«گاندو» تازه نفس وارد میدان شد

پخش قسمت‌های جدید مجموعه تلویزیونی گاندو آغاز شد تا عملاً داستان مجموعه که از پایان تعطیلات نوروزی نیمه کاره باقی مانده بود، به پیش برود.
فصل دوم مجموعه گاندو، همزمان با آغاز تعطیلات نوروزی روی آنتن شبکه ۳ سیما رفت. این مجموعه در حالی که با استقبال خوبی نیز روبه‌رو شده بود، به دلایلی از جمله ناتمام ماندن فیلمبرداری قسمت‌های باقی مانده، ناتمام باقی ماند. اگرچه در فضای مجازی اعلام شد که ناتمام باقی ماندن «گاندو ۲» صرفاً به دلیل فشار‌های بیش از حد دولت دوازدهم بوده است، ولی صداوسیما عملاً با خارج کردن گاندو از جدول پخش، در دو ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، بهانه را از دست عوامل دولت گرفت. فاصله پنج ماهه از پایان پخش قسمت‌های اول مجموعه «گاندو ۲» تا شروع پخش قسمت‌های جدید این سریال، باعث شده بود تا طرفداران این سریال پیگیر سرنوشت «گاندو» باشند.
مجموعه «گاندو» در فصل اول به پرونده دستگیری «جیسون رضائیان» پرداخت. «رضائیان» خبرنگار دوتابعیتی ایرانی - امریکایی بود که در پی اقدامات جاسوسی ضد‌امنیت ایران در تیر سال ۱۳۹۳ در اوج مذاکرات هسته‌ای بازداشت و ۵/۱ سال بعد یعنی در دی ۱۳۹۴ یک پای مبادله تاریخی ایران و امریکا می‌شود و در روز اجرایی‌شدن برجام، در مبادله تاریخی زندانیان بین ایران و امریکا، آزاد می‌شود. پرداختن به این ماجرا باعث شد تا «گاندو» به اولین مجموعه تلویزیونی تبدیل شد که مستقیماً درگیر یک پرونده امنیتی مهم شده و توجه بینندگان تلویزیون را به خود جلب کرد. همین ماجرا باعث شد تا گاندو، نه تنها در داخل کشور بلکه در بعد بین‌المللی نیز مطرح شود.
گرچه بعد از استقبال از فصل اول گاندو، چند مجموعه دیگر با رویکرد پرونده‌های امنیتی و جاسوسی ساخته شد، ولی هیچ کدام از آن‌ها حتی نتوانستند به موفقیتی که گاندو دست یافته بود نزدیک شوند، همین باعث شد تا درخواست‌ها برای ساخت «گاندو» ادامه پیدا کند.


سازندگان گاندو، برای فصل دوم این سریال سراغ ماجرایی نزدیک به داستان جیسون رضائیان رفتند. در این فصل که در حدود ۴۰ قسمت برای پخش از شبکه ۳ سیما تولید شده، داستان سریال درباره جاسوسی از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای و روایتی حول محور نفوذ و حضور افراد دوتابعیتی در برخی از مراکز و دستگاه‌هاست. در این فصل شهرام قائدی نقش جاسوسی به نام موسی‌پور را ایفا می‌کند که با سیستم اطلاعاتی انگلیس (ام‌آی سیکس) ارتباط دارد. او در مذاکرات هسته‌ای نقش مسئول رسانه‌ای و اطلاع رسانی تیم مذاکرات را برعهده دارد و در زمان مذاکرات هسته‌ای نیز از برجام در رسانه‌های غربی دفاع می‌کرد.
در ماه‌های پایانی فعالیت دولت دوازدهم، درگیری لفظی میان تهیه کننده مجموعه گاندو و مسئولان دولتی پیش آمد. مجتبی امینی در پاسخ به شبهه‌افکنی درباره دروغ بودن ماجرای «گاندو» نوشت: «سریال گاندو «دروغ» نبوده و نیست. گاندو صدای در گلو مانده مردم است؛ نمایش خیانت و فریبکاری امریکا و انگلیس است. دروغ، تضمین امضای جان کری بود. دروغ، وعده‌های امریکا و انگلیس برای برداشته شدن همه تحریم‌ها بود. دروغ، وعده‌های رونق اقتصادی است که نتیجه آن کوچک شدن سفره مردم بوده است. گاندو بر اساس اسناد واقعی ساخته شده است، اسناد و مدارکی که پشتوانه پژوهشی نگارش فیلمنامه بوده را در فیلم مستندی در اختیار مردم قرار خواهیم داد.»
مشاور رسانه‌ای مدیر شبکه ۳ نیز در پست توئیتری اعلام کرد: «استقبال از گاندو همه را غافلگیر کرد. انصافاً مردم سنگ تمام گذاشتند. حقاً باید از رئیس سازمان صداوسیما که در برابر فشار‌های عجیب و کم‌نظیر برخی ایستادگی کرد تا مردم سریال مورد علاقه‌شان را ببینند و با واقعیت‌ها آشنا شوند، تشکر کرد. منتظر مستندات جذاب از شعبانی باشید. سخن بسیار است.»
اگرچه صداوسیما از پخش مستند گاندو صرف‌نظر کرد، اما ادامه پخش این مجموعه نشان داد با کار رفتن دولت دوازدهم فضا برای نمایش آثار اینچنینی فراهم شده و صداوسیما می‌تواند با آزادی عمل بیشتری به بیان و نقد آنچه در سال‌های گذشته رخ داده است، بپردازد. پخش ادامه سریال گاندو، می‌تواند نشان‌دهنده گذار از روزگار فشار‌های سیاسی بر صداوسیما و ورود به دوران جدیدی باشد. هم اکنون غیر از سریال گاندو، پخش مستند‌های سیاسی نیز در صداوسیما شروع شده است؛ مستند‌هایی که به مسائلی که در دوره دولت‌های یازدهم و دوازدهم رخ داده، پرداخته‌اند.