روزنامه جوان
1400/05/17
متروی تهران روی ریل ایرانی
سرویس جامعه جوان آنلاین: تهیه ریل مترو با استاندارد جهانی همیشه از چالشهای مهم متروی تهران و دیگر کلانشهرهای کشور بوده است. کلانشهرها ریل مورد نیاز خود را از کشور اتریش وارد میکردند که با شدت گرفتن تحریمها در سالهای اخیر، ادامهدار نبود. به ناچار از کشورهای روسیه و ترکیه ریل وارد شد که کیفیت بالایی نداشت و در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری را هم افزایش داد. حالا برای نخستین بار پژوهشگران ذوبآهن اصفهان موفق به تولید ریل ۱E ۵۴ (بالاترین استاندارد جهانی) برای بهرهبرداری در متروی تهران شدند. ایران تنها کشور غرب آسیاست که موفق به ساخت و توسعه ریل قطارهای بین شهری شده است، همین نوآوری زمینهساز دستیابی به فناوری ریل قطارهای مترو شده است.جزو ۱۰ کشور اول دنیا در سوزن ریل
در برنامه پنجم توسعه پیشبینی شده بود سالانه هزار کیلومتر به خطوط ریلی کشور افزوده شود. تحقق این هدف نیازمند تأمین سالانه ۱۲۰هزار تن ریل آهن بود که خرید آن میلیاردها دلار هزینه ارزی در برداشت. در برنامه ششم توسعه هم قرار بود سالانه هزارو ۳۰۰ کیلومتر به خطوط ریلی کشور افزوده شود که تحقق آن به شدیدترین تحریمها خورد.
مشکلات سالهای اخیر موجب شد دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه تهران به کمک محققان ذوبآهن بیایند و دستیابی به فناوری ریل مترو سرعت گیرد. در همین راستا سال گذشته شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران با همکاری این دو دانشگاه موفق به کسب فناوری سوزن ریل شد.
سوزن ریل قطعهای مربوط به قطار است که باعث میشود قطار بتواند بارهای بسیار سنگین را با سرعت بیشتری جابهجا کند. این فناوری هم برای نخستین بار به دست آمد و ایران جزو ۱۰کشور اول دنیاست که به آن دست یافته است. پیش از این سوزن ریل از کشورهای آلمان و چین وارد میشد.
حساسیت ویژه برای متروی تهران
اسفند ماه سال گذشته محققان صنعت ذوبآهن پروژه تولید ۸۰۰ تن ریل قطار را آغاز کردند و اکنون موفق شدهاند اولین محموله تولیدی را برای تعمیر خط ۵ متروی تهران عرضه کنند.
معاون بهرهبرداری ذوبآهن اصفهان روز گذشته با بیان اینکه محققان این صنعت در کارگاه نورد ۶۵۰ یا همان کارگاه تولید ریل ملی موفق به تولید ریل ۱E ۵۴ مطابق با استاندارد جهانی به منظور بهرهبرداری در متروی کلانشهر تهران شدهاند، در مراسم رونمایی از این طرح گفت: پیرو تولیدات ریلی ذوبآهن، از جمله ریلهای ۱E۶۰ و U ۳۳ برای خطوط راه آهن، ریل S ۴۹ برای متروی مشهد، ریل R ۱۸ برای معادن، ریل ۱E ۵۴ نیز برای متروی کلانشهر تهران تولید شد تا کشور از واردات این نوع ریل بینیاز شود.
مهرداد تولائیان با اشاره به کیفیت مطلوب ریل ذوبآهن اصفهان که در خطوط ریلی کشور به کارگرفته شده است، افزود: ریلی که تحویل شد، پس از کنترل، بازرسی و بارگیری برای متروی تهران که حجم بالایی از مسافر را دارد و از حساسیت ویژهای برخوردار است، به کار گرفته میشود.
کلانشهرها در صف دریافت ریل
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری راهآهن شهری تهران و حومه نیز در این مراسم گفت: در گذشته از ریل قبلی ذوبآهن اصفهان استفاده میکردیم که از کیفیت بالایی برخوردار بود و قطعاً با توجه به اینکه تولید ریل جدید نیز بر اساس استانداردهای بینالمللی است، کیفیت بسیار مطلوبی دارد.
علی عبداللهپور افزود: در متروی تهران تنها جهت تعمیرات و نگهداری سالانه به ۵۰۰ شاخه ریل جدید ذوبآهن نیاز داریم، شرکت ساخت نیز جهت توسعه خطوط ریلی متقاضی این محصول است.
به گزارش فارس، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری راهآهن شهری تهران و حومه، این مترو را اولین متقاضی ریل جدید از ذوبآهن اصفهان معرفی کرد و افزود: سایر متروهای کشور از جمله قطار شهری مشهد، متروی تبریز و سایر شهرها نیز به زودی متقاضی این ریل خواهند بود.
دغدغه تأمین ریل
عبداللهپور، تولید ریل در ذوبآهن اصفهان در شرایط تحریم را یک اقدام بسیار ضروری و استراتژیک برای توسعه حمل و نقل ریلی دانست و گفت: قبلاً ریل مترو از کشور اتریش وارد میشد که با شدت گرفتن تحریمها، به ناچار از کشورهای روسیه و ترکیه ریل وارد کردیم که از آن کیفیت برتر برخوردار نبود و هزینه تعمیر و نگهداری را نیز افزایش داد. در شرایط تحریم که مشکلات مالی نیز وجود دارد، دغدغه تأمین ریل یکی از مهمترین مسائل ماست و به تدریج تأمین آن حتی از کشورهای روسیه و ترکیه هم سخت شد.
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری راهآهن شهری تهران و حومه افزود: تولید ریل در ذوبآهن اصفهان نه تنها صرفهجویی اقتصادی دارد و مانع خروج ارز از کشور میشود بلکه دغدغه ما را برای تأمین ریل از بین برد و مهمتر از همه اینکه وابستگی ما را به سایر کشورها در حمل و نقل ریلی کاهش داد.
دلیل طولانی شدن پروسه طراحی
مدیر مهندسی نورد ذوبآهن هم در این مراسم گفت: در ادامه برنامه تولید ریل در نورد ۶۵۰ و تکمیل سبد ریل کشور، هدف ما در این ماه (مرداد) تولید ریل ۵۴ E ۱ بود که روز ۱۲مردادماه تست شد و مطابق استاندارد EN ۱۳۶۷۴ به هدف رسیدیم.
محمدامین یوسفزاده با اشاره به سابقه ذوبآهن در تولید ریل S ۴۹ برای متروی بهارستان اصفهان، اظهار داشت: از خصوصیات این ریل که مخصوص مترو است و در متروی تهران هم به کار میرود، استحکام و مقاومت بیشتر است که میزان تحمل بار مسافری بالایی را دارد. سفارشی که در حال حاضر داریم کمتر از هزار تن است. تولید انبوه این ریل کیلد خورد و با توجه به استفاده از این ریل در متروی تهران، قطعاً سفارشهای بعدی را هم خواهیم داشت. ریل جدید ابعاد کوچکتری نسبت به ریلهای قدیمی دارد و به همین دلیل پروسه طراحی این ریل زمان بسیاری برد.
سایر اخبار این روزنامه
رایحه همدلی برای خدمت به مردم
گفتوگوی چهره به چهره در بند امنیتی اوین
بهانه جوییهای کودکانه روزنامه جمهوری اسلامی علیه رئیسی
متروی تهران روی ریل ایرانی
پایان بلبشوی وکالتی با اقتدار اژهای
تحول دولت از کرونا شروع شد
فرماندهان ارشد نظامی: قدرت ایران را مجدداً نیازمایید
«گاندو» تازه نفس وارد میدان شد
پایان المپیک با طلای اول وآخر
سقف قرارداد آنها، سقف قرارداد ما
وحشت تلآویو از فروپاشی «قواعد درگیری»
سوءتعبیر رژیم صهیونیستی از خویشتنداری حزبالله