات لندن است زیرا بر اساس قرائن بسیار، از صدر تا ذیلِ ماجرای اخیر؛ از نوع ارسال خبر تا موضع گیریها و اظهار نظرات رسمی مقامات سیاسی، همه به بریتانیا مربوط است پس لابد تهران حق دارد به جای تسویه حساب با چند نفر با کانون فتنه تسویه حساب کند!
مقامات لندن اگرچه صراحت و شجاعت ندارند اما تلویحاً بارها و بارها به دخالت آشکار و پنهان خود در بلاهایی که طی یک صد سال اخیر بر سر ایران و ایرانی آمده، اذعان دارند که اعتراف «جک استراو» وزیر امور خارجهی انگلستان طی سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ در کتاب «کار، کارِ انگلیسیها است» از آن جمله است. وی مینویسد: «در جامعهی ایران حس بیاعتمادی به انگلیسیها موج میزند و البته که دلایل متقنی هم برای این حس خود دارند. این بیاعتمادی برآمده از تجربیات تلخی است که به دست بریتانیا و در تمامی قرن نوزدهم و بیشتر قرن بیستم برآنها روا داشته شده. در میان سیاستمداران انگلیسی یک شوخی پرمعنا رواج دارد که میگویند: «ایران تنها کشوری است که هنوز گمان میکند بریتانیا یک ابرقدرت است.» اما برای ایرانی ها، این یک شوخی نیست!